Ha már korábban átvettük az Armada alapjait, úgy igazságos, ha ugyanezt megtesszük a testvérjátékával is.

Remélem mindenki emlékszik mikor a Star Wars első negyedik részben mikor a gyerekkatonákat is felhasználó terrorista, lázadók szövetsége megtámadta a halálcsillagot néhány vadászgéppel Elevenen él a kép mikor a Birodalmi technikai remekművek, TIE Fighterek halomra mészárolják a repülésre alkalmatlan X és Y szárnyúakat, majd a halálcsillag megsemmisíti a terroristák központját… Nos George Lucas némileg ferdített a storyn:)

No de a történelmet félretéve, a negyedik rész egyik leglátványosabb része a halálcsillag körül kialakult „dogfight”, azaz „légi” közelharc. Skywalker, Wedge, Porkins, Biggs második világháborús légi harcokat megszégyenítő párbajt vívnak Dart Vaderrel és a híres Black2, Black3, Black4, Black5….Black 147 pilótákkal.  Nem könnyű egy táblás játékban egy ilyen harc hangulatát és dinamizmusát visszaadni, de az X-wing Minatures-nek mégis sikerül az asztalra varázsolni ezt az élethalálharcot.

A játékban három frakció elérhető: A rend és törvény őre, a fényes Birodalom. Gyors és törékeny TIE gépekkel és lassú de masszív hajókkal rendelkeznek. A Lázadó Terroristák szövetsége szinergiákra épít. Kevésbé mozgékony, de pajzzsal jól felszerelt hajókkal rendelkeznek, amik egymást erősíthetik. A harmadik frakció a galaxis söpredékét, a fejvadászokat és egyéb kemény fiukat személyesíti meg. Nekik szimplán erős hajóik vannak.

X-wing miniatures-ben alapvetően vadászgépeket vezényelhetünk egymás ellen, de néhány nagyobb hajó is tiszteletét teszi, valamint úgynevezett EPIC játékmódban lehetőségünk van akár Corvettet is harcba vinni.

Kezdjük az unalmas számokkal,azaz, hogy néz ki egy hajó adatlapja.

 Minden hajó alapból négy fő értékkel rendelkezik, ebből három védekező, egy támadó.

Tűzerő: Amennyiben valaki elénk kerül, ennyi piros kockával próbálhatjuk szétszedni. Leggyöngébb hajó 1, míg  a legerősebb 4 kockával támadhat körönként.

Agilitás: Hajó manőverezőképességét jelenti, ennyi zöld kockával dobhat a hajónk, ha valaki rálő. 0-3 -ig terjedő érték.

Páncélzat: Hány lövést bír ki a hajónk mielőtt szétesik. Sajnos itt kritikus találatokat is elszenvedhetünk, egy jól sikerült lövés eredményeként.

Pajzs: Mint a páncélzat, csak a kritikusokra immunis „életerő”.

Hajóink rendelkeznek egy manőverező sablonnal, ami tartalmazza a hajótípus összes mozgási lehetőségét. Gépeink tudnak előre menni, élesen és enyhe ívben kanyarodni különböző távolságokon. Hajó típusaitól függően összes létező manőverből csak bizonyosakra képes. Egy manőver az irányon és távolságon túl lehet, piros (csak nehezen tudja végrehajtani a hajó, stresszeli a pilótát aki kevesebb dolgot tehet), fehér (hagyományos, nincs előnye, se hátránya), zöld (ha pilóta korábban stresszes lett, így helyre jön)

Minden hajónak ugyanazok az értékei függetlenül a hajó pilótájától. Szerintem ez egy nagyon jó és valósághű megoldás. Sok játék a hajó alaptulajdonságait is megváltoztatja, hogy félelmetesebbé tegyen egy híres hőst. Na de miért lenne egy X-szárnyúnak több pajzsa, ha Luke vezeti? Természetesen van előny, ha egy mester kezeli a gépet, de az nem az alaptulajdonságokban mutatkozik meg.

Minden hajónak van egy pilóta vezetési képessége(PS), ami egyfelől reprezentálja annak „vezetési” képességeit, másfelől ez az érték minél magasabb annál gyorsabban cselekedhetünk. Jó pilóták alapból rendelkeznek valamilyen különleges képességgel, de elit fejlesztési kártyáinkból is vehetünk nekik továbbiakat.

Minden hajónak van egy alsó fejlesztési sávja, ami meghatározza, milyen típusú extrákkal lehet javítani a hatékonyságát. Lehet extra fegyverzet, módosítás, szenzor…stb. Természetesen a fejlesztések növelik a hajó árát.

Hogy mi a hajó ára? Normál  és verseny játékban 100 pontból gazdálkodhatunk, ebből kell a leghatékonyabb köteléket összerakjuk. Minél különlegesebb pilótát, vagy nagyobb hajót szeretnénk annál drágább lesz. Ha még fejlesztéseket is vásárolunk rá, könnyen elszaladhat a költségvetés.

Ha megtaláltuk az ideális összeállítást, jöhet is a játék!

Versenyszabályok szerint hat aszteroida elpakolásával kezdünk, de baráti játékokban és küldetésekben természetesen ez változhat. Ezek után a pilóták képességeik alapján kerülnek fel a pályára, a leggyengébbtől a legprofibbig. Ha minden hajó felkerült, indulhat a harc.

Tervezés:

Minden gépnek van egy kis hengere, ami a mozgási lehetőségeit tartalmazza, ezt kell ahhoz a manőverhez tekerni amit az adott géppel az adott körben végrehajtani szeretnénk. Ha kitaláltuk, lefordítva a gép mellé tesszük.

Ez a játék egyik legnehezebb része. Egyfelől ki kell számolnunk, hogy a mi gépeink hova fognak érkezni, másfelől az ellenség valószínűsíthető mozgását is figyelembe kell venni. Nagyon nem mindegy, hogy milyen pozícióba kerülünk miután mindenki lemozogta a lépését! Egyfelől jó lenne, ha a gépeink tudnának lőni, de nem baj ha az ellenfél nem tud. A játékban természetesen ütközni is lehet, akár saját géppel vagy aszteroidával is, amit nem tesz jót a hajóknak. Tehát nagyon meg kell fontolni mit lépünk, mert a miniméterek is számítanak! A profik több körre is előre gondolkodnak, akár a pillanatnyi előny feladásával.

Lépés:

Ha mindenki kiadta a „parancsait”, a legbutább pilóta lép először. Felfordítjuk a „parancsot” és a megfelelő sablont előkapjuk. Nagyon fontos, hogy nem lökdössük a gépet vagy a sablont, mert egy kis eltérésnek is jelentősége van! Külön hivatalos módja van, hogyan kell egy géppel lépni. (azért nem ennyire bonyolult)

Ha sikerült ezt a nehéz feladatot megoldani, a gépünk választhat egy akciót, amik a következőek lehetnek (géptípustól függően :

Fókusz: Pilóta nagyon koncentrál, a védekezésünket vagy támadásunkat javíthatja egyszer egy körben.

Kitérés: Pilóta össze vissza rángatja a kormányt, a kör során egy sérülést semlegesíthet.

Befogás: Ha a gép rendelkezik célzó komputerrel, befoghat más gépet lő távon belül. (amit Luke kikapcsolt, mikor már majdnem felrobbantotta a halálcsillagot,mert a fejében hangok azt mondták neki…) Ekkor kap egy tokent amit lövésnél felhasználhat és újradobhatja támadó kockát (amelyiket akarja)

Orsózás: Menőbb hajók, mint a TIE vadászok képesek orsózni. Azaz jobb- balra végrehajtani egy mozgást.

Boost: Nagyon gyors hajók, a mozgásuk végén még egy picit megtolhatják a gépet, hogy még jobb pozícióba kerülhessenek.

Fejlesztési kártyák/Extra tulajdonságok: Előfordul, hogy ezek egy akciót igényelnek, ekkor ha ezt választja a pilóta akkor értelemszerűen mást nem csinál.

Van egy nagyon fontos része a játéknak, ami a mozgás része/következménye amit nem tudok szépen magyarra fordítani ez az arc dodge. Legjobb módja a túlélésnek, ha az ellenfél nem tud ránk lőni. Azaz ha valahogy el tudjuk érni, hogy kikerüljünk a tűzívéből, még jobb ha ő bent marad a miénkben… ez az arc dodge. Két hasznos akcióval lehet elérni az Orsózás és/vagy a Boost. Ha már látjuk hová lépett az ellen, vagy sejtjük, a fenti két képességgel „reagálni” tudunk rá, és módosíthatjuk a kör végi végső helyzetünket. Nagyon hasznos dolog.

Lépésnél szintén gyakran használt trükk a blokkolás. Gagyi, béna pilótánkat bezavarjuk az ellenfél elé, hogy biztosan nekimenjen.  Mivel kicsi a pilótaképessége biztosan ő lép először, a nagy sztárok pedig csattannak. Ha a gépek ütköznek, aki nekimegy a másiknak nem akciózhat. Egy drága hajónál ez nagy érvágás lehet.

Vannak toronnyal rendelkező hajók is. Ezek sokkal elnézőbbek egy rossz manőverrel szemben. Előlük értelemszerűen nem lehet arc dodge-olni, valamint ha benézünk egy manővert, akkor is tudnak lőni. Cserébe drágábbak.

Lövés:

Ha minden hajó a helyére került, eljött az ideje, hogy eldöntsük mi marad fent!

Négy fajta fegyverzetet különböztetünk meg:

Hagyományos elsődleges fegyverzet, ezzel minden hajó rendelkezik. Közelre erősebbek (+1 támadó kocka), távolra viszont jobban félrehordanak (1 kitérés kockát kap a védekező).

Másodlagos fegyverzet: Tipikusan ion/lézer/nehézlézer stb. ágyuk amelyeket plusz pontot kell a hajóra vásárolni. Nagy előnye, hogy távolra nincs „levonás”, de sajnos közelre sincs bónusz. Ezek általában erősebbek mint az elsődleges fegyverek vagy van valamilyen különleges képességük.

Rakéták/Torpedók: Egyszer felhasználható fegyverek, amelyek működésben megegyeznek a másodlagos fegyverekkel, de (elméletileg) olcsóbbak. Vannak köztük területre ható, követő, ion stb. típusok. Versenyben sajnos nem éri meg őket hozni (ár/értékük nem az igazi)

Bombák/Aknák: Bizonyos hajók képesek bombát „rakni”. Maguk mögé dobnak egyet majd felrobbannak. Biztos sebzést okoznak, de nagy szituációfüggők. Inkább fun, mint használható dolog.

Ha kiválasztjuk mivel szórjuk az ellent, megfelelő számú kockával dobunk, majd az akcióból adódó módosítókkal kiszámoljuk hány sebet vagy kritikus sebzést okoztunk. Ez után jön a védekező, aki védelmének (agilitás) mennyiségű védelmi kockával dob, és a módosítók után kiszámolja hány sebet tudott elkerülni. Ha több a sérülés, mint a kitérés, akkor a cél hajó sérül. Ha van kritikus dobás is akkor a tovább romlik a helyzete (ha nincs pajzsa). Ha elfogyott az „életereje”, azaz a pajzs és hajótest együttesen akkor elporlad.

Minél jobb a pilótánk annál hamarabb lőhet. Pl. Dart Vader képessége 9, ami némileg jobb mint az Akadémiáról kikerült TIE pilótáknak(1), így szinte biztosan ő lő legelőszőr. Ez nem rossz dolog, mert ha elég hatékonyan teszi ezt, akkor a másiknak már nem lesz esélye visszalőni.

Győzelem:

Ha nincs külön küldetés kiválasztva, az nyer akinek maradt hajója.

Összességében nem tűnik bonyolultnak, de pont ebben rejlik a szépsége is. Nagyon – nagyon el kell gondolkozni milyen kötelékkel szállunk harcba, és minden kör elején percek telhetnek el a lépések tervezésével, hogy vajon ellenfelünk mit tervez, mire képes a hajója, hogy tudom kimanőverezni? Aki még nem játszott, nagyon javaslom, hogy egyszer (legalább) próbálja ki.

További nagy előnye a játéknak, hogy relatíve olcsó. Három géppel már vígan lehet játszani, aminek együtt az ára 12k körül van. Nem beszélve arról, hogy a gépek előre festve érkeznek és gyönyörűek!

A hajókról részben a blogon is olvashatsz, de melegen ajánlom http://usetheforce.gportal.hu/ blogot. Nagyon jó anyagokat találhatsz itt, többek közt a szabálykönyvet is.