12012_948431331905026_8733232588739918069_n.jpg

Hajnalodik, kiugrok az ágyból a barátom már vár reám! Mondta volna Micimackó.

Ezzel szemben a pesti versenyzők többsége fáradtan, de a várakozástól kipirult arccal és csillogó szemmel érkezett Szolnokra, ahol az idei év első versenyét rendezte a WarpStorm Szolnok Klub. Ezúton is köszönjük a szervezést! A kerek 16 játékos azt jelentette, hogy legfeljebb egy veretlen ember hagyhatja majd el a rendezvényt.

p1230003.JPG

16 ember valahol azon a határon lebeg, ami még a baráti összejövetel és klubest, valamint a versenyt általában elválasztja. Mivel a játékosok többsége előtt különböző célok szerepeltek, aminek eleget akartak tenni (úgy mint az első X-Wing versenyem, fly casual; a legalább 2 meccset meg kéne nyerni, vagy éppen a megnyerem az egész versenyt 4-0-ra), így egy érdekes versenynek néztünk elébe.

Az én célom az volt, hogy 3 versenyt jó eséllyel megnyerhetnék a listámmal, mert Dash/Corran-nel többet szoktam nyerni, mint veszíteni. Ugyanakkor Mostanában nem voltam velük megelégedve, egyes listák Corran-t túl könnyen ki tudják szedni, ha mindent vagy semmit alapon rárepülnek.

Néha túlságosan rá tudok pörögni agyilag valamire, így a pénteki 7 órás X-Wing gyakorlás után hiába mentem haza időben, nem bírtam aludni 3 óránál többet. Ahhoz képest jól játszottam, egyszer vétettem egy olyan hibát, ami alapvetően meghatározta a a taktikámat.

 Listám

„Super” Dash

 • Outrider
 • Heavy laser cannon
 • Engine upgrade
 • Kyle Katarn
 • Push the limit

Corran Horn

 • R2-D2
 • Veteran Instincts
 • Fire-Control system

Első meccs

Dudás Lajos ellen volt az első ütközetem, akinek még ez az első X-Wing-es versenye volt. Nagyon kedves és kellemes ellenfél volt, aki a felhelyezésnél túlságosan szétszorta a seregét, így ezt kihasználva szemtelenül keresztül száguldottam a pályán, és mészárlást rendeztem Dash-sal. Corran mögötte, tőle telhetően gyorsan, de kicsit safety-re menve próbált nem leesni kóbor Phantom lövésektől. Mocskos mód jól dobtam ezen a meccsen, ami azonban a következő ütközetben meg pont hiányzott.

Whisper

 • Advanced Cloaking device
 • Mara Jade
 • Marksmanship
 • Fire-Control system

Shadow Squadron pilot

 • Advanced cloaking device

Academy Pilot 2x

Vége eredmény, Győzelem, Margin of victory, 200 – 0.

p1230019.JPG

Második meccs

Szabó András pesti kolléga serege került fel ellenem az asztalra.

Poe Dameron

 • Veteran Instincts
 • R2-D2
 • Autothrusters

Ello Asty

 • Veteran Instincts
 • R5-P9
 • Integrated Astromech

Jake Farrel

 • Veteran Instints
 • Chardian Refit
 • Push the limit
 • Autothrusters
 • A-wing test pilot

Éreztem, hogy ez a lista bajt okozhat. A szerencse Andrásnak adta a lehetőséget, hogy kiválassza, kié lesz a kezdeményezés. Mivel Poe-ja és az Én Corran-om is 10-es PS-ű volt nekem adta.

Igazából most, a cikkírás közben jöttem rá, hogy azért indultam meg, hogy csapdába csaljam Jake-et, mivel féltem, leszedi Corran-t egy rakétából.

Keresztkérdés. Ki látja a gondolatomban a hibát? Remélhetőleg mindenki. Jake-en nem volt Proton Rakáta, Andrással meccs előtt erről még külön beszélgettünk is. Én nem tudom Jake-et Proton Rakéta nélkül elképzelni. Mint látszik, szó szerint.

Jake biztosan jól tudta volna követni Dash-t, az interceptor hajók, akik utána lépnek, ezt ügyesen megoldják. Sőt, alapvetően a T-70-es X-wing-ek is elég jól be tudnak menni az Outrider Heavy laser cannon-os „doughnot hole”-jába.

Elkezdtem helyezkedni Jake blokkjára. Közben 1 hitet Poe-tól Range 3-ból Corran 5 kockával és focussal nem tudott kivédeni, így elment az első pajzs.

Sikerült blokkolni Dash-sal Jake-et. Corran befordul 2 derékszöggel, hogy adjon Jake-nek, pajzs visszatöltés így nincs. Corran double tap-pel és focus-sal 3 sebet okozott Jake-nek. Közben Poe aszteroidán keresztül range 2-ben kiad 3 sebet, amiből Corran 4 kockával és fókusszal felfog 1 -et. Még lőtt Ello és az akadályozott Jake-is, és még 1 sebzéssel végül 1 hull maradt Corran-en. Dash leszedett 1 vagy 2 pajzsot Poe-ról.

Dash elkezd elszaladni a következő körben, Jake utána, Ello fehér Talon roll, kiszámítható eddig minden. Ugyankkor az E-wing tárcsára bambulva kitaláltam, Poe-nak az aszteroida miatt fordulni kell, méghozzá zöldet a pajzsvisszatöltés miatt. De a T-70-es és az E-wing tárcsája annyiban különbözik a zöldekben, hogy az E-n a 2-es enyhe a zöld, az X-wing-en az 1-es. Úgy helyezkedek, hogy a 2-es enyhe ne lásson rám. De persze 1-es enyhét megy, így boost nélkül is simán rám tud lőni. Meghalok, mert a zöld kocka most a mostoha oldalát fordítja felém.

Dash 3 boost-os hajó ellen, akik utána lépnek. 2-n autothrusters. Nem szoros a meccs, azt kell, hogy mondjam. Ello-t eléggé sikerült lesebeznem, ugyanakkor ahelyett, hogy biztosan megöljem és pontot mentsek, elkezdtem kockáztatni, stresszet meghagyva „váratlan irányokba” repülni, hogy esetleg egyszer lerázzam őket, aztán legyen pár kör viszonzatlan tüzelésem, amivel még visszabillenthettem volna a meccset. Nem jött be, Dash meghal.

30 perc alatt lezajlott a meccs, még várunk, amíg 2 asztalon befejezik, és elmentünk ebédelni.

Eredmény, vereség, MoV: 0-200. Össz Mov-om: 200.

Utána volt időm nézelődni.

981089_1031163263607982_4012362670313832740_o.jpg

Előtérben nagyon szépen festett, mocskos csempész hajók.

Harmadik meccs

Egy kiadós ebédszünet után visszatértünk. A többség korábban el tudott menni enni, így az ebédszünetet még a tervezett előtt befejezzük, mert mindenki visszatért időben (igen, ilyenek is megtörténnek máshol, üzenem a pesti versenyre igyekvőknek).

p1230029.JPG

Kenessey Marci Crack Shot-os TIE swarm-ja ellen lettem besorsolva. Marci egy remek pilóta, aki a tavaly év közepétől a végéig vezette a Ligát, és végül második helyezett lett. Előző nap 2-szer megvert egy másik, elég stabil listával, így tudtam, ő ismeri elég jól az én stílusomat, míg én swarm ellen régen repültem, Crask shot swarm ellen meg még soha.

Howlrunner

 • Swarm Tactics
 • Twin on engine Mark II

Mauler Mithel

 • Crack shot

Black Squadron 4x

 • Crack shot

A fenti lista nem volt 100%-ig optimális talán, hiszen Howlrunner-re talán érdemesebb szintén Crack Shot-ot lőni. Ugyanakkor így inkább a még crack shot-tal rendelekző hajókra tüzeltem, hogy azok elhasználják a fókuszukat, és kevésbé durvákat lőjenek vissza. A Swarm tactic-sal pedig azt a TIE-t, akit Dash bemért, még tüzelésre lehetett bírni az előtt, hogy esetleg felrobbant volna.

Marci szerencsémre vagy „kajakómás” volt, vagy még az előző meccse miatt kesergett, amikor is Mauler Mithel bekapott egy Blinded pilot crit-et, és úgy esett le, hogy nem tudott tüzelni.

A csata elején itt ott Range 3-ből Dash bevitt pár sebet, szinte sose ugyan abba a TIE-ba. Aztán úgy döntöttem , be kell vinni Corran-t a csatába. Első körében Range 3-ból csak 3 TIE tudott lőni Corran-ra, ő 1 pajzsot vesztett, talán 1-et sebzett.

A következő körben szó szerint hajszál híján Corran 5-előrével el tudott repülni a swarm mellett. A hajó pöcei befértek a movaement template végére, de nem volt „teljesen” hozzáérve a vége, hanem egy hajszál még befért volna. Ez a hiba kisebb lett volna, mint amit az ember egy átlagos manőver során elkövet, de szó szerint neki volt igaza. Meg nem vitatkozni jöttem, és tudtam, ha Corran most elrepült volna mellette, akkor biztos szinte nyerő helyzetben vagyok. Így azonban Corranben még volt 1 Range 1-es lövés, aztán vártam, hogy felrobban.

Extrém szerencsémre Corran bevitt egy Blinded pilot Crit-et Mithel-nek! Marci nagyon ideges lett, mert jobban örült volna 1 direkt hit-nek, az tisztább, de hogy kétszer húzza fel azt a kritet 1 nap, ugyan arra a pilótára, aki még nem lőtt, mert az alakzat hátuljában volt, az érthetően sok volt.

A viszont tűzben meg beindultak a védő kockák, és 1 hull-om maradt, azzal a krittel, hogy ütközésnél 1-et sérülök. Így Corran még double tap-pelhetett a képességével, és kilőtt valakit, úgy emlékszem, Holwrunner-t.

A maradék időben sorra kezdtek el fogyni a TIE-ok. Corran férfiasan elszaladt pajzsot tölteni. Dash vette át a pusztítás nemes feladatát, és belebegett a TIE-ok arcába. Marci végső célja az volt, hogy Dash-t addig ütközteti, míg az éppen aktuálisan szabad TIE fighter-e lelövi fél életre Dash-t. Teljesen indokolatlan dobássorozatom végén az nem sikerült neki, maradt 1 pajzsom.

Vége eredmény: Győzelem, 200-0. MoV: 400.

p1230025.JPG

Negyedik mérkőzés

Meglepetésemre felkerültem a második asztalra. Egy tisztességes győzelemmel második lehettem volna. Ellenfelem Tóth Bendzsi lett, tavalyi Liga győztes. Előző nap 3 meccset játszottam vele, 2-t az aktuális listája ellen, így amellett, hogy ismertük egymás listáját, ott volt az is, hogy tudtam, teljesen koncentrálnom kell, ha győzni akarok, mert nagyon-nagyon hamar elveszíthetem a meccset, ha elbénázom. A tegnapi két meccset megnyertem, bár közrejátszott az is, hogy Bendzsi védőkockája nem volt akkor a százas.

Echo

 • Advanced Cloaking device
 • Sensor jammer
 • Veteran instincts
 • Recon spec

Sigma Squadron

 • Stygium Particle Accelerator
 • Enhanced Scope
 • Intelligent agent

Sigma Squadron

 • Stygium Particle Accelerator
 • Enhanced Scope

Ez a lista nagyon trükkös, nagyon nehezen játszható, és nagyon meglepi az ellenfeleket, ha jól játszol vele. Bendzsi ekkor úgy állt 2-1-re, hogy 1 hibát vétett az első meccsén, ami miatt elég csúnyán és hamar kikapott stresszbot ellen. Röviden, a Sigmák TELJESEN  más játékstílust igényelnek, mint a nevesített Phantomok.

12496110_1031163390274636_2686335574372440124_o.jpg

Bár a tét az örök élet és ingyen sör, a képen látható hátsó asztalnál nem sikerült túl komolyan vennünk magunkat kezdetben.

Aztán egyszer csak 4-5 kockás támadások kezdtek el jobbra-balra csattogni.

Felpakoltam úgy az aszteroida mezőt, amiben bíztam, nekem kedvezni fog. Bendzsi a második körre átszáguldott a hajóival, és már tüzeltünk. Én megpróbáltam egyben tartani Dash-t és Corran-t, így a saját pálya szélem mentén repkedtem. Így lőttek rám a második körben… Nagyon gyorsak a Phantom-ok.

3. körben egyik Sigma blokkolta Dash-t, aki így meglepően jó szögben blokkolta Corran-t. A lövöldözés után a kör végén egyik Sigmának 2 pajzs ment le, Echo-nak és a másiknak 1-1 élete maradt, Dash-nek 4 élete maradt, de a crit, amit bekapott, pont agility-t csökkentett. Eddig szó szerint, egyikünk sem dobott még kitérést a csatában. A Phantom-ok csak az Evade tokenjeik miatt maradtak életben.

Corran elhasználta a double tap-et, amit elfelejtettem a 4. körös tárcsázásnál.

Echo decloak után pont oda nézett, ahova Dash belépett. Ha egy helyben maradtam volna, akkor a 4-k-ra és a 1 derékszögre is sebezhető lettem volna, viszont most szinte minden mást blokkoltam. Elfelejtettem, hogy Corran nem tud lőni, az 1 derékszögre ő pont rá tudott volna tüzelni, ha támadhat ebben a körben. Így Dash elbarrelrollolt, hogy Echo 4K vagy a 4 egyenes manőverét blokkolja. Ahova az orsózás után került, oda a másik két Phantom sem tudott volna rálőni. Nem sikerült lefordítani a krit-et.

Meglepetés. Echo előre megy 2-t. Echo mi a fenéért nem kanyarodik egyszer, amikor arra számítok?

Bendzsi nagyon ügyesen végiggondolta. Ha Dash blokkolja, akkor senki sem fog rálőni. Ha nem blokkolja, akkor meg szinte biztos Range 1-ben van Dash hozzá képest, és vagy Dash-re, vagy Corran-re rá tud lőni és vissza cloak-olni, mielőtt Dash lő.

Dash leesett végül.

Corran 3 Phantom ellen. Egyiknek sincs sok élete, de akkor is. Most, a kockák megint megérezték, rosszul állok, és ahogy a második meccsen Dash-t sokáig életben tartották, most úgy Corran-t mentették meg elég hosszú ideig. Agresszív, űrszeméten át loholással egy Phantom-ot leszedtem, de a maradék kettőt nem siekrült időben likvidálni. A végén még megpróbálkoztam egy visszafordítóval, ami rálátott Echo-ra, és bíztam, a másik nem fog tudni rám lőni. Echo pont kivédte a módosítatlan lövésemet, majd rákényszerültem menekülni, 1 élettel és pajzs nélkül.

20160123_153817.jpg

Fenti kép, hogyan állította be Bendzsi a Phantom-okat, mielőtt Corran léphetett.

20160123_153851.jpg

Ezen képen pedig látszik, hogyan lepődött meg Corran, amikor is szembejött egy TIE Phantom.

Corran atomjaira robbant.

Vége eredmény: vereség, Mov 171 – 29

Összesített helyezésem: 2 – 2, MoV 429. 8. hely.

Dobogós helyezettek:

1 Vajda János
2 Szabó András
3 Ágoston Tibor

12525139_1031163523607956_892554979630294868_o_1.jpg

Az összes helyezett listája megtekinthető a WarpStorm Szolnok Klub Facebook oldalán.

A képeket itt találjátok.

Személyes konklúzió

A nap végére a kockadobásomra nem lehet komoly panaszom, a második meccsen volt pont egy rossz védekező kocka szériám, míg az ellenfelemnek kevésbé. Az utolsó meccsen meg egyszerre nem védekeztünk nagyon sokáig Bendzsivel, így az inkább nevetséges volt mind a kettőnk számára, mint kellemetlen. Az első és harmadik meccsen ellenben idegesítően pörögtek a kockák, és a listám is jó volt az ellenfél ellen.

A második meccsen is csak azért jött ki ennyire a dolog, mert az ellenfelem eléggé counter-elt, nem hagytam initiative gap-et a build-emben, így a szerencse döntött, ki kezdjen, és rosszul jöttem ki belőle. Rosszul állítottam fel a prioritás sorrendemet, hogy ki is a legveszélyesebb ellenfelem. Szóval ennyi hiba után a kocka csak azt befolyásolta, hogy NAGYON hamar kikaptam, és nem a vereségem oka volt. Tény, hogy jobb kockadobásokkal életben maradhattam volna talán addig, míg megjön a jobbik eszem, és intelligensen kezdek el játszani.

Bár tegnap is éreztem, hogy nem játszottam jól a második meccsemen, akkor még frissen úgy éreztem, hogy a balszerencsének nagyobb szerepe volt. Ma higgadt fejjel leültem és átgondoltam, mi történt és eléggé világos, hogy ez csak egy kellemetlen tényező volt. Corran egy olyan hajó, amiről tudtam, hogy ha rosszul vezetem, hajlamos felrobbanni a kereszttűzben.

Meglepetésemre, kereszttűzben felrobbant.

Remélem, hogy tanultam a hibáimból. És remélem, Ti is tanultok az Én hibámból. Méghozzá azt, hogy tanuljunk a hibáinkból.

Nem mondom azt, hogy mindenki írjon egy ilyen hosszú beszámolót arról, hogyan szerepelt, de találjon rá módot, hogy rákényszerüljön, végig gondolja a hibáit. Csak így lehetünk mindannyian jobb játékosok.

Az X-Wing tematikus hetünk cikkei

Hétfő: Lázadó Ászok – Futottak még kategória, a Lázadó Ászok sorozat befejező része

Kedd: Szolnok verseny beszámoló I.

Szerda: 21 tanács (kezdő) versenyzőknek

Csütörtök: Szolnok versenybeszámoló II.

Péntek: Az ötödik pillér

Szombat: Ghost akcióban (BattleReport)

Az SWMINI legyen Veletek!