Melegszenek a tavak, folyók és férfiasan bevallva a sör is. Lassan itt is mindennek duplázódik az árnyéka a forróságban. Egyre több új hírmorzsát dobnak szét a netes verebek az IA -ról. Az FFG hozzáállásán edződött, vedd meg a nagyit és fiatalítsd vissza ötven évet stratégiát követve szinte semmi új sincs a házuk táján. Kivéve talán az, hogy a sivatagi hőségre való tekintettel, idegeinket edzve a közelgő globális klímaváltozásra, érkeznek a Tusken Raiderek, nem csak szólóban, hanem már bantha háton. Is.  (Solo meg egy tauntaun-nal nyomta, de ez meg egy másik történet, de legközelebb lehet, hogy egy Hoth kieg jön, tauntaun háton lovagoló Leia hercegnővel, Skywoker Lajossal, vagy a legtutibb kombó C-3PO a tauntaunon, avagy az Aranyember fehér lovon… De csak azért, mert olyat még nem öntöttek.)

Twin Shadows

Az érkező dobozka Han Solo megmentésére küld minket, aki egy rutin hírszerzési feladat során szívódott fel valahol egy bárban Mos Eisley környékén, C-3PO és R2-D2 kíséretében.

Itt fúj össze bennünket a szél Boba Fett-tel, de szerencsénk lehet találkozni olyan híres Stromtrooper parancsnokkal is, mint Kayn Somos (róla is rengeteg az infó…). Természetesen kartonpapír token formájában.

(Ha nem így lenne, ugyan mire költenénk a pénzünket és miért vásárolnánk meg tonnaszám, a közepes minőségű fröccsöntött babákat aranyáron. Ha a kieget beszerezzük, és a kartontokeneket műanyagosítjuk, szinte ott lesz az ára, mint az alapjátéké. Volt a figurák minőségéről diskurzus a játék facebook csoportjában, és a nagy szórásra való tekintettel maradjunk annyiban, hogy dobozba dobálni tökéletes. A puha, rugalmas anyaghasználat miatt legalább nem törik. Viszont sorjázni, az öntési hibákat javítgatni, nem az igazi. Engem személy szerint idegesít. Pláne, hogy a játék el akar menni a skirmish-el a wargaming irányába, oda pedig ez a minőség kevés, az ár viszont nem.)

A játék nem csak Mos Eisley sivatagi portól és a bűn árnyékától terhes sikátoraiba, hanem egy csillagromboló parancsnoki hídjára is elkalauzol bennünket. Új egységek is érkeznek, már nem kekszen, hanem műanyag figurába öntve. Természetesen elmaradhatatlanok az új skirmish pályák, bevetési kártyák és más egyéb finomságok, amelyekkel megnehezíthetjük játékos kedvű felebarátaink életét.

Itt van kezdésnek a Heavy Stormtrooper

és a Tusken Raider,

valamint a Lázadást erősítendő két új nevesített arc is, a finom művészlélek Biv Bodrik

és egy csinos kocka, Saska Teft aki kellemesen tudja tápolni csapattársait a küldetések folyamán.

(Csak én érzem úgy, hogy van némi kikacsintás az EP VII. karakterek irányába? 🙂 )

A kiegészítő külön is megáll a lábán, afféle minikampányként, de hogy játszható legyen szükség van az alapdoboz meglétére. Biztos vagyok benne, hogy aki szereti a Star Wars világát, és a barátaival már rongyosra játszotta az alapjátékot, akkor ezt is be fogja szerezni magának. Érdekesek az új figurák, és használhatóak az egységek. Az itt bemutatkozó új állapot, a Weakened tovább árnyalja a játék harcrendszerét. Úgy működik, hogy lekap a célpontról  ha támad egy surge értéket és amikor a célpont védekezik egy evade jelzőt. Ez különösen hatékony tud lenni olyan egységekkel szemben mint például Darth Vader, Han Solo, Chewbacca, vagy csak azok ellen, amelyek szimplán unszimpatikusak és gyorsan szeretnék belőlük kiszorítani a levegőt. 😉

Egyszóval, akinek az alapjáték tetszett, ha a sörfogyasztás kárára nem is, de azért pár kreditet tegyen félre erre az apróságra.

Boba Fett

Hát igen. Ő itt az egyik legsúlyosabb arc a kaptárból, akivel valaha is találkozhattunk a Star Wars univerzum legsötétebb zugaiban. Nyugodtan tegye fel a kezét, aki még nem hallott róla, bár aki ezt a blogot olvassa, az több mint valószínű, hogy csípőből tudja a választ.

Nos, már a bevetési kártyát felületesen átfutva is látszik, hogy nem egy nyeretlen négyévessel van dolgunk, akivel még anno az óvodai homokozóban csaptunk össze a piros műanyag lapát (vagy kék?) tulajdonjogát firtatván. Mert a srác nagyon is tudja, hanyadikán van elseje.

  • alapból van egy blokkja meg egy kitérése
  • mobile a drága, szóval átmegy mindenen
  • vagy dob egy átütést, vagy ad a célpontnak egy weaken állapotot
  • ha egy ellenséges figura a közelébe lép, kap egy straint (nyami 🙂 )
  • és itt van a Battle Discipline amiből támadásonként választhatunk egy értéket
  • ráadásul gyors. Nem kicsit. Hat (6!) mozgáspont

Ezen felül hoz magával a Skirmish összecsapásokhoz egy – két igen csinos zsugát.

Itt van rögtön elsőnek az Explosive Armaments, mint a bevetési pakli egy lehetséges része. Nagyon szép tűzijátékot tudunk rendezni a kisdrágával.

A parancskártya paklit is bővíthetjük egy Jump Jet kártyával, hogy bármely figuránkat „kicsit” gyorsabbá tegyük a harcmezőn.

Aztán itt van a karakter spec is, ami a Mandalorian Tactics, amit ha ki tudunk játszani a megfelelő időben, akkor nagy eséllyel transzformáljuk az adott térképszelvényt steril hamuvá.

Kapunk a csomagban egy másik rendkívül szimpatikus kártyát, ami nem más, mint a  Capture the Weary.

Engem ez a kieg megvett kilóra. Egyszerűen szükségem van rá, és nem csak azért mert Boba Fett az, Aki. Iszonyat ütősek a kártyák. A karakter szintén egy igazi badass. Jó kezekben és supporttal, szerintem bárkit meg tud fektetni. Nagyon meleg a cucc. 🙂

Outside the Law

Aztán dob még két csontot is elénk az FFG. Az egyik egy csempész, hiszen a terroristák a felkelés seregében teljesen elfogadott volt a működésük. Sok infó még nincs a Jómunkásemberről, de egy – két dolgot azért megszellőztetett Nagy Fehér Testvérünk.

Valszeg support karakter lesz a drágám. Tud VP-t csórni az ellenfél Bevetési Zónájából. Ha jól látom, ezért a teljes bevetési pontkeretből kell áldoznunk egy pontnyit. A kártya Smuggler’s Run néven fut, közelebbi képet még nem találtam róla a neten, amint lesz, pótolni fogom.

Aztán itt van a Smuggled Supplies ami szintén egy olyan kártya, ami használhatónak tűnik, egy csempész csapatot összebandázva.

Ezen felül a fenti gigolo oszt némi Stunt, azt’ utána képes elszaladni, ami aztán irgalmatlan nagy hűha… Engem nem hatott meg a srác, bár ha tisztában leszünk, hogy mit rejt a pakk, lehet lesz valami értelmes cucc benne, amiért meg fogjuk venni.

De így első blikkre totál hideg víz, ez az egész csomag.

Bantha Rider

Avagy itt vannak a sivatagi mamutok az oldschool zombimúmiákkal. Faxa, ahogy Áriston bácsi mondaná. Én sosem értettem meg, hogy ezek a négylábú, szarvas, szőrös mamutbékák, hogy maradnak életben egy olyan bolygón, ahol a sivatagon kívül, még sivatag is van. Tudom, életben maradnak. Pont.

A Tuskeneket sem kedvelem túlságosan, nem csak azért, mert a Tusken folklór kimerül a céllövészetben, fosztogatásban, valamint az üvöltözésben, de még az  akkoriban igencsak alulképzett Luke Skywalker-t sem voltak képesek rendesen arcul csapni, mert egy vén fószer a vizirevüből elordította magát párszor. És még ezek akarják visszahódítani maguknak ezt az óriási homokozót.

Viszont a figura nagyon jól néz ki. Kilenc pontért kapunk egy huszonegy (21!) életpontos tankot, mert átugrani kevesen tudják, megkerülni meg lehetetlen. Igaz, nem tud védekezni, de mire agyonütik, az két kör minimum, meg azért addig ő sem énekelget, mint Bözsi néni a bölcsiben.

Róla sem kapunk bővebb infót, mindössze egy Parancskártyát vág hozzánk az FFG. Ez pedig a Jundland Terror, ami ad a kijelölt törzsbelieknek plusz mozgást és támadást, amiből ráadásul kettőt is bekeverhetünk a Parancskártya paklinkba.

Másik elég hasznosnak tűnő agysebészeti képessége, hogy be tud rongyolni az ellenség sorai közé, és oszlopnyi lábaival pépesre taposni a szerencsétleneket, az életben maradt figurákat pedig szétszórni maga körül, akár szél a pelyvát. Egynek jó. 😉

Már Tusken hordákat vizionálok a Sabak Skirmish asztaloknál, de ugye mindennek várjuk ki a végét, hátha az FFG hamarosan megszán minket és bővebb infók kerülnek közkézre erről a kiegről is.

Aki a figurákat gyűjti, (és festi is,) annak lehet, hogy megéri beszerezni egyet. Ha meg már tudjuk, hogy mit tartalmaz a doboz, amely ezt a sivatagi duót rejti, eldönthetjük, hogy a taktikai repertoárunkban érdemes e szerepeltetni a Bantha Rider-t, vagy sem.

Minden esetre azért elhalmoz minden jósággal bennünket a Nagytesó, bármennyire is unszimpatikus az üzletpolitikája, a cuccok fékevesztett gyártási sebessége, és a logisztikai részleg zsenialitása, ami nyugdíjas korunkra már elérhetővé teszi számunkra a fenti cuccok minimum egyikét.

Remélem hamarosan már Mos Eisley poros utcáit rójuk! De mire ez bekövetkezik, addig is jó játékot, és az Erő legyen mindannyiunkkal! 😉