SPOILER VESZÉLY!!!! Akkor, és csak akkor olvasd tovább ha láttad a filmet!

main.jpg

Az állomáson

Nem is tudom hol kezdjem. Réges-régen, egy messzi-messzi játékboltban rábukkantam az X-Wingre (mielőtt bezárnátok a cikket, ez a filmről fog szólni!), amely felidézte bennem a gyerekkorom legemlékezetesebb, leginkább nyomot hagyó filmjét (a Matrix, és V for Vendetta mellett), a Star Wars-t! Átjárt az Erő és azóta el sem engedett. Beszívott a hangulat, újra magával ragadott, és felélesztette bennem a régi tüzet. Aztán a már nem is olyan távoli múltban bejelentették, hogy akkor jön az új film, amivel tulajdonképpen a hamvaiból újraéledt tűzre, sikerült egy kis kerozint is locsolniuk. Felpörögtem, rácuppantam a témára. Elolvastam minden bejelentést, álmatlanul vártam a hajnali 4-kor bemutatott új trailereket, mindeközben vadul távol tartottam magam mindentől ami kicsit is arról szólt, hogy vajh mi lesz az Ébredő Érő története.

J.J. Abrams-szel mint rendező teljesen meg voltam békülve, nem vagyok egy nagy Star Trek fan, de nem voltak rosszak belőle az új filmek. Látványos volt, prögős volt, hagulatos volt még úgy is, hogy egyébként egy fél epizódot se láttam a sorozatból, nemhogy az előző filmekből. Úgy voltam vele, hogy ha azt a szintet tudja hozni akkor nem lesz baj. De valahol mélyen az elvárásaim mégis sokkal magasabbak voltak, mint Star Trek másik köntösben. Nagyon szimpatikus volt Abrams-nek az a megközelítése, hogy górcső alá vette, hogy a népnek mi nem tetszett az új trilógiából (lássuk be volt ilyen bőven) és igyekezett ezeket kiírtani az új filmből. Nem voltak CGI-tömeg rohamosztagosok. Mindenkit rendes élő ember játszott, és a hátterek is többnyire természetesek voltak. Eltűnt, avagy inkább meg se jelent Jar-Jar, ami hatalmas megkönnyebbülés volt szerintem mindenkinek. Úgy tűnt minden csillag 😉 együtt állt ahhoz, hogy ebből jó film legyen.

destroyed_tie.png

Az utolsó két napban már dolgozni se tudtam. Minden ekörül forgott a fejemben. A karakterek, a háttérsztorik, a játékok. Vagy nyolcszor megnéztem a trialernek azt a 15 másodpercét amikor az X-wingek összecsapnak az új TIE Fighterekkel. Egy szó, mint száz felültettek a Hype Train-re. A kérdés már csak az maradt, hogy hova visz a vonat?

Az indulás izgalmai

Lassan kigurul a gőzös az állomásról: megszólal az ismerős zene, beúszik a sárga szöveg az űrben és úgy érzem: haza jöttem (már ha idézhetek ilyen klasszikusokat). Megjelenik a csillagromboló (Finalizer), és már küldi is a rohamosztagosokat a Jakkura ami egy sivatagos bolygó, csak úgy mint a Tatooine volt annó. A jó karakter (Poe) elrejti az Első Rend (alias Birodalom) által oly értékesnek tartott titkos információt egy droidban (itt már gyanút fogtam azért!) és útnak ereszti a sivatagba. Rögvest ezútán megjelenik a fekete köpenyes gonosz, akinek gyorsan meg is kell ölnie egy ártatlan karaktert, hogy mindenki számára világos legyen, hogy ő a főmufti, és igen kegyetlen és erőszakos. Ezután gyorsan elfogják Poe-t és a csillagrombolóra viszik egy vallatócellába (azért nekem a 19 éves Carrie Fisher jobban bejött ugyanebben a szerepben magunk között szólva, dehát ez van!). Eddig volt benne egy kis humor, a rohamosztagosok végre eltaláltak valkit!!!, és még az űrhajók is vagányak. Jól indul ez az utazás.

Ezután a szökés, még egy kis humor, aztán kegyetlenül lelövik a remek piros-fehér-fekete vadászt, amit rendesen feljavítottak az eredeti filmhez képest. Van benne létfenntartó rendszer, merthát ugye „hőseink” nem fulladtak meg az űrben, ágyú hátrafele, tüzér, és ha arra gondolunk, hogy ezzel akartak elmenekülni akkor még azt is megtippelhetjük, hogy ez a hajó az elődjével szemben már hiperűr ugrásra is képes önmagában. Volt dolguk a mérnököknek az elmúlt 30 évben, annyi szent. A váz is sokkal stabilabb lett, mert ha a régieket megkarcoltad egy műanyag vajazókéssel rögtön felrobbantak, ezek meg egy rakétatalálat után se égnek el a bolygó felszíne fele zuhanva a légkörben.

star-wars-the-force-awakens-concept-art-hangar-bay.jpg

Kis szöszmötölés a sivatagban, amíg Rey összehaverkodik BB-8-al a lépegető tövében (ami rohadt hangulatos volt! A bennem lévő fan sikoltott örömében!), majd rábukkanunk a Falconra ami még mindig ramaty állapotban van, de továbbra is a legfaszább hajó a galaxisban. Klasszik menekülés a TIE-ok elől, keresztül a csillagromboló roncsán. Full nosztalgia a szó legpozitívabb értelmében. Imádtam minden képkockáját.

A sztori, hangulat, élmény, látvány eddig 9/10. Úgy voltam vele, hogy még a végén ez lesz a legjobb Star Wars film!

Maguk nem ezt a csatlakozást keresik

Eddig olyan volt, mintha nem is Intercity-n, hanem egyenesen a japán csodavonaton utaztam volna. Minden csillivili, új, modern, izgalmas. Aztán megérkezünk az első nagyobb állomásra, Han és Chewi csempészhajójára. Kicsit értetlenül bámulok ki az ablakon és nem értettem, hogy az én szerelvényemet miért csatolják éppen le a többitől és kötik át egy balatoni helyközi gőzösre. Bízom benne, hogy csak valami rossz vicc lesz, de sajnos a félelmeim egyre inkább igazolódni látszanak innentől kezdve. A két fejvadászra akik Han nyomába eredtek nem fecsérelnék sok időt, mert olyannyira jelentéktelen, és rosszul megformált karakterek, hogy nemhogy nem érnek fel Boba Fett-hez, de még a hídon csendben várakozó IG-88-tól, vagy Dengar-tól is jobban tartottam az eredeti trilógiában, mint ezektől, pedig nekik aztán nem volt sok szerepük. Itt jött a kicsit unalmas menekülés a csápos csupafog szörnyektől, majd a hiperűrugrás a hangárból. A mai napig nem értem mi akadályozta meg őket abban, hogy először kirepüljenek a hajó rakteréből és utána kapcsoljanak csak sebességfokozatot, de hát én se foghatok fel mindent.

Ezután a jött a jelenet Yoda feleségével a bárban (róla majd egy kicsit lejjebb). Nem tudom, hogy csak én akadtam fenn azon a párbeszéden, amikor a Han megkérdezi Maz-t hogy honnan szerezte meg Luke fénykardját? Jó, sztori majd elmesélem máskor! Komolyan?! Kb. az egyetlen kérdés ami igazán érdekelt, hogy ki és hogyan halászta ki azt a kardot a Bespinből? Azért kicsit megizzaszthatták volna a forgatókönyvírókat, és szánhattak volna erre 2 pércet a filmből.

Majd az Első Rend tart eg12375964_1492497897724385_3370384469730845602_n.jpgy gyors bemutatót, hogy tanultak az elődeik múltbéli hibáikból, és nem ölték minden
erőforrásukat egy szuperfegyverbe, aminek van egy jól látható, távolról felismerhető, kilőhető gyenge pontja, aminek elpusztításával láncreakciót lehet elindítani az egész állomáson. Ja nem. Pont sikerült még egy ilyet építeni. De ez most nagyobb! Ujjujj. Nagyon félek. Valamiért a filmiparnak az a kényszerképzete, hogy ha a gonosz nagyobb, erősebb, és csúnyább lesz a folytatásban akkor az legitimalizálja ugyanannak a sztorinak a többszöri eladását. A helyzet annyira abszurd, hogy már a filmben Solo is megjegyzi, hogy a méret nem számít, ugyanúgy fel fogjuk robbantani. Végül is működött az Új Reményben, működött Jedi Visszatérben, miért ne működne most is. Ettől a ponttól kezdve szent meggyőződésem volt, hogy tulajdonképpen egy Új Remény remake-t nézek.

Ebből a kényszerképzetemből csak akkor ocsúdok fel egy kicsit, amikor bekövetkezik a film nagy fordulata, és a hídon Kylo megöli Hant. Na az a rész, az full Birodalom Visszavág volt. Csak most nem: „Én vagyok az apád!” volt a szöveg, hanem „Te vagy a fiam!”, de ez már tényleg csak nyelvtani csűrése-facsarása ugyanannak a dolognak. Amikor Han a mélybe zuhan, megfagy a moziban a levegő: látom a többieken, hogy meglepődtek. Én sokat agyaltam a film előtt arról, hogy ki fog meghalni? Mert hát valaki fontos karakternek fel kell áldoznia magát, hogy utána legyen kiért bosszút állni a többieknek (lásd: Ben Kenobi az Új Reményben). Magamban a film előtt arra jutottam, hogy ez valamelyik régebbi karakter lesz, én Solora vagy Chewbaccara tippeltem volna, de végül is Solo volt a logikus döntés. Nem mellesleg ő már megölte volna Solo karakterét a Jedi Visszatérben (Lásd Star Wars: Az Álmok Birodalma). Szóval engem nem ér meglepetésként, de hát kit is? Akik döbbenten ülnek a székükben, azok nem látták, hogy a főgonosz egy korláttalan híd közepére sétál ki a semmi fölé? Onnan valakinek le kell zuhannia!

Egy gyors vágással innen rögtön visszaugrunk a 4. részbe: az X-szárnyúak vezére a többiek fedezésében berepül egy szűk csatornán keresztül a célponthoz, és kilövi a Halálcsillagot, vagy Csillagpusztítót, vagy Csillagölőt, tudom is én minek nevezték ezt el újonnan. Death Star 3, és pont. Very-sehr originelle.

Oké-oké a végén nem kaptak kitüntetést a főhősök, de Falconnak való boldog integetés az én gyomromnak már kicsit sok volt. Végül a nagy találkozás Luke-al, amiből megint nem tudunk meg semmit.

J.J. Abrams megígérte, hogy visszatér a gyökerekhez. Ezt most már nyugodtan mondhatom, hogy maradéktalanul beváltotta. Sajnos.

Mélységes csalódás a film második fele. 5/10

Az útitársak

Az utazás során nem is csak az a fontos, hogy hova jutunk el, hanem annak talán még nagyobb szerepe van annak, hogy kikkel jutunk el oda. Kik azok a személyek, útitársak, akik érdekessé teszik nekünk az egész kalandot!

Szóval a színészi teljesítményről… Háááát… Jó, mondjuk az eredeti trilógiát se az Oscar-díjas alakítások adták el. De ezért sem fognak arany szobrocskát kapni. Max Málnát, de ezzel inkább ne is viccelődjünk. A nagyobb probléma az, hogy teljesen kidolgozatlanok a karakterek. Az új szereplőkről talán még legtöbben Ben Solo-ról tudunk meg, de hát őróla is csak annyit, amennyit Rey-nek a 20 másodperces víziója enged. Kevésnek éreztem az egészet, mint Falconon a karbantartást.

A párbeszédek irtózatosan haloványak, a folyamatos gag-ekkel meg szinte már-már egy vígjátékba csap át a film. Kettőnél több értelmes, egybefüggő mondata nem is volt senkinek. Nem is lehetett azonosulni egyetlen szereplővel se.

Kylo Ren

Amennyiben az új Darth kylo.pngVadert vártad, hát nem kaptad meg. Nemhogy Vader 2.0-át nem kaptunk,
de még 0.32-béta verziónak is gyenge volt az új „főgonosz”, Kylo Ren. Mindenki átment tizenéves korában a bizonyos Lázadjunk a szülők ellen korszakán, nos Ben Solo ki sem nőtt belőle. Nem egy magabiztos, hideg és számító főgonosz, mint a nagyapja volt, az már egyszer tuti! Inkább hisztis… A színész meg hát. Eeeh. Mindenestre legalább ezt nem másolták a régi filmből… Nem is tudom, hogy hogyan jártunk volna jobban.

Han Solo

Tudom, hogy nem vagyok túl népszerű ezzel az álláspontommal, de nekem 4-5-6-ban is kicsit sok volt az ő karaktere és sose kedveltem annyira. Így 73 évesen, meg kifejezetten erőltetettnek éreztem ahogy végigtipeg a csatatéren, hű társával a vukival és adja továbbra is az űr-cowboyt. Ő idézte meg a régi filmek hangulatát, de pont emiatt vele is haltak meg ezek az érzések a hídon.

Rey ??????

Tud bárki bármit azon kívül, hogy rendkívül tehetségesen tud ijedt arcot vágni? Mármint a karakterről és nem a színészről. Erős benne az Erő! Napuff. Honnan tud fénykardozni?! Mármint persze az erő megsúgta neki, de ha visszaemlékszünk a Birodalom Visszavágra, Luke simán elvesztette így az egyik kezét és pont azt a fénykardot, amelyet Rey szorongatott, pedig aztán benne is ott volt a kraft! Legalább Chewie-nak van új társa a Falconban, ha már Solo-t kiírtuk.

Finn (Fn-2187)

Az új kedvencem!!! Igazából nem. És mielőtt megköveznétek rasszizmusért semmi bajom nincs azzal, hogy a srác fekete. Remek néger színészek vannak (Morgan Freeman, Denzel Washington), és a bőre színe semmit nem befolyásol az általa alakított karakteren. Dehát mit is tudunk róla? Egy gyáva dezertőr. Az első küldetésén nem teljesíti a parancsait, mert rögtön morális válságba zuhan amint le kéne lőnie valakit. Aztán nem egész 15 perc múlva már vígan osztja a lézert a bajtársainak, akikkel együtt nőtt fel, szolgált, élt. Hmmm. Nem áll össze. Bár azt a jelenetet kifejezetten élveztem, amikor a rohamosztagos azzal a lézerbunkósbottal (majd nálam érdemesebbek megmondják, hogy mi is a pontos neve) alaposan helyben hagyta, a magát a lézerkardtól rögtön faszagyereknek gondoló Finnt. Ez is mutatja mennyire gyenge lábakon áll az ő szerepe.

tumblr_ntr9hw86lu1uzh3t7o1_1280.jpg

A narancssárga női Yoda (Mez)

Naaagyon eredeti. A bölcs tanító, aki nem mellesleg alacsony növésű, ősöreg, és valami másik fajnak a tagja. Szeretetreméltó nagyszülő, aki mindenre emlékszik és mindenről tudja a tutit. Amikor meg az Erőről mesél, az meg pont olyan, mintha valaki fejből próbálna volna Yoda-t idézni, dehát öreg és csak nagyjából jut eszébe az eredeti szöveg.

Hux tábornok

Ha Hollywood-nak lenne egy nagy könyvtára, ahol a filmes karakteret tartják, akkor Hux tábornokot, valahol a kegyetlen, második világháborús náci tisztek között találnánk meg. Borzalmasan izgalmas, hányszor újra lehet használni ugyanazt a személyiséget. Nem éreztem benne azt a kraftot, ami anno megvolt Grand Moff Tarkinban, de ez lehet, hogy tényleg már csak a film miatti keserűségemet vetítem őrá, és egyébként nincs semmi baj az alakítással.

Poe Dameron

Avagy az új Wedge Antilles. A Lazadás, akarom mondani az Ellenállás ász pilótája. Amikor Maz bárja fölött csatáztak a TIE/FO-kkal, akkor volt egy 10 másodperces snittje ahol vagy 8 ellenséges vadászt szedett le, látványosan minden erőfeszítés elkül. Jó, jó értem én, hogy fasza gyerek, de azért ez mégiscsak erős túlzás egy kicsit, nem? Az original trilógiában még Soloék is vagy 3-4 percet kergetőztek 4 TIE-al pedig ők a Falcon-ban voltak! Ezen kívül? Van egy kedves droidja, rossz ember nem lehet. Hagyjuk is ennyiben!

A resztli

Rányomta a3-copy-1004x1024.jpg bélyegét az egész filmre, hogy egy épkézláb negatív hős se volt benne. Phasma kapitány aki az új Boba Fett-ként volt beharangozva, megtörik amint a fejéhez szegeznek egy sugárvetőt és deaktiválja a legértékesebb fegyverük pajzsait. Mi van?! Az űrcsatákban semmi feszültség. Az ellenfélnek nincs egyetlen Vader szintű pilótája sem, aki magában hordozhatná a lehetőséget arra, hogy bármilyen fontos jó karakterben kárt tegyen. Nem izgulok senkiért. Aki fontos úgy is túléli. A többiek meg jók egy 3 másodperces bevágásnak, ahogy felrobbannak…

4/10

Menetzaj

Először szinkronnal

Blöeeeeh. Fujj! Ne!! Neee! Ha teheted NE nézd meg szinkronnal! Borzalmas! Tényleg az. Kritikán aluli. Kylo Ren hangja olyan, mintha a régi orosz hagalámondásos filmet néznél. Még az is lehet, hogy én jobban csináltam volna otthon a telefonom hangrögzítőjével. Nem akarom ragozni. A többiek megtették már helyettem. Csak annyit kérek tőled kedves olvasó, hogy angolul nézd!

2/10

Aztán eredeti nyelven

Sokkal-sokkal jobb. Ezt a kritikát frissiben a második megnézés után írom, amelyet már volt szerencsém eredeti hanggal nézni. Itt Kylo Ren legalább nem hangzik 14-évesnek. A csaták (főleg a vadászgépekkel) hangzásra továbbra is kifejezetten gyengék voltak sajnos még, az eredeti hanggal is. Nem tudta visszaadni azt az izgalmat amit az Új Reményben éreztem a Halálcsillag elleni támadáskor. Erőtlen volt. Nagy kár. Sokat dobott volna a filmen.

7/10

maxresdefault.jpg

Végül a zene

Ha valamiben kiemelkedően gyenge volt az új film akkor az a zene. Csak halovány árnyéka volt régi önmagának. Még azt kell, hogy mondjam, hogy a kritikán aluli „új” trilógiának is jobban sikerült a zenéje, és jobban felidézte bennem a Star Wars hangulatot. Kicsit olyan volt, mintha csak azért rakták volna bele az eredeti akkordokat, hogy a rajongók felismerjék, hogy ez igenis annak a sorozatnak a folytatása. Semmi drámaian újat nem vártam ezen a fronton, de annál azért mégis nagyobb volt az igényem, minthogy a régi zenéket halljam újravágva.

5/10

Az érkezés

Kicsit csalódottan sétálok ki a moziból, szomorúan nézek a szomszédaimra, akik szintúgy hatalmas rajongók és nagyon várták már a filmet. Mindenkinek a szemében ott ül a szomorúság. Valami eltört bennük, bennem is. Ez nem nekünk készült. El volt húzva az orrunk előtt a mézesmadzag, be voltunk csábítva a mozikba. A trailerek megidézték az eredeti hangulatot, és mi jófiúk módjára engedelmeskedtünk a hívó szónak. A mozi alatt azonban rá kellett jönnünk, hogy a Disney ezt az új generációnak szánta, és nem nekünk. Az igazi bevétel belőlük lesz. Lehet emiatt szidni őket, mert gonosz kapitalisták, de azért meg kell érteni azt is, hogy egy távolról is szabad szemmel jól látható kupac pénzt adtak a jogokért Lucas bácsinak, és azt akarják, hogy ez a pénz hatályos időn belül megtérüljön.

gaming_kinect_star_wars_stormtroopers_london_12.jpg

Mindenki megkapta amit várt, csak azok a rajongók nem, akik egész eddig a fejük fölé tartva hordozták körbe Csillagok háborúja kultuszt. Felültettek minket a Hype Vonatra. Jó irányba indult, de a cél előtt megállt 70 kilométerrel. Ott leszállítottak mindenkit. Innen séta, mondták, majd otthagytak minket a puszta közepén. Mi akik tudtuk, hova kéne eljutnunk nem értettük mi van, akik meg nem vártak semmit, azoknak meg jó volt ez is. Ők voltak többségben.

A Blog legyen veletek!

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Sajnos minden igaz… T_T
    Történet…?
    Az nincs!
    Rey vár a sivatagban ki tudja mire… Finn a gyerekkorától agymosott rohammosztagos első bevetésén ráébred, hogy fegyverteleneket mészárolni nem helyes és évtizedek agymosását rázza le magáról percek alatt… és tulajdonképpen még az ő karaktere a legkidolgozottabbb 🙁
    Han… Han got paid… nem éreztem sok lelkesedést a szerepléséből, csak némi gyorsan tovatűnő nosztalgiát, bár ebben talán a szerepének gyengesége is szerepet játszot.
    Kylo Ren… egy hisztis kamasz aki beragadt a lázadó korszakába, de a swarc az vele van… még Obi-one se tudott lézerlövedéket befagyasztani repülés közben. Annál is durvább hogy Rey és Finn 0 tapasztalattal úgy legyalázza a film végén.
    Az új droid az egyetlen tisztán pozitív élmény az egész filmben… amit egyébként nyugodtan nevezhettek volna Skywalker Nyomában-ra is hiszen mindenki őt akarja, bár senkiről sem derül ki miért, se az hogy egy Jedi nagymester kudarc esetén miért menekül számüzetésbe magára hagyva mindenkit, hogy boldoguljanak ahogy tudnak a Kudarcát megrestesítő Kylo Ren -el.