Ha már blog egyik fő témája az X-Wing miniatures, a szabályok és battrepek mellett, illene folytassuk a különböző Wave-ek bemutatását is. Néhány hónapja kezdtük az elsővel, majd jött a hatodik és a hetedik előzetese. Folytathatnánk a Wave 2-vel, de így szombat délután az ötös szám szimpatikusabbnak tűnik.

Az előző 4 hullámban csak a Lázadók rendelkeztek „tornyokkal”. Y-Wing, mint ion torony, és az YT-1300, mint mozgó erőd szerepelt a harcmezőkön. Az Y szárnyú kevéssé volt népszerű pont/érték aránya miatt, az YT viszont verseny buildek alapja még ma is.

Hogy a torony egy jó vagy rossz dolog, arról megoszlanak a vélemények. Alapvetően a játék arról szól, hogy be tud terelni a gépeid elé az ellenséget, hiszen a fegyverek mind előre néznek. Egy rossz manőver és nem tudsz már tüzelni, vagy ne adj Isten, az ellenség gépei viszont igen. Toronynál ez nem jelent gondot, hiszen bármerre tudod osztani az áldást, így nem kell mindig ara ügyelni, hogy merre kanyarogsz. Ez egyfelől jó, mert a gépeink egy nagy hátrányát kiküszöböljük, másfelől rossz, mivel a játék egyik legfontosabb eleme a mozgás –  egyes vélemények szerint – kockadobálássá silányul. Mindenesetre tény, hogy a tornyok léteznek, és tovább színesítik a játék képét.

A többi hullámot figyelembe véve, az ötödik elég soványra sikerült. Mindössze két új gépet kapunk az YT- 2400  és a VT-49 Decimatort.

Az YT-2400

Az új YT az 1300-as verzió felpörgetett verziója. Sokkal mozgékonyabb, de kevésbé masszív (Jó az az 1300-as smuggler verziója hasonló pajzs/hull értékkel rendelkezik, de nem sokan jelentkeznének, hogy ezt használják). A kettes agility értékkel számolva nem is olyan kevés az 5 pajzs és 5 hull (ami pont mint a Lambdának). Focus és Target Lock mellett kapott egy barel roll-t, azaz tud jobbra-balra pörögni, mint a TIE Fighterek! Szintén toronnyal irthatja az ellent, de csak kettes tűzerővel. Ez nem olyan sok, de rakhatunk rá nehéz fegyvert, ami az outrider title használatával szintén toronyként viselkedik. Azaz heavy laserrel már négy kockára javíthatjuk a támadóértéket. Alapvetően olcsóbb, mint a nagyobb testvére, de ezzel a kombóval már utolérjük pontban.

Hogy miért kellett még egy ilyen hajó az YT-1300 mellé? Mivel bár toronnyal rendelkezik, más játékstílus kell hozzá. Heavy laser lő távja 2-3, azaz figyelnünk kell a helyezkedésre, arról nem is beszélve, hogy milyen unalmasak a két 1300-as buildek.:)

A setben található két nagyon jó kártya: A Lone Wolf, ami védekező(!) és támadó kockát is újradobathat ha a nincs a közelünkben barát, és az Experimental Interface, amely stressz tokenért még egy akciót adhat a hajónknak, ha azt upgrade kártyáról hajtjuk végre. Na ez pont a Decimatorhoz lesz jó…

Pilóták közül Dash-t tudom jó szívvel ajánlani, a többiek inkább érdekességként kerültek a csomagba.

Fat Dash:

Ezt a hajót kapja el valaki!:)

A VT-49 Decimator

Eddig a Lázadók sajátja volt a toronnyal rendelkező gépek tömegei, de most már a Birodalom is hozhat egy mozgó erődöt, ha akar. A VT-49 tényleg egy erőd. Elfogadhatóan erős pajzsok és töménytelen sok hull (12!). Itt nem kell a bizonytalan zöld védelmi kockákra támaszkodnunk, mivel konkrétan nincs neki(0), viszont pontosan tudjuk mennyi lövést bír majd ki. (Birodalmi barátaimnak ugye meg van az a pillanat, mikor Soontirt mindenféle tokenekkel egy lövéssel elviszik…). Tűzerőben is jók vagyunk: Három kocka minden irányba!

A Decimator egy parancsnoki megfigyelőhajónak készült, így jár hozzá néhány igen érdekes magas rangú tiszt is. A titkosszolgálat vezetője Ysanne Isard ingyen kitérést ad nekünk, Mara Jade – aki itt még a jó oldalon áll – stresszeli az ellen gépeit, míg Moff Jerjerrod a zsilipen hajigálja ki az utasokat, hogy kritikus sebzésből simát csináljon.

Itt némileg használhatóbb pilótákat kapunk: Rear Admiral Chireneau focusból osztogat kritikust (8-as PS-el!), Kenkirk némileg javítja a túlélésünket, ha nincs pajzsunk, mert ad egy zöld kockát, míg – a személyes kedvencem – Oicunn gázolni tud, azaz akinek neki megy kap egy sérülést. Elég drágák a kollégák 40-46 közti a szórás, de egy olyan hajót kapunk ami a versenyeken is megéri a pénzét.

Például ezzel a Builddel:

Rear Admiral Chiraneau + Expose + Experimental Interface + Ysanne Isard/Rebel Captive

Tűzerőnk négyre emelkedik,mellé jöhet egy Target Lock és az admirális focusból kritikust csinál nekünk. Nem rossz ugye… Már csak egy TIE Phantom kell mellé és benne is lehetünk a verseny élmezőnyében.(Legalábbis Wave 5 idején biztos)

Bár nem sok hajót kaptunk, de viszont minőségieket. Akár melyik oldalon is játszunk, nem úszhatjuk meg, hogy a frakciónk hajóját beszerezzük.