Könyvajánló: A Sithek árnyéka

0

Adam Christopher könyve a Skywalker saga hatodik és hetedik része közti évtizedekbe vezeti el olvasóját, egészen pontosan a Yavin-i csata után 21-ben játszódik. A klasszikus és folytatástrilógiák közötti eseményeket egyelőre viszonylag visszafogottan töltik ki újabb történetekkel (a Mandalórai sorozat is egyelőre csak csepegteti a nagy képhez tatozó infókat), így még biztosan évekbe fog telni, míg minden felmerülő kérdésre választ kapunk arról hogy mi történt a Birodalom bukásáról az Első Rend eljöveteléig. Ez a regény azonban mindenképpen fontos mérföldkő lehet ebben a folyamatban. Sok olyan témát érint, amiket a folytatástrilógia filmjei, főleg a kilencedik rész, a Skywalker kora vetett fel, de nem részletezett.

A történet fő mozgatórugója a Rey szülei utáni hajsza, ahol a filmben csak felvillantott szülők valódi karaktert, motivációkat kapnak. Az őket üldöző Bestooni Ochi is jól megírt szereplő lett, és az ő jeleneteiben a harmadik Darth Vader képregényszéria is megidézésre kerül. A másik fő szál Luke és Lando kalandja. Lando saját, elveszett lánya miatti fájdalma miatt próbál a számára ismeretlen családon segíteni. A könyv remekül mutatja be az átmenetet a klasszikus trilógiában megismert Lando és a 9. rész remetéje között. Landohoz csatlakozik Luke is, aki eközben Exegol rejtélyét és egy, a látomásaiban feltűnő Sith-fenyegetést próbálja felkutatni. Mindezt sikerült úgy a történetbe szőni, hogy Palpatine titka, miszerint visszatért a halálból nem sérül, nem lehet Luke-ra fogni, hogy tudott a veszedelemről, mégse tett semmit.

Röviden betekintést nyerhetünk abba, milyen is volt Luke Skywalker Jedi-mesterként, és milyen volt a viszonya unokaöccséhez, Ben Solohoz. Luke inkább mesterként, mint nagybácsiként próbál fordulni a későbbi Kylo Ren-hez, és ez megérthetőbbé teszi a két karakter között történő későbbi konfliktust.

A regény viszonylag hosszú, de sosem ül le, gördülékeny stílusban megírt, és bátran ajánlható mindenkinek, aki élvezettel ugrik bele a filmek által üresen hagyott lehetőségekbe, de az folytatástrilógiával kevésbé elégedett, de azokat élből el nem utasítók is jó olvasmányélményt kaphatnak.

A könyv 2023-ban jelent meg magyarul a Szukits kiadónál.