swx52_box_left

Igen, megérkezett! A közvetlenül karácsony után bejelentett kiegészítő a pesszimista várakozásokat megelőzve elérte kis hazánkat is. Vessük bele magunkat a levesbe! (A Podcast-ünk 3. számában az akkor már bejelentett lapokat kitárgyaltuk, de így azért könnyebb átfogó képet adni, hogy mindent ki is próbálhattunk, meg is csodálhattunk.)

A Birodalom két, leggyengébben muzsikáló gépe kap ráncfelvarrást a dobozban, a TIE-Defender és a TIE-Bomber. Először vessünk egy pillantást a Defender-hez kapcsolatos fejlesztésekre.

TIE-Defender

tie-defender-imp-vet-600px
Uh, szép piros

A Defenderek eddig túlárazott harci gépek voltak, amik hamar meghaltak. Többek között két title-t adtak ki, ami hivatott orvosolni a problémát. Természetesen egy hajóra egyszerre csak egyet aggathatunk. Fontos megjegyezni, ezek a címek 2-2 példányban érkeznek!

swx52-tie-x7 swx52-tie-d

A TIE/x7-es a fenti problémára egy direkt megoldás. Olcsóbbá teszi a pilótáinkat, és cserébe egy plusz kitérés akciót szerezhetnek, ami nincs az akciósávjukban. Ezért az előnyért lemondunk ugyan két fegyver slot-ról, de csak nagyon kevés és nagyon fanatikus ember használta ezeket.

swx52_tie-defender_plastic_left

Nekik jelent köztes megoldást a TIE/D title, aminek a segítségével, amíg egy nem túl drága ágyút szerelünk a kedvencünkre, addig lehetőségünk van egy körben először az ágyúval, aztán az elsődleges fegyverünkkel is lőni. Így szinte megkétszereztük a tűzerőnket! Ez az opció persze nem oldja meg azt a problémát, hogy a TIE-Defender-ünk drága, főleg, ha teleaggatjuk, mintegy karácsonyfát. Igazi „birodalmi veteránok” kezében persze erős opció nyílt meg. Az ágyúkról egyébként van egy jó összegzés ITT.

A veteránok

Nézzük az új pilótákat, akik a csomaggal érkeztek!

Látszik, hogy nem mazsolákkal van dolgunk, hiszen itt a harcedzett, már-már ász pilótákat kapunk a csomagban. A Glaive Squadron veteránjai egész ésszerű áron érkeznek, 6-os pilot skill-el rendelkeznek, és elite pilot talente-jük is van! Az X7-es címmel meg 3 is befér egy seregbe! Bár, ha nem is azt mondjuk, hogy 3-ilyennel nyer az ember minden meccset, jó tudni, hogy nem viszi el, csak kevesebb, mint a sztenderd 100 pontos lista harmadát. Egyébként 2 ilyen hajóhoz kapunk talpat és pilóta kártyát, így ha van már TIE-Defender kiegészítőnk, a régi hajónkat is hozhatjuk Glaive Squadron Pilot-ként.

Iran Ryad bárónő  feladta a politikai befolyását, és az endori vereség után csatlakozott a Birodalmi Flottához, és a saját vagyonából állított ki egy TIE-Defender osztagot, melyben ő volt a kötelék vezére. Annyira sikeresnek bizonyult, hogy gyorsan egy politikai összeesküvés áldozata lett, és végül nem más, mint Soontir Fel ölte meg.

Az X-Wing asztalon A Bárónő egy már szinte nevetségesen erős képességgel képviselteti magát, méghozzá, hogy ha egy (zöld) előre manővert állít be magának, akkor (zöld) visszafordulót hajt végre. A Defender-ek eddig is elég hajmeresztőek voltak a fehér visszafordítójukkal, így érthető, hogy ez a hajótípus kapott először ilyen képességeket.

swx17-maneuver-dial

Amíg alacsonyabb szintű hajók ellen harcol, addig ez egy nagyon erős képesség. Magasabb pilóta képességű ellenfelek ellen kevésbé hatékony, mert nem tud reagálni a lépésükre, de a zöld megfordító az akkor is zöld megfordító!

Mint minden Defender, Ryad is örülhet a fejlesztett iker ion hajtőműveknek. Figyelem, a fenti kártya a TIE-Punisher kiegészítőben található!

Maarek Stele, aki eddig valamiért egy TIE-Advanced pilótaként kapott helyet a játékban, most végre átülhet az őt megillető Defender-be. Megtartotta a korábbi képességét. Továbbra is egy remek trükk a tarsolyunkban, ha képesek vagyunk arccal felfelé sebzés kártyát osztani az ellenfélnek.

Ha már minden pilóta a Defender-ek közül kapott EPT helyett, akkor nézzük is meg, milyen elite pilot talent-eket tettek a dobozba. Az egyetlen, persze egyébként is fontos, mert eddig csak Scum kiegészítőkből lehetett megszerezni, a Crack Shot. Miután mindenki kigurította a dobásait, lehetőségünk van az ellenfél egyik sikeres védekezés kockáját kiiktatni. Így fontos célpontok ellen biztosíthatunk be életbevágó találatokat.

Ágyúk közül jön a Tractor Beam, amiről már írtunk  ITT.

defenderioncannondiagram

A fenti szituációban a TIE/D címmel ellátott Defenderünk egy Ionágyúval tüzelt az A-szárnyúra. Ha a pilóta elkölti a tokenjeit, hogy ne legyen a következő körben ionizálva, akkor egyből közvetlenül utána egy 4 kockás, elsődleges támadást fog elszenvedni a támadó Defender-től, hála a title-nak. Azonban, ha ionizálják, akkor csak 1-et sérülne, ugyanakkor a következő körben rossz pozícióban lenne, a Defender könnyedén mögé tud fordulni a 4-visszafordítójával.

swx52_spread

TIE-Bomber-ek

tie-bomber-imp-vet-600px

Nem, mintha panasz lett volna eddig is az FFG-s termékminőségre, de elképesztő ez a bombázó!

A TIE-shuttle fejlesztéssel (amiből 2-t kapunk egy dobozban!) lehetőségünk van egy kistalpas support hajóvá átalakítanunk a bombázóinkat. A muníciók eldobásáért cserébe két, legfeljebb 4 pontos legénységet ültethetünk az új személyszállító TIE-variánsunkba.

Mi az új opciók, kérdezhetjük meg ezek után? Szerencsére vannak, persze, a Fleet Officer vagy a Tactician más kiegészítőkből szintén remek választások.

A Systems officer lehetővé teszi, hogy Bemérés jelzőket osztogassunk a környező, baráti hajóknak. Nincs is jobb, mint az ingyen akció! Ideális egy kisegítő űrrepülőre.

Új pilóták is érkeztek, elsőként nézzük a két példányban érkező Gamma Squadron Veteran lapot.

swx52-gamma-squad-vet

Még elég olcsó, van elite pilot talent-je, és egy egészen elfogadható, 5-ös pilóta képességgel lett megáldva az új bombázó (a régi Gamma Squadron Pilot-ok 1 ponttal olcsóbbak, csak 4-es PS-űek, és nincsen EPT-jük sem, szóval kellemes változás). Az alábbi lappal együtt remek rakéta és torpedó hordozó hajóvá válhatnak:

swx52-long-range-scanners

Lehetőségünk van jó előre, az első körben bemérni a támadásunk későbbi célpontját, így amikor a tüzelésre sor kerül, akkor már Bemérés és Fókusz jelzőkkel vághatunk neki a kockadobálásnak.

swx52_tie-bomber_plastic_left

Ha a Long Range Scanners nem a mi választásunk, akkor (az ebben a csomagban nem található) Guidance Chips fejlesztés is lehetővé teszi, hogy módosítsuk a rakétás támadásainkat. A Long Range Scanners persze a muníciók kilövése után is használható, így talán népszerűbb fejlesztés lesz.

guidance-chips

Mert, mire is jó a sok bombázó sok rakétával?
bomberstrikesquaddiagram

4 darab 4 kockás támadásnak (például Proton torpedó vagy Concussion missile)  már elég jó esélye van, hogy egy sérült Millenim Falcon-t kilőjön, vagy akár még egy teljes életerőn lévőt is, amennyiben Crack shot-tal vannak felszerelve a bombázóink.

Még több veterán

Még két nevesített Bombázó pilóta vár ránk az Imperial Veterans kiegészítőben, akik közül az egyik a bombázásban jeleskedik.

Deathfire képes arra, hogy a mozgás előtt dobhat ki akciót megkövetelő bombákat, vagy a mozgás és egy akció után ingyen akcióként. Egyszerűen, veszélyes, megváltoztatja az eddigi szabályokat. Amíg eddig tudta az ellenfél, hogy a Proximity mines-unkat hova rakhatjuk, most bővült a tárházunk azzal, hogy ledobhatjuk magunk mögé, mielőtt pozíciót változtatunk. És mivel ez csak opció, ezért továbbra is kidobhatjuk hagyományosan, vagy akár egy orsózás után. Ellenfél legyen a talpán, aki előre végigkalkulálja az összes pozíciót, ahova egy körben bombát dobhatunk.

Tomax Bren egy nagyon összetett, nagyon sok felhasználást magában rejtő pilóta. A legegyszerűbb példa a képességére, hogy minden körben egyszer felhasználhatja például a Crack Shot-ot, így jelentősen nagyobb sebzést tud átpasszírozni az ellenfél védelmén, mint elsőre gondolnánk. Persze más elite pilot talente-ekkel is együtt tud élni, amelyek egyszer használatosak, így mindenki kezdje majd el megkeresni a kedvencét. A Podcast-ünk 3. számában ötleteltünk, de még ott se merítettük ki a teljesen a lehetőségeket.

Természetesen kapunk még bombákat is, egy Cluster Mines-t és egy Proximity Mines-t. Az alábbi, bombákról szóló összefoglalóban beszéltünk ezekről a fejlesztésekről.

Összegezve

Ha nincsen még Defender-ünk és Bomber-ünk, akkor is egy remek csomagot rakott nekünk össze az FFG! Rakétákat nem kaptunk egyedül, aminek talán örülnénk, de akik már rendelkeznek pár hajóval otthon, azoknak lesz. Akik ezzel a csomaggal kezdik el erősíteni a birodalmi oldalát a csapatuknak, ők a Bomber-ek közül Deathfire-t jól tudják majd használni, mint egy tényleges bombázót. Star Wars-ban a bombázó címke nem feltétlenül mindig bombadobálást takar. A már TIE Bomber-rel rendelkezők pedig remek kiegészítőt kapnak a meglévő hajójuk mellé.

A TIE-Defender a dobozban szerencsére 100%-ban, önállóan is megállja a helyét, minden pilótájával. Persze itt is célja volt a gyártónak, hogy ha volt már Defender-ünk, akkor az is kapjon a jóból, ezért az összes cím 2 példányban érkezik!

Úgy érzem, sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a dobozzal, javítottak a hajókon, amikre ráfért a ráncfelvarrás, de szerencsére csak opciókat kapnak a birodalmi játékosok, nem kell attól félni, hogy mától kezdve nem lehet mással játszani, mint a birodalmi veteránokkal, a többi build is életképes marad. Így végre a seregvezéreknek lehetőségünk lesz otthon hagyni Palpatine-t és Soontir Fel-t.

Nőni fog a diverzitás az asztalon, a játékegyensúly nem fog felborulni, azaz elégedettek lehetünk!

 

Az SWMINI ajánlásával, akár már holnap is Defender pilóta lehetsz!

Ha szeretnéd a zsír új Defender-ed akár már holnap harcba vidd KATT ide érte. Most postaköltség nélkül is átveheted Budapesten vasárnap (07.03) az X-Wing ligaversenyen! Ha így óhajtod a hajót, a pénztárnál a megjegyzésbe írd be, hogy „Verseny„. De ha csak simán szeretnéd, akkor vasárnapig ingyen viszik házhoz!

Az swmini és a Veteránok legyenek Veletek!

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.