Star Wars LCG – Core Set frakciók

Remélem sikerült felkelteni sokatok érdeklődését a Star Wars LCG iránt és talán páran már be is szereztétek a Core set-et. Az előző cikkben részletesen végigvettük a játék menetét és tulajdonképpen aki azt elolvasta, nagyjából képben lehet arról mi miként működik. Célom a most következő cikksorozatban végigmenni az összes frakción és bemutatni a lapokat, hogy miként használhatóak. Különböző mélységben kitérek rá, hogy melyik set mennyire jó, esetleg mire használható később több kiegészítő megvásárlásával.

Mivel a Core Set-ben 4 frakcióhoz (Jedi, Rebel, Sith, Navy) adtak 7 db set-et és 2-höz (Smuggler, Scum) 1-et, míg az Edge of Darknessben utóbbi 2 frakcióhoz 7 db-ot és a másik 4-hez 1-et, így arra az elhatározásra jutottam hogy a Core Set és az Edge of Darkness deluxe kiegészítő együtt lesz bemutatva frakciónként 8-8 settel. A vásárlást is együtt ajánlom mindenkinek. Az erősen kompetitív megközelítésű játékosoknak 2-2 db-ot vehetnek mindkettőből, hogy 2-t rakhassanak bármiből a deckjükbe.

Sorrendben haladva elsőnek következzenek a Jedi-ik:

1. A Hero’s Journey

A Hero’s Journey objective set az első sorszámot kapta a Star Wars LCG-ben és nem is véletlenül. Ahogy a cím is mondja itt kezdi meg Luke Skywalker az utazását, hogy Jedi-vé válhasson. Ennek megfelelően egy kifejezetten erős set-ről van szó, amelyet sok Jedi pakli alapjaként használhatunk.

Kezdetnek az objective lap egy erős közepes. Képessége nincs, de a két resource mindig jól jön, főleg ha drága jedi-ket akarunk lehozni. Az objective set erejét ellensúlyozza, hogy csak 4 életerős lapról van szó.

Első egységnek megkapjuk Luke Skywalkert. Kifejezetten jó áron jön, mert 4 nyersanyagot mindig ki tudunk fizetni a 3 objective lapunkból és az 1 db affiliation kártyánkból. Az életereje is erősnek mondható. Jelenleg Luke még nem Jedi lovag, így bár Force User traitje van, csupán 3 db Erő ikonnal rendelkezik. A két pisztoly és két blast damage-e erős támadó és védő egységgé teszi, amelyre a képessége is utal. Az ellenfél körének az elején 1 db fókusz tokent leveszünk róla. Nem Elite, mert még nem Jedi lovag, de még talán jobb is mintha Elite lenne. Ha az Erőhöz rendeljük, akkor a két fókusz tokenból 1 db lekerül az ellenfél körében, 1 pedig amikor frissítjük. Ha viszont nem rendeljük az Erőhöz, akkor miután támadtunk vele és a szokásos 1 db fókusz token került rá harc közben Luke máris frissül is az ellenfél körére vagyis tudunk vele védekezni is. Rendelkezik még egy ún. Targeted Strike képességgel, amellyel támadáskor a pisztolyból fakadó sebzését kioszthatjuk harcon kívüli egységekre is. Erős a fiatal Luke, bár forrófejű, nehéz eldönteni hol a helye…multifunkcionális egység.

Kapunk még egy Twi’lek Loyalist-ot. Elég olcsó, elég gyenge az 1 életerejével, de cserébe még 1 fókusz ikont is kaptunk a set-ben, még ha fehéret is. A legnagyobb baja, hogy csupán character és semmi Force User és Force Sensitive dologra nem kombózhatunk vele. Utóbbi talán elfért volna még rajta.

A harmadik lap a setben egy fénykard, Jedi Lightsaber néven. Semmi specifikusság, ha 2 dobozunk van akkor 2-t is rakhatunk egy emberre, csupán az előbb említett Force User/Sensitive megkötésre kell figyelni. A nagy ereje igazán a fekete ikonokban van, illetve így akár Luke is 3 pisztoly 3 blastra növelhető, ami Targeted Strike közben kb egy garantált killt is jelenthet.

A végére is kényeztettek minket a készítők, mivel kaptunk egy örökké használatos Jedi skillt, a Trust Your Feelings-et. Ezt tulajdonképpen bármilyen karira tehetjük és úgy frissíthetjük azt, hogy a fókusz tokent a karakterről kvázi erre mozgatjuk. Az fontos, hogy csak 1 token szedhető így le a karakterről, így olyanon hasznos aki nincs az Erőhöz rendelve. Mivel Action windowhoz kötött így harc közben is használhatjuk és kétszer is üthetünk. Kicsit drága igaz, de megéri az árát, ha azt vesszük, hogy akár a legerősebb karakterünket is kétszer használhatjuk vele. Az utolsó lap pedig egy jó kis resource enhancement amely tökéletes a kiépüléshez.

Az Event-ek hiányoznak kicsit a set-ből, de attól még sok oldalú. Tőlem kap egy 9/10-es pontszámot.

2. In you Must Go

Az második set kapásból Yoda-t hozza el nekünk. Az objective lap olcsósítja az első enhancementet amit a körben lehozunk. Ezzel sok előnyhöz juthatunk, mert a Jedi erősen enhancement központú frakció és ez a set is erre kombózik. Szintén sok Jedi deck alapja lehet, mert a későbbi enhancementeket is jobb olcsóbban lehozni.

A fő egység a set-ben Yoda. Ahhoz képest milyen erős egység egész olcsón hozzájuthatunk. A Császárral holtversenyben neki van a legtöbb Erő ikonja ami talán nem meglepő. Az igazi hátránya a csupán 2 életereje, és hogy szinte csak fehér ikonnal rendelkezik. Az erős Erőhasználók szinte mind kapnak fekete fókusz ikont a játékban így Yoda is kimeríthet másokat, viszont bizonyos esetekben pusztító erővé is válhat. Minden egyes enhancement után kap 1-1 fehér pisztoly és blast ikont is. Emiatt létfontosságú vele megnyerni az edge battlet. Megfelelő felvértezéssel ő maga is képes 1 dark side objective-t elpusztítani. Csupán meg kell nyernünk az edget és meg kell védenünk. Utóbbiban nagy segítségünkre lehetnek olyan karakterek akik tudnak protect-elni. Ha úgy akarjuk képes az Erőt is magabiztosan tartani, és Elite képességének hála viszonylag könnyen frissíthető. Csak vigyázzunk a mesterre!

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_yoda-core-2-2.jpghttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_believer-in-the-old-ways-core-2-3.jpg

Yoda segítő karaktere egy Believer in the Old Ways. Ő sem Force User, csupán Sensitive. 2-ért jön, 2 ikonja van, 2 élete, mondhatnánk is hogy standard kaliberű egység. Arra pont jó, hogy az 1 db hiányzó blastot vagy pisztoly sebzést bevigye, hisz ellenfeleink valószínűleg a komolyabb Jedi karkatereinkre fókuszálnak majd elsősorban.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_shii-cho-training-core-2-4.jpg

Ha már az enhancementekről szól a set akkor meg is kapjuk a Jedi kardforgatás első harci stílusát a Shii-Cho Training-et. Mivel ez az első stílus így nagy dolgot nem kapunk tőle és talán Yoda mesteren használhatjuk legjobban. A lényege hogy a pisztoly ikonjainkat a Shii-Chot-t használó Jedivel szétoszthatjuk bármelyik harcban résztvevő egységre. Ez ugye azért fontos, mert ha ütünk akkor kötelesek vagyunk az összes pisztolyt 1 helyre beütni, így gyakran pár sebzés kárba veszik. Így viszont kiszámolhatjuk kibe hányat szeretnénk sebezni. Különösen hasznos Yoda mesteren, hisz az ő pisztoly ikonjainak a száma minden egyes enhancementtel tovább nő. Az objective kártya hatása miatt akár ingyen is lehozhatjuk.

Végezetül a setben kapunk még egy nyersanyagforrást növelő Dagobah Training Grounds-ot ami még passzol is témában Yoda mesterhez, illetve kapunk még egy event cancelt is a Counter-Stroke személyében. Igaz 1-be kerül, de ritka a játékban az eventek törlése és 1-1 durva Sith esemény lap nagyon fájdalmas tud lenni.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_dagobah-training-grounds-core-2-5.jpg

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_counter-stroke-core-2-6.jpg

Összességében jó ez a set, de talán kevésbé univerzális. Az enhancement olcsósítás miatt sok Jedi deck-ben helye van támogatóként, de nehéz Yoda-t jól megvédeni és megfelelően feltápolni. Én 8/10-re értékelem.

3. Forgotten Heroes

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_forgotten-heroes-core-3-1.jpg

A harmadik jedi settel a régi trilógia harmadik nagy jedi lovagját, Obi-Wan-t is megkapjuk. A set címe is stílszerűen Forgotten Heroes. Az objective lap erősen közepesnek mondható, hisz az átlagos 1 nyersanyag és 5 életerő mellett egy közepes erősségű képességgel bír. Minden Force User kijátszása után húzhatunk egy lapot. Ez önmagában erősnek tűnhet, de körönként általában csak 1-1 jedi-re lesz nyersanyagunk, így a plusz 1 lap nem tűnik annyira erősnek, persze több mint a semmi. A kisebb jedi egységek eddig ahogy írtam csupán Force sentitive-ak voltak, így értük nem húzhatunk.

A fő egység tehát Obi-Wan Kenobi. Ő már nem olyan egyszerű eset mint Luke vagy Yoda hisz 5 http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_obi-wan-kenobi-core-3-2.jpgnyersanyagba kerül amire nem biztos, hogy mindig lesz erőforrásunk. Ha már sikerült kiépülnünk 1 Dagobah Training Grounds-al akkor le tudjunk hozni, vagy esetleg ha van 1-nél több nyersanyagot nyújtó objective lapunk. Ehhez képest az életereje neki is csak 3-as így bár erősebb mint Yoda, azért őt sem árt megvédeni. Szerencsére a két fókusz ikonjával megvédi ő magát, sőt igazából edge nyerés esetén az egész pályát kontroll alatt tudja tartani. A képessége is erre kombózik, hisz mindenki emlékszik, hogy a vonósugár lekapcsolásával Obi-Wan mekkora edge-t nyert Luke-ék számára a New Hope-ban. Vele a harcban az ellenfél kénytelen az első lapját arccal felfelé rakni az edge battle-be. Ez főleg azért jó, mert az edge törlő Twist of Fate ellen talán jobban megvéd. Az Erőben majdnem annyit ér mint Yoda, de ha nincs 5 resource-unk lehozni akkor edge-be dobva is kiváló. Mivel elite így nem valószínű, hogy gyakran fáradt lenne, de pusztításban nem az igazi, inkább kontroll egység.

Ha már hiányoltam a kis Force User egységeket addig, akkor itt most kaptunk egyet a Jedi in Hiding személyében. Nehéz megítélni az egységet, mivel a többi kis egységhez hasonlóan 2-ért jön, de csak 1 élete van viszont 3 harci ikonja. Az biztos az 1 hp nagyon kevés és egy ellenséges Heat of Battle vagy Force choke is elfújja. http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_jedi-in-hiding-core-3-3.jpgViszont a Force User trait miatt rengeteg Jedi enhancementet rakhatunk rá. Nem mondom, hogy tuti tipp egy gyenge egységet feltápolni, de a 2 pisztolya miatt érdemes lehet megvédeni shieldekkel vagy protector karakterekkel. Erősen vízválasztó egység, nehezebb jól használni mint nem jól. Sajna így csak közepes, viszont életet is menthet később kiegészítők használatakor amikor Force user egységet kell feláldoznunk, ő pedig olcsó és megéri.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_jedi-mind-trick-core-3-4.jpgKövetkezik Obi-Wan védjegye, a Jedi Mind Trick. Az elmetrükkel a legrosszabb pillanatban is meglephetjük az ellenfelünkkel. Épp amikor már mindent kiszámolt kifáraszthatjuk a karakterét. Hátrány hogy csak karakterekre használható, de hát egy gépnek nincs elméje így jogos. Az ellenfél körében, amikor jó esetben nálunk van az erő tud igazán tündökölni és két tokent rakni az ellenséges egységre. Jó lap és olcsó is.

A másik event már ingyen jön és legalább olyan hasznos lehet. A shield felrakás aranyat érhet pont akkor, amikor valaki lefókuszálná egy fontos egységünket vagy épp elvesztenénk egy embert a sok sebzés miatt. Egy lapra alapvetően csak egy shield kerülhet, de ezzel a lappal akár még egy. Nem hiába nevezhető kétségbeejtő helyzetnek amikor szükségünk lehet az Our Most Desperate Hour nevű lapra.

Végül megkapjuk a Jedik-nél gyakori fate kártyát a Heat of Battle-t. Plusz egy unit sebzés az edge battle-t követően mindig tud meglepetésekkel szolgálni annak, aki már előre mindent kiszámolt.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_our-most-desperate-hour-core-3-5.jpghttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_heat-of-battle-core-3-6.jpg

Obi-Wan-nal szigorú leszek és csak 7/10-et kap, mert bár jó a set és kiegyensúlyozott, nehéz köré építeni bármit is. Nagyon jó support set ugyanakkor más központú jedi paklikba.

4. Journey to Dagobahhttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_a-journey-to-dagobah-core-4-1.jpg

Na megkaptuk az első csak Jedik-nek járó objective set-et is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez a set bármivel is „jedi-sebb” lenne a többi set-nél, csupán játékmechanikai okokból kötelező használni a jedi affiliation kártyát ezzel a set-tel, hogy más rebel vagy smuggler kötöttségű setekkel ne rakhassuk egy deckbe. Ez elsősorban azért van így, mert ez egy erős set. Az objective lap maga is erősnek mondható. Bár csak 4 élete van, de 2-es. Így hasznos hamar kimeríteni és hagyni elveszni, hogy utána magunk kereshessünk objective lapot helyette, ami mindig nagyon jól tud jönni. Irány a Dagobah rendszer: A Journey to Dagobah!

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_red-five-core-4-2.jpgAhhoz, hogy oda eljussunk szükségünk van Luke sokat megélt X-Wingjére a Red Five-ra. Ez az első jedi jármű és később se lesz belőlük sokkal több a kiegészítőkben. Azért Luke-n kívül nem sok jedi szállt vadászgépbe ebben az időben, mivel jedik se voltak túl sokan. A Vörös Ötös olcsón jön és kevés az élete mint Yodának. Nagy előnye hogy elite, így ha esetleg nem ölik meg egy akció után valószínűleg nem tudják fókusszal több körre kivenni a játékból. A legnagyobb ereje viszont a 3 db fekete blast ikonjában rejlik. Semmi pisztoly, semmi fókusz csak 3 blast pont oda ahova a legjobban kell az ellenfél objective lapjába. Edge-t se kell nyerni vele, de mondjuk ez csalóka, mert 2 élete nem sokat ér ha nem nyerünk edge-t. Minden esetre jó kis egység és 3-ért bármikor megfordíthatja a háború menetét.

Az X-Wing mellé kedvenc asztrodroidunk is jár, így jön R2-D2 is. http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_r2-d2-core-4-3.jpgSzuper jó kis egység, hisz ingyenes és egyből ad 1 nyersanyagot. Annyival jobb mint a nyersanyagos enhancementek, hogy akár támadhatunk vele 1-1 unopposed sebzésért ha az ellenfél nem tud beállni védekezni. Nagy hátránya hogy semleges színű így Jedi eseményekre nem tartalékolhatunk vele nyersanyagot.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_twilek-loyalist-core-4-4.jpgKapunk még egy korábban említett Twi’Lek Loyalistot, ami tökéletes arra, hogy szabad utátat csináljon a Vörös Ötös számára egy unopposed támadáshoz.

Aztán jön a set másik nagy erőssége, amely egy event. A set-ek egyik nagy jellemzője, hogy magukkal jól szoktak kombózni, de ez itt most kicsit csalóka. Bár a Double Strike-ot elsüthetjük a Loyalistára is, de egy erős Jedin alkalmazva aranyat érhet, főleg amikor az ellenfél nem számít rá. Érdekes, hogy pont egy vehicle központú set-be tették, de a Journey to Dagobah bár alkalmazható vehicle-s paklikban is, azért ezzel egy karakter központú jedi paklit is bármikor feldobhat.

Zárásként még egy fate kártya, a Target of Opportunity. Amikor már tényleg csak egy kicsi hiányzik, akkor ezzel sebezhetünk egyet az objective lapba. Ha a Vörös Ötös magában el tud menni unopposed, akkor ezzel a target lappal elvisz egy 5 életes objectivát egyedül is akár.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_double-strike-core-4-5.jpghttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_target-of-opportunity-core-4-6.jpg

Ez a set is lehet nagyon hasznos és lehet töltelék is. Előnye, hogy minden deckben hasznossá válhat az eventnek és a fate kártyának köszönhetően. Cserébe viszont a jedi affilition megkötés sokat tud korlátozni a pakliépítésben.

Nálam egy korrekt 8/10-es. Sokoldalú, kiegyensúlyozott.

5. The Secrets of Yavin 4

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_the-secret-of-yavin-4-core-5-1.jpgA core set ha az eddigieket nézzük egyértelműen az erős jedi set-ekből állt. Egyedülálló unit-okkal, enhancementekel és eventekkel amelyek bárhol megállják a helyüket. Innentől következnek a support jellegű jedi set-ek, elsőnek a Secrets of Yavin 4. Már maga az objective lap is supportál, mivel 6 élete van, és körönként egy támadást átirányíthatunk rá. Ezzel a lappal megvédhetjük a csábítóbb objective lapjainkat pár körig.

A set fő egysége C-3PO aki végül semleges és nem jedi egység. Sok jelentősége nincs, mert nyersanyagot nem ad. Cserébe viszont, a feláldozásával törölhetjük bármilyen esemény hatását, ami azért nem kevés visszatartó erővel bír a DS játékos számára. A fent említett Counter-Stroke-on és C-3PO-n kívül nincs olyan sok lehetőség ilyesmit művelni.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_c-3po-core-5-2.jpg

A set többi karaktere is erősen support jellegű. Végre megkapjuk a protectorokat akikkel védhetjük hősies Jedi egységeinket, legalábbis a karaktereket. A setben kapunhttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_guardian-of-peace-core-5-3.jpgk 2 darab Guardian of Peace-t aki sok vizet nem zavar a fehér pisztolyával, de 2 élete, a protect és a shieldingje rengeteg védelmet nyújthat a karaktereinknek. Elküldhetjük harcolni a jedikkel, hogy a shield-del védje őket a fókusztól, vagy a háttérben is védekezhet benyelve a sebzéseket. Univerzális lap és mivel nem halmoznak el minket protector karakterekkel később sem a kiegészítőkben így hasznos minden téren.

A support lapok itt nem ér véget és ha már a túlélésről volt szó eddig is, kapunk egy olyan eseményt, amivel nem csak megmenthetjük haldokló jedi egységeinket hanem válaszcsapást is mérhetünk. A Lightsaber Deflection az interrupt effektjének hála abban a pillanatban játszható ki, amikor egy http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_lightsaber-deflection-core-5-5.jpghttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_twist-of-fate-core-5-6.jpgkarakterünk sérülne. Egy sebzést átlökhetünk ebből egy ellenséges egységre és mindezt ingyen, úgy hogy az ellenfél nem is számít rá. Életmentő lehet.

 A set végét ismét egy fate kártya zárja, a jó öreg Twist of Fate amivel törölhetjük a teljes edge battlet és újat indíthatunk vele. Ez egy szuper lap arra, hogy blöffölhessünk edge során és törölhessük az ellenfél fate kártyáit vagy akár a legnagyobb erő pontú lapjait. A Twist of Fate-nek örökre helye lesz a Star Wars LCG-ben, így ezt a set-et is nagyban felértékeli. Összeségében nálam ez egy 7/10 lenne, de annyira erős a support értéke, hogy jedi deckekben hajlandó vagyok 8/10-re pontozni végül.

 6. Last Minute Rescue

Az előző set volt a bajmegelőzés a Last Minute Rescue pedig a gyógyítás setje. Az objectivhttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_last-minute-rescue-core-6-1.jpge lap értékei átlagosak, de emellett körönként 1 sebzést vesz le egy egységünkről. Így a harcban megsérült egységeink is gyógyulhatnak, vagy például a protectort is visszaerősíthetjük vele.

A set fő egysége is a „kórházhajó” korvett a Redemption. A hajó ahol Luke levágott kezét is helyettesítették. Az egység jedi színű és nem is olcsó, mert 5-be kerül így Obi-Wan-hoz hasonlóan megfelelő körülmények kellenek a lehozatalához. A képessége szintén az egységek védelmére összpontosít így amikor egy karakterünk http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_redemption-core-6-2.jpgmeghalna akkor körönként egyszer a kezünkbe vehetjük ahelyett, hogy eldobnánk. Az erő ikonjai is elég magasak egy géphez képest, így ha nincs rá keret mehet az edge-be. Attól, hogy supportként is kiváló a 3 élete és a 2 pisztoly-2 blast ikonja harcban is hasznossá teszi. Kicsit drága egység, de masszív segítség a harcban.

Az erős egység után itt is csak support-ot kapunk. A Corellian Engineer, sokat nem tud, 2-ért jön, 2 élettel, a legnagyobb ereje a shielding amivel a jedi egységeinket védhetjük. http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_corellian-engineer-core-6-3.jpg

A set többi lapját viszont erősebbnél erősebb event-ek teszik ki. Az egyik ilyen a Return of the Jedi, a 6. film címét idézve. Amivel 3 nyersanyagért játékba hozhatunk egy Force User karaktert az eldobott lapjaink közül. Ez lehet akár egy korábban megölt jedi is, vagy akár olyan akit az edge-be dobtunk. Szokás még akár Obi-Want is eldobni húzás előtt, hogy utána ne 5-ért hanem csak 3-ért hozzuk játékba. Akár olyankor is kijátszhatjuk, amikor az ellenfél támad, hogy nem várt ellenállásba ütközzön. Edge-be is kiváló a 3 ikonjával.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_return-of-the-jedi-core-6-4.jpg

Az Emergency Repair szintén hasonlóan nagy húzás tud lenni. Egyetlen hátránya, hogy csak a saját körünkben használhatjuk, így nem lehet javítani két ellenséges támadás között vele. Minden esetre 2 nyersanyagért egy teljes objective lapot felgyógyítani nem rossz http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_emergency-repair-core-6-5.jpgüzlet.

Zárásként a Force Rejuvenation pedig tulajdonképpen egy meglepi frissítés. Elég drága mondjuk kettőért, de ahhoz képest eldobhatunk a karakterünkről bármennyi fókusz vagy sebzéstokent, sőt negatív enhancementet is. A legnagyobb haszna akkor van, ha egy erős egységünk elmegy harcolni, majd frissül amikor az ellenfelünk már nem számít rá. Lehet ez harc közben vagy akár harc után is, amikor azt hitte, hogy eltemette már fókusz tokenek alá. Erős lap, mert meg tud fordítani meccseket.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_force-rejuvenation-core-6-6.jpg

 Összességében ez a set teljesen supportnak mondható. Nincs egyetlen egy karizmatikus lapja sem amire érdemes lenne építeni, ugyanakkor mindegyik hasznos tud lenni 1-1 szituációban.

Én maximum egyet használnék belőle a jedik megmentése érdekében, a  korábban tárgyalt Secrets of Yavin a Twist of Fate miatt még így is erősebb. Nálam 6/10 pontot kap a set. A Return of the Jedi és a Force Rejuvenation tud óriási húzás lenni, de nehéz rá építeni.

7. Jedi Training

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_jedi-training-core-7-1.jpgNa végül elérkeztünk a Core set utolsó setjéhez a Jedi Training-hez. Itt már tényleg egyértelműen support setről van szó, amely minden kis apróságból ad egy picit. Az objective maga 1 erő ikont ad számunka az erőharcban. Ez azért hasznos, mert ha minden egység kimerül 1-1 harc során akkor is meg tudjuk fordítani az Erőt az oldalunkra a körünk végén. Az ellenfelek hajlamosak erről megfeledkezni így tud okozni kisebb meglepetéseket.

Egységeknek megkapjuk a korábban bemutatott Jedi in Hiding-ot és a Believer in the Old Wayst is. Mindkettő kicsi, olcsó, már beszéltünk róluk. Előbbi jó lehet Obi mellé laphúzást erősíteni. Kapunk még egy ismerős eseményt is a Jedi Mind trick-et. Szintén hasznos lap, ahogy korábban beszéltük. Tud meglepetéseket okozni.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_jedi-in-hiding-core-7-2.jpghttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_believer-in-the-old-ways-core-7-3.jpghttp://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_jedi-mind-trick-core-7-5.jpg

 Az új lapok is hasonlóan értékesek tudnak lenni, de csak bizonyos esetekben. Kaptunk egy új jedi http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_ancient-monument-core-7-4.jpgenhancement-et az Ancient Monumentet. Ezt nem a jedi egységeink http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_it-binds-all-things-core-7-6.jpgerősítésére használhatjuk hanem a kiépülésünket erősíthetjük vele. Bár olcsó és 1-ért jön, de nyersanyagot nem ad és csupán 1 ikont jelent az Erő harcban számunkra. Szerencsére elég sok erő ikonja van így az edge-be tökéletes tud lenni. Lehozni is érdemes néha, de nem túl erős lap.

Az utolsó lap pedig egy It Bings all Things, amivel az eldobott lapjainkból húzhatunk. Ha a mi oldalunkon van az Erő akkor 2 lapot, ha nem akkor csak egyet. Ahhoz képest, hogy csak ennyit tud nem túl olcsó, de hasznos lehet 1-1 elhalálozott kulcs egység vagy fate kártya visszahúzására. Jól kell kezelni az eldobó paklit, hogy hasznát lássuk a lapnak.

Összességében a core set végére már elfogytak az erős set-ek jedi oldalon, de csak erősekből nem lehet várat építeni. Ez a set is helyet talál még ma is supportként 1-1 jedi pakliban. A Jedi Mind Trick mindig okozhat 1-2 csavart a partikban. Nálam 5/10 csak, mert gyengébb mint a többi support a core setben, ugyanakkor nem haszontalan teljesen.

76. Embers of Hope (Edge of Darkness)

Itt ugrunk egy nagyot és a teljes Hoth ciklust kihagyjuk. Az Edge of Darkness deluxe elsősorban arra volt jó, hogy http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_embers-of-hope-edge-of-darkness-76-1.jpga core set Smuggler és Scum frakcióit felerősítse a core set többi frakciójához hasonlóan. Ettől függetlenül minden további frakció kapott 1-1 set-et így a Jedi is. Az Embers of Hope követte az eddig tapasztalt Jedi hagyományokat és szintén support set-ként alkalmazható. Az objective kártya kifejezetten gyengének mondható, csupán korlátozza az ellenfél kártyahúzási lehetőségeit és azt is csak addig amíg nem sérült a lap. Eleve kevés ilyen lehetőség van a játékban így nem tűnik hasznosnak ezt korlátozni az ellenfél számára. Az Art legalább csodálatos.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_moisture-farmer-edge-of-darkness-76-2.jpgA gyengécske set két gyenge egységet is ad nekünk két darab Moisture Farmer esetében. Sokat nem tudnak, de legalább ingyen vannak. Védik a nyomorult Tatooine lapjainkat, de sok értelme nincsen mert csak pár LS objective lapon van Tatooine trait. Az igazi haszna talán az, hogy ingyen tud nekünk 1-1 unopposed damage-t produkálni ha úgy van, vagy épp megfordítja az erőt. A jedi set-ekre egyébként jellemzőek ezek a gyenge civil lapok, de szerencsére a későbbiek jobbak ennél. Nagyon tematikusnak találom őket egyébként és passzolnak a jedi témához.

Mivel nem a unit-ok váltják meg itt a világot, így nézzük meg a többi lapot is. http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_makashi-training-edge-of-darkness-76-4.jpgMegkapjuk a fénykard harci formák második stílusát a Makashi Training-et. Többek között Dooku gróf is így harcolt, amely a klasszikus vívási technikákat használja fel. Ennek megfelelően Makashi-ban harcoló force user egységeink Targeted Strike-ot kapnak, vagyis bárkit sebezhetnek támadás során, nem csak a harcban lévőket. A lap erős és olcsó is, úgyhogy mindenképp felhúzza a set értékét. Yoda-ra téve aztán igazán csilloghat.

http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_force-precognition-edge-of-darkness-76-5.jpgA Force Precognition már nem ilyen erős, de azért arra jó, hogy bármelyik Force User-ünkből egy jó kis Obi-Wan-t csináljon. Hozzá hasonlóan arccal felfelé kell betenni az első lapot az edge-be az ellenfélnek, ha Force Precognitionnel megáldott egységünkkel harcol.

A set végére került a legerősebb lapja is, sőt a Jedi lapok közül is http://www.cardgamedb.com/forums/uploads/sw/med_secret-guardian-edge-of-darkness-76-6.jpgkiemelkedőnek mondható a Secret Guardian. Ez tulajdonképpen egy ambush event lap, amivel bármikor behozhatunk 1 resource-ért bármilyen karaktert. Ez mondanom se kell a jedi-k esetében akár el is döntheti a játékot. Általában endgame-ben lehet hasznos, amikor az ellenfél esetleg megnyugszik, hogy nincs elég blast ikonunk nyerni és akkor semmiből befigyel egy Luke/Yoda/Obi vagy akárki. Csúcs lap, az eventekre nehéz felkészülni előre így mindig segíthet.

Összességében ez egy gyenge set így supportként is maximum egyszer használnám egy deckben. Bár a Makashi training és a Secret Guardian is nyert már nekem partit így igazságtalanság lenne 4/10-et adni neki. Kap tőlem egy 5/10-et, mert azért használható, sőt eldöntheti a partit is 1-1 lapja.

Végig is értünk a core set és az Edge of Darkness jedi objective-jein. Remélem megfelelő magyarázatot nyújtottam az újonnan érdeklődök számára és a veteránok se aludtak el közben.

Természetesen ez csak 8 db set, így ha mindenből egyet vettünk akkor szükségünk van 2 neutral objective set-re is a decképítéshez. Pl: Hit and Run, Tribal Support hasznos tud lenni a Jedi-k mellé.

Ha valaki mindenből kettőt vett akkor a következő deck-et tudnám javasolni az eddigi lapokból:

2X A Hero’s Journey
2X In you Must Go
2X The Secrets of Yavin 4
1X Forgotten heroes
1X Journey to Dagobah
1X Last Minute Rescue
1X Embers of Hope
(Vagy 1X In You Must go és 2X Journey to Dagobah, de ez esetben az Embers of Hope helyett mehet a Jedi Training)

A játékot a Delta Vison kiadó bocsátotta rendelkezésünkre! Köszönet érte!

A zErő Blog legyen Veletek! 🙂 Következő cikkemben következnek a Lázadók, a Rebel Alliance!

Jamie