Gyakran elfog az érzés játék közben, hogy el kéne kapni a fényképezőgéppel a csata legjobb pillanatait. Nem csak saját örömömre, hanem azért, hogy a blogon jobban tudjam illusztrálni a csatákat. A fényképezőgépem minőségével is vannak problémák, amely hamarosan megoldódik, de további kihívásokkal küzdünk amiért nem lesznek igaziak a képek. Valahogy a konyhaasztal mintázata nem adja vissza az űr végtelenségét és sötétjét. Szerencsére számtalan lehetőség kínálkozik, hogy ezt megoldjuk.

Hivatalos Playmat

Az FFG is érezte az igényt és néhány évvel később ki is adta a saját megoldását. Két féle szőnyeget (Playmat) tudunk vásárolni a cégtől: egy sima csillagosat, és egy pofás halálcsillagosat. Apró szépséghiba van a történetben, ezek csak X-Winghez jók, mivel a méretük 3×3. Armadához dupla ekkora kell (3×6), azaz rögtön kettőt kell vegyünk belőle. Na most ez nem olcsó. Darabja 10k, amiért már egy tekintélyes hajót is tudunk venni.

Nem hivatalos Playmat

Különböző helyekről lehet ilyet rendelni. Ezeknél már jóval változatosabb méreteket találunk. Valamivel olcsóbbak, bár postaköltséggel már megközelítik a hivatalos változatot. Viszont jóval szebb és változatosabb terepeket tudunk beszerezni, tehát érdemes jól körülnézni. (Ha valakinek van tuti helye, ne tartsa magában!:)) Na most az FFG ebben a témában nem a legkonstruktívabb arcát mutatja a népe felé: versenyen csak az övéket lehet használni vagy semmit, mivel ha valaki hozza a sajátját, azon begyakorolhatja a különböző csillagokat, és igazságtalan előnyhöz jutna. X-Wing-nél is már nehezen veszi be a gyomrom, de az Armadában, ahol mindent lehet mérni… Miééért? Szerencsére nálunk ezt nem vesszük komolyan.

Nyomtatás

Az FFG és az egyéb cégek sem tesznek mást, mint kinyomtatnak egy nagy felbontású képet egy jó tapadást biztosító „papírra”. Ezt mi is meg tudjuk tenni! Azaz nem mi, hanem egy nyomda. Úton útfélen vannak poszternyomtatók, ahol elfogadható áron legyártják nekünk álmaink terepét. Itt sem leszünk sokkal olcsóbbak, hacsak ki nem fogunk egy akciót. Armadához sajnos nem is az igazi, mivel a nyomatók bizonyos szélességnél többet nem tudnak. Azaz, ha kártyatartót akarunk nyomtatni a keret mellé, akkor nem ez az út. Jó hír, hogy vannak, úgynevezett banner nyomtatók. Itt nincsen méret korlát, és árban is jobban jövünk ki (Armadához biztosan). Érdemes körülnézni.(Pixartprintingnél keresgéljetek!)

Házi megoldások

Persze léteznek kevésbé igényes, de célravezető megközelítések is. Pl. fekete abrosz/lepedő/akármi amit rá tudunk teríteni az asztalunkra (vagy vegyünk fekete asztalt ;)). Ha nem kell másra az anyag, akkor még fehér pöttyöket is rakhatunk rá. Valahol olvastam, hogy joga szőnyegből is vannak pont megfelelő méretek, és még a csúszást is gátolja. Nos ezt nem tudom megerősíteni, se cáfolni.

Végezetül néhány nagyon igényes playmat alap:

Ackbar vs Vader (Letöltés)

Stars (Letöltés)

update:Kardos Zoltán ajánlása alapján Pixartprintingtől rendeltem egy 120×180.as terepet 7k HUF-ért, és nagyon megérte! Nagyon jó a nyomtatás  minősége, az anyagon nem csúsznak a figurák és nem csavarodik össze vissza. Köszönöm a tippet!