star-wars-armada-wave-2-heading-web.jpg

Úgy tűnik már nem kell sokat aludni, hogy Csillagrombolók szállják meg a lakásunk. FFG legújabb cikkében nem kevesebbet ígér, mint a megjelenést! Bár konkrét dátumként csak annyit jelöl meg, hogy jövő héten már a viszonteladóknál lesznek az alapdobozok. „Szerencsére” a Wave 1 többi hajója csak 2-3 héttel később érkezik, így elég lesz csak a fél vesémet eladni ebben a hónapban.

Amit viszont biztosan megkapunk az a szabálykönyv. Rögtön kettőt:

 • Az első az alapdobozhoz járó, hogyan játszunk szabálykönyv:(Letöltés
 • A második pedig egy referenciagyűjtemény, hogy kizárjuk a félreértéseket. (Letöltés)

Szabályokat átnyálazva néhány érdekes dologra bukkant pár kolléga a fórumokon:

 • Köteléket 1-2 távolságra kell rakni a hajóinktól, de lehet a felállási zónán kívülre is!
 • Damage deck közös. Ha ez tényleg igaz, akkor nem kell mindenkinek alapdobozt vennie.
 • Firing Arc (Tűzív) és Line of sight (Látjuk e másikat, takarás számításához kell) és távolságot máshonnan kell nézni. Ez eleinte okozhat némi kavarodás, mielőtt belejövünk. A lenti csoda ábrát az egyik fórumozó kolléga osztotta meg velünk, aminek a lényege, hogy egy kis hajó simán lőhet több tűzívről egy nagyra, míg a nagy csak egyről vissza. Más kérdés, hogy egy romboló egy tűzíve is elég lehet egy korvett likvidálásához. Egy újabb taktikai elem. 
 • Hajó talp méretek: Small: 41mm x 71mm, Medium: 61mm x 102mm, Large: 76mm x 192mm. Úgy néz ki lesz hely az ISD nek:) Ne felejtsük el, hogy a normál játék 6×3-as pályán játszódik, amit pont kétszer akkora mint az X-Wing miniatures által használt 3×3. Nagy asztal kell.

Mi lehet még érdekesebb, mint néhány szabály: Hát a Wave 2! Igen, jól olvassátok, bár még a Wave 1 -se jelent meg az FFG-már bemutatta a Wave 2-t is! Készüljetek, mert nagyon ütős lesz! 🙂

Birodalmi osztályú romboló (ISD)

A kedvencek kedvence. Végre Vader nagyurat nem egy rongyos Tie Advanced viszi csatába a jövőben, mert megkapjuk mint parancsnok!

Maga a hajó gyönyörű és hatalmas! Nagy talpon érkezik ami, mint a fentiekből kiderült, 20 cm hosszú! Ha ehhez skálázik a rombolót 25-28 cm lehet a végleges mérete.

Már nem kell sokat aludni és Vader nagyúrral újrajátszhatjuk a 4. rész nyitójelenetét, de ezúttal nem menekülnek a droidok!:)

Mon Calamari Cirkáló (MC90)

Másik oldalra is jutott egy Nagy hajó. Ismerős lehet a Jedi visszatér végső nagy csatájából. Ez is szép nagy hajó lesz. Nekem kicsit vékony, de elképzelhető, hogy újra kéne nézzem a filmet, mert megtréfál a memóriám. Amennyire rá sikerült közelíteni, a lázadó hajók megtartják a régi jó szokásukat és az oldalsó tűzíven erősek, míg a birodalmiak az elülsőn.

Ahogy a filmben is, itt lehetőségünk lesz Ackbar admirálist választani a flottánk és a hajó parancsnokának. Kérem minden lázadó játékos kezdje el gyakorolni: „It’s a Trap!!!” 🙂

Mon Calamari Fregatt (MC30c)

Terroristák kaptak még egy MC-t. Az Empire at War játékból jól ismert Mon Calamari fregattot. Igazi papírkutya, de brutális fegyverzettel (torpedók és bombák). Nem látszik a képen, hogy ez pontosan mit fog jelenteni a játékban, de az eddigi hajók alapján, igen sok fekete kockát.

Maga a hajó eszméletlen jól néz ki. Akár a Birodalom flottájában is el tudnám képzelni, mint kísérőt. Úgy látszik néha a „halaknak” is van jó napja.

Imperial Raider

Jól látjátok. Az Imperial Raider mini változata is tiszteletét fogja tenni a játéktéren. Bár pici és rossz minőségű a kép, de nagyon szép kis hajó lesz ez. Mivel minden hajóból két verziót szoktak kiadni, kíváncsian várom, hogy mi lesz a második, mivel az X-Wing miniaturesben csak egy verzió létezik. Ha már az Armada vesz át hajókat az X-Wingtől, elképzelhető, hogy fordítva is igaz lesz, és a Raider is kap néhány új pilóta kártyát. 

Rogues and Villains

Még csak most próbálgatjuk az új frakció képességeit X-Wing miniatures-ben, a úgy néz ki gyorsan megkapjuk Armadában is (igaz nem új frakcióként). Egy többfrakciós csomag fog érkezni amely tartalmaz ismert terroristákat (Han Solo, Dash…) és néhány rossz arcot (Boba, IG…). Vagy találnunk kell egy „ellenséges” havert, vagy gyűjtjük mind két frakciót ha meg akarjuk szerzni őket. 

Személy szerint jobban örültem volna néhány ismertebb vadászgépnek (TIE Defender, Phantom, z-95, E-Wing…), de valaminek maradnia kell a wave 3-ra is:)

Az áraik is ismertek már:

 • Imperial Star Destroyer – $49.95
 • Mon Calamari Cruiser – $39.95
 • Mon Calamari Frigate – $29.95
 • Imperial Raider – $19.95
 • Rouges and Villains – $19.95

Én többre számítottam a nagy hajóknál, kiindulva az alapdoboz árából. Bár nem olcsó, de figyelembe véve a méretét, nem drágább mint az X-Wing miniatures.

Még van egy fontos információ:

Shipping Summer ’15

Persze az FFG ilyen jellegű jelzéseit nagyjából időjárás jóslásként kell kezelni. Ha figyelembe vesszük, hogy elméletileg a Wave 1-nek februárban kellett volna megjelennie, egy nyár végi megjelenés akár reális is lehet (X-Wing is hasonló ütemben jelenik meg). Ha ez igaz, erősen át kell gondolnom következő hónapok beszerzését, a Császár az esküvő a Halálcsillag projekt miatt nem valószínű, hogy nagy erőforrásokat tud nélkülözni. Úgy érzem elég lesz nekem egy kis Imperial Raider is.:)

Forrás:Twitter 

UPDATE: Néhány új kép is kikerült, érdemes őket ezeket, emezeket és ezt végignyálazni.

UPDATE2: A hivatalos bejelentés.

 

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. crap… most olvastam én is:( Pár dolgot még megrendeltem az ebay-en előre fizetéssel. Most áldom az eszem, de az új dolgokkal nem tudom mi lesz. Ha követik az árfolyamot a Raider is 30k lesz. Remélem, ha csökken az árak is követik:)