A Solo: Egy Star Wars történet a tavaly decemberi Az utolsó Jedikhez hasonlóan rengeteg rajongót megosztott, azonban ezúttal nem a számtalan újítás, hanem ennek éppen az ellenkezője miatt. A film hiányosságairól még hosszú oldalakon át lehetne értekezni, azonban most nem erről, hanem a Solo egyik legnagyobb meglepetéséről, egy régóta nem látott karakter váratlan cameojáról fogok bővebben is szót ejteni. A cikk innentől spoilereket tartalmaz, szóval amennyiben még nem láttátok a mozit, csak a saját felelősségetekre olvassatok tovább!

Ha még itt vagytok velem, akkor rá is térnék a lényegre. Biztos vagyok benne, hogy a rajongók közül sokan nem követték figyelemmel a Dave Filoni által készített, szintén a Disney kánonba tartozó Star Wars: A klónok háborúját, amely gyönyörűen megválaszolta azt a kérdést, hogy pontosan mi is történt Darth Maullal, a Baljós árnyak végén történt összecsapás után. Mert mint az ott kiderült, Maul közel sem halt meg az Obi-Wannal történt összecsapás után, sőt ez a vereség csak további gyűlöletet ébresztett benne, ami ahogyan később Darth Vader esetében is, a segítségére volt abban, hogy életben maradjon.

Mivel Maul személyes kálváriája a Klónok háborúja animációs sorozat egyik ékköve, ezért a komolyabb spoilerek elkerülése végett, csak azon konkrét epizódokról fogok szót ejteni, ahol az egykori Sith tanítvány visszatérése, és ismételt bukása került a reflektorfénybe. Így aki esetleg csak most szeretne bele kezdeni a Klónok háborújába, annak sincsen különösebb oka félni a spoilerek miatt.

Star Wars: A klónok háborúja: Harmadik évad: 14. rész: Boszorkányok a ködben
Ez volt a legelső utalás arra, hogy Maul bizony még életben van, és az alkotóknak komolyabb terveik vannak vele a későbbiek során. Az epizód történetéért pedig nem más felelt, mint George Lucas lánya, Katie Lucas.

Star Wars: A klónok háborúja: Negyedik évad: 21-22-23. rész: Testvérek-Bosszú-Feltámadás
Ebben a három epizódos történetszálban nem csak Maul nagy visszatérése került sor, de végre megismerkedhetünk a Sith lovag szülőbolygójával a Dathomirral is, miközben a sötét oldal eddig kevésbé ismert praktikái is felfedték magukat.

Star Wars: A klónok háborúja: Ötödik évad: 14-15-16. rész: Kiválóság-Shades of Reasons-A törvénytelen
Fogalmazzunk úgy, hogy Maul Klón háborús pályafutása itt érte el a tetőpontját, méghozzá egy olyan cliffhanger kíséretében, ami anno egy egész seregnyi nézőnél kivágta a biztosítékot, hiszen ekkortájt történt az ominózus Disney-Lucasfilm felvásárlás, ami sajnos megpecsételte a Klónok háborúja és egyben Maul jövőjét is.
Sokáig legalábbis ebben a tudatban éltek a fanok, de mindenki nagy meglepetésére a Lucasfilm végül egy képregényben, a Darth Maul: Son of Dathomir (A Dathomir Gyermeke) című kiadványban oldotta fel a Klónok háborújában félbehagyott cliffhangert. Innentől viszont jelenleg a sötétben tapogatózunk Maul további ténykedéseit illetően, hiszen a képregény vége és a Solo eseményei közt eltelt, cirka húsz év alatt még rengeteg olyan dolog történhetett az egykori Sith lovaggal, amelyre előbb vagy utóbb de mindenképp szeretnénk majd választ kapni.