1. Az Ezeréves Sólyom akkor született meg Lucas fejében, mialatt megevett egy hamburgert

half-eaten-burger

Az ILM is többször hivatkozott erre a klasszikus vasra mint „a Sertés Burger”. Az eredeti terveket az utolsó pillanatban változtatták meg George Lucas kérésére. A korábbi elképzeléssel az volt a bibi, hogy nagyon hasonlított a Space:1999 -ben (Alfa Holdbázis) használt Eagle Transport -ra.

eagle

A megoldás utáni éhséget végül is egy hamburger csillapította. Amikor beleharapott bevillant neki az új hajó képe. A modellt pontosítás végett egy fogpiszkálóra tűzött olivabogyóval egészítette ki. És, tádám, kibújt a tojásból a Millenium Falcon.

2. A Millenium Falcon a legnépszerűbb LEGO

lego-millennium-falcon

Nincs menőbb dolog annál, ha valami LEGO -ból is megépül. Az Ébredő Erő Ezeréves Solymának kocka verziója legalábbis első helyen áll az Amazon-on értékesített valamennyi LEGO készlet közül. A doboz 1329 építő elemet rejt magában és hét minifigurát, (természetesen BB-8-al együtt).

A fenti csöppség azonban sehol sincs az Ultimate Collector’s Millenium Falcon-hoz képest, ami 2007-ben landolt a boltok polcain. A modell 5196 darabból áll és vagyonnyi dollár leszurkolásáért lehet a miénk.

A cucc amúgy egy autó áráért cserében így fest összerakva:

Itt pedig egy TimeLapse video, az építéséről:

3. A hajtómű hangot egy utasszállító repülőgéptől kölcsönözték

McDonnell-Douglas-DC-9

Szerintem egyikünk sem gondolt arra, hogy a Sólyom hajtóművének hangját egy mezei McDonnel Douglas DC-9 -es szolgáltatja. Ezt a két sugárhajtóművel szerelt jószágot 1965 -től gyártották. Kialakítástól és típustól függően 80 – 135 utas szállítására volt képes. A kérdés az, hogy ennek a gépnek a hajtóművéből hogy törhettek elő, azok a másvilági hangok?

Hogy mi a trükk a dologban? Az, hogy a filmen két DC-9 hajtómű hangját halljuk egyszerre, egy kis késéssel eltolva.

4. Falcon nélkül nincs Serenity

serentiy-image

Erről Joss Whedon mesélt, amikor arról kérdezték mi inspirálta a méltán elismert és nagyszerű sorozatának az elkészítésében. A kultikus Firefly alapötlete ugyanis az volt, hogy pár jóvágású törvényenkívüli figura különböző okokból összezárva egy teherhajón, keresztül – kasul bejárja a világűrt. Ezek után bátran kijelenthetjük hogy a Firefly az afféle Han Solo: A sorozat. 😉

https://www.youtube.com/watch?v=pWXI4y6ItYU

Lényeges különbség a két hajó között, hogy a Serenity fegyvertelen, a Falkon azonban ki tudja ereszteni a karmait. Mert nem csak Blaster ágyúk de rakéták és más egyéb huncutságok várják, hogy szükség esetén bevethetőek legyenek. Egyik kedvenc alkotásomból idézve: „Önálló célratartó részecskesugárzást kibocsátó falanxágyú. Csinos darab, mi? Bumm! Fél várost felperzselek a kis aranyossal. Hát még az elektronikus taktikai lövedékek, a fáziskorrekciós plazmafegyverek, az RPG-k. Van hangsebességű elektronágyúnk, van findzsánk, bocsánat, lándzsánk, késünk és hegyes botunk is… – A Bolygó neve: Halál, Hudson”

5. A kislány harcolt a Borg ellen

borg

Oké, nem kell széjje’ttépni engem rögtön. Ha, mondom, ha lenne átjárhatóság a két univerzum között, akkor tuti, hogy Solo kapitány még a borgot is fenéken billentené. Emlékszik valaki a Star Trek: First Contact azon csataljelenetére? Nem? Nem gond, bevallom nekem sem rémlett. Viszont ezt a képet nézzétek csak meg:

falcon-borg

Hoppá! 🙂 A történet egyébiránt Jhon Knoll-hoz fűződik, aki éppen befejezte az ILM-nél a Star Wars special edition -ön a munkát, és a First Contact -on kezdett dolgozni. Szóval igen, az a cucc ott, a zsírúj digitális modellje a Sólyomnak. Ennyi.

6. Elképzelhető, hogy Jedi tulaja is akadt a madárkának

millennium-falcon-space

A Sólyom teljes tulajdonosi listája ismeretlen. A hajó azonosító tábláját már rég „elvesztették”, ezzel is segítve Solo-t az üzleti vállalkozásának tehermentesítésében. Nincs elérhető dokumentáció róla, de szóbeszéd, pletyka annál több. Az egyik arról regél, hogy a hajót a Jedi Rend használta még azelőtt, hogy Palpatine hatalomra emelkedett. Az csak egy ironikus kanyar a történetben hogy hosszú évek múltán sikeresen vett részt a Birodalom elleni harcokban.

A tulajdonosok kiléte egyelőre nem tartozik a kánonhoz, de szintén nem hivatalosan, csak pletyka szinten mozogva több mint tuti, hogy a hajót a Klón Háborúk idején Stellar Envoy néven használták a jedik.

7. A Millenium Falcont Han Solo kártyán nyerte el, Lando Calrissian -tól

lando-falcon

Az csak egy dolog, hogy Solo jó Sabacc-ban. (Is.) Ebben a galaxisszerte népszerű kártyajátékban Solo ráadásul annyira jó, hogy benevezett a Felhővárosi Sabacc Bajnokságra. Több száz versenyzőt leradírozva, oda jutott, hogy szemtől szemben ült a végső játszmában Lando Clrissian-nal. Miután Lando elvesztette az összes kereditet amivel rendelkezett és a párnacihában lévő maradék már nem fedezte a további játékot, és a fordulóra szánt idő is lejárt, a végső leosztásnál, mindent egy lapra téve fel, bedobta tétnek a saját hajóját.

A kört bukta, és a Falcon gazdát cserélt.

8. Chewbacca kérésére került beszerelésre a Holografikus Játéktábla

Dejarik-Falcon

A hajó társasági helyiségében kapott helyet a holografikus játéktábla, amit Solo szereltetett be Chewbacca külön kérésére. A vuki ugyanis szülőbolygója, a Kashyyyk sabacc bajnoka volt. Próbálta rá megtanítani az elsőtiszt Solo-t is, nem sok eredménnyel.

Lehet, hogy a kapitány jobban mérte fel már elsőre az erőviszonyokat, mint R2-D2. 😉

9. A Sólyomnak hatalmas volt a karbantartásigénye

falcon-repairs

Kezdjük ott, hogy minden módosításnak meg van az ára. A hajót úgy alakította át a kapitány és Chewiee, hogy nem rendelkeztek a megfelelő szakértelemmel. A beszerelt eszközök néha egymással is csak bizonyos átalakítások elvégzése után voltak hajlandóak együttműködni, amelyek további problémákat generáltak. Az egész hajó ezért folyamatos karbantartást igényelt.

Solo úgy gondolta, ha sebességet akar, azért meg kell dolgozni. És a Sólyom meghálálta a belé ültetett alkatrészeket és a ráfordított időt. A kislány egyébként nagyon jó volt abban, hogy gyorsan tudott eljutni, ráadásként messzire. Négy nagyméretű üzemanyag tartályt építettek be pluszban a hajó központi reaktora köré, ami lehetővé tette gigászi távolságok megtételét mindössze havi egyszeri feltöltés árán.

10. Gyors volt, valóban gyors

Hyperspace-falcon

Igen, igen, a Kessel – futam, halhattuk már a legtökösebb kapitánytól szinte minden szövegkörnyezetben. Meg gyorsnak is kellett lennie, ha a csempészett cuccokat le is akarta szállítani.

Normál térben is veszett volt a hajó. A túlpiszkált hiperhajtómű azonban képes 0.5 egységgel fénysebesség felé gyorsítani az Ezeréves Sólymot, így épp kétszer olyan gyors, mint a legmodernebb birodalmi hajók. Így nagy eséllyel minden csávából kihúzta gazdáját. Már, ha a hajtómű kegyeskedett szuperálni… 😀

11. Az elektronikus hadviselés és a Falcon

millennium-falcon-rectenna

A hajó tetején trónoló túlméretezett radarantenna nem fékszárnyként funkcionált, sem tőkesúlyként és nem is reklámfelületnek értékesítette a hajó kapitánya. Abban játszott szerepet, hogy percekkel hamarabb észrevegye a Sólyom után kutató hajókat, mint azok a hajók őt. Így időt nyerve egy kitérő manőverre, vagy hipertér ugrásra.

A pimp my ride mozgalom jegyében el is hagyták valahol az új Halálcsillag felrobbantásán ügyködve.

Szinte azonnal pótolták egy jóval kisebb és korszerűbb berendezéssel a régit. Amit már Az Ébredő Erőben is megcsodálhattunk.

https://www.youtube.com/watch?v=EEG9rtTJV_c

12. Tényleg egy szállítóhajó volt

millennium-falcon-docking

Ráadásként az egyik legnépszerűbb típus a galaxisban. Jól rakodható, moduláris felépítése miatt könnyen átalakítható, bővíthető, fejleszthető a Kislány. Bónuszként a hajó kialakítása lehetővé tette azt, hogy akár tolóhajóként is funkcionáljon.

YT_freight_pusher

 Az, hogy miért nem találkoztunk vele tonna szám a filmekben, már nem az én asztalom. Az sem volt a véletlen műve (Solo kapitánynak köszönhetően), hogy nem látszott gyors hajónak a kicsike és kívülről lelakottabb volt mint egy átlagos roncstemető. Ebben a szakmában kérem, senki sem keresi a feltűnést! 😉

Ha tudtok még érdekességet vagy más infót egyik kedvenc madárkánkról, ne tartsátok magatokban! Osszátok meg velünk is! 🙂

forrás: screenrant

És… az swmini legyen Veletek! 😉 

1 hozzászólás

  1. Az ágyúknál gravitációfordító berendezés segítette a kezelőket hogy benne maradjanak az ülésben így olyan hatása volt mint ha egymással háttal ülnének, és valóban háttal ültek de a hajó helyzetéhez képest arcal lefelé és felfelé…