Az utazás folytatódik_01

Az év 1978, a cél pedig a Csillagok háborújának folytatása.

Az utazás folytatódik_03Számításba véve a lehetséges rendező jelölteket, George Lucas választása végül Irvin Kershner-re esik. Kershner ekkor 54 éves és bár sosem rendezett nagyszabású, vizuális effektekre épülő filmet, Lucas nagy csodálója a munkásságának és bízik a képességeiben. „Megmondtam George-nak, hogy csak akkor vállalom el, ha úgy érzem, jobbat tudok csinálni ez előzőnél. Ő nevetett és közölte, épp ezért kért fel engem.” – nyilatkozta Kershner egy interjúban.

1978 február 17-én Leigh Brackett elkészül a forgatókönyv első változatával, mely címe Luke Skywalker kalandjairól (eredeti cím: from the Adventures of Luke Skywalker). Február 23-án a zeneszerző John Williams pedig három Grammy-díjat is nyer az Egy új remény zenéjének köszönhetően.

Március elsején megjelenik Alan Dean Foster legújabb Star Wars novellája (eredeti cím: Splinter of the Mind’s Eye), melyet természetesen Lucas jóváhagyásával publikálnak. A történet Luke, Leia, R2D2 és C-3PO kalandjait követi végig egy dzsungel-szerű világban, ahol Darth Vaderrel is szembe találják magukat. Olyan érdekességek is kiderülnek ebben a sztoriban, hogy Luke például tud úszni, míg Leia nem. Őszintén azért ez egy kicsit meglepő, tekintve, hogy a Skywalker fiú egy sivatagi bolygón nőtt fel. A történetből szándékosan hiányzik Han Solo, mivel Harrison Ford ekkor még nem szerződött folytatásra, ellentétben Mark Hamill-el és Carrie Fisher-rel és ez komoly problémákat vetne fel abban az esetben, ha ezt a sztorit is vászonra vinnék.

Az előkészületek sajnos nem tragédia mentesek, ugyanis március 18-án a forgatókönyv író Leigh Brackett rákban elhuny, így a forgatókönyv végleges verziójának elkészítése Lawrence Kasdanra hárul.

From left: Richard Chew, Marcia Lucas, Paul Hirsch, and Farrah Fawcett at the 1977 (50th) Academy Awards ceremony.
From left: Richard Chew, Marcia Lucas, Paul Hirsch, and Farrah Fawcett at the 1977 (50th) Academy Awards ceremony.

Miközben gőzerővel zajlik A birodalom visszavág projekt, az első filmet övező sikernek még egyáltalán nincs vége. Az Egy új remény április 3-án hat díjat is bezsebel az 50. Oscar-díj átadón, mégpedig az alábbiakat:

Legjobb eredeti filmzene: John Williams

Legjobb vágás: Marcia Lucas, Paul Hirsch és Richard Chew

Legjobb vizuális effektek: John Stears, John Dykstra, Richard Edlund, Grant McCune és Robert Blalack

Legjobb jelmeztervezés: John Mollo

Legjobb látványtervezés: John Barry

Legjobb hang: Don MacDougall, Ray West, Bob Minkler és Derek Ball

Valamint Ben Burtt külön díjat kap a földönkívüli lények, szörnyek, és robotok hangjáért.

Szintén áprilisban megkezdődik a helyszínkeresés a következő epizód leforgatásához.  Irvin Kershner (rendező), Gary Kurtz (producer), Robert Watts (társ-producer), Norman Reynolds (látványtervező), George Lucas (executive producer) és John Barry (tanácsadó) Los Angeles-ben ül össze, hogy átbeszéljék a lehetséges opciókat. Egy kopár, fák nélküli terep mellett döntenek Finse-ben, Norvégiában, amely tökéletes választásnak bizonyul a jeges Hoth bolygón játszódó jelenetek megvalósításához.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy még ebben az évben, 1978 vége felé jelenik meg minden Csillagok háborúja rajongó rémálma, a Holiday Special. Talán érthető okokból, a filmet nem adják ki videokazettán, és nem meglepő módon, a TV-ben sem kerül ismétlésre. Sajnos ez a szégyenfolt az internet világában azonban nem maradhatott titokban, így aki elég elvetemült és ráér másfél órát beáldozni az életéből, az alábbi linken megnézheti. Az Erő legyen Vele!

https://www.youtube.com/watch?v=S3a5j8PgQxg&t=31s

 

A film egyik legnagyobb kihívását az új szereplő, Yoda mester megformálása hozza, hiszen a karakter alig 91 cm magas. Különféle lehetőségként felmerül többek között egy majom, egy alacsony növésű ember, egy gyerek vagy egy stop-motion figura, ám végül a báb mellett döntenek. Lucas Stuart Freeborn smink- és maszkmestert kéri fel a figura elkészítésére, aki inspirációként Einstein és a saját arcát használja fel a legendás Jedi mester arcának elkészítéséhez.

„Ha ez a báb nem működik, az egész film megbukik.” George Lucas Yodáról

1979 március 5-én 10 napos forgatás veszi Az utazás folytatódik_05kezdetét Norvégiában, ahol a választott helyszínt csak vasúttal lehet megközelíteni a téli időszak alatt. Egy nem várt hóvihar maga alá temeti a felszerelés és a díszlet egy részét, valamint Finse-t is elzárja külvilágtól. Valaki, déjà vu? Mintha Tunéziában is valami hasonló történt volna a forgatás alatt. A reménytelennek tűnő helyzet azonban nem fog ki a lázadói kitartással és bátorsággal felvértezett csapattal. Kershner úgy dönt, az első jelenet felvétele Luke menekülése lesz a jégbarlangból, így a stáb ahelyett, hogy a hotelban forró teát kortyolgatna, nekilát az
előkészületeknek. A fagyos hideg és a vakító hó ellenére, amely szinte lehetetlenné teszi az
operatőrök munkáját, elkészülnek az első képkockák. A stáb konkrétan a hotel hátsó ajtajából filmez annak érdekében, hogy a kamerák ne fagyjanak szét. Szegény Mr Hamill, biztos nem érezte túl hálás szerepnek Luke Skywalker-t ezekben a napokban.

Áprilisban megjelenik Brian Daley Star Wars története, Han Solo a csillagok végén (eredeti cím: Han Solo at Stars’ End), melyet szintén a Del Rey kiadó publikál. Nem mellesleg ők állnak az összes Csillagok Háborúja kötet mögött. A sztori szigorúan csak Han Solo-t és Chewbacca-t sorakoztatja fel a filmes karakterek közül, és az Egy új remény előtt játszódik.

Június elsején az immár Oscar-díjas látványtervező John Barry összeesik a forgatáson és sajnálatos módon mindössze 43 évesen elhuny. Halála az egész stábot megrázza.

Kicsivel később ebben a hónapban jelenik meg Brian Daley újabb kötete, Han Solo bosszúja (eredeti cím: Han Solo’s Revenge) címmel, míg A Birodalom visszavág első trailere augusztusban kerül a mozikba.

Az utazás folytatódik_08Szeptemberben alig hat óra alatt rögzítik Obi-Wan Kenobi jeleneteit Alec Guinness-szel. A karakter megjelenése sokáig nagy kérdés volt, amiért a színész szem problémákkal küzdött. A szerződés szerint Alec úr az összes bevétel egy százalékának negyedét kapja fizetésként. Azért így se gondolom, hogy anyagilag rosszul járt volna.

Az amerikai mozikba novemberben érkezik A Birodalom visszavág poszter, melyet Tony Seiniger és David Reneric tervezett. Nekik köszönhető a dőlt Empire logó is. Szintén ebben a hónapban John Williams hozzákezd a 108 perces filmzene megkomponálásához, melynek rögzítése nagyjából 2 hetet vett igénybe a London Symphony Orchestra-val.

1980 első három hónapjában az ILM gőzerővel dolgozik az effekteken. A filmet nagy titokzatosság övezi, és csak néhányan tudják, mire fog fény derülni James Earl Jones (Darth Vader hangja) dialógjával. Még a Darth Vader-t alakító David Prowse-nak sem árulták el, hogy Luke valójában Vader fia, így maga is azok közé tartozik, akiket meglep a váratlan fordulat.

A Keresztapa 2 (1974) sikerének ellenére a közvélemény még mindig úgy tartja, hogy a folytatások sosem annyira jók, mint az első film, így a siker kérdéses. „Szerintem jobb lett, mint az első film… de fogalmam sincs, hogy az emberek mit fognak gondolni.” – nyilatkozta George Lucas 1980. március 13-án.

Április 12-én megjelenik A Birodalom visszavág novella, mely írója az amatőr filmes Donald F. Glut, aki mellesleg Lucas volt osztálytársa is. A sztori nagyrészt hűséges a forgatókönyvhöz, a változások főként olyan dolgokban nyilvánulnak meg, amelyek a produkció során módosultak. Például Yoda nem zöld, hanem kék; Zuckuss pedig ember.

A filmet elsőként Washington DC-ben mutatják be május 17-én, majd ezt követi a londoni premier 20-án. Mi magyarok csak jóval később fogjuk látni, pontosan 1982. január 28-án, amikor a film debütál a hazai mozikban.

Bár az uralkodó hologramja megjelenik a filmben, fix színész még Az utazás folytatódik_07nincs, aki a karaktert alakítaná. Az apró szerepre egy sminkes asszisztenst állítottak be, aki maszkot viselt, melyen az utómunka során javítottak, a szemeket pedig beesetté  alakították. Palpatine hangját Clive Revill adta, aki korábban már dolgozott együtt a rendező Irvin Kershner-rel.

1980-ban A People magazin júniusi számának címlapján Yoda szerepel, az interjú során Frank Oz pedig elárulta, hogy A birodalom visszavág az egyik legnehezebb munkája volt 20 év alatt.

AZ utazás folytatódik_10Az utazás folytatódik_02AZ utazás folytatódik_09

A következő alkalommal pedig A Jedi visszatér forgatásának történetével ismerkedhettek meg 😉

Addig is az SWmini legyen Veletek 😉