A Csillagok Háborúja decemberben érkező 8. részében egy régi ismerős űrvadászgép típus, az RZ-1-es A-szárnyú elfogóvadász továbbfejlesztett változatát is viszontláthatjuk a mozivásznon.

Az általunk oly kedvelt StarWarsUnderworld-ös srácoknak sikerült kiszúrna egy újonnan megjelenő könyvet mely a hangzatos A-wing Deluxe Book and Model Set: Inside the Resistance’s High-Speed Interceptor címet viseli az elkövető pedig nem más, mint Michael Hogge. A megvásárolható csomag tartalmaz egy részletes leírást a kisebb ráncfelvarráson átesett új A-szárnyúakról, valamint egy általunk, fa elemekből összeépíthető RZ-2-est. Az összeépítési útmutatót is tartalmazó könyv is igazi csemegének számít az űrvadászgép fanatikusoknak, ugyanis egy minden részletre kiterjedő leírást ad a híres elfogóvadásztípus utódjáról. Ráadásul van egy jó hírünk… A könyvből kaptunk egyből négy oldalnyi ízelítőt, így következzenek hát a technikai információk. 😉

Felépítés

Elődjéhez képest az RZ-2-es méretei szerényebbek, ugyanis a titanium ötvözetből készült, duraacél lapokkal fefett hajótest 7,682 méter hosszú, 4,623 széles és 2,016 méter magas lett. A meghajtásáról a hajó farán elhelyezett két darab Novaldex K-88 „Event Horizon” hajtómű gondoskodik, amellyel az űrvadűszgép atmoszférán belül 1350 km/h maximális sebességre, illetve 5,200 G-s gyorsulásra képes. A két hajtóműszörnyetegen kívül a gép kapott még egy 1-es osztályű hiperhajtóművet is, melynek beröffentéséről a két darab Incom GBK-885 hiperhajtómű motivátor gondoskodik. A meghajtás vezérlőrendszere is megújult, a továbbfejlesztett típus neve Microaxial LpL-849. Az RZ-2-es pilótafülkéje (mely létfenntartó rendszerrel is rendelkezik) a korábbi verzióhoz hasonlóan egyszemélyes.

Fegyverzet

Az A-szárnyúaknál megszokott két lézerágyú, amelyek a hajótest két oldalán helyezkednek el, ezúttal Zija Go-4 típusúak és 120°-ban forgathatóak függőleges síkban. Másodlagos fegyverzetként ismét két darab rakétavetővel lepték meg az RZ-típus vakmerő pilótáit, melyek a Dymek HM-22-es nevet kapták a keresztségben és egyenként hat darab lövedék tárolására és kilövésére alkalmasak. Mivel az Ellenállás flottájánál szolgáló Erőérzékeny pilóták száma jelenleg elég erőteljesen a nulla fellé konvergál, így a tűz pontosság megfelelő szinjét a Pallas „Crosshairs” 98j precíziós célzóberendezés biztosítja.
Az űrvadászgép védelméről a pilótfülke mögé beépített Rseik Hullspace F2e „Energy Armor” pajzsgenerátor gondoskodik, amely a hajtóművekben felszabaduló energiát alakítja át, ezzel egy buborékhoz hasonló pajzsot vonva a géptest köré. Az ellenséges vadászgépek összezavarására került beépítésre az Irilliad „Blinder” 4B2, amely nagyméretű adathalmazok továbbításával zavarja össze az ellenséges pilóták műszereit.

És hogy milyen szerepet szántak a készítők az új A-szárnyúaknak? A könyv szerzője ezt a következőképpen írja le:

 

FIGYELEM! SPOILERVESZÉLY!

„Miután Poe Dameron űrvadászgépköteléke elpusztította a Starkiller bázist, az Első Rend azonnali megtorlást indított az Ellenállás d’qari főhadiszállása ellen. Az A-szárnyú űrvadászgépek feladata az Ellenállás hajóinak védelme volt. Amikor három első rendi hadihajó is felbukkant a hipertért sötétjéből, egy A-szárnyúakból álló kötelék Tallie Lintra vezetésével Dameron és az Ellenállás bombázóinak segítségére sietett, hogy felvegyék a harcot az ellenséggel.”

(Michael Kogge: The Last Jedi: A-wing Deluxe Book and Model Set)

Ismerős a jelenet? Nem? Akkor segítünk 😉

És még egy kis érdekesség az idézetben megemlített Tallie Lintra személyével kapcsolatban. A hölgy megtetszhetett a marketingeseknek, ugyanis saját figurát kapott a The Last Jedi-játékvonalban, mégpedig az általa irányított vadászgép társaságában. 😉

A-wing Deluxe Book and Model Set: Inside the Resistance’s High-Speed Interceptor a hírek szerint november 28.-án jelenik meg és 19,99 eurót fog kóstálni. Aki kiváncsi a többi oldalra is, a cikk végén megtalálja őket. 😉

Az SWMini legyen Veletek! 😉