1387307229-key-art.jpg

A sorozat eddigi részeiben kiveséztük:

Talán nem véletlen kerülgettem, hogy a többi pilótáról is írjak, mert mesze ők a legjobb 8-as Pilot Skill-ű Lázadó pilóták az egy darab Tycho Celchu-t nem számítva. Helyette viszont Jake-et hoznak a Barrel Roll miatt. Így a további pilótákról nehéz nagyon jót mondani, bár érdemes megemlíteni, hogy Veteran Instinct-tel mindegyik remek Ace Hunter hajóvá alakítható. A birodalmi oldalon Soontir eleve egy gyakori jelenség volt, Whisper is egy veszélyes továbbra is, Vader pedig berobbant újra a játékba a Raider adta fejlesztéskártyákkal. És bár Vader 11-es Pilot Skill-re is feltornázható, az előbbi két birodalmi hajót 10-es PS-en szabadon kergethetjük, ha van pozíció módosítási lehetőségünk.

Horton Salm

A valaha élt legjobb Y-szárnyú pilóta. A korai, elég óvatos játéktervezésnek köszönhetően nincs Elite Pilot Talent-je, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag játszhatatlan. Ezen formájában túl drága, és a 8 élet 1 agility kocka mögé bújtatva rettenetes. A képessége pedig nagy fokon felesleges volt, amíg a Twin Lases Turret ki nem jött (minden egyes cikkben kell erről a kártyáról írni).

Eszméletlen pontmennyiségért, de a Rebel Transport egyik meglepetés droidjával feltornázhatjuk PS 10-re, és még Engine Upgrade-et is adhatunk neki. A képességének hála elég jól gurít (gyakorlatilag egy turbózott Predator EPT-je van Pilot ability-ként, csak Range megszorítással).

Horton Salm (37 pont)
-R2-D6
-Veteran Instinct
-Twin Laser Turret
-Engine Upgrade

Annyi pontért, amennyiért már hozunk egy 10-es PS-ű Poe-t R5-P9 regenerálódó képességével, annyiért kapunk egy viszonylag mozgékony és jó módosítóval rendelkező TLT üteget. Ugyanakkor egy TLT nem TLT (a kis agility, sok életes hajókba 2 sebzés nem sok, az intercepotor-ok meg tokenből még jó eséllyel kivédik ezt a 2, elég erős lövést is), de még egy hasonlóan jót nem tudunk összehozni. Tematikus seregbe megfelelő, és nem teljesen használhatatlan, kis szerencsével és ügyességgel sokáig életben tarthatjuk, de elég drága hajó, és a 8 élet csak elsőre tűnik soknak. Az Engine Upgrade is szituáció függő, például, ha egy Decimator-t kell leszedni, vagy egyéb TLT-s hajók ellen repülünk, akkor meglehetősen felesleges.

Tycho Celchu

Köröket lehet vele repkedni Dash körül, függetlenül attól, melyikőtök mit állít be a tárcsán. Ugyanakkor az A-wing nem szereti, ha utána lép egy 4 támadó kockás hajó, mint mondjuk Whisper. Így talán érdemes a PS 8-at 10-re felemelni, bár hála pár új lapnak, mint például a Wired, ez egyre kevésbé az egyértelmű lépés.

A klasszikus Pszicho Tycho

Tycho Celchu (38 pont)
– Push The Limit
– Daredevil
– Proton Rockets
– A‑Wing Test Pilot
– Experimental Interface

Egy sima Boost-tal és egy derékszögű Boost-tal már önmagában lehet 135 fokot fordulni, ha ehhez hozzávesszük, hogy eleve van jó pár derékszögű manőver a kicsi A-wing-ünkön, érezzük, hogy könnyedén megfordulhatunk, ha akarunk. Ezzel a build-del elég jól pótolhatjuk a Barrel Roll hiányát. Hátránya: drága. Bár az 5 kockás Proton Rakéta célba juttatása ritkán nagy probléma számunkra. Az AutoThrusters nyújtotta védelem hiánya néha megviccelhet minket, ilyenkor hamar lekerül Tycho a pályáról.

Big Game Hunter

Tycho Celchu (35 pont)
– Push The Limit
– Veteran Instinct
– Proton Rockets
– A‑Wing Test Pilot
– AutoThrusters

Megbízható Ace Hunter, bár Jake 2 ponttal olcsóbb ugyan ezzel a build-del, és ő tud Barrel Roll-olni. A 2 ponttal olcsóbb Jake arra is elég, hogy átengedjük az initiative-ot, és így mi lépjünk a PS 9-es ellenséges pilóták után.

Felpörgetve!

Tycho Celchu (35 pont)
– Push The Limit
– VWired
– Proton Rockets
– A‑Wing Test Pilot
– AutoThrusters

A Wired lehetővé teszi, hogy ne kapjunk gutaütést, ha csak szemet dobunk sorra. A PS 8 elég stabil ha sejtjük, hogy elég lesz a meccsen (vagy van másik Ace Hunter-ünk, akkor ez jobb választás, mint az előző.

Ten Numb

Egyszerűen a nevesített B-wing-ek, amint ész nélkül elkezdünk rájuk kártyákat aggatni, túl drágák lesznek. Ten Numb 40 pont fölött egyszerűen nem tudja visszahozni az árát, mert 2 Támadó Fázist sem szokott végig élni. Hogyan tudunk a legolcsóbban Kriteket gyártani? Aki Marksmanship-et számításba veszi, annak maradt pontosan 4 pont a listájában és nem tudja másra elkölteni, mint Ten Numb-ra.

Így a Mangler Cannon, bár logikus választás, elég drága, és ezért megfontolandó fejlesztés.

Calculation ezzel szemben legalább nagyon olcsó, így talán jobban megéri. Az 1 focus token a védekezésnél úgy se számít olyan sokat. Ha nagyon akarjuk, cifrázhatjuk még Advanced Sensor-ral vagy Fire-Control System-mel a hajónkat, de valószínűleg, az már megint sok pont.

 Wes Janson

Vele és Wedge-gel csodát lehet művelni, amíg az ellenfél egy nagyon drága hajóját előttünk parkírozza le. Ha egyszer az oldalunkba kerülnek, akkor már csak pöröghetünk a levegőben, próbálva néha rálőni valamire.

Who let the Rogues out?! WHO, WHO, WHO?!

Wes Janson (34 pont)
-R3-A2
-Veteran Instincts
-Flechette Torpedos
-Integrated Astromech

Wedge Antilles (34 pont)
-Opportunist
-R2
-Integrated Astromech

Hobbie Klivian (30 pont)
-Opportunist
-R2-D6
-Integrated Astromech

98 pont, így akár még egy stressz torpedót is ráaggathatunk valakire, vagy pedig initiative bid-re megyünk vele biztosan. Wes lő, kioszt 2 stresszt, és még le is vesz védekező tokent az ellenféltől a képességének hála. Utána Wedge lő 4 (vagy 5) kockával, és az ellenfél eggyel kevesebbel védekezik, plusz eleve nincs meg az egyik tokenje. Wedge-nek R2 segít a stressz leszedésében Aztán Hobbie eltakarítja a hamvakat, és a Target lockját forgatva megszabadul a stressztől. Ideálisan az első támadásunkra 13 piros kockát dobhatunk, ami nem rossz 3 hajótól.

Csak hasonló összeállításokban tudom elképzelni Wes-t, hiszen drágább, mint Luke, és csak akkor jó a pilóta képessége, ha rámegyünk maximálisan a kihasználására.

Airen Cracken

Nem, nem, nem. Ez az út visz a Sötét oldalra. Elhiszed, hogy ha hozod Cracken-t, meg még 5 másik lázadó hajót, akik majd egymásnak adogatják az akciókat, hogy abból lesz valami. A szinergiás buildek csak addig működnek, amíg ki nem lőnek közülük egy gépet. És addig sem működnek annyira feltétlen jól, mert együtt kell mozgatnod a különböző típusú vadászaidat. Régen, kezdőként én is ezzel próbálkoztam, de amikor a mozgékony A-wing-et a B mellett tartod, mert majd akkor jön a csoda, akkor az az A-wing csak egy felesleges papírnehezék. A Range 1 megszorítás az esetek nagy részében túl erős.

Zárás helyett

Összeírva ezt a listák kicsit elcsodálkoztam, hogy nincs is Nagy hajó közöttük. Bár eddig a PS 9-en egyedül ült Han Solo, mint nagy hajó, most Dengar bekopogtat hozzá, és mindezt elég keményen teszi majd.

PS 8-on elég sokan ülnek nagy hajóknál, Köztük Boba Fett (két frakcióban is), valamint Captain Kagi és Rear Admiral Chiraneau. Nincs lázadó nagy hajó ezen a lépcsőn.

7-es Pilot skillen felduzzad a nagy hajók listája, elsőre valószínűleg kevesen tudnák az összes hajót összegyűjteni. Rebel oldalon is ott van Hera, Dash és Lando, azaz mind a három nagy hajónkban ül még elég jó pilóta. De ez már egy másik cikksorozatra elég anyag lenne.

Pilot Skill. Szeretjük, ha minél magasabb. Hiába van kétszer annyi hajónk, ha a fele nem tud lőni, mert rossz irányba fordulnak. Persze egy jó Swarm játékos ezzel együtt ügyes blokkokkal nyerhet, de megdolgoztatják a győzelméért. Az ászoknak meg néha nincs elég tűzerejük a nagy hajók ellen. Így alakul a három archetípus között alapvetően ez a játék.

Legnagyobb problémám, hogy ászokból hármat is nehéz beletenni egy listába, a 4 hajó meg lázadó oldalon egy bűvös szám, kellő mennyiségű test a pályán. Mindenkinek el kell döntenie, hogy mit hoz a csatába. Az biztos, hogy aki ellenem játszik, annak nagy eséllyel majd le kell lőnie a Lázadó Ászokat, ha nyerni akar.

Az X-Wing tematikus hetünk cikkei

Hétfő: Lázadó Ászok – Futottak még kategória, a Lázadó Ászok sorozat befejező része

Kedd: Szolnok verseny beszámoló I.

Szerda: 21 tanács (kezdő) versenyzőknek

Csütörtök: Szolnok versenybeszámoló II.

Péntek: Az ötödik pillér

Szombat: Ghost akcióban (BattleReport)

Addig is, amíg összekerülünk veletek a sötét űrben, az SWMINI legyen Veletek!