A Geekculture.co-n jelent meg a napokban egy fantasztikus projekt, amely több, a már itthon Magyarországon is terjedő toyphotographynak nevezett fotós stílust (gondoljunk csak Lampert Benedek vagy Felix Hernandez munkáira 😉 ) művelő rajongó összefogásával jött létre.

A mű lényege pedig nem más volt, hogy újraalkossák a teljes IV. epizódot, figurákkal, jelenetről-jelenetre. A projekt maga jelenleg is fut, de az idei május 4.-e alkalmával közzétették az idáig elkészült 258! képből álló művet. Nézzétek csak… 😉

Mivel szerkesztőink között is van olyan, aki érdekelt ebben a témakörben, így sikerült elérni az egyik készítőt Matthew Cohent (shootingthegalaxy) aki készséggel válaszolt pár kérdésünkre a képek kapcsán.

Szia! Először is köszönjük. hogy elfogadtad a megkeresésünket. Vágjunk is bele, kérlek mesélj egy pár szót magadról, mit lehet tudni rólad?

Én köszönöm a lehetőséget! Michael Cohennek hívnak és egy new york-i toyfotós és gyerekkorom óta Star Wars rajongó. Lassan 3 éve kezdtem el az ún. toyphotographyval foglalkozni. Jelenleg egy kórházban dolgozom, illetve most diplomáztam főiskolán.

Honnan jött a késztetés, hogy figurákat fotózz?

2017-ben megvettem az akkor újonnan megjelent S.H. FiguArts Luke Skywalker-t és a MAFEX által kiadott Darth Vader-t. Mivel ezek elég drága figurák, így a vétel után kicsit bűntudatom is volt. Ültem otthon a konyhaasztalnál, előttem a figurák és azon gondolkoztam, hogy hogy a fenébe költhettem el ennyi pénzt ezekre… Mihez fogok kezdeni velük? Aztán elkezdtem őket különböző pózokba beállítgatni, olyan jeleneteket utánozni, amik a filmekben is szerepelnek. Nagyjából akkor találtam rá az interneten pár toyphotographyval foglalkozó közösségre, így egy hirtelen jött ötlettől vezérelve fogtam a régi kamerámat, meg egy állványt és elindultam az Úton…

Halljátok Ti is a szirénát?



Mennyi időbe telik, míg megcsinálsz egy-egy képet?

Ez teljesen a fotó komplexitásától függ. Van amikor néhány perc alatt összeállítom a kompozíciót és már fotózok is, de van amikor amikor órákat el lehet szórakozni egy-egy kép beállításával. Főleg olyankor, ha a figurák éppen nem akarnak engedelmeskedni és folyamatosan felborulnak, dominóként borítva magukkal minden egyebet is. (– ez visszatérő probléma a toyphotographynál – a szerk)

Honnan jött az ötlet, hogy „újralövitek” Az új reményt?

Amikor elkezdtem a fotózást, eredetileg is az volt a koncepcióm, hogy a filmekben látható híres jeleneteket újraalkossam, ugyanúgy ahogy azok a mozivásznon szerepeltek. A fotózás során rengeteget tanultam a fotózás alapvető technika alapjairól és fogalmairól, a kompozíció mibenlétéről. Azonban azzal tisztában voltam, hogy egyedül (főleg az akkori kevés figurámmal) képtelen lettem volna megcsinálni az egész filmet. Így pár interneten megismert toyfotóssal összeálltunk és elkezdtük a munkát.

A Nagyúr megérkezett…



Kikkel dolgoztál együtt? Felsorolnád őket kérlek?

Természetesen. A projektben részt vett Workmoreorless, Modelkistarwars, Plasticstarwars, Budfutu, Toshi.007, Kingdomofweird, Imperial_Sock és Chevy2Who.

A film jelenleg még nincs kész. Tervezitek, hogy folytatjátok?

Minden lehetséges, de jelenleg biztosan nem.

Esetleg a többi filmbe is belekezdenétek egyszer?

Természetesen, sőt… Az eredeti terv alapján az egész eredeti trilógiát szeretnénk majd megcsinálni.

Reméljük minél előbb újrakezdik a srácok a munkát. 🙂

Az SWMini legyen Veletek!