danger.JPG

A Star Wars-ban vannak aranyos ewokok és vicces robotok, de bizony olyan csúnya dolgokat is tartalmaz, mint a csonkolás. Igazság szerint ez érthető, hiszen ahol fontos szerepet tölt be egy mindent átvágó fegyver, ott a dolgokat át kell vágni, nem lehet csak úgy szúrni meg vagdosni, bizony néha hullania kell a fejeknek, karoknak. Nem hiába tanítják meg minden Jedi növendéknek, hogy kés, villa, olló és fénykard gyerek kezébe nem való.

Az eredeti trilógiában nagyjából 1 végtag/film volt a csonkolás sebessége, ám az új trilógia második felében egészen elszaporodott a jelenség. Nézzük is sorban!

IV. Epizód – Az új remény

C-3PO karja

A buckalakók nem csak Luke-ot ütik ki, de letépik C-3PO karját is. Még jó, hogy nem fordítva, akkor túl rövid lenne a film.

 

ep4-ponda_arm.jpg

Ponda Baba karja

A klasszikus kocsmajelenet. Belekötnek Luke-ba a szó szerint rosszarcú fickók, de Obi-Wan Kenobi igazi jediként próbálja menteni a helyzetet. Mivel nem megy szép szóval, sutty, a szebbik csókának repül a karja. Még véres is, pedig a későbbi részekben a fénykard szépen beégeti a sebet.

V. Epizód – A Birodalom visszavág

A wampa karja

Luke épphogy megszabadul a jégbörtönéből, máris ráront a wampa, hogy bevacsorázza. Erre az ifjú jedi tanonc izgalmában levágja a karját. Vállból. Szép munka, hagyjuk csak szenvedni az élővilágot. (Jé, ez is vérzik!)

Darth Vader feje

Igaz, ez csak egy látomás, amelyben Luke azt képzeli, hogy lassított felvételben lecsapja Darth Vader fejét. Igazi kamaszos képzelgés, nem igaz? Aztán kiderül, hogy az egész rémálom, mert a sisak alatt meglepi várja!

C-3PO keze-lába

Szegény protokoll droidra rájár a rúd. Ezúttal rossz helyre merészkedik Felhővárosban, és máris darabokra szaggatja egy lövés. Se keze, se lába. Csubakka próbálja összerakni, de kiskorában keveset legózhatott, mert rosszul teszi fel a fejét.

Luke Skywalker keze

A látomásból valóság lesz, csak nem Vader feje, hanem Luke keze repül a fénykardjával együtt. Hiába, az iskolapadban tanultak gyakorlati alkalmazása néha nagyon fájdalmas tud lenni. (Ha egyszer paródiát készítenék tuti, hogy Luke a saját kezét vágná le benne).

VI. Epizód – A Jedi visszatér

ep6_vaderarm.jpgDarth Vader keze

Szemet szemért, kezet kézért. Luke az apja nyomdokaiba lép, és a korláttal együtt Vader karját is átvágja. Kell is ez a momentum, hogy az ifjú jedit hideg zuhanyként érje a felismerés: valamit az apjától örökölt. Egyébként egy gyönyörű ritmusban lenyomott párbaj befejezése.

I. Epizód – Baljós árnyak

Harci droidok

Ezeket a robotokat ipari méretekben darabolják a jedik, nem is érdemes több szót vesztegetni rájuk.

ep1-maul.jpgDarth Maul teste

Sokat kardozásnak csonkítás a vége, és most Darth Maul jár pórul: Obi-Wan konkrétan kétfelé vágja, ráadásul szegény sith jó szokás szerint le is zuhan egy szellőzőnyílásba.

II. Epizód – A klónok támadása

ep2-wessel.jpgZam Wessel keze

Ebben az epizódban már beindul a darálás, rögtön az alakváltó fejvadász kezdi a sort, aki szintén Obi-Want próbálja inzultálni a pultnál. A keze bánja.

Egy buckalakó feje

Anyja halálakor Anakin bedühödik, és a komplett buckalakó falu feldarabolását kapásból egy lefejezéssel kezdi.

Geonosisiak a droidgyárban

Ahogy a droidok, a rovarszerű geonosisiak is hullanak, mint a legyek (hogy stílszerű legyek), persze gyakran darabokban.

C-3PO feje

A droidgyárban furcsa dolgok történnek, például kicserélődik egy protokolldroid feje egy harci robotéval. Lucas szerint ez vicces, szerintem meg nem. Mindegy, szegény C-3PO-nak úgysem volt sok szerepe, kezdeni kellett vele valamit.

Az acklay lába

Obi-Wan az arénában amint megszerez egy fénykardot, máris jobban érzi magát és rögtön levágja az őt megenni kívánó szörny két lábát nehogy elszaladjon. Szerintem Obi-Wan élvezi ezt a szeletelős dolgot.

ep2-jango.jpgJango Fett feje

Akinek kontakthibás a hátirakétája és jedi mestereket próbál lenyomni, az így jár. Szegény Jango elrepülne, de a lila kard suhan egyet és a feje repül erre, a sisakja meg arra.

ep2-anakin.jpgAnakin karja

Dooku gróf megvédi a sith-ek mundérbecsületét, és felkarban csonkolja Anakint. Szegény fiú nem tudja, hogy ez még csak a kezdet…

III. Epizód – A Sith-ek bosszúja

Dooku gróf kezei és feje

Anakin bosszút áll, és egy cseles csuklómozdulattal lecsapja Dooku gróf mindkét kezét, aztán némi rábeszélés után a fejét is. Így a biztos.

 

ep3-grievous.JPGGrievous kezei

Obi-Wan nem akar lemaradni tanítványától, ha Anakin is két kezet vágott le akkor ő sem éri be kevesebbel. Így lecsapja a tábornok két kezét egymás után csuklóból.

Egy klónkatona feje

Yoda mester nem véletlenül az, aki. Hátra sem néz, csak dob egy szaltót, és levágja a merényletre készülő katona fejét. Nyissz!

ep3-wndu.jpgMace Windu keze

Anakin attól tartva, hogy Palpatine a sírba viszi a titkát, próbálja megállítani Mace Windut de ahelyett, hogy a pengét akasztaná meg, cselesen a jedi mester karja alá teszi a pengéjét. Így tulajdonképpen a mester a saját karját vágja le. Muhaha!

Anakin lábai és karja

Obi-Wan a király, ez nem vitás. Kihasználja a helyzeti előnyét, amelyet Darth Maul nem tudott két résszel korábban és levágja Anakin karját mindkét lábával együtt, aztán ott hagyja szenvedni a lávában. Ilyen egy igazi barát!

VII. Epizód – Az ébredő erő

ep7-rathtar.pngA rathtar csápjai

Szinte hihetetlen, de Az ébredő erőben senkinek nem vágják le fénykarddal semmijét. Ám, hogy ne maradjunk csonkítás nélkül a rathtar csápjait azért lemetszi a lezúduló ajtó. (Csubakka kitépi Unkar Plutt karját vállból Maz kastélyában, de ezt a jelenetet kivágták a filmből. Kár.)

Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

Ha nincs fénykard, nincs mi levágódjon? Nem emlékszem rá, hogy bárkinek bármijét is levágták volna ebben a részben, még Vader sem darabolt fel egyetlen lázadó katonát sem. Szomorú.

A végére egy kis összehasonlítás:

chart

A legtöbb csonkolást Obi-Wan követte el, messze magasan az első helyen végzett. Második helyre szorult Anakin Skywalker és harmadikként végzett a fia, Luke. Nagy tapsot nekik! A sith-ek labdába sem rúghattak!

Remélhetőleg a VIII. rész bővelkedni fog fénykard általi megrövidítésekben, ám addig is az SWMini legyen Veletek! 😉