Tegnap reggel egy olyan világra ébredtünk, ahol Carrie Fisher már nincs többé. Mindannyiunk Leia hercegnője december 27-én helyi idő szerint reggel 8:55-kor hunyt el a Los Angeles-i Ronald Reagan Egészségügyi Központban.

Egy icike-picike öröm a Halálcsillag méretű ürömben és a rajongóknak is talán némi megnyugvást jelenthet, hogy Leia hercegnő karaktere még egyszer utoljára visszatér a vászonra a Star Wars nyolcadik részében, melynek forgatását már júliusban befejezték. A hírek szerint Carrie-nek szerepe lett volna a Star Wars kilencedik epizódjában is, erről azonban egyelőre nincsen semmilyen hivatalos információ.

baby_leia

A kis Carrie 1956. október 21-én látta meg a napvilágot Debbie Reynolds (az Ének az esőben című film sztárja) és Eddie Fisher lányaként. A képernyőn legelőször 1969-ben szerepelt Édesanyja jóvoltából, míg első önálló szerepét 1975-ben kapta meg a Sampon című film Lornájaként. Az igazi áttörést azonban kétségkívül a Csillagok Háborúja: Egy új remény hozta meg, melyben Leia hercegnő ikonikus szerepét alakította az akkor alig 21 éves Fisher.  Az Egy új reményen kívül 3 (4) Star Wars filmben játszotta még el minden hercegnők legtalpraesettebbét az évek során. Az 1980-as A Birodalom visszavág-ban, az 1983-as A Jedi visszatér-ben és a 2015-ös Az Ébredő Erő-ben. És mi az a titokzatos negyedig? Minden Csillagok Háborúja rajongó legrosszabb rémálma, az 1978-ban bemutatásra került The Star Wars Holiday Special.

Természetesen a Star Warson kívül is van élet, így nem szabad megfeledkeznünk további szerepeiről sem. A teljesség igénye nélkül következzen egy rövid lista legemlékezetesebb filmjeiről:

1980 – Blues Brothers

1985 – Magas barna férfi felemás cipőben

1986 – Hannah és nővérei

1989 – Harry és Sally

1985-ben diagnosztizálták először bipoláris depresszióval, és az évek alatt a mentális egészség szószólója lett. Színészi munkássága mellett foglalkozott könyvírással és a filmes szakma egyik legkeresettebb script doktora is volt.

Nyíltan beszélt a depressziójáról és drogproblémáiról, legújabb könyvében a The Princess Diarist-ben pedig felvállalta futó kalandját Harrison Forddal az első Csillagok Háborúja film forgatása alatt.

Az ébredő Erőben való szerepléséért Carrie-t 2016-ban Saturn díjra jelölték, mint legjobb női mellékszereplő.

HOLLYWOOD - JUNE 09: (L-R) Actors Mark Hamill, Carrie Fisher and Harrison Ford speak onstage during the 33rd AFI Life Achievement Award tribute to George Lucas at the Kodak Theatre on June 9, 2005 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Bár már nem lehet közöttünk, hogy tovább inspiráljon minket, munkássága és az emberekre tett hatása nem múlik el nyomtalanul.

Carrie Fisher, az Erő legyen veled.

Az SWmini teljes szerkesztősége szeretné kifejezni legmélyebb részvétét a családnak, a barátoknak és a világ összes Star Wars rajongójának ezzel a rövidke feldolgozással.