A Solo: Egy Star Wars történet kezdetben még az egyik legígéretesebb Star Wars projektnek tűnt, hiszen a színészgárda parádés volt, a történetért az a Lawrence Kasdan felelt, akinek a Birodalom visszavág szkriptjét is köszönhettük, míg a rendezői székben az a Phil Lord és Chris Miller ült, akit szerintem senkinek nem kell bemutatnom. Elsőre tehát minden adott volt ahhoz, hogy a Han Solo spin-off remekül sikerüljön, azonban a mozi körül történt rengeteg botrány, rendezőváltás, végül igencsak rányomta a bélyegét a kész filmre.

Bennem noha nem hagyott különösebb haragot az alkotók irányába a film minősége, azonban közelebbről megvizsgálva tisztán látszik, hogy ha bizonyos elemeire nagyobb figyelmet fordítanak, akkor a Solo spin-off nem végezte volna totális anyagi buktaként. Az alábbiakban így azokról a dolgokról fogok behatóbban is beszélni, amelyek szerintem a Solot nem egyszerűen rossz filmmé, hanem sokkal inkább egy biztonsági játékra építő, meglehetősen unalmas, ámde ezek ellenére mégis szórakoztató alkotássá tették. Figyelem! Az alábbiakban masszív spoilerek következnek a Solo: Egy Star Wars történettel kapcsolatban, így ha még esetleg nem láttad a filmet, csak a saját felelősségedre olvass tovább!

Heist film vagy szerelmes történet? – A hangulat kérdése

Az egyik legnagyobb hiba, amit Ron Howard elkövetett a Solo újra forgatásai során, hogy egyszerűen képtelen volt eldönteni, hogy pontosan milyen filmet szeretne végeredményben. Maga a film nyitánya meglehetősen parádés. Tipikusan az a fajta kezdés, amit el is várunk egy Han Solo mozitól, azaz Han bajba kerül, majd elsüt néhány poént, ezután pedig kivágja magát a balhéból. Idáig rendben is van a dolog, azonban a cselekmény folytatása már közel sem ennyire céltudatos. Han hiába azért teszi amit tesz, hogy a szerelmét mentse, ezen távlati cél a későbbiek során egyáltalán nem érződik annyira fajsúlyosnak, mint kellene. Ami azért nagyon szomorú, mivel Howard azon szekvenciái, ahol maga a jól megtervezett rablás, vagy az arra való felkészülés kapják a főszerepet, sokkal jobban átadják azt a csibész életérzést, amit mindannyian elvárunk a galaxis leghírhedtebb csempészétől.

Űropera ameddig a szem ellát – Emlékezetesnek semmiképpen sem mondható dallamok

Minden film esetében kulcsfontosságú szerepe van a zenei aláfestésnek, amely egy Star Wars mozi kapcsán csak még inkább meghatványozódik. John Powell elsőre kiváló választásnak tűnt a zenei anyag megkomponálásra, sőt még segítséget is kapott John Williamstől, aki a Solo főtémájáért volt felelős.

A végeredmény? Néhány helyen felcsendül ugyan egy-egy legendás Star Wars dallam, azonban ez sem segít azon, hogy a zenei anyag összességében igencsak feledhető. Ami annak fényében még inkább szomorú, hogy a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történetért felelős Michael Giacchinonak anno mindössze három hete volt arra  premier előtt, hogy összedobjon hozzá valami zenei anyagot ami amellett, hogy már önmagában egy lenyűgöző teljesítmény, a fandom körében is igencsak nagy népszerűségnek örvend.

Gonosz vagyok, tehát vagyok? – Egy valamire való antagonista hiánya

Az elmúlt négy évtized során a Star Wars rengeteg nagyszerű, rétegelt, nem egyszer pedig tragikus sorsú gonosztevőt adott a popkultúrának. Akár Darth Vaderről, Thrawn admirálisról, Darth Sidiousról, vagy Kylo Renről van szó, szinte mindegyikükben van legalább egy olyan tulajdonság, ami miatt megérdemlik az emlékezetes gonosz jelzőt. De hogy ne csak az igazán nagy kutyákról legyen szó, ide tartozik Cad Bane a fejvadász, vagy Hondo Ohnaka kalózvezér figurája is.

Ilyen remek karakterek mellett szinte érthetetlen számomra, hogy az írók, hogy voltak képesek egy ennyire kétdimenziós, klisé gonoszt írni a Paul Bettany által játszott Dryden Vosnak, aki a Star Wars alvilág egyik valóban jelentős vezetőjeként volt jelen. Legalábbis a készítők fejében biztosan, mivel Bettany alakítását elnézve Vos nem volt több egy kötelezően kipipálandó kelléknél, akinek mindössze annyi volt a feladata, hogy a kötelező keménykedés után, a megfelelő helyen és időben, végül elhalálozik majd a főszereplők keze által.

Ti mit gondoltok erről? Ha szívesen elmondanátok a véleményeteket, gyertek el jövőhét szombaton a Solo: Egy Star Wars film utóélete nevű eseményünkre a Barcratf 2-be.

Az SWMini legyen Veletek! 😉