A tereptárgyak nagyon fontos részét képezik bármely táblás stratégiai játéknak. Új stratégiai elemeket hozhatnak a harcmezőre, és nem elhanyagolható tény, hogy egy-egy jobban sikerült épület/hegy/rom nagyon feldobhatja a hangulatot. Azt gondolnánk, hogy az olyan játékok, mint az X-Wing vagy Armada nem nagyon tud ezen a téren domborítani, hiszen az űr neve nem véletlenül az ami, mivel üres. Ez részben igaz, mivel sosem fogjuk felrakni Saruman tornyát, vagy egy szétlőtt gótikus katedrálist, de azért nem teljesen üres az az űr. Aszteroidák, roncsok, különböző űrállomások, szatellitek vagy üstökösök mind részei lehetnek a csatánknak. Sőt, a fent említett két játék küldetéstől függően kötelez minket ezek felrakására. Természetesen az alapdoboz tartalmazza ezeket… papírlapon. Így elég praktikus, ha éppen rálép egy hajónk, de kevésbé látványos. Ez az ellentét amúgy bármely játék terep kiegészítőjében megtalálható, a praktikusság és látvány ritkán jár együtt.

A szép terep alapja nem meglepő módon egy Alap, mint füves puszta, mocsár vagy jelen esetben a csillagos ég. Erről már külön értekeztünk, vannak jó megoldások. (Szerk: Nem kell pánikba esni, az Imperial Assaultos terepekről külön fogunk értekezni!)

Hivatalos terep

Nos ilyen nincs (vagy csak én nem találtam). Persze a kis kartonlapok a hivatalos terep, de az FFG ezen kívül eddig elfelejtett kiadni aszteroida-űrállomás-roncs hármast.

Egyéb gyártók

Itt már jóval nagyobb a kínálat. Ebay és társai tele vannak különböző űrobjektumokkal. Méretük és minőségük erősen változó (ahogy az áruk is.) A legnagyobb probléma velük, hogy nem a hivatalos talppal (értsd. FFG sablon) érkeznek, így kénytelenek vagyunk ráragasztani őket (vagy simán rárakni, de ekkor készüljünk fel, hogy eldőlnek vagy lelökjük őket). Ez egészen addig működik, míg valamelyik hajónk pont rá nem lép, vagy áthalad rajta, mivel már a Vissza a jövőbe óta tudjuk, hogy egy teret nem töltheti ki ugyan az az anyag egy időben. Mindenesetre a Firestorm Armadához létezik több „kocka talpas” kit is ami megfelelő alternatíva lehet, hogy feldíszítsük a pályát

.

Szerencsére akad gyártó aki megértette a problémát. Ilyen például a Space Rock, akik X-Winghez és Armadához is gyártanak „akadályokat”. Az alapjuk megegyezik a szabályossal, ÉS le lehet venni róluk az aszteroidát/állomást/roncsot. Azaz ha valaki pont rálép vagy átmegy rajta, nemes egyszerűséggel lekapjuk róla a díszt. Elegáns megoldás.

Sajnos festetlenül érkeznek, de az Outpost Zero blog, volt olyan kedves, hogy megmutatta, mit lehet kihozni belőle:

Armadához rendeltem is egy Kit-et, ha megérkezik, természetesen megosztom a tapasztalatokat.:)

Házi gyártás

Természetesen nem muszáj a pénztárcánkhoz nyúlni, kimehetünk a természetbe is. A legalkalmasabb alap egy kis vulkanikus kőzet, amit némi festegetés után ráerősíthetünk a hivatalos lapokra. Persze itt is probléma lesz, hogy mi történik ha valamelyik hajónk éppen rossz útra téved. Ekkor használhatjuk a kis mágneseinket!

Űrállomás és roncsok már más kérdés. Itt előkaphatjuk a különböző bitzeinket, vagy a szétszerelt rádiónk/cd-nk és a darabokból próbálhatunk valamit varázsolni. Ha nagyon komolyan gondoljuk az egészet, és szeretnénk ellátni az egész baráti kört űrszeméttel, nos akkor jöhet a 3D nyomtatás. Itt a lehetőségek végtelenek!

2 HOZZÁSZÓLÁS