Amikor 1979 augusztus 16-án bemutatták Magyarországon a Csillagok Háborúját a Mokép jóvoltából, a film már kultikus magasságokba nőtte ki magát a rajongók között. A filmet természetesen itthon is reklámozni kellett, így készülhettek el Helényi Tibor és Felvidéki András mai szemmel nézve már megmosolyogtató, mégis a magyarországi első generációs rajongók számára oly emlékezetes poszterek.

A Szovjetúnióban 1990-ig be voltak tiltva a filmek, bár a kereslet meg volt rájuk – amit az állítólag virágkorát élő videokazetta feketepiac maradéktalanul kiszolgált. A filmek tiltásának feloldása alkalmából a Yuri Bokser és Alexander Chantsev páros is megörvendeztette az orosz ajkú rajongókat három plakáttal.

Ahogy az első film esetében, úgy a Birodalom visszavág és A Jedi visszatér megjelenésekor sem maradhattak el ebben a kicsit furcsa, de mindenképpen figyelemreméltó művészeti stílusban megjelent poszterek. Minden további (felesleges) szócséplés nélkül következzenek hát a lengyel Jakub Erol,Witold Dybowski és Miroslaw Lakomski, a már említett orosz Bokser/Chantsev páros és a felülmúlhatatlan Helényi Tibor munkái.

Az SWMini legyen Veletek!

(forrás: BBC)