Hogy is kezdjem. Kb két éve indult egy agymenés egy barátommal, hogy mi lenne ha olyan maketteket készítenénk, amelyek jól és szépen vannak megcsinálva, csak éppen enyhén mókásak. Megterveztünk mindent, elő is készültünk, csak éppen nem jött össze a dolog.

Mindenesetre az ötlet megmaradt, és nem hagyott nyugodni. Minden évben Mosonmagyaróváron rendezik meg Európa legnagyobb makettkiállítását, és versenyét, de én ott már pár éve a sci-fi szekcióban zsűriként segítem a szervezők munkáját, így ott nem indítok makettet. Pedig lenne mit.

De ha az ember versenyre megy, akkor vinni kell valamit, így fogtam a meglévő ötletet és átvariáltam. De nézzük mik is szükségesek hozzá. Kellett egy alap, képzelő erő, és két makett.

Itt már azért izgalmasan néz ki, nem?

Így még inkább. De hogy jön ez a két makett egymás mellé? Sokat agyaltam rajtuk, de sikerült összekombinálni. Az alap ötlet az volt (amit a barátommal agyaltam ki), hogy egy Luftwaffe (Német légierő) festésű TIE-t fog üldözni egy RAF (Royal Air Force – Angol Királyi Légierő) – festésű X wing. Így az X winghez beszereztem némi maszkoló anyagot, és várta a sorsát.

Amikor egyéb körülmények miatt nem valósult meg a projekt, az anyagok megmaradtak. Tehát az jutott eszembe, hogy megcsinálom a RAF festést. OK, de az úgy magában nem a legjobb, nem mutat, stb.

Ekkor jött az isteni szikra, hogy ha RAF lesz az X wing, akkor legyen Lázadó festése a Spitfire-nek. Több ilyen képet is láttam a neten korábban, sőt meg is akartam egyet építeni, festeni, itt volt rá hát az alkalom.

Mivel a RAF festés, egy Mark II-es géphez volt, és volt a sablonok között nagy A betű, így evidens, hogy Wedge Anttiles Vörös2-ese ugrott be az Egy új reményből.

Gyorsan neki is álltam és ugyan nem volt egyszerű, de megküzdöttem vele. Pár kép az építésről.

Azért igen izgalmasan néz ki az X wing fülkéje RAF színekben.

Hosszas bíbelődés után elkészültek, jöhetett a festés. Ez volt az első elképzelés, ami nem jött össze, mert sajnos nem mutattak jól.

A festés sem volt egyszerű ám, mivel semmilyen sztenderd megoldás nem volt erre, mindent magamnak kellett elkészíteni. Sablonok, stb. Jó mulatság volt.

Először is kerestem a referencia anyagok között Red2 képet.

 

Majd elkezdtem a Spitfire-t úgy festeni ahogy Wedge gépe látható a filmben. Át kellett gondolni mit, hova, stb. Gyorsan frissen felfújtam az a pallos-szerű izét az orron.

Majd jöhettek a maszkok, az egység jelölések.

Maradjunk annyiban, hogy nem volt egy egyszerű móka, de nagyon élveztem. 

Az biztos, hogy legközelebb valami egyszínű makettet fogok készíteni. Mondjuk valami fosződ tankot.

Íme a nyers eredmény. Azért ezen még rengeteget kellett dolgozni.

De pár nap munkával elkészültem végleg.

Nah most hogy a viharba kötöm össze a két repcsit egy talapzaton. Először dimenzió kapura gondoltam, de akkor a festést is úgy kellett volna megcsinálni, az meg nagyon macerás.

Aztán az egyik nagyon jó barátomtól kaptam egy tippet. Rakjak fel egy rendezőt!!!!

Így is lett. Kicsit tovább gondoltuk egy másik cimborámmal és a vége ez lett amit láttok. DE! Még nincs kész. Sajnos sehol sem találtam 1/72-es méretarányú fekvő alakot.

Tehát.

Elkészült a rendezői szék (fel kell rá írni még hogy „director”)
Ott áll előtte a rendező maga
Most már csak a részeg festőt imitáló fekvő alakot kell hozzá beszerezni.

Jó dolog ez a makettezés 😉

Az SWMini legyen Veletek!

Képek: saját, Ken Rice

DJ