Felgyúlnak a fények az öreg koréliai szállítóhajó pilótafülkéjében. Egy ismerős figurára leszünk figyelmesek a kabinnyílásban. Luke Skywalker csendesen körülnéz a Millenium Falcon hídján, egyedül. A régi barátai nincsenek többé. A régi élete sincs már többé. Ő sem a régi már.

A fenti jelenetet a hónap elején debütált „Ébredés” fantázianevű tv-reklámban láthathatjuk. Aki még esetleg nem látta az alább megnézheti 😉

Az Entertaiment World napokban megjelent cikkében a Lukeot játszó Mark Hamill osztotta meg velünk a fenti jelenet forgatásának kulisszatitkait.

„Én mondom nektek, nem számítottam rá, hogy ilyen erős érzelmek fognak hatalmukba keríteni. Még nem folyt a forgatás amikor először meglátogattuk a helyszínt a gyerekeimmel, Nathannel, Griffinel, Chelseavel és Marilou is velünk volt, a feleségem. Amikor Lucasfilmes fiúk kérdezték, hogy esetleg ott lehetnek-e a dokumentumfilmes srácok is, természetesen igent mondtam, hiszen miért is ne.”

A 66 éves színészlegenda saját elmondása szerint nem kellett sok idő, hogy megrohanják a régi emlékek.

„Olyan volt, mint amikor egy régi házat látogatsz meg, ahol gyerekként éltél. Hirtelen elöntöttek az érzelmek és azt mondtam magamnak ‘Igen, ezt akarom csinálni újra’. Valami hihetetlen pontosággal másoltak le minden olyan részletet, amire emlékeztem. Az olajfoltokat, a lelógó csöveket, még a dobókocka is ott volt.”

Amikor a többiek elmentek, Hamill elmondása szerint nagyjából ugyanaz a jelenet játszódott le, mint amit a rövid előzetesben láthattunk, csak civilben. Körülnézett és engedte, hogy magával ragadja a hely szellemisége – talán innen jött az inspiráció később a jelenethez.

Az utolsó Jedik rendezője, Rian Johnson elmondása alapján a jelenetet amiben Luke újból az ikonikus hajó fedélzetére lép, a Pinewood Studios-ban folyó forgatás egyik első napján vették fel.

„Te jó ég! A mai napig élénken emlékszem arra a forgatási napra. A pilótafülke díszlete egy elég zárt tér, így minden a forgatáson ott lévő munkatárs a monitorok köré csoportosult, hogy láthassuk a jelenetet. És akkor belépett az öreg Jedi mester és felgyulladtak a fények… A jelenet végén egymásra néztünk és csak annyira futotta, hogy ‘Hűha!'” – mesélte a rendező. „Érzelmekkel teli pár percről van szó és tele van melankóliával. Gondoljunk csak bele mennyi régi emléke fűződik Lukenak ehhez a hajóhoz.”

A vicces az egészben, hogy Luke igazából nem is nagyon szerette a Millenium Falcont.

„De hisz ez ócskavas”- idézte fel az 1977-ben meg Egy új remény ikonikus mondatát a színész nevetve. Az igazság viszont az, hogy az öreg, viharvert csillagközi bárka nagyon sokaknak jelent még mindig rengeteget. A díszletek között járva jött rá újra Hamill, hogy mégis mennyire.

„Az, hogy ezt az egészet újra átélhetem… nos nehéz szavakba önteni. Amikor kijött az előzménytrilógia úgy gondoltam, hogy egy pár év múlva el fognak minket felejteni az emberek. Aztán ez valahogy soha nem történt meg.”

Sőt, a Csillagok Háborúja iránti rajongás erősebb, mint valaha. A színész mosolyogva mesélte el az interjú során, hogy az évek során sokan osztották meg vele személyes történetüket a filmekkel kapcsolatosan.

„Rengetegszer hallottam rajongóktól, hogy milyen sokat jelent számukra ez a világ. Hogyan segítette át őket a Star Wars a nehéz időkön, hogyan ismerték meg a későbbi párjukat mondjuk a moziban való sorban állás közben és így tovább. A Falcon díszletei között járva rá kellett jönnöm, hogy az én életemen is mély nyomot hagytak a filmek. Most már azonban hagyjuk abba az érzelgősséget, mert ha elsírod magad, akkor én is bőgni fogok” – zárta le az interjút nevetve Hamill.

Nektek milyen személyes történetetek van a Star War filmekkel kapcsolatban? Ha gondoljátok osszátok meg velünk kommentben a Facebookos poszt alá. 😉

Már nincs sok hátra a decemberi premierig, addig is az SWMini legyen Veletek! 😉