A terroristák Felkelés hadserege első  blikkre is már többnek tűnik, mint egy lepkegyűjtő cserkészcsapat. Olyan arcok teszik súlyossá őket, mint Han Solo, vagy Chewbacca. Hiába a szalagavatós ruha a Rebel Trooper -eken, komoly fenyegetést jelentenek megfelelő taktikai irányvonalakat követve.

Bármennyire nehéz ezt leírnom, és a Császár bocsássa meg nekem, de komolyan kell őket venni. És ezt nem csak a mindkét Halálcsillag elvesztését briliánsan megoldó, töketlenül pöffeszkedő birodalmi hadigépezet számlájára írhatjuk. Egyszerűen jók a lányok/fiúk.

A múltkori pakk bontás után már nem csak Dart Vader-rel riogatva benneteket ejtenénk szót a lehetséges felhasználási területeikről, bevetési irányvonalaikról. Kezdjük is a dolgot nem mással mint egy bevetési listával.

Solo tábornok és az elit, avagy pajzsgenerátor nem marad szárazon

A csapásmérő egység az alábbi bevetési kártyákból áll:

Az alapkoncepció, hogy Han Solo büntet (Surge -ből felhasználható plusz pontosság, vagy sebzés. Is.), védelmez (Distracting), visszalő (a Return Fire képességgel az ellenfél körében ha az őt ért támadástól nem sérül, akkor angyali nyugalommal gyújt alá, a rá tüzet nyitó szakiparosra). És azért üt akkorát, ami tud fájni.

A népszerű Imperial Assault skirmish listák  olyan egységekre fókuszálnak, mint Darth Vader , a Royal Guard Champion , vagy épp egy AT-ST. Más listák Zergelik az ellenfelet, felhőkben küldve rá a Stormtrooper és a Probe Droid „hordákat”.

Ennek a bevetési listának a gerincét a Rebel Saboteur -ök és a Rebel Trooper -ek adják. A szabotőrök nagyon jól tudnak alkalmazkodni minden kihíváshoz amit az adott feladat állít eléjük. Van náluk, findzsa, bocsánat lándzsa, kés, sőt hegyes bot is. Komolyabb ellenfelekkel szemben (Darth Vader, General Weiss, AT-ST, stb.) szemrebbenés nélkül tudják alkalmazni a Stun-t, megfosztva a célpontot egy cselekvéstől az adott körben. A Pierce képességükkel átüthetővé válik a kedves adózó védelme. Ha pedig szakasznyi ellenfelet kell hidegre tenni, rögtön játszik a Blast, mint optimális megoldás, nagyobb létszámú élőerő eliminálására.   

A Rebel Trooper-ek nyújtanak tűztámogatást Solo tábornok és a Szabotőrök számára. A Get Into Position játék elején történő felhasználásával koncentrált tűz alá vehetjük az ellenfél kiemelt figyelemre méltó erőit, vagy megszórhatjuk őket úgy, hogy ne érhessenek a közelünkbe. Az Aim képesség lehetővé teszi, hogy előbb nyissunk tüzet és azután mozogjunk, így a Trooperek mobilak maradnak és el tudnak szakadni az ellenfél közelharci egységeitől. A szűkebb átjárók pedig lehetővé teszik a tűzerő koncentrálását egyes célpontokra.

Valamint Bem apó Gideon Argus az lista aktuális sz@rkeverője taktikai géniuszaként, plusz mozgási pontokkal látja el az egységeinket, vagy egy LOS-ban lévő baráti egységet Fókuszálttá tesz, ami jelentősen megdobja az adott figura vagy éppen raj harci erejét. Én mindig is mondtam, hogy az Öreggel tessék vigyázni. 🙂

A srácok ezt a Command Deck-et ajánlják a fenti terrorista sejthez csapathoz:

Nem szívesen állunk olyan egységek közvetlen közelébe mint mondjuk Darth Vader, egy Nexu, vagy mondjuk épp mondjuk egy  Royal Guard Champion, mert nem egészséges az árnyékukban a napozás, bármekkora faktorszámú is legyen a krém. Ezért mindig tartsuk a tiszteletteljes távolságot. Ebben segítőnk lehet a Slippery Target, amit ha bedobunk, el tudunk szakadni a meele karakterek közeléből, a Take Cover pedig segít a bejövő támadások elhárításában.

Fontos, hogy kerüljük a frontális támadást és a céltalan kapcsolatokat az ellenség erőivel. Koncentráljuk képességeinket a fontos célpontokra. Az Element of Surprise a célpontnál negál egy védekező kockát, a Lock On csökkenti a célpont kitérés értékét és jelentősen megnöveli a pontosságunkat, és a Take it Down Gideon Argus jóvoltából, lehetőséget ad még egy támadásra, melynek értékéhez plusz kettő járul. Ha sikerül a Parancskártyákat adott időben kijátszani, akár az olyan karakterek is lekaszálhatóak egy szempillantás alatt, mint Darth Vader. (Igen, igen, mesélj még…) És ha sikerül jégre tennünk az ellenfél nagyágyúját, a Celebration még közelebb visz bennünket a győzelemhez.

Fontos az, hogy abban a bizonyos kritikus időszeletben nálunk legyen a kezdeményezés. Mert ha ő kezdeményez, akkor ő üt hamarabb, ha pedig ő üt hamarabb, mondjuk egy AT-ST-vel, már más fogyasztja el a vacsorádat. Egy jól időzített Take Initiative és egy I Make My Own Luck lehetőséget ad a kezdeményezés visszaszerzésére, valamint arra, hogy a becserkészett fejedelmi zsákmányt terítékre hozzuk.

Ez a lista mindössze öt bevetési kártyával dolgozik. Nagyon megfontolt játékot igényel a lehetséges aktivációk alacsony száma miatt. Ha egy egységünk benyel egy Stun-t, vagy egy Bleeding-et, akkor máris jelentős hátrányból indulunk. Ezeken segít a Rally Parancskártya. A Rebel High Command és a Planning Command pedig lehetővé teszi, hogy a Rally nagy valószínűséggel a kezünkben legyen, amikor igazán szükségünk lesz rá. 

Ez a build egész embert kíván, nem egy FaceRoller összeállítás. Komoly taktikai érzéket, és koncentrált odafigyelést igényel. Minden esetre egy próbát megér és jól szemlélteti az egyes egységek szinergiáját és működési mechanizmusát. Persze mint mindenen, így ezen is lehet vitatkozni, sőt kell is, hogy mi lenne ildomosabb, vagy épp nyersen hatékonyabb. Mi az, ami jóval előrébb mutató, mint ez a megközelítés. 

A Terrorista Rebel játékosok figyelmébe, még ezt a cikket ajánlanám lábjegyzet gyanánt.

Jó játékot Hölgyek és Urak! Az Erő meg tudja, hogy kivel legyen! 😉