Kapaszkodjatok, mert közeleg a november és vele az év Star Wars magyarul is napvilágot látó kártyajátéka! Persze korai ilyet kijelenteni a megjelenés előtt, de szerencsére jönnek a fincsi anyagok hozzá. Lássuk milyen Erő rejlik a csomagban. Kezdjük az alapokkal:

d10

A karakterek

Már korábban kicsit értekeztünk róluk, de menjünk most mélyebbre.  A játékban többféle kártyatípus létezik: karakter, esemény, támogatás, felszerelés, harcmező és valami más ami valójában kocka.

d9 d8

A karakterek a legfontosabb elemei a játéknak. Vannak itt jó arcok, meg kevésbé jók. 30 pontért válogathatunk csapatot akikkel elkenjük az ellenfél válogatott gonosztevői/hősei száját. Ők határozzák meg a taktikánk alapját. Lehetnek brutális közelharcosok (Vader, Kylo) vagy profi mesterlövészek (Han, Finn), esetleg ezek kombinációi. Minden karakter bal alsó sarkában található a pontértékük, az egyedi karaktereknek rögtön kettő, ha a gazdaságos változatot választjuk akkor egy kockával fog dobálni, ha a drágábbat akkor kettővel (a nevenincs senkik mindig eggyel). Mivel mindegyik különleges hősnek van valami menő képessége, így érdemes az olcsó verzión is elgondolkozni, mert már így is tudjuk használni (és az életerő sem nő a családi kiszerelésben).

swd01_character-card_diagram

Jobb felső sarokban található az adott karakter életereje amit le kell amortizálni, hogy kiessen a játékból. Lent kisbetűvel pár fontos információ, hogy melyik csapathoz tartozik (hős/hero vagy gonosztevő/villain)  és, hogy milyen affinitása van, mint Erőhasználók KÉK-ek (Force – blue),   mindenféle parancsnok PIROS-ak (Command – red) ,  a söpredék  SÁRGA (Rouge – yellow) és minden más szürke színben tolja. Bizonyos lapok csak a saját színükkel működnek, de ez egy kezdő Magicesnek sem újdonság.

Bal oldalon van egy lista mindenféle szimbólumokkal. Na ez jelzi, hogy az adott jó/rossz emberünkhöz kapott kocka milyen elemeket tartalmaz.

A kockák

swd01_activation_diagramA kártyajátékosok számára újdonság lehet a kockák behozatala a játékba, egy új érdekes taktikai elem. A kockákkal a szerencse szerepe (sajnos) nő a játékban, de különböző lapokkal, effektekkel vagy kezünkből eldobott lapokkal tudjuk őket befolyásolni a megfelelő irányba. Inkább erőforrásként tekintsünk rá, mint kockaként.

swd01_dice

Tehát miden karakterhez kapunk egy vagy kettő egyedi kockát amely a következő szimbólumokat rejti:

Közelharci Sebzés – Meglepő módon közelharci támadással okozott sebzést jelent. Egyszerre kell az összes ilyen kockát elkölteni.

Távolsági Sebzés – Ha elköltjük távolsági támadással okozunk sebzést. Itt is igaz, hogy egyszerre kell elkölteni.

Pajzs – Pajzsokkal sebzést tudunk negálni. Egyszerre három lehet a karakterünknek, de a támadással szemben ez fent marad a harcosunkon. 

Erőforrás – gyakorlatilag ilyen dobással szerezhetünk „pénzt” amiből jöhetnek az új lapok.

Megszakítás – Inkább szabotázsnak hívnám. Az ellenfél Erőforrásából tudjuk vele csökkenteni. Működő koncepció lehet, ha nem hagyjuk az ellenfelet „élni” és mindig nullázuk az Erőforrásait.

Eldobás – Jól sejted, az ellenfél kezéből tudunk véletlenszerűen lapot dobatni. Ha elfogy az ellenfél paklija nyertünk, így szintén jó koncepció lehet sok ilyen karakter/tárgy. 

Fókusz – Más kockákat tudunk átforgatni ezzel a szimbólummal. A fent említett befolyásolás egyik eszköze. 

Speciális – A kártya speciális képességét aktiválhatjuk vele. Általában ezért érdemes lehozni egyes kártyákat (pl. holokron) 

Blank – A kedvenc/utált oldalunk lesz attól függően, hogy az ellenfél vagy mi dobjuk. Nagyon ritka, hogy ne legyen üres oldala a kockának. 

d6

Minden oldalon van egy szám is, ami azt jelzi, hogy adott ikonból hányat használatunk fel. Ha a szám előtt plusz értéket találunk, akkor azt csak akkor használhatjuk fel, ha van + nélküli kockánk az adott szimbólumból.  Néha sárga alapon is megjelenik egy összeg egy ikon mellett, ekkor azt el kell költsük, hogy a dobott értéket felhasználjuk. pl. 1 Erőforrásért támadhatunk kettőt. Nem annyira bonyolult, mint ahogy leírtam. 2 perc alatt átlátható.

Például a fenti magyarázó képen Poe 2 pofont oszt majd ki a sötét oldalnak, de jetpack miatt +3-at fog, azaz 5-öt. Ha üreset dobott volna, akkor a hátirakéta bónusza elszállna.

Fejlesztések

Eljöttek a Glamur/Cosmo/Ingyensör napok! A paklinkba ideje belerakni a menő cuccokat. A karakterekhez hasonlóan a fejlesztések szintén rendelkeznek kockával, de önmagában nem értelmezhető, valakihez csatolni kell. Fénykard, puska, köpeny vagy holokron minden csoda ide tartozik. Őket már erőforrásokért hozhatjuk játékba. Hasznos cuccok.

d5 d7

Támogató kártyák

Ezeréves Sólyom vagy TIE Vadász karácsonyra? Itt van minden nehéz cucc amivel átrendezhetjük a csatateret. Általában szintén rendelkeznek kockával, de nem kell őket semmihez csatolni, egyszerűen csak vannak a táblán. Erősek, de drágák.

Események

d3 d100

Egyszer használatos támogató vagy szívató lapok. Pajzsot kapunk, kockát forgatunk, gyógyítunk vagy sebzést osztunk. Sorsfordítóak lehetnek, hogy stílusos legyek, de túlzott használatuk veszélyes a győzelmünk egészségére.

Harcmező

Na ez egy speciális lap amiből egy lehet a paklinkban és azt se biztos, hogy használni fogjuk. A játék kezdetén dobunk és összeadjuk a számokat a kockákon. Aki nagyobbat dobott az kezd, a másik pedig választ egy Harcmezőt. Minden ilyen kártyának erős hatása van, ami akkor lép életbe ha valaki „elfoglalja”, azaz először mondja egy körben, hogy nem csinál már semmit. Ügyes taktikai elem, hogy elkerüljük az időhúzást és előnyhöz juttassuk azt aki hamar elvégzi az elvégeznivalót a körben.

d4

Теhát vannak lapok és kockák a játékban, most már csak össze kell válogatni őket, hogy nekilendülhessünk az ellenfelünknek. Hősöket/Gonoszokat a fent említett módon 30 pontért válogathatunk össze, míg a lapokból szintén 30 darabot kell feltornyozzunk, de úgy, hogy egy fajta papírból csak kettő darab szerepelhet a paklinkban. Pörgős cucc lesz ez kérem, a szokásos 60-hoz képest soványnak tűnhet a fele. Két előadás/óra/megbeszélés közé pont befér majd egy menet.

Hogy megtudd mit kell csinálni a lapokkal, azért meg kell várd a következő cikkünk, a megjelenésre pedig novemberig kell jegeld magad. De az swmini addig is Veled lesz.;)

ÉS ne felejts el csatlakozni a Facebook csoporthoz!

3 HOZZÁSZÓLÁS