x-wing

Szeretnéd, ha akkor is tudnál X-Wing-ezni, amikor nem érnek rá a barátaid? Ha véletlenül nem a nagyvárosban laksz, ez még gyakoribb, mint pár játékosnál. Mi lehet erre az egyik megoldás? MÁV bérlet! Vagy, játssz online! Sőt, versenyezz nemzetközi mezőnyben (erről még később részletesen).

Leszögezném, X-Wing-et azért játszok részben, hogy ne online játékokon lógjak szabadidőmben. Miért reklámozom akkor most az online lehetőségeket?

Így módunk van olyanokkal játszani, akik kilométerek ezreire laknak tőlünk!

Lehetőségünk van kipróbálni olyan hajókat, amikkel még nem rendelkezünk, sőt, olyanokat is, amik még meg sem jelentek! A VASSAL lelkes fejlesztői pár nappal egy FFG-s cikk után már létre is hozzák az új tartalmat (sajnos nem frissít magától).

A VASSAL szépen automatizált nagyon sok funkciót, így például két billentyű lenyomásával már mozgathatunk is egy egész swarmot, így középhaladó játékosoknak jó lehetőség, hogy a taktikájukra jobban figyelhessenek, mert sok idegtépő, fizikai művelet a hajókkal megspórolható.

Csak azt hajtogatom, VASSAL, VASSAL, VASSAL. Van alternatíva is, hogy korrektek legyünk.

Bár a Table Top Simulator-t is javasoltátok már nekünk, és nagyon sokat fejlődött az X-Wing modulja a programnak, sajnos fizetős. Félreértés ne essék, nagyon jó kis motor van benne, és szép, 3 dimenziós asztalon játszhatunk. Azonban a közösség nagyobb része már beette magát VASSAL-ra, és ott eleve már több játékot is feldolgoztak. Én VASSAL-on kezdtem, amikor még TTS-en nem volt X-Wing, szóval elfogódott vagyok, ezt közlöm.

Jaj, de a VASSAL bonyolult

Mihez képest? Ha már tudsz X-Wing-ezni (asztalon, azaz a szabályokat ismered), akkor egy 1 órás próbameccs alatt szerintem elég jól meg lehet érteni a gyorsbillentyűk logikáját, illetve azt megjegyezni, mit hol találsz (kellően letisztult a rendszer).

Utána még 2-3 meccs alatt teljesen be lehet gyakorolni a fontos parancsokat. Illetve szinte minden, hajókra vonatkozó lehetőség a hajóra kattintva jobb gombbal jön elő, így ha hirtelen fel kell frissíteni a tudásunkat, könnyen megtehetjük.

A VASSAL-on üresek a kártyák

Igen, minden játék komponens szöveg nélkül (csak kártyanév) érkezik. Így próbálják meg a szerzői jogokra vonatkozó jogszabályokat nem megszegni, mondván, a VASSAL önmagában nem játszható így. FFG-nek elvileg nincsen licence a Star Wars termékeit elektronikus játék formában árulni, így hivatalosan nem is támogathatják a VASSAL modult. Sőt, azt a remek struccpolitikát választották, hogy nem is vesznek tudomást a dologról. Ez okos dolog a részükről, mert a VASSAL-osok bőven megvásárolnak annyi hajót, mint a többiek, sőt, ha valaki begyakorol egy őrült listát online, akkor azt igazán ki akarja próbálni majd az asztalon is.

Például a kritikus találatokat innen szoktuk nézni. Listákat pedig elküldjük az ellenfélnek, amit egy online builderben tettünk össze.

Hogyan álljak neki?

ITT egy remek (angol nyelvű) összesítés arról, hogyan tegyük fel a VASSAL-ra a modult, majd hogyan játszunk.

Milyen egy VASSAL meccs?

Készítettünk két Battlereport-ot (egy és kettő) a VASSAL segítségével. Valamint ezt és ezt a csatornát tudom ajánlani.

X-Wing Vassal League

„Ajánlom mindenkinek aki VASSALozik. Egy elég erős nemzetközi mezőny van.”
Tóth Benjámin, 2015 X-Wing magyar bajnok

ÉS amiről beszélni akartam, a netes játék. Elindult az év elején a VASSAL liga. A cél az, hogy heti egy meccset játszunk átlagosan, tehát nem von el senkit a mindennapjaitól, vagy a napi asztali X-Wing-től.

Az első

Pár hónap kvalifikáció után a játékosokat divíziókba osztották. Ez az európai fociligákat imitáló módon teszik. A világ legjobbjai vannak az első osztályban, másodosztályú divizióból több van, harmadrangúból még több, és így tovább lefelé. Amennyire lehet, igyekeznek az időzónákat figyelembe venni (érdekesség, hogy nem azt kérdezik, Te hol vagy, hanem azt, melyik időzóna esti időszakában tudsz általában játszani, így akár egy esti műszakos ember is kényelmesen játszhat, csak nem az európaiakkal).

Egy divízióban 9 ember van (jelenleg, ez még változhat), és mindenkivel kell játszani egy meccset. Minden egyes meccsre külön lehet sereget választani. Jelenleg a legjobb 2 jut tovább felső csoportba (a legalsóból több, általában oda teszik az új embereket), meg az utolsó 4 kerül lejjebb (kivéve a „premiere league”-et, ahonnan a legjobb 6 esik ki.

Mivel átlagosan heti egy meccsel számolnak, ebből következőleg egy szezonja a ligának 8 hétig tart.

5 szint van (Tiers). A Challonge oldalakról letölthetőek a VASSAL-os log file-ok, azokat bárki megnézheti. A listjuggleres oldalakon statisztikákat bújhatnak és listákra vadászhatnak az érdeklődőek.

X-Wing Vassal League Season One Tiers

Deep Core : Challonge page | matches
Core Worlds : Challonge page | matches
Inner Rim : Challonge page | matches
Outer Rim : Challonge page | matches
Unknown Reaches : Challonge page | matches

ITT találod a tudnivalókat a második szezonra történő regisztrációhoz. Nagyon kérek mindenkit, csak az regisztáljon, aki komolyan is gondolja, hogy végigcsinálja, még esetleg akkor is, ha rosszul áll a szénája. Sok probléma volt azzal, hogy egyes emberek teljesen eltűntek, miután párszor kikaptak (így egy szerencsés ellenfelüknek adtak győzelmet, a pechesek meg nem tudtak vele már játszani, ezzel befolyásolva a csoporton belüli sorrendet), egyesek meg egyetlen meccset sem játszottak le. Nekem elég nagy szerencsém volt, egy inaktív embert leszámítva sikerült mindenkivel lebonyolítani a meccset.

De ez nekem még ijesztő, és segítség kell

Rendben, elsőre sok lehet az infó. Ha lesz kellő számú érdeklődő, akkor kitalálunk valamit, mondjuk stream-elünk majd egy oktató játékot, és menet közben megmutatjuk, mit-hol találtok. ha még nem vagy tagja az X-Wing-es facebook csoportnak, akkor csatlakozz. A cikk alá kommentben jelezd, ha érdekelne hasonló jellegű VASSAL oktatás.

Babérok teremnek

Jelenleg 3 magyar játékosról tudok, akik részt vettek az első szezonban, ToThBeBe Tóth Bendzsi, (RadirX ?) Radványi Zoli, és szerény személyem Promie Motz azonosítóval. Eléggé hátra pakoltak minket a rangsoron eredetileg, de kitartó munkánk kifizetődött, és mindhárman feljebb kerültünk a következő szezonra.

Sőt! Divíziógyőzteseknek a TeamCovenant és a Scum and Villany Podcast jóvoltából állítólag ajándékokat is küldenek. Ha majd tényleg jön a futár, biztosan megemlítem. Így nem csak a legeslegjobbak kapnak valamit, hanem az embernek a saját szintjén kell helytállnia a győzelemért.

Bár továbbra is jobb személyesen játszani, azt nem váltja ki egyetlen program sem. Ugyanakkor a vidéken élő vagy külföldre sokat utazóknak nagy segítség lehet a VASSAL.

Az swmini és a valódi X-Wing hajók legyenek veletek!