X-Wing

Vörös ötös, készenlétben!

Bár a kezdődobozban csak 3 hajó található, a játék ízét elég jól bemutatja. Vitathatatlanul, több hajóval jobb.Bár a kezdődobozban csak 3 hajó található, a játék ízét elég jól bemutatja. Vitathatatlanul, több hajóval jobb.

… if you are selected for this duty, you will be part of a storied tradition. Rogue Squadron is tasked with the most dangerous assignments, the missions that only a nimble and highly trained squad can handle…„―Admiral Ackbar

Mi is az X-Wing? Egy pergős ütemű, a Star Wars világában jelenlévő kis vadászrepülők „dogfight” élet-halál harcát szimuláló harci játék. A taktikának gyakran nagyobb szerepe van, mint a szerencsének, így a kockadobással szimulált eredmények a közhiedelemmel ellentétben csak ritkán befolyásolják döntően a játék alakulását. Meg kell próbálnunk jobban repülni az ellenséges rajparancsnoknál, éles hajtű kanyarokkal és után égetésekkel mögéjük kerülni, hiszen ha nem látnak ránk az ellenséges vadászgépek, akkor lelőni se tudnak minket.

Emellett az egyes hajókhoz érkező speciális küldetések lejátszására is van lehetőségünk, ami a változatos győzelmi célokat meghatározó csetepatétól elkezdve, egészen a több küldetés hosszúságú, az egyes missziók kimenetlétől függően más történetágon elinduló epikus kampányig terjed, amit a Tantive IV kiegészítővel szerezhetünk meg.

A játékban található összes hajó festve érkezik, nagyon egyszerű instrukciók segítségével a járműveket a saját „állványaikra” helyezhetjük, és már küldhetjük is őket a csatába. Jelenleg két kezdődoboz található a piacon, a régi, eredeti trilógiára építő „piros” Core set, valamint a „kék”, Ébredő Erős alapdoboz. Ez utóbbi magyarul is kapható, de az összes többi kiegészítő jelenleg csak angol nyelven elérhető.

swx36-ships
Az új alapdobozban érkező Poe Dameron vezetheti csapatainkat az Első Rend jellegzetes TIE vadászai ellen

Tény, hogy az úgynevezett kezdődobozokkal is lehet játszani, ugyanakkor nem árt oldalanként 4-4 hajó, hogy igazán beinduljon a játék. Az alapdobozokra érdemesebb úgy gondolni, mint egy lehetőség, kipróbálhatjuk, tetszik-e a rendszer annyira, hogy még több pénzt invesztáljunk bele.

Minden hajó megállja a helyét baráti játékban, és idővel minden hajóra kifejleszthető olyan taktika, hogy még versenyre is lehessen őket vinni. Így akik kompetitíven akarnak játszani, azoknak is van rá lehetőségük. Az aktív játékosközösség egyre jobban gyarapodik.

Az X-Wing a Fantasy Flight Games új zászlóshajója, a Warhammer 40k után a második legnagyobb wargame (sőt, friss statisztikák alapján már le is hagyta!), az eladásokat tekintve. Ezért is példaértékű, hogy az FFG mind a régi, mind az új játékosokat támogatja, törődik a hajók közötti egyensúllyal, a friss megjelenésű űrvadászok beszerzése nem eredményez automatikus győzelmet. Ha valami elsőre kicsit gyengébbre sikerült, és ezért ritkán lát játéklehetőséget, idővel felerősítik a játszható szintre. Lassan 5 év alatt egyetlen alkalommal történt meg, hogy valamit szabály átfogalmazással kellett gyengíteni, mert túl erős volt (aka. TIE Phantom incidens).

A játékhoz évente több hajó is érkezük, például a friss megjelenések között üdvözölhettük a Star Wars: Rebels sorozat sztárját, a Ghost-ot is.

A Ghost, és vele a Phantom Attack shuttle, Hera Syndulla kapitány parancsnokságával a lázadó játékosok egyik nagyágyúját képezik. Mind a makett, mind a pusztítás, amit az ellenségre zúdíthat, hatalmas és gyönyörű.

Ha kis X-Wing-et szeretnél fogyasztani

Hajók és fejlesztések bemutatása

  • Másodlagos fegyverek sorozat

Közösség

  • Facebook csoport játékoskeresésre, gyakorlásra, versenyekre, barátkozásra, taktikázásra és szabály megbeszélésekre

Vegyes:

Swmini X-Wing Podcast

  • 1. adás, 2016-os X-Wing liga és Punishing One bejelentésre reakcióink.
  • 2. adás, miben más egy Escalation típusú verseny, illetve a Wave 8 megérkezése és az muníciót használó alpha strike listák.
  • 3. adás, a lengyelországi Endor Open-re való készülésről és az Imperial Veterans kiegészítő előzetesekről  beszélgettünk.
  • 4. adás, beszámoló az eddigi legnagyobb kelet-európai versenyről, valamint, kibeszéltük az asztodroidokat.
  • 5. adás, beszámoló folytatása az Endor Open-ről, majd a System Upgrade-ek kitárgyalása.
  • 6. adás, hogyan építünk listát, Escalation versenyformátumon bemutatva. Példák, tippek és trükkök.
  • 7. adás, ahol elemeztük az előző számban épített listákat, és kiveséztük a Heroes of the Resistance kiegészítő lapjait.

Blogsorozat az első nagy, nemzetközi, európai versenyre való felkészülésről. Avagy a 2016-os Endor Open magyar szemszögből.

  • Endor, felkészülés kezdetétől az versenyig, élménybeszámolók, ötletelés, és tanulás a hibákból.

Magyar nyelvű oldalak a témában: