Rövid Szegedi látogatásunk során a 7. képregényfesztiválon kellemes meglepetésként tapasztaltuk, hogy nem csak velünk van az Erő! A régi filmek rajongói és az új filmekre váró új generáció egymásnak adták a kilincset X-winget/TIE vadászt, hogy megvívják a jó – gonosz örök küzdelmét az asztalunknál. A mi flottánkon kívül életnagyságú, megkövült C3-PO, Yoda, R2D2 és sokan mások is tiszteletüket tették a rendezvényen, míg Boba Fett folyamatosan ellenőrizte a látogatókat, nem rejtőzik valahol egy Han Solo.

Bár szívesen elvittük volna, „a buli lelke” címet, de Mr. Fett és „családja” tarolt. Két fotózkodás közt állítottuk meg a fejvadászt, alias Jakobszen Gyulát, hogy a remekműveiről beszélgessünk egy kicsit.

Nagyon látványosak és élethűek a műveid? Hogyan készíted őket?

Aprólékos kutatómunka az első lépés. Filmekből, Internetről vagy más forrásból igyekszem kideríteni az elkészítendő karaktert. Magasság és széllesség könnyen kideríthető, de az apró részletekben lakik az ördög. Ha megvan a tervrajz, elkezdhetem a munkát. Kartonból építem fel a vázat, amire műanyag és aluminium került a kiválasztott figura méretétől és bonyolultságától függően.

Ezek nem csak szobrok, hanem láthatóan komoly elektronikával rendelkeznek. Szintén saját gyártás?

Így van. Ez a szakmám (erős mosoly). Az építés és tervezés fontos mommentuma az elektronika beszerelése. Valahol egyszerűbb, de például R2D2 esetében, ahol távirányítású motorok mozgatják a robotot, már jóval komolyabb munka volt.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen csoda elkészítése?

Változó. A kiválasztott figura mérete és bonyolultsága erősen befolyásolja az elkészítés idejét, természetesen beleértve a kutatómunkát is. Általában egy hónap, de a már említett R2D2-nak a végső forma elnyeréséhez, több mint fél év kellett. A mozgató elektronika, motorok és távirányítás. Idő kell, hogy összeálljon.

Hol készülnek, hol tartják őket?

Régebben volt egy saját műhelyem, teljes felszereléssel. Most, hogy Szegedre költöztem az egyik szoba alakult összeszerelő üzemmé, azaz a lakásban születnek az új művek. Ez azt is jelenti, hogy velünk laknak, ők adják a lakás díszítését. Szerencsére feleségem mindenben mellettem áll és családtagként kezeli őket.

Milyen témákat választasz, és miért pont azokat?

Minden téma, figura érdekel, mindenben van valami érdekes. A vasemberben, a páncélja. az Alienben, maga a szörny formája és aurája, Star Wars- ban a karakterek, a gonoszok, a gengszterek, a fejvadászok, azaz minden ami mutatós, jó karakter tud lenni. Minden kihívást megfogok, próbálom megvalósítani. Ez egy élményt ad, jó érzés és megfogható, hogy meg tudtam csinálni! Ha éppen erre voltál kíváncsi, mindenkinek van valami hepje vagy hobbija. Nekem ezek a kihívások adnak még több erőt!

Mire vagy a legbüszkébb?

Természetesen R2D2-ra! Nehéz munka volt, de megérte! Nagy sikere is van, ha valahol megjelenik!

Ahogy itt is! A következő rendezvényen is ott leszünk, hogy megcsodálhassuk!

Így Legyen! (nevet)

 (Lejjebb tekerve néhány életképet találsz!)

A Blog Legyen Veletek!

1 hozzászólás