EndorOpen

Az Endor Open 2016 sorozat cikkei

Volt egyszer, hogy tavaly két bátor, magyar pilóta eljutott a lengyel Nemzeti Bajnokságra. A kellemes tapasztalataik arra ösztökéltek minket, hogy lehetőség szerint kijussunk a következő, közelünkben tartott, nagyszabású rendezvényre.

Eljött az idő, év elején FFG bejelentette az X-Wing Open Series-t, ami egy főként Európa központú, nyolc állomásos világverseny, egy nagy döntővel kiegészítve, ahová a 8 régiós bajnokot hívják meg. Mi a hozzánk legközelebbi, Varsóban április 30.-án kezdődő Endor Open 2016 eseményt szemeltük ki magunknak, mint reális célt. Jani és Attila, mivel idén is menni akartak versenyezni lengyel barátainkhoz, bátorítottak minket, igyekezzünk mi is velük tartani.

Tudtommal 7-en megyünk majd, mint a gonoszok. Remélhetőleg lesz idő tesztelni kicsit majd a listát, mielőtt kirepülünk a messzi-messzi gala… Lengyelországba.

Igen ám, a lista

Bár a 3-szoros világbajnok Paul Heaver szerint is a lista csak 15-20%-ot számít egy tournament-en, egy 200 fős versenyen, ahol jó játékosok lesznek, akik más stílusban reptetik a rajaikat, nem árt, ha az ember a saját játékstílusához optimalizálja haderejét.

Idén elhatároztam (részben emiatt az eseménysorozat miatt), hogy megpróbálok a Dash-Corran listával jól repülni, de már írtam róla, hogy ezzel Szolnokon, az X-Wing liga első fordulója előtt felsültem. Az alábbi listáról véltem úgy, változtatni kéne:

Super Dash (58 pont)

 • Push the Limit
 • Outrider
 • Heavy Laser Cannon
 • Engine Upgrade
 • Kyle Katarn

VI Corran Horn (42 pont)

 • Veteran Instincts
 • R2-D2
 • Fire-Control System

Corran ellen megtanultak játszani az emberek, nem várhatom, hogy mint régen, reménytelenül kergetik Dash-t, és utána majd lesz valami.

Egy nap volt a szolnoki verseny után, és az első ligaverseny között nevezni. Több listát is kipróbált velem Marci, végül az alábbi lett leadva

Super Dash (58 pont)

 • Push the Limit
 • Outrider
 • Heavy Laser Cannon
 • Engine Upgrade
 • Kyle Katarn

Eaden Vrill (42 pont)

 • Intelligence Agent
 • Ion Projector
 • Heavy Laser Cannon

A felkészülés után sem álltam jól. 2 győzelem, 3 vereség és 1 döntetlen volt a mérlegem a verseny előtt. Az első fordulóról külön nem cikkeztem, a podcast-unk első adásában hallgathattok meg többet arról, hogyan is sikerült repülnöm. 4 győzelemmel, de nem a legjobb MoV-vel második helyett értem el.

Pár szó a lista működéséről

Nagyon furcsa lista az enyém, játékra mondva, mert különböző listák ellen máshogy kell játszani. Például, ahogy a magas pilótaképességű pilóták korát érjük, Dash-t többet használom blokker-nek, mint arc-dodger-nek. Pedig ez utóbbi miatt imádtam meg először Dash-t.

Dash megy, levesz egy stresszt, kap egy fókusz tokent, majd végrehajthat két akciót. Fókusz + Target lock 4 kockánál 3,75 várható sebzés. Ezt nem érzik az emberek, mennyire durva. Ha átlagosan gurítok egy meccsen, látom az ellenfelemen, hogy úgy érzi, ez túl durva. Igen, az átlagban az is benne van, amikor nem kell mind a  két akciót elhasználni 4 találathoz.

Kérdés, ha dobok 3-szor 4 hitet, majd egyszer 2 hitet, majd 4-szer 4-hitet, hogy érzed, kedvez nekem a kocka? Nem, csak átlagosat kihoztam a hajóból. Átlagosat, 32 kockából 30 hittel. Ez az átlaga. Deal with it.

Sokáig lebecsültem az Intelligence Agent kártyát. Jó, régen, amikor először megszereztem, még nem volt sok lázadó hajóm, ami tudta volna változtatni a pozícióját mozgás után. Az YT-2400-asok mást sem csinálnak, mint változtatják a pozíciójukat. Eaden bemegy lehetőleg blokkolni, Ion projektorral kis szerencsével ionizál. Ha nem, túléljük. A blokk előkészítésében nagy szerepet játszik, ha tudjuk, hova akar lépni a blokkolandó hajó. Ha egy ászt nem tud Vrill blokkolni, Dash-sel még mindig megpróbálhatom blokkolni, hogy majd Vrill lője le. Ilyenkor Eaden-nek általában nincs módosítása a lövése, de jó eséllyel a védekezőnek sincs, így várható valamicske sebzés.

3 nagy űrszemetet viszek, ami mind Dash-nek, mind Eaden Vrill-nek megfelel. Ha kell, Eaden-t is keresztülküldöm minden szeméten, hogy megfelelő helyen legyen, akadályozza az ellent. Ha az ellenfél stresszeli magát, idővel rákényszerül, hogy átmenjen egy szeméten elég jó eséllyel, akkor Vrill a képességével az elsődleges fegyverével plusz egy kockát dobhat.

Ahogy a Push the limit szintén még népszerű fejlesztés, előfordulhat, hogy Range 1-ben a kicsi interceptorokra is 4 kockával dobál Eaden, ami példa nélküli a többi YT-2400-astól.

Most jelenleg 11 meccsen vagyok túl a listával, 7-3-1 arányban. Miután az ember kicsit ráérez (főleg, ha más, mint amit korábban megszokott), egyből javul a teljesítménye. Február elején kicsit felgyűlt a munka, maradék X-Wing-es időben meg az escalation versenyre készültünk, és a podcast-et igyekeztünk leszervezni a lengyel út mellett.

 

Február 29.

1618004919ca28ce50d6076e86ddc4e4fa757f8e.jpg__620x250_q85_crop_upscale (1)

Nem, nem ez a szökőnap. SURPRISE. Ugyanakkor, ahogy ma írom a sorokat, még egy hetem van a II. fordulóig, lejátszani az escalation-t. Elég fun, csupa X-Wing listát hoztam, részben azért, mert ez volt a legelső ötletem. Majd ha készül beszámoló, hogyan szerepel Poe Fekete Osztaga (Poe’s Black Squadron), majd IDE linkelem.

40 jelentkezőből 4 forduló után 3 veretlen lehet, és 3 győzelem sem elég garancia arra, hogy pontszerző lesz az ember, így még lehet, ha a héten lesz időm, Escalation-özök.

Ugyanakkor fel szeretnék készülni Endorra. A tavalyi világbajnokságon egyik srác úgy került Top 16-ba, hogy 500+ meccset repült egy év alatt Chiraneau – Whisper párosításával. Olyan meccseket is megnyert, ahol határozottan nem ő volt az esélyes, 4 TLT-n, ami a legdirektebb countere a listájára, keresztülvágott, mint forró kés a vajon.

Nekem nagy eséllyel nem lesz időm 500 játékot lejátszani 60 nap alatt. Jó lenne azonban 50-et lejátszani, és 60%-os arányban nyerni őket legalább, beleértve a III. Ligafordulóban (ami megint 100 pontos dogfight)  egy legfeljebb egy vereséges menetelést. Valamint lesz a H.É.T. is jó alkalom lenne, hogy nézzem, teher alatt nő-e a pálma.

Március 1.

A végtelenbe, és tovább!

Megoldódott a problémám, hogy mikor és ki ellen vehetem fel újra ezzel a listával a harcot. Ma este DeBoer-rel van szerencsém a Reddit-es Vassal Ligában megküzdeni (Bendzsi is játszott ellene, és anno pont azt a meccset választottuk ki Battlereport-nak, hogy bemutassuk a Ghost-ot). Erről nagy eséllyel majd egy másik posztban számolok be.

Amíg tart a felkészülés és utána is, az swmini legyen Veletek!