l

„Screed Admirális a kijelzőn figyelte a két szállítóhajót. A Birodalmi Titkosszolgálat jelentése alapján a járművek segítségével próbál a terroristák szövetsége fegyvereket juttatni közeli Biitu primitív őslakosainak, hogy bolygó destabilizálásával akadályozzák a helyi fémbányászatot. Legszívesebben már most kiadta volna a tűzparancsot, de követnie kell a szokásos protokollt.

– Azonosítatlan szállítóhajók. – Hallotta a közeli kommunikációs konzol mellett tevékenykedő tiszt hangját. – Kapcsolják le a hajtóműveiket és készüljenek az átszállásra!

Hosszú pillanatokig nem történt semmi, majd a tiszt homlokát ráncolva fordult a feljebbvalója felé.

– Uram… Üzenet érkezett… Önnek.

Screed felhúzta a megmaradt szemöldökét és a termináljára irányított a bejövő üzenetet.

– Itt Bell Ibris tábornok beszél! Terrinald Screed admirális, önt Felkelők Szövetségének Biztonsági tanácsa bűnösnek találta a Biitu bolygó őslakosainak szisztematikus kiirtásáért, tömegmészárlásért és a Galaktikus Köztársaság megdöntésért. Ezennel felszólítom, hogy adja meg magát! Amennyiben kérésünknek nem tesz eleget, kénytelenek leszünk erőszakot alkalmazni, amely minden bizonnyal az ön hajóján tartózkodó ezrek életét követelni. Két percet kap, hogy az űrkompja elhagyja a rombolóját és átszálljon a hajónkra.

Az admirális egy pillanatra elgondolkozott, hogy vajon két perc alatt egyáltalán el tudna – e jutni a kompjáig, de egy rövid horkantással kísérve elhessegette magától ezt a nevetséges gondolatot. A konzol jelezte, hogy a két szállítóhajó adatiban változás állt be. A kis Nebulon-B értékeiben nem volt semmi váratlan azonban, a nagyobb ismeretlen típusú hajó értékei valószínűtlenül  felkúsztak. Komoly fegyverzet, még a rombolónál is erősebb pajzs. Ez egy csatahajó!

Screed rácsapott a kommunikáció kapcsolóra.

– Minden vadászt kiengedni! Induljanak a gladiátorok! Tíz perc múlva nem akarok a mi hajóinkon kívül semmit sem látni a körzetben!”

Az alapdobozzal már sikerült kijátszanunk magunk, így már tűkön ülve vártuk a Wave 1 hajóit, és vele a változásokat. Pár próbacsata után, egy vidám péntek délután nekiveselkedtünk a komolyabb tesztelésnek. Természetesen megint a lázadó oldalra kényszerültem, mivel az összes nyápic szakadárbarát haverom elment nyaralni. Nem gond, így legalább megismerem az ellenfelet.

A történethez hozzátartozik, hogy az első csatában gyalázatosan rosszul szerepeltem. Mivel egy új játékos ismerkedett a Birodalommal, az oldalán Botonddal a veterán admirálissal, így elkönyvelem kedvcsinálónak, ezt a battrepre sem érdemes incidenst. Második körben már kiesett a fél flottám a gladiátorok zárótűzétől, így abba is hagytuk elég hamar. Komoly fejtörést okozott, hogy a második játékra egyáltalán mivel van értelme kiállni a legyőzhetetlennek tűnő Birodalmi flotta ellen (A Gladiátor brutális….). Nem volt túl magasan a morál, de azért nekiveselkedtünk.

Végül a következő flottát állítottam össze:

AFK MKII B (Gallant Heaven)

 • Garm Bell Ibis
 • Enhanced armament
 • Gunnery Team
 • Gallant Heaven
 • Extended hangar Bays
 • Adar Tallon
 • Electronic countermeasures

Nebulon-B Escort (Yavaris)

 • Yavaris

Vadászok

 • Wedge Antilles (X-Wing)
 • Dutch Vander(Y-Wing)
 • Keyan Farlander (B-Wing)
 • B Wing
 • 2 Awing

Eddigi stratégiától eltérően mindössze két hajó került a buildbe, ami elsőre elég soványnak tűnt a megszokott négy – öthöz képest. Vadászokra hegyeztem ki a flottát. A legjobbak legjobbjai kerültek be, és tonnányi fejlesztés amely őket támogatja (Adar Tallon, újraaktivál egy gépet, Gallant sebzést fog fel, Yavarissal kétszer támadhatnak stb.). Meglátjuk…

Birodalom nagyon erős builddel érkezett. (Legalábbis előbb lealázott három kör alatt).

VSD II

 • Admiral Screed

Gladiator I

Gladiator I

 • Demolisher
 • Expanded Launcher

Vadászok

 • 2 TIE Interceptor
 • 2 TIE Fighter
 • Howlrunner

Igazi Rush flotta. Taktika, hogy a Gladiatorok mindenkit letarolnak a fekete kockákkal, míg a VSD hátulról támogat. Kemény csapat…

Kevesebb pontból indultam, ezért én kezdtem és a Botond által kiválasztott objektívák közül, a Dangerous Territory-t tudtam elfogadni. Ebben tokeneket kell gyűjteni aszteroidákról, roncsokról. Mivel a Birodalmi taktika a teljes lerohanásra épült, igazából nem volt jelentősége a küldetésnek, de a kezdeményezésem előnye meg volt.

1, Elkapkodott felállás

A Birodalom a felálláskor elkövetett egy apró hibát, a vadászait a romboló elé tette ki. Ha lépés végén egy vadászon landol a hajód, az ellenfél dönti el, hogy az osztag hova kerüljön áthelyezésre. Tehát ha a romboló elindul, és “rálép” a vadászokra, akkor én szépem átrakhattam volna mögé, így elvesztettek volna egy kört. Screed ezért sqadron parancsot adott és előre küldte az gépeket.

Lázadás próbált kitérni a romboló elöl, és amennyire lehet távol maradni a gladiátoroktól. Erre a flottára csaptak le az idő előtt aktivált TIE Interceptorok (5-ös sebesség brutális!) és… szét lettek darálva. Wedge minden sebzést felezett, míg a Gallant csökkentette azt. A vadászfölény nagyon erősen kijött, 2. körre Howlrunnerestül az összes Birodalmi gép megsemmisült vagy harcképtelenné vált, míg a lázadás csupán néhány sérülést szerzett.

2, Gladiátor!

Gladiátorok teljes sebességgel (3-as) rohantak lázadó hajók felé, bekaptak pár lövést, de a pajzsuk kitartott. Jól megszórták a Nebulon-B-t amit csak úgy sikerült megmenteni, hogy a Gallant elé állt és fedezte.

Úgy nézett ki a Gladiátorok nagyon gyorsan eldöntik ezt a játékot is, mikor megérkeztek a bombázók. Nos… brutális. …. kétszer tudtam aktiválni egy gépet Adar Tallon miatt, Yavarissal két hajó kétszer lőhetett, valamint a  B-Wing, X-Wing is bombázó és az A-Wing is feketével dobhatott. Noname Gladiátor a csata első komolyabb hajóáldozataként okádta az űrbe a legénységét.

Demolisher igyekezett bosszút állni és szépen leamortizálta a Gallantot. A lázadók zászlóshajójának pajzsai megroggyantak és bekapott egy kritikust is. Már úgy tűnt befellegzik a büszke zászlóshajónak, de ekkor jött a már menetrendszerű Bombázó henger. Demolisher roncsai tovább szennyezték az űr ezen szegletét.

 3, A Bosszú

Eddig úgy tűnik beválik, hogy csak squadron parancsot adok a hajóimnak. Mivel én kezdtem a vadászok brutálisan hatékonyak voltak. A taktikának volt egy hátránya is: A hajókat nem javítottam, a pajzsokat nem húztam vissza.

Screed zászlóshajója időközben közepes lő távba ért, és jól időzített koncentrált tűz paranccsal megszórta a Gallantot. A lázadás vezérhajója nem bírta már tovább, a legénység jó része azonnal meghalt, a szerencsésebbek elérték a mentőkapszulákat.

 4, A Végjáték

Érdekes helyet alakult ki. A lázadás rendelkezett egy erősen sérült Nebulon-B-vel, de egy masszív vadászgép flottával. A Birodalomnak maradt egy rombolója, némileg sérült pajzsokkal, de vadásza semmi.

„Screednek nem kellett a kijelzőket figyelni, kiberszemével pontosan ki tudta elemezni az ellenség mozgását, pajzsainak állapotát és a csata várható kimenetelét. Látta, hogy a turbólézerek célt váltanak a darabokra szakadó lázadó csatahajóról és a romboló mellett eltörpülő Nebulon-B-re, miközben vadászgépek tucatjai lepik el a hajóját és nem is olyan kis fullánkjaikkal hasítanak darabokat a  burkolatból.

– Elemeztük a taktikájukat. – lépett mellé a taktikai tiszt. –  Veszélyes lehet. Parancsolja hajóját?

Screed a fiatal férfi felé fordult. Dühében szét akarta tépni, de kár lett volna az ifjú tehetségért.

– El kell juttassuk az új terrorista hajóról a taktikai adatokat Tarkin nagymoffhoz. – mondta a tisztnek. – Ez az információ kritikus. Személyesen továbbítom!

****

Keyan állított a B-Wing célzórendszerén. A Romboló reaktorát vette célba. A számítógépe közvetlenül össze volt kötve a Yavaris központi gépével, a Nebulon-B szuperszámítógépe továbbította az ideális ívet, hogy a legnagyobb rombolást vigye véghez. Ügyes találmány volt, ami elpusztulhat, ha nem cselekszenek időben. A Romboló ütegei már tüzet is nyitottak a megmarad hajójukra, nem volt ideje késlekedni. Keyan eleresztette a torpedóit és utasította a szárnysegédeit, hogy tegyék ugyanezt. 

Mintha egy űrkompot látott volna távozni mielőtt elvakította a robbanás. A sisakja igyekezett a fényhatást minél gyorsabban kompenzálni, de komoly kihívást jelentett számára a rombolóban beindult láncreakció. 

– Mindenki távolodjon el a rombolótól és keresse a Paragon túlélőit. Kénytelen volt a rádiócsatornákon megindult üdvrivalgást félbeszakítani. – Hamarosan ünnepelhetünk, de még dolgunk van!”

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Egy észrevétel és egy kérdés.

  Bel Iblis az AFII+Neb + sok vadász párosban nem igazán használható, mert állandóan ahogy te is írtad squadron parancsod lesz. Mon Mothma jobb szerintem.

  A végjáték a 6. kört jelenti? Pontban hol állt meg a vége?

 2. Az 5. kornel hullott el a teljes birodalmi flotta. Innentol nem szamoltunk pontokat.
  Mon Mothma nem az igazi ide, csak az Afnek van kiterese. Ellenben, mivel csak squadron parancs ment, nagyon jol jottek a tokenek!

 3. A Nebnek is van kitérése. Sqdr token tuti jól jött, eng nem ér semmit eng parancs nélkül, conc fire is tuti jó, maneuver, háát, gondolom végig 3-as sebességgel mentél ergo az sem nagyon használható. Mondjuk én még közel sem játszottam annyi Armadát. Ezt a rebel buildet viszont szívesen kipróbálnám jövő héten a te VSD+GSD+ vadászos builded ellen.