EndorOpen

Az Endor Open 2016 sorozat cikkei

Zajlik a felkészülés továbbra is. 21 meccs van a lista különböző variánsai mögött (10-11, 48%-os győzelmi ráta), mióta elindítottam ezt a sorozatot, és előtte is volt pár meccsem Dash-Eaden-nel, Dash-Corran-nel meg közel 30 meccsem. Az előző részben több meccsről is írtam részletesen. A Podcastunk második számában lesz majd hallható a H.É.T.-en nyújtott teljesítményem a listával, valamint a szolnoki interceptor fiaskóm, azaz hogyan szereztek akkor a zöld kockáim 3. helyet.

Ennek ellenére kezdek elbizonytalanodni a listámban, mert bár nagyon szeretem, de nem neki kedvez talán a meta játék. Mindenesetre fontos, hogy megérezzük, mi ellen jó a listánk, és mi ellen kell esetleg pontmentésre törekedni eleve.

Kedvezőtlen felállások

  • Dupla IG HLC-vel. Egyszerűen nem tudok velük dmg-et cserélni érdemben. Marci ellen azt hiszem, 2-5-re állok jelenleg.
  • többszörös stressz osztás. Stresszbot, TLT tactician, ilyenek. Ha Dash-re lőnek, az szinte game over, nem tudom lerázni őket, és bejönnek range 1-be az ellenfél nagyágyúi
  • Palp+ace lista. Az ace-eket nem igazán tudom kiszedni, amíg Palpatine is segít nekik. Amíg a shuttle-t lövöm, az ace-ek kilövik az egyik hajómat legalább. Ha egyik ász sem interceptor, akkor van valami esélyem. De az Engine upgrade-es Vader+Soontir kemény. Erről még írok a mai cikkben.
  • 2+ TLT, Dash-t hihetetlen módon eszik ezek a fegyverek. Jah, és Eaden-t is.
  • Autothrusters, bármi, amin van. Egyszerűen nem éri meg nekem a legtöbb esetben ívben Range 2-ben tartani őket (az egyetlen sáv, ahol nem kapják meg a bónuszt), mert akkor következő körben nagy eséllyel blokkolhatnak
  • 3 Contracted Scout Alpha Strike lista ellen még nem repültem ,de nem tudom elképzelni, hogy kedvező lenne nekem. Dash jó pár körig tudna kerülgetni 1-2 tűzívet, de Eaden nem.

Szoros/Még nem tudom felállások

  • TIE-swarm/Crack-swarm: necces, de amíg nem blokkolnak, addig nem lehetetlen. H.É.T.-en Janitól kikaptam, de ettől függetlenül ezt valamennyire nyerhető felállásnak érzem. Az aszteroida felhelyezést is elrontottam, és bevállaltam egy blokkot, ami egyetlen TIE-t kapott csak el, úgy, hogy még az alakzat sem zilálódott össze.
  • TIE Phantom-ok, bár nem annyira népszerűek, de ha egyszer blokkolom őket, akkor vége. Ha nem, akkor kilőnek… Egy rutinos Phantom játékos talán kedvező helyzetben van itt.

Kedvező felállások

  • Csak 1-2 ász pilóta, ezekben a listákban 1 hajó elől úgy is tudok jó eséllyel menekülni, ha utánam lép.
    • Dupla regen ellen is szerintem jó esélyeim vannak, bár az ellen még nem repültem mostanság,
  • Ghost ellen úgy néz ki, elég jó vagyok a listámmal,
  • Firespray-ek közül Boba elég jól bírja, meg utánam lép, a többi azonban nekem kedvez, bár a 4 kockás lövések, Range 1-ben vagy képességből/fegyverből veszélyesek, és nem lebecsülendőek.
  • Decimator is elég gyorsan fogy 2 HLC össztűzében. 2 Decimatornak ellenben nagyon sok élete van. Deci Gunner+Vader-rel is nagy kárt tud okozni, főleg, ha előtte valahogy elfogynak a pajzsok.
Lehet, egyszerűbb lenne engedni a sötét oldal csábításának, és átállni a sötét oldalra valami biztosan Tier 1-es, elsőrangú listával

Mit hoz a jövő?

Eddig két, 4 fordulós versenyre vittem a szokásos kis seregemet, az egyiken 4-0 lett az állás, a másikon 2-2. Mindkét versenyen szörnyű volt a MoV-om. A H.É.T.-en 6. helyre volt elég a 2-2, a pestihez képest alacsonyabb versenyzőszámnak hála. A 2 meccsből egyen talán hozhattam volna szorosabb eredményt (ha kevesebbet hibázok), míg a másikon nyerhettem is volna (kevesebb hiba és vagy kicsit jobb dobás. Bendzsi ellen a kocka se mentett volna meg, de Jani ellen a kockáim nem pörögtek annyira, ami azért tűnt fel, mert a rossz repülésem miatt ez hatványozottan éreztem).

Alapvetően érdemes a két hajót egyben tartani, hogy az Intelligence Agent-öt jobban kihasználjam. Ugyanakkor Dash el akar repülni az ellenfelek elől, míg Eaden a HLC miatt meg rájuk akar repülni. Ha elkezd Eaden stresszelődni, akkor nincs elég módosítója a dobásaihoz.

Jó lenne a Kanan-es build-et vinné a 3. ligafordulóra (feltéve, hogy addig megjelenik a Ghost [közben megjelent! Jaj, de régen kezdtem el írni ezt a mai szösszenetet] ). Ha az 5 fordulóból nem nyerek 3-at, akkor szinte biztos eszközölök valami komoly változtatást a listán. 4 győzelemmel már nagyon elégedett lennék.

Március végi felkészülési meccsek

Szerencsére volt alkalmam kipróbálni a Ghost-ot élesben, asztalon. Nagyon szép és csinos jószág, ellenben még nem igazán érzem, mi lesz rá a jó build. Így kevésbé érzem azt a késztetést, hogy a teljes build-emet Ghost központúra lecseréljem.

Egy új és eredeti listának az egyetlen komoly erőssége, hogy esetleg meg tud lepni pár embert. ezért bízok valamennyire a 2 YT-2400-as seregemben.

Hátha Ghost-ok ellen sem lesz mindenki optimalizálva. Egyébként első körben azt vettem észre, inkább azon múlik az egész a VCX-100-assal, hogy az ellenfél rontson. Ez volt a helyzet az Autoblasteres + Accurecy corrector-os seregnél legalábbis. Ha egyszer elkapok valakit Range 1-ben, az halott. Ha nem kapok el senkit pár kör alatt, kilőnek.

Ha nagyon nem megy

Ezt a tippet Bendzsinek köszönhetem. Mivel a Palp Aces (Palpatine Egy Lambda Shuttle+ben, maradékból meg 2 ász pilóta) listáktól még jobban kikapok, mint a Brobots-októl (dupla IG, köszi Marci), ezért felajánlotta, cseréljünk sereget. Mivel Bendzsi Dash-sel nem szokott repülni (ellenben játszott a listám ellen idén talán közel 10 meccset), én meg a szolnoki escalation-ben bemutattam, hogy primitíven repülök Soontir-ral, így elég érdekesnek ígérkezett.

Fordítva is lehet!
  • Soontir
    • Royal Guard
    • Autothrusters
    • Stealth Device
    • Push the Limit
  • Vader
    • Engine upgrade
    • Veteran instincts
    • Title
    • Advanced Targeting Computer
  • Shuttle
    • Emperor Palpatine

Az első meccsen nagyon lekiabáltak Zolival, hogy miért repülök szembe Eaden-nal Sonntir-ral és Vader-rel. Ott még Range 3-ban voltam, de következő körben már nem voltam olyan nyerő helyzetben. Jó, annyira nem volt rémes, de azért a HLC-ket nem szeretik a kicsiceptorok. Talán ha mindkét támadásra legalább 3 blanket dobok 4 kockából, akkor lettem volna bajban. Az meg nem történt meg. Lehetett volna szebben is vezetni azt az interceptor-t. Eaden-ra sikerült rászálnom, Dash ütköztette Vader-t, mikötben a shuttle ívét kerülgette. Eaden-nal ügyesen repült Bendzsi, de közben Dash is eléggé lesérült, ezért Soontirt visszahoztam kivégezni az YT-2400-ast. Utána a pár életes Eaden-nal nem volt sok értelme folytatni.

Második meccsen Bendzsi egy meglepő alakzattal, Eaden mögé rejtett Dash-sel elindult, de még így is sikerült beboostolni Range 1-be mind Vader-rel, mind Soontir-ral. Ebből a pofonból nem sikerült visszajönnie az YT-knek.

Jó volt a saját listám ellen repülni, Bendzsi máshogy kezelte a dolgokat, és például megtanultam tőle az alábbi trükköt.

Ha a Dash-en lévő Kanan Eaden-ról tudja leszedni a stresszt, amit űrszeméttől kap, abban az esetben még Eaden akciózhat! Hogy mi? Úgy van megfogalmazva a szabályokban, hogy űrszeméten való átrepülésnél egyedül a stressz tiltja meg nekünk az akciók végrehajtását. Így akár Tycho is keresztülvágtázhat a szeméten, és akciózhat.

Ezért kell játszani, mert tanul az ember.

Mindenesetre, a 3. ligaforduló előtt írva ezeket a sorokat, kíváncsian várom, hogyan fogok szerepelni. Az swmini legyen mindannyiunkkal!

1 hozzászólás

Comments are closed.