Angol nyelven az Obi-Wan Kenobi sorozat felvezetéseként (Mike Chen Testvériség című regényével együtt) jelent meg ez a young adult kategóriába sorolt könyv. Nálunk a szokásos fáziskéséssel került a boltokba a magyar nyelvű kiadás. A YA-címke ne tántorítson el senkit, hiszen a legkomolyabb hangvételű regényeket leszámítva a hagyományos felnőtt, és a valamivel fiatalabbakat célba vett művek között általában nincs sok különbség. A könnyed stílus, és a többségében fiatalkorú szereplők miatt azonban indokolt a YA-címke.

A regény címéből sejthető, hogy Obi-Wan tanítványéveibe nyerünk betekintést. A történet fő mozgatórugója Kenobi bizonyításvágya, és hogy mennyire nem találja a közös hangot mesterével, Qui-Gon-nal – a két Jedi viszonya az évekkel később játszódó Baljós Árnyakban sem volt konfliktusmentes. Az ifú Obi-Wan, hogy próbára tegye magát, lázadásként (ami külön érdekes annak tükrében, hogy az amúgy valóban a szabályokat lazán értelmező Qui-Gon-nal szemben Obi-Wan a későbbiekben a szabálytiszteletével fog lázadni) egyedül indul útnak egy ismeretlen világ felé, ahol egy csapat, a világtól elzártan élő fiatallal találkozik, akik látszólag az Erő használatához hasonló képességekkel bírnak. Az addig csupán a Jedi Rend közösségét ismerő padawannak meg kell tanulni egy teljesen közösségben is boldogulni, miközben saját magával, és a mesteréhez való viszonyával is egyenesbe kell jönnie. Ezeket a vívódásokat a könyv szemléletesen ábrázolja, miközben Obi-Wan-nak tipikus tinédzserproblémákkal is meg kell küzdenie, amikkel ugyanannyira nem tud mit kezdenie, mint Qui-Gon látszólag közömbös hozzáállása.

Bár a cselekmény egy kis léptékű történetet mutat be, szépen kapcsolódik a kánon más műveihez. A Köztársaság Fénykora olvasói is elégedetten bólogathatnak, de a Dooku: Az elveszett Jedi című szövegkönyv ismerete is sokat hozzáad az amúgy önmagában is érthető, élvezhető regényhez.