Mai cikkünkben egy újabb figurafotózással foglalkozó fiatal művész (bár állítása szerint ő csak amatőr fotós) alkotásait szeretnénk bemutatni Nektek. Külön örömünkre szolgál, hogy ezúttal egy magyar fotóssal, Lampert Benedekkel hozott minket össze az Erő, így az ő munkásságát vesszük górcső alá. Ahogy azt példaképe, Vesa Lehtimäki is teszi, Benedek is Star Wars témájú LEGO figurákkal alkot újra, egy-egy filmbéli vagy fiktív jelenetet. Az ifjú magyar tehetség volt oly kedves és exkluzív interjút adott egy napos szerda délutánon. Következzenek hát Benedek és az alkotásai:

Szia! Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésünket. Kérlek legelőször is mondj pár szót magadról, mit lehet tudni Rólad?benedek_lampert_storm_on_tatooine_k_j

Sziasztok! Lampert Benedeknek hívnak. Egy Budapesten élő, 21 éves amatőr fotós vagyok és természetesen Star Wars rajongó 😀 !

Mióta foglalkozol fotózással?

Az egész fotózás 2007-ben kezdődött és tart azóta is, de maga a figurafotózás friss dolog. Alapvetően minden fotótéma érdekel, vannak természet-, modell-, város-, tárgy- stb képeim is. Illetve vezetek egy blogot/facebook oldalt, ahol ezzel kapcsolatos cikkeket írok elsősorban ismeretterjesztés és kedvcsináló célzattal.

Hogyan jött az ötlet, hogy LEGO figurákat fogsz fotózni?

A dolog mindig is adta magát. Próbálkoztam is sokszor, de sem tudás, sem felszerelés tekintetében nem voltam elég felkészült. Aztán, mikor egy hónapja kb találkoztam Vesa, finn fotográfus munkáival, és újra inspirációt gyűjtöttem, újult erővel kezdtem neki és kb. egy hónapos munka után elkészült a sorozat.

 

benedek_lampert_start_from_dagobah_system_k_j

Mikor ismerkedtél meg a Star Wars univerzumával?

Talán harmadikos lehettem mikor először megláttam Obi-Wan-t és Qui-Gon-t küldetésben a szeparatistáknál és…hát esélyem se volt nem rajongóvá válni 😀

Kedvenc filmed?

Nehéz kérdés, nem is tudok rá válaszolni 😀 Nem, tényleg nem, egyet nem tudok kiemelni, maximum annyi, hogy a II. rész tetszett a legkevésbé 😀 (7-est egyelőre még az utolsó helyre sorolom 😀 ). Én az SW-re alapjában véve egységben tekintek, nem különálló filmekre.

Kedvenc karaktered?

Na erre, viszont egyértelműen tudok válaszolni. Obi-Wan Kenobi! Egyrészt nem vitás, hogy legendás és az egyik legjobb Jedi lovag. Másrészt vele tudok a legjobban azonosulni. Mindig korrekt és tisztességes. Erős és nem csak fizikailag, de mentálisan. Őt is megpróbálták már átfordítani a Sötét oldalra, de nem tört meg. És ezen kívül még stílusa is van, talán neki vannak a legjobb dumái benedek_lampert_lord_vaderHan-on kívül 😀

Véleményed az Episode VII-ről és a készülő filmekről?

Hát, természetesen a premier napján a 2. vetítésen már ott voltam hajnali háromnegyed 1-kor 😀 Fantasztikus volt a hangulat. Mikor felcsendült a főcímdal, megjelent a Millenium Falcon vásznon, a Falcon lézerágyúin a régi 70-es évekbeli grafika…tapsvihar. Bár elsőre hátast nem dobtam a filmtől (maximum a CGI-tól), mégis jó kezdésnek tartom. Attól féltem, hogy a Disney a saját képére formálja és tönkreteszi az alapkoncepciót. Ehelyett fogta a már működő motívumokat és azt gyúrta újra, ami sok újdonságot nem hozott ugyan, viszont könnyebb megemészteni az új karaktereket és a sztorit. Ennek ellenére iszonyatosan sok kérdést vetett fel, és minden jelenetben maradt egy nyitott kapu. Én úgy mondanám, hogy a VII. rész egy jó táptalaj, amibe sokféle folytatást el lehet majd vetni. És tetszenek az új T-70-es vadászok, a régi T-65-ösök a kedvenceim, de ez se rosszak 😀

Mennyi időbe telik egy-egy koncepció megalkotása?

Azt szoktam mondani, hogy általában 2-3 óra. A legegyszerűbb is ennyi időt kíván, de van természetesen ami tovább tart. A Dagobah-s kép a rekord, az 6-7 óra volt. Az olyan elemek, mint az eső, hó, homok stb, nagyon időigényes, mert nem lehet kiszámolni, hogy mikor lesz jó. Épp ezért sokat kell kísérletezni és próbálkozni.

Megtennéd, hogy betekintést nyújtasz egy-egy kép elkészítésébe?

Erre talán a legbővebben ezzel a videóval tudnék válaszolni, amelyben a magyarországi Blikk TV készített egy interjút velem

Milyen felszerelést használsz fotózás közben?

A váz egy Nikon D7100 gép, amihez egy Nikkor fix 50mm f/1.8-at használok.

Vannak példaképeid a figurafotózás világában? Mi hat/hatott Rád inspirálóan?

Ami fotókat én néztem és próbáltam elemezgetni azok Vesa Lehtimäki fotói voltak. Az ő szintjét még mindig nem érem el, de igyekszem 🙂

Jövőbeli terveid a figurákkal kapcsolatban?benedek_lampert_i_am_y_father_k_j

Természetesen vannak! A figura fotózás folyatódik, csak más-más témában, akár SW-től függetlenül is. Szeretnék egy sorozatot, ami humoros, esetleg kicsit szarkasztikus is. Illetve későbbiekben állatos témát vagy egy olyat, ami kifejezetten csak a hangulatra és a vizuális megjelenésre fókuszál.

Tudnál egy pár tippet, tanácsot adni azoknak, akik most szeretnének belekezdeni a figurafotózásba?

Hát, amit biztosan tudok tanácsolni, hogy előtte muszáj kicsit utána olvasni a fotózás mibenlétének és minimum az alapokat megtanulni, mert nagy szükség lesz rá a gyakorlatban! A világítás, komponálás, utómunka, mind-mind szerves része egy-egy képnek. Ha az egyik hiányzik kuka az egész fotó.

Biztos vagyok benne, hogy fogunk még találkozni Benedekkel, a magyarországi figurafotózás fiatal reménységével. Egyéb témájú fotóit személyes fotós blogján az Aquila Photo Blogon tekinthetitek meg.

 

Az Swmini legyen veletek!

forrás: Aquila Photo Blog

A képek Lampert Benedek szellemi tulajdonát képezik. Közzétételük az engedélyével történt.

Az interjú forrása: BlikkTV

Comments are closed.