81446

Kezdésnek máris azt mondanám, hogy butaság a „vs.” a két trilógia közé, ennek ellenére nagyon sokan odateszik. Nem vagyok a prequels védőszentje, de sokszor olyan szintű utálattal és ellenállással találkozok ezzel kapcsolatban, hogy egyszerűen nem értem, miért kell ennyire negatívnak lenni egyeseknek az előzménytrilógiával kapcsolatban (akinek nem inge, ne vegye magára se most, se a későbbiekben). És nem az a gond, hogyha valaki nem szereti, hanem az, hogy érvek nélkül rámondja: sz@r.
De ha itt járunk: mik is a sokakat kiakasztó gondok? Kíváncsiságom eredménye egy Google kérdőív lett, melyet 497 magyar Star Wars rajongó töltött ki, akiknek ezúton is nagyon köszönöm a segítséget.

Elsőként pár általános kérdést tettem fel, melyekből kiderült, hogy a kitöltők több, mint 80%-a férfi, illetve hogy a 497 ember picivel több, mint 60%-a 30 év alatti. A kedvenc karakterek kérdésnél Anakin/Vader (mivel egy személy, ezért egyként tekintettem rá) az emberek negyedének szavazatát érdemelte;  másodikként Han Solo végzett 16.9%-kal, tőle nem sokkal lemaradva pedig Obi-Wan állhatott még a dobogóra a maga 15,5%-ával. Rajtuk kívül egyedül Luke kapott még kimagaslóbb arányt (9,5%), a többi karakter közel egyenlően oszlott el a kitöltők között.

És miért volt fontos, hogy ki kit szeret? Oké, Han nem szerepel az előzménytrilógiában, de Anakin és Obi-Wan esetében egyáltalán nem mindegy, hogy honnan jöttek és kik is voltak ők; de szerintem nem kell tovább magyaráznom.hfhrehrDe lássuk végre a medvét vukit, vagyis az összehasonlító kérdéseket!

5-ös skálán kellett értékelniük az űrlapra választ adóknak a két trilógiát különböző szempontok alapján. Talán nem lepődik meg senki sem, hogyha azt mondom: minden esetben az originals érte el a magasabb átlagot. Azonban annak ellenére, hogy hányszor lehet hallani vagy akár olvasni (pl. egy facebook poszt alatti kommentekben), hogy mennyire szörnyű a prequels, nos… Név nélkül mégsem lett annyira szörnyen nagy a differencia.

  • Rendezés:
    Az eredeti részek  4,5-ös, míg az előzmény trilógia 3,7-es átlaggal zárt
  • Statisztamunka, háttér
    Míg a háttér a IV-VI. epizódok esetén díszletet jelent, addig az I-III.-nál animációt (és nyomokban) díszletet. Talán Jar Jar mellett az erről szóló panaszokat lehet a legtöbbször hallani, ennek ellenére mindössze 0,4 az átlagok közötti eltérés. Az originals 4,4-et, a prequels 4,0-t kapott
  • Karakterek jelleme, kidolgozottsága
    Ez szorosan a következő kérdéshez tartozik, és talán kár volt külön megkérdezni, de… Az eredeti trilógia 4,4-et, az előzmény részek 3,9-et kapott átlagosan
  • Színészek átlagos teljesítménye
    Talán ez volt az a kérdés, ahol szerintem a 0,5-öt elérő differencia sok. Többen falnak mennek Hayden Christensentől – lehet ezért -, de az originals-t 4,4-re, a prequels- t pedig 3,9-re értékelték a rajongók.

Átlagosan a IV-VI. epizódok 4,4-gyel, az I-III. pedig 3,9-cel zárt. Persze, igenis számít az a 0,5, de mindenki gondolja végig magában, hogy mennyire.

5-things-that-the-star-wars-prequels-did-right-740205

Fontos volt feltenni konkrétan talán az egyik legfontosabb kérdést; amelyre a kapott válasz elég elgondolkodtató:

Elérte az előzménytrilógia a célját?

Elsőként is nézzük, hogy miért alkották meg ezeket az epizódokat (azon túl, hogy volt rá igény a rajongók között). Megvádolható Lucas azzal (ahogyan most a Disney), hogy csakis a pénzért csinálják. Mivel a filmkészítők filmkészítéssel keresik a kenyerüket, így butaság lenne ezt tagadni. Érthető a jogos felháborodása azoknak a fanoknak, akik a Star Wars-on nőttek fel – a kevesebb néha több, való igaz. De azért legyünk őszinték: hogyha csak az eredeti trilógiát ismerjük, rengeteg kérdés lóg a levegőben a múlttal kapcsolatban. Vannak hibái a prequels-nek (nem is kevés), de azt kijelenthetjük, hogy igen, elérte a célját.

c249a0ccfbafeba2c2ff58e4a5c244f4Választ adott arra, hogyan lett Anakinből Vader, hogy került Obi-Wan és Luke a sivatagba, hogyan lehetnek Leia-ék testvérek, etc.
Itt is 1-5-ig lehetett pontozni, és a 4,2-es átlag azt mutatja, hogy ha maximálisan nem is, de elég jól sikerült elérniük azt a prequels-szel, amit szerettek volna.

Ugyan az 5-ös skálán értékelhető kérdésekből is kiderült, hogy a legtöbben jobban szeretik az eredeti trilógiát; utolsó számokkal válaszolható kérdésként a következő szerepelt: Hogyha az eredeti trilógia jelenti a 2-t, akkor mit adnál az előzmény trilógiának?


1-3-ig lehetett pontozni; valószínűleg nem meglepő, hogy az itt adott válaszok átlaga 2,0 alatt van. Mindenesetre szerintem érdekes tény, hogy 90-en 3-ast adtak, 207-en 2-est és 200-an értékelték csak 1-esre ennél a kérdésnél a prequels-t. Összességében 1,5 a válaszok átlaga, amely megint azt mutatja, hogy ugyan kevésbé szeretik a rajongók az előzmény részeket, mint az eredetieket, de azért mégsem utálja a nép annyira, mint amennyire hangosan szokott ellene lázadozni.

A megkérdezettek csupán 15,9%-a mondta azt, hogy van olyan karakter, akit csalódás volt viszontlátni az I-III. részekben. A szomorú tény itt az, hogy azon 79 ember közül, akik ezt az opciót választották, a legtöbben Jar Jart írták, holott őt nem viszontlátjuk. Rajta kívül Chewbacca, Yoda és Anakin kerültek még említésre.

Újfent nem fog meglepetést okozni, hogy az ugyan nem kötelezően kitöltendő kérdésre, melynél azt kellett megfogalmazni, miért nem tetszik a prequels, a legtöbben Jar Jar Binks-et hozták fel indokként az animációval karöltve. Hogyha van dolog, amiben a Star Wars rajongók szinte egységesen egyetértenek, akkor az az, hogy Jar Jar egy hatalmas hiba volt a készítők részéről. Én még kk0manem találkoztam olyannal, aki tényleg szerette volna, de 2 olyan kitöltő is akadt, akik őt írták be kedvenc karakternek. Egyszer azért szívesen beszélgetnék velük erről kicsit mélyebben, de hát… Mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy kit szeret és kit nem.

Az animáció néhol tényleg nevetségesre sikerült, vitathatatlan tény, hogy ezt a részét sokkal jobbra is elkészíthették volna az I-III. epizódoknak. Látva, hogy Abrams Az ébredő Erőben igyekezett hanyagolni ezt és visszatérni az originals-féle díszletekhez, mindenképpen bizakodásra ad okot. Rájöttek, hogy elcseszték, hogy a rajongók nem egy zöld háttér előtt megszületett animációt akarnak látni (javarészt), így… Itt sem az a baj, hogyha nem tetszik nekünk a túl sok animáció, hanem az, hogy több, mint 10 évvel a III. rész megjelenése után is képesek sokan ezt felhozni.

Mielőtt egy kicsit még külön a prequels boncolgatásának nekiesnénk, lássuk az utolsó kérdést, amely a két trilógia között teremt kapcsolatot. Nem volt kötelező válaszolni, de sokan kifejtették bővebben a véleményüket. Közel 150 egészen részletes válasz végigolvasása után azt kell mondjam, hogy általánosságban sokan az előzménytrilógia minden hibája ellenére is együtt szeretik a kettőt. Elvégre ez egy történet, egy galaxis, etc. És bár többen kifejtették a már felhozott szempontok alapján, hogy miért nem szeretik a prequels-t; ezek a válaszok is inkább afelé hajlottak, mely szerint a célját elérte az I-III. rész. Természetesen akadtak olyanok is – bár arányaiban kis létszámban -, akik szerint hatalmas hiba volt leforgatni még 3 Star Wars filmet; szerintük ezek semmilyen formában sem tehetők az eredeti 3 mellé. Ez is egy vélemény, de valószínűleg ők az időben az originals után játszódó trilógiával is hasonlóan lesznek.

6358589519067776221125836231_Star Wars Prequels (The Odyssey)

És akkor… Baljós árnyak, A klónok háborúja, A Sith-ek bosszúja… Miután kiderült, hogy (az emberek többsége szerint) egyben a három nem ér fel a IV-VI. epizódokhoz, nézzük meg egy kicsit az előzménytrilógiát külön, hogy vajon miért nem. Ugyan erre nem vonatkoztak konkrét kérdések, de sokan adtak részletes választ ezzel kapcsolatban, ahol volt lehetőség a kifejtésre.

Talán kijelenthető, hogy a III. rész messze túlszárnyalta az I-II.-t, lehet ez az oka annak, hogy tényleg nem kell elásnunk az egész előzménytrilógiát a föld mélyére (vagy megetetnünk a Rancorral, hogy kicsit stílusosabb legyek).

Jar Jar mellett, akiről felesleges újra szót ejteni, nagy port kavart még a midiklorián elmélet. Több értetlenkedéssel találkoztam már, melyek szerint felesleges volt megmagyarázni az Erőt, ugyanis így az sokat vesztett misztikumából. Lehet, hogy ezzel csak én vagyok így, de szerintem ez nem mond ellent (vagy legalábbis nem teljesen) annak, amit az Egy új reményben mesél Obi-Wan Luke-nak az Erőről. Nekem magyarul még nem volt szerencsém a filmekhez, de hogyha a Wikipédiának hihetek, akkor pontosan így szerepel a fordításban:

„Az Erő egy eleven lények alkotta energiamező, amely körülvesz és áthat bennünket. Ez tartja egységben a galaxist.”

A midiklorián elmélet ezt inkább kiegészíti: az eleven lények a midikloriánok, melyek az Erőérzékeny lények véréből kimutathatóak. Valószínűleg mindenféle élő lény vérében/testnedveiben megtalálhatóak, mindössze az nem mindegy, hogy milyen koncentrációban. Fent lehet akadni ezen, de én úgy gondolom, nem érdemes.

tumblr_n9r6hjusXd1qa4gi0o1_500Qui-Gon Jinn egy érdekes karakter volt, azonban kicsit látszott rajta (és véletlenül sem Liam Neeson alakítására gondolok), hogy szinte csak halálának volt egyedül értelme. (Oké, ő lelt rá Anakinre a sivatagban, ez sem elhanyagolható tényező.) Ez az egész kicsit bosszantó (mert egy jó színész játszott egy érdekes karaktert), de… Ez van. Igazság szerint ő nem is szokott parázs vitákat szítani, ellentétben „kedvenc” Jar Jarunkkal. Az, hogy utóbbiból szenátort csináltak, a szörnyű döntések habostortáján volt a koktélcseresznye. Mert még ha csak szimplán idióta, akkor az valahogyan elfogadható, de így… Ha másra nem is volt jó, legalább pár ember fantáziáját beindította, így létrejöhetett a gungan-hez hasonlóan értelmes „Jar Jar a legfőbb Sith” elmélet.

Többen találták a Padmé-Anakin románcot szörnyűnek, és azért van benne valami. A színészek közül leginkább Hayden Christensen játéka osztotta meg a kitöltőket. Tény, hogy sok nőnemű rajongót a külseje fog meg, és ők innentől elvakultan imádják, akármit is csinál – de ez egyszerűen hülyeség. (Ezen rágalom elkerülése érdekében külön leszögezném, hogy igen, én is nőneműnek vallom magamat, és nem, nem az esetem Hayden Christensen.) És kövezzetek meg (ha a cikk eddigi részéért még nem tettétek volna), de szerintem a színésszel semmi gond nincsen. Az, hogy milyen volt a forgatókönyv, hogy milyen szöveget írtak neki, egy dolog.

Ide kapcsolódik, hogy „Anakin Skywalker egy picsogós gyerek, akinek semmi nem jó”. Ilyeneket olvasva általában szívesen verekednék valakivel. Nem állítom, hogy Anakin tökéletes lett volna, de nézzük meg egy kicsit a történetet. Egy kilenc éves kisfiút elszakítanak az anyjától, hogy Jedit faragjanak belőle. Ő örömmel megy, és 10 éven át annak ellenére, hogy semmit sem hall az anyja felől, ugyanúgy szereti őt. Igyekszik felejteni, ami persze nem megy neki. Visszatérve oda, hogy Qui-Gon elviszi a Tatooine-ról: meghal az egyetlen ember, aki a pártját fogta, a Jedi Tanács van olyan kedves és aranyos, hogy egy befolyásolható kisgyerek előtt kijelenti: ebből baj lesz, veszélyes a fiú. Oké, nem pont ezt mondják, de a lényege a dolgoknak ez. Később annak ellenére, hogy az egyik legkiválóbb padawan, soha nem engednek neki, nem segítik, nem ismerik el. Obi-Anakin-and-Padme-anakin-and-padme-18930489-1840-1955Wan hiába volt jó, hiába akart jót, túl fiatal volt ahhoz, hogy rendesen tudja Anakint kezelni. Vagy talán ment volna neki, hogyha Yoda és Mace Windu nem ragaszkodnak állandóan a saját igazukhoz. Ha Sidious mellett – aki zseniálisan gonosz módon manipulálta Anakint azóta, hogy az találkozott vele – mondani kell okokat, személyeket, akik Skywalker bukását okozták, mindenképpen megemlítendő Yoda és Windu. Hogyha másképp kezelik Anakint, ha csak ők ketten előrelátóbb döntéseket hoznak, akkor valószínűleg minden másképpen történik. Persze a legtöbb döntés a Jedi Tanácsé volt, de lényegében ők ketten képviselték azt. De visszatérve Anakinhez: 10 év elteltével a karjai között hal meg az anyja; élete szerelme nem gondol arra, hogy egy Jedinek mit lehet és mit nem, így utána már ő sem; a Tanács továbbra sem ismeri el igazán; Palpatine egyfolytában manipulálja… Nagyon hosszan lehetne a sort folytatni.

A III. részben lényegében azt nézhetjük végig, ahogyan megőrül; semmi más nem mozgatja, csakis a Padmé iránt érzett szerelme. Ugyan a Disney a Legends-be sorolta Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja c. könyvét, de szerintem mindenképpen érdemes elolvasni, segíthet új nézőpontot találni. Anakin nem akarja, hogy Padmé meghaljon, és mivel nem kapja meg a mesteri címet, így nem férhet hozzá a Jedi holokronokhoz; Palpatine marad az egyetlen esélye. Hogyha az I-II. (inkább a II.) rész alatt nem is működik a kémia a két karakter között, szerintem önmagában az, ahogyan a III. részben mindent megpróbál, elég sokat mond. Obi-Wan, Palpatine és Padmé három egymásnak ellent mondó dologra kérik meg őt, felhasználva az Anakinhez fűződő bizalmukat. Az a három ember szakítja szét, akikért akármikor életét adná – mellesleg mindeközben az összes szabad gondolatával azon van, hogyan menthetné meg feleségét. Egy picit tényleg gondolja ezeket végig mindenki, aki sírós gyereknek titulálta eddig. A lelki folyamatokat tekintve szerintem Hayden játéka nagyszerű – de természetesen ez is csak egy vélemény. Lehet nem szeretni, kulturáltan vitatkozni róla, csak előtte legyünk biztosak abban, hogy teljes egészében látjuk a történetet.

bKHVUpu

Az eredeti trilógiához való kapcsolódás sarkalatos pontja, helyszíne a Mustafar. A III. rész egyik leggyönyörűbb és legfájdalmasabb jelenete Anakin és Obi-Wan harca – ezzel a kérdőív alapján szinte mindenki így van. Azonban a Mustafar eseményei közül nem elfelejtendő, ahogyan Anakin Padmé ellen fordul. Nem tudom, hányszor láttam már azt a meme-et, mely szerint Padmé férje keze által hal meg. Kérek mindenkit, aki gondolkodás nélkül tovább osztja ezt, illetve elkezd azokkal vitatkozni, akik odafigyeltek a filmre, és azt mondják: ez nem így volt, hogy nézze újra azt a párfan-theory-the-reason-padme-died-in-revenge-of-the-sith-http-vignette2-wikia-nocooki-697897 jelenetet. Nem állítom, hogy „jót tett” a majdnem megfulladás a várandós szenátornak, vagy hogy ennek nem volt köze ahhoz, hogy megindult a szülés, stb. De a lényeget az orvosdroid mondja ki: Padmé orvosilag teljesen jól van, de mégis haldoklik. Nem azért hal meg, mert Anakin majdnem megfojtotta, hanem azért, mert férje Darth Vaderré vált, mert letért a jó ösvényéről. Súlyosabban fogalmazva: mert egy szörnyeteg lett, aki mellett teljesen elképzelhetetlen a további jövő. A legcsúnyább persze ebben az egészben az, hogy nagy valószínűség szerint, ha Anakin szépen csücsül a fenekén és nem tesz semmit, akkor sosem vesztett volna el mindent, amit szeretett. (És a Plagueis-féle elméletet most hagyjuk, igazság szerint ennek hívői szerint sem a fojtogatás miatt halt meg Padmé, és a lényeg itt ezen van.)

És igen: ez egy love story (ha nem is a kifejezés megszokott értelmében). Lehet utálni, de az. És nem csak a prequels, hanem az egész Star Wars. Tény, hogy ez az originals esetén leginkább A Jedi visszatér végén kerül elő, de nem elhanyagolható dolog (elvégre e nélkül Luke meghal, Vader lehet mestere ellen fordul, és… Ez egy másik történet.)

yoda

Amennyire jó volt az originals kissé őrült, bölcs báb Yodája, talán annyira rossz a prequels animált nagymestere. Miután Sidiousszal szemben kudarcot vallott, rájöhett arra, hogy mennyi mindent cseszett el az elmúlt években, illetve azt se feledjük, hogy lényegében az összes Jedi meghalt, akiket a mester mind jól ismert; ezekkel esetleg magyarázható a változás a két trilógia Yodája között, de… Annak ellenére, hogy a Dagobah mocsaraiban élő mestert imádom, elég nehéz szép jelzőkkel illetnem az animált változatot. Nem azt mondom, hogy teljesen hűtlen a régebbről megismert karakterhez, de nagyrészt ő (és Windu) felel Anakin bukásáért. Mindez saját vélemény, de az átolvasott válaszok többségében megerősítést kaptam erről.

Arról pedig talán felesleges szót ejteni vagy vitát nyitni, hogy miért pattog zöld gumilabdaként fénykardpárbajok során az egyébként bottal is erősen sántítva járó mester.. Eltekintve ettől, azért király volt Yodát harc közben látni, csak az egész szituáció hozta magával az OOC bélyeget.

6d5rAh7

Lehetne még sokkal mélyebben boncolgatni a filmeket: esetleg a jövőben egy újabb kérdőív kapcsán erre sor is kerül; most a feltett kérdések alapján levonható következtetéseket igyekeztem tisztázni. Akármit is gondolunk az originals-ról és a prequels-ről, sose felejtsük el több szemszögből is megvizsgálni azokat. Rengeteg Star Wars rajongó él világszerte, így lehetetlen a filmkészítőknek olyan mozit készíteni, ami mindenkinek tetszik. (És azért ne legyünk vakok, az SW rajongók sokszor elég magasra teszik a mércét.) Érezze minden fan kötelességének a kulturált véleménynyilvánítást, a dolgok egészben látása utáni vitatkozást. Rengetegszer lehet olvasni, hogy a Star Wars kapcsán adományt gyűjtenek, beteg gyerekeken segítenek, jobbá teszik a világot. Lehet nem szeretni a prequels-t (vagy akár a mostani trilógiát), de fogadjuk el, hogy ez is a messzi-messzi Galaxis része, amely annyi jót hozott már.

Köszönöm annak, aki végigolvasta ezt az egészet; illetve még egyszer a 497 kitöltőnek. Akik esetleg lemaradtak a kérdőívről, ne féljenek kifejteni véleményüket hozzászólásban itt a poszt alatt vagy a facebook-on. 🙂
Utólag is elnézést azoktól, akik képesek érvekkel vitatkozni; szomorú látni, hogy néha hogyan el tud szabadulni a pokol egy-egy poszt alatt. Szuper, hogy van a facebook-on magyar SW közösség, igyekezzen ezt mindenki megőrizni, gyarapítani.

Az Erő legyen veletek! 🙂

Comments are closed.