Itt a tavasz rügyeznek az Star Wars: Armada hajók. Az FFG megszellőztette az egyik kedvenc játékunk új drágaságait, amelyek még nem a Rouge One csodái, hanem a méltán sikeres Rebelsból emeltek át hajókat. De lássuk mit is fog teremni ez a tavaszi gyümölcsfa.

A Birodalmi anyahajó

Mivel a vadászok mostanában „kevés” támogató kártyát kaptak, mint „csak” új dobozokat, a régi gépekre egy teljes új szériát a Correlian Conflictban és akkor nem beszéltünk a flottila vadászvezérlőkről. Bár nálunk nem annyira erős még a vadász meta, de nyugatabbra sorra nyerik a versenyeket a kis gépekre kimaxolt listák. Az FFG valamiért úgy gondolta, hogy Birodalom oldalát kicsit erősíteni kell ezen a téren és kiadott egy a vadászokra specializált kiegészítőt.

arma2

A Birodalom eddig ha nagyobb vadászkísérőre vágyott

(és nem flottilára), akkor kénytelen volt vagy a régi Victory vagy a drága Birodalmi osztályú rombolókhoz nyúlni. Azaz nem rendelkeztek dedikált hordozókkal, hanem ki kellett fizetni a multifunkcionalitást. A Quasar Fire osztályú hordozó a fedélzetre telepített csapásmérő erőben igen csak szerény. Az olcsóbb verziónak nincsenek nagy hatótávú fegyverei, javítani sem nagyon tud, életereje/pajzsa is szerény és a védelmi tokenjei is kettőre korlátozódnak. Ez eddig elég lehangolónak néz ki, de van neki egy 4-es squadron értéke! Természetesen nem tudjuk hány pontért hozható játékba, de én nem adnék ezért a hajóért többet, mint egy CR90 ára.

Ha gondolkoznánk, hogy akarjuk-e a hajót a seregünkben, rossz hírem van, mert kell. FFG a jó szokásához híven, új fancy kártyákkal szórta tele a kiegészítőt. Van itt admirális, lézerek és boarding team!

arma3Sloane admirális a vadászok nagy rajongója, biztosan spanok Howlrunnerrel is.  Ez a drága hölgy a TIE vadászok accuracy kockáival defense tokeneket tud égetni és a kritikusokat újradobatni, ami igen effektív bombázóvá alakítja a kék kockás hajókat. TIE swarm innentől nem csak az ellenséges vadászokat képes megtizedelni, de egy 7-8-as kötelék már komoly veszélyt jelent a hajókra is. Valljuk be; versenyeken nem sok TIE Fighter/Interceptor tömeget láttunk eddig, de most ez biztosan változni fog. Ráadásul nem is kér sokat (24 pont), hogy a flottánkat vezesse.

 

A pörölyfejűek

Már az Old Republicban is imádtam ezt a hajót, így nagy mosollyal fogadtam mikor feltűnt a Rebelsbe, ami tovább szélesedett a Zsivány egyes csatajelenetei alatt. Szép kis hajó, jó választás az FFG-től.

arma5

Szokatlan csomagoláshoz folyamodott a kedvenc kiadónk, mert rögtön kettőt rakott a dobozba. Ha akarjuk, ha nem két Hammerhedet kapunk. Ennek valószínűleg a Task Force kezdetű, eddig még rejtett kártyák az okai. Sajnos még nem tudjuk milyen előnyökkel kényeztetik egymást ezek a gépek, de szükségük lesz rá. Elsőre a korvettnél is gyengébb hajók nem tűnnek nagy vételnek, de ha megfelelően akciós áron és jó bónuszokkal érkeznek, talán láthatunk hatalmas Hammerhead swarmokat a pályán.

arma7Mindezek mellett végre a Liberty is kap egy frontális olcsó társat. Az Rouge one-ba is láttuk, hogy a Hammerhead az alternatív hadviselésben is jártas, azaz a másik felöklelése rutinból megy neki… A tarsolyban csücsül egyébiránt egy Title is ami felfordítja az ütközési kártyákat. Én az ökleléstől kicsit többet várnék, de reméljük jön még valami finom upgrade amivel a másik hajóját tologatni is tudjuk.

A packban látványosan sok zsuga érkezik, köztük Leia Organa újracsomagolt változata. Az új parancsnok szórja a bónuszt, mint én popcorn a moziban. Minden parancs úgy aktiválódik, mint ha lenne mellé egy tokened is. Hoppá! Javítás és Vadász parancs látványosan feljavulhat a lázadó hajóknak. Egy corvett is 2-esre fejleszti a sqadron értékét Leia segítségével. Nem rossz. Kicsit drága a hölgy, de ez érthető.

Kalózkodjunk!

Ha már öklelünk, miért ne szállhatnak át a legények, hogy felaprítsák a nőket és öregeket és megerőszakolják a férfiakat… vagy fordítva. Már egy éve is felmerült az ötlet, hogy de jó lenne egy ilyen funkció. Esetleg legyengíthetnék – sőt! – akár elfoglalhatnánk az ellenfél hajóját. A lehetőségek határtalanok. Akár boarding squadronok, torpedók vagy személyzet. Az FFG-s játéktechnikai mérnökök is olvashatják a fórumot, mert megjöttek a megszállók!

arma8 arma4

Az X-Wingből már ismerős lehet a két slotot foglaló kártya, de az Armadába eddig még nem gyűrűzött be ez a divat. Azt kell mondjam elég jók lettek a fiúk, nem drágák és írtják defense tokeneket vagy sérüléskártyákat forgatnak fel. Nem meglepő módon csak közeli lőtávban működnek, így csakis a rohamhajókkal van értelme ezeknek a lapoknak. Mivel elég komoly lapokkal lesz versenyben, mint a Gunnery Team vagy a Flight controller, így tényleg csak a speciálisan nagy damage bursttel rendelkező flottáknál látom majd értelmét.

Érik a gyümölcs

Az Armada élet szépen pörög nálunk, de az újdonság mindig jót tesz. Még nagyon sok a fekete folt és kérdőjel, de újra olyan hajókat érlel az FFG amik nem csak a polcon fognak porosodni. Az új admirálisok és a Boarding új életet lehel néhány hajóba és felpezsdítik a játékot, új stratégia távlatokat nyitva. Jó lesz ez kérem… azaz még jobb!:)

A várakozásig is az SWMINI legyen veletek, és tessék a GeekHubon előrendelni!