build.jpgKözeleg az Armada! Annyira, hogy nálunk  szerencsésebb országokban a héten veszik kézhez. Bár nem 100%, de a Szellemlovasban jó esélyt látnak rá, hogy a jövő héten mi is kapjunk belőle! (Ha nem is jövő hét, akkor sem április 17!:))  Sajnos az árfolyam ingadozás miatt drágább lesz, mint eredetileg vártuk 🙁 (Minden! Az X-Wing is!!! ) Külföldi oldalakkal összehasonlítva, még így olcsóbban jutunk hozzá, mint egyes országok.

Mindenesetre mostanában, többet simogatom a bankkártyám, és oltárt emeltem a pénztárcámnak, hátha csoda történik. Látható, hogy mindent nem fogok tudni azonnal beszerezni. De ha mindent nem, akkor mit igen?

Hogy tudjuk mire érdemes költeni, érdemes elemzést végezni a lehetséges értelmes flottákról. Ebből kiindulva, valamint, hogy mit és hogyan is lehet kapni a hajókat, már jobban lehet kalkulálni, mi az a minimum amit rá akarunk/kéne költeni a játékra. Szerencsére a Wave 1 nem tartalmaz még tömérdek hajót, így nincs végtelen kombináció.

Alapvetően a csatahajók oldaláról közelítünk. Persze a vadászgépek is fontosak, de a nagy hajók fogják meghatározni az alapvető taktikát. (Valamint a kis gépekre a pontjaink max. 1/3 részét költhetjük). Fejlesztési kártyák is befolyásolhatják, hogy mit veszünk, de ezt a lenti elemzésbe beleraktam.

Mivel még nem játszott kis hazánkba még senki a játékkal, a nagy világban is csak a nagyon szerencsések, így lenti „analízis” változhat megjelenés után (majd frissítem a bejegyzést). Aki nem akar ennyire mélyre menni, annak a végére tettem az unalmas részt, de valami alapján ki kell találjuk mit érdemes és mit nem.:)

Árak:

Tudjuk, hogy a Wave 1 egy alapdobozzal és hét kiegészítővel érkezik.  Nézzük az árakat: (Dollárban fogom megadni, mivel ki tudja nálunk, hogy alakulnak az árfolyamok/árak)

 •  Alapdoboz $100.00 – 1 VSD , 1 NB, 1 Corvette, 6 TIE Fighter, 4 X-wing (és a kötelezők: Damage deck, sablonok és kockák)
 • VSD pack: $39.95
 • AFII pack: $39.95
 • GSD pack: $29.95
 • NB pack: $19.95
 • Corvette pac: $19.95
 • Imperial fighter pack: $19.95 – 2 TIE Fighter, 2 TiE Interceptor, 2 TIE Advenced, 2 TIE Bomber
 • Rebel fighter pack: $19.95 – 2 X-Wing, 2 Y-Wing, 2 A-Wing, 2 B-Wing

Az alapdoboz ami drágább mint az X-Wing kezdő, cserébe igen szépen megpakolva kapjuk. A többi modell, a méreteket figyelembe véve, azonos árkategóriában van.

Mit is vegyek?

„Csak” a pénztárcának kell megkérdezni, hogy szerinte mit kéne vegyünk. Három kategóriába soroltam a „kosarunkat”, amit a „kedvünk” szerint választhatjuk, vagy akár módosíthatjuk. Belépő szint tartalmazza a minimumot, amivel már értelmesen lehet játszani. A Haladó szint már kombinálható flottákat tartalmaz, míg Profi minden fontosat (persze értelmes kereteken belül). Lehetne még egy Fanatikus kategória is, aki mindkettőt gyűjti, de neki nem kell tanács, mert úgyis megvesz mindent.:) Vannak pletykák, hogy egy alapdoboz elég lehet két embernek, mivel nem kell külön Damage Deck, de ha versenyre megyünk, mindenkinél kell lennie sablonoknak és kockáknak, így csak a belépő szinten számoltam úgy, hogy közösben vásárolunk (kérdés, hogy fejlesztéseket, hogyan osztjátok el stb.).

Alapvetően azt tanácsolom, hogy találj egy embert akivel el tudtok osztani két alapdobozt. Egyikből Te viszed a sablonokat, a másikból ő. (Két Alapdoboz birodalmi/lázadó fele, alatt ezt értem) Ha ez meg van, már az ízlésünknek megfelelően válogathatunk a kiegészítőkből. Akár csak az X-Wingben, itt is érdemes mindegyiket legalább egyszer megvenni, mert az FFG jó szokása szerint, legjobb fejlesztési kártyákat szétszórta a csomagok közt.

UPDATE: Kijöttek a versenyszabályok és mindenkinél kell lennie saját Damage Decknek. A lentieket ennek figyelembevételével olvassátok!

Kicsit részletesebben:

Birodalom:

Belépő szint:

 • Alapdoboz birodalmi fele + VSD pack ( $90.00) – VSD tartalmaz néhány új title (nevesített hajó) kártyát és fejlesztéseket amik segíthetik a variálást. Viszont a sablonok kérdésesek hosszú távon.
 • Két Alapdoboz birodalmi fele.($100.00) Két VSD és sok vadász, viszont lesz sablonunk,kockánk és fejlesztési kártyáink.

Haladó szint:

 • Két Alapdoboz birodalmi fele. + GSD pack + Fighter pack + Dice pack ($160.00)  Itt már igen sok lehetőségünk van, támaszkodhatunk vadászokra vagy a csatahajóinkra is, valamint kapunk a GSD-ből egy új Admirálist. Haladóknak ezt ajánlom a legjobban.
 • Alapdoboz birodalmi fele + VSD pack + GSD pack + Fighter pack + Dice pack($200 -$30): Itt feltételezzük, hogy eladjuk valakinek a lázadó hajókat, de minden mást megtartunk a dobozból (mondjuk $30-ért ami elég jutányos, de ugye fejlesztési kártyákat nem adunk melléjük). Mivel a VSD packben további fejlesztések vannak, és 3 VSD hosszútávon nem biztos, hogy kelleni fog… ha meg tudjuk ezt játszani, akkor tegyük meg.:)

Profi szint:

 • Két Alapdoboz birodalmi fele. + VSD pack + 2 GSD pack + 2 Fighter pack + Dice pack ($260.00) : Minden kiegészítőből lesz, és vadászokból is kedvünkre válogathatunk. Gyakorlatilag az össze jó buildet meg tudjuk csinálni.
 • Alapdoboz birodalmi fele + VSD pack + 2 GSD pack + 2 Fighter pack + Dice pack($250 -$30): Ez az igazán ideális, hiszen, mint fent is említettem, 3 VSD használható, de nem feltétlenül szükséges. Kell találjunk egy lázadó havert, aki imádja a korvetteket.:)

Lázadó:

Belépő szint:

 • Alapdoboz lázadó fele + AFII pack ( $90.00) – Jól variálható. Az AFII tartalmaz néhány új title (nevesített hajó) kártyát és fejlesztéseket amik segíthetik a variálást, viszont a sablonok kérdésesek itt is.
 • Két Alapdoboz lázadó fele.($100.00) 2 Nebulon és 2 Korvett, valamint lesz sablonunk,kockánk és fejlesztési kártyáink. Kicsit sok lesz az X-Wing a későbbiekben, de erős flottát kapunk már kezdésre.

Haladó szint:

 • Két Alapdoboz lázadó fele. + AFII pack + Fighter pack + Dice pack ($170.00)  Kapunk új flottaparancsnokot, fejlesztéseket és sok vadászgépet. Nagyon jól variálható készletet kapunk, amivel a legtöbb erős build kihozható. (később veszünk még egy vadász csomagot esetleg…)
 • Két Alapdoboz lázadó fele + 30$ csomag a havertól +  Fighter pack + Dice pack($160): Ha jobban kedveljük a mobil flottákat, akkor választhatjuk ezt az utat is. Olcsóbb, de kell hozzá két birodalmi barát, és a sok X-Winggel már nem tudunk mit csinálni.

Profi szint:

 • Két Alapdoboz lázadó fele. + AFII pack +  Corvette pack +  Nebulon-B pack + 2 Fighter pack + Dice pack($230.00) : Minden kiegészítőből lesz, és vadászokból is kedvünkre válogathatunk. Gyakorlatilag az összes jó buildet meg tudjuk csinálni.
 • Két Alapdoboz lázadó fele + 30$ csomag a havertől + 2 AFII pack +  2 Fighter pack + Dice pack($260 ): sorhajókban erősebb, de kis hajókhoz hiányozhat a Title. Nem biztos, hogy egy profinak opció.

Most jön a „hard core” rész, hogy ugyan miért pont a fenti ajánlások fogalmazódtak meg:

Flották: 

Egyes flották mellé tettem csillagokat, ami a lista erejét, vagy használhatóságát jelzi. Minél több annál jobb! 🙂

Wave 1-ben  A Biroldalom: két lehetőségből építkezhetünk: Victory Class Star Destroyer (VSD) ami jó kis csatahajó, és Gladiator Class Star Destroyer (GSD) ami egy erős rohamhajó. (Bővebben itt)

Két hajós flották:

VSD + VSD  (**)  – Jó lehet, mivel fejlesztésekre és vadászokra is marad sok pont. Viszont kell hozzá sok vadász, hogy megvédjük őket, hiszen a VSD elég sebezhető a bombázóktól.

VSD + GSD – Túl sok pont maradna meg, amit fejlesztésekre kell költenünk. Lehetséges, de…

Három hajós flották:

VSD + VSD + VSD (*) – Kicsit csatahajó nehéz lesz a flották. De ha VSD – ből az I. verziót használjuk alapvetően (egyik lehet II. verzió akár), akkor erős és hangulatos felállás.

VSD + VSD + GSD(**) – Kevésbé „fej nehéz”, éppen ezért sok több pont marad fejlesztési kártyákra és vadászokra. Mivel a VSD-k nem a fürgeségükről híresek, kicsit defenzívebb játékhoz ideális.

VSD + GSD + GSD(**) – Még több marad fejlesztésekre és gépekre. Előző verzió offenzívebb változata, több fejlesztéssel és vadásszal.

GSD + GSD + GSD(*) – Igazi roham flották! Kemény közelharcos brigád, és sok pont marad egyéb dolgokra. Nekem kicsit extrém, de akár játszható is.

Négy hajós flották:

GSD + GSD + GSD + GSD – Előző hármas GSD még extrémebb változata. Nagyjából 2 TIE Fighter fér még bele. Nem tudom működne-e….

Lázadásnál :több hajó van, éppen ezért a lehetőségek száma is nagyobb (ezért a teljesen értelmetlen flottákkel nem foglalkozom)

Miből építkezhetünk: van egy nagy hajónk Assault Frigatte Mk II(AFII) néven, ami egy derék sorhajó, és két kisebb Nebulon-B(NB) ami alapvetően kísérő, és a Corvette amit nem véletlenül Blockade Runnernek becéznek.

Két hajós flották:

AFII + AFII (*) – Mint két VSD. Használható sok vadászgépes és fejlesztéssel rendelkező flotta, viszont elég defenzív (AFII közelre nem jó)

AFII + NB – Csatahajó oldalról nagyon gyenge. Mindent vadászokba és fejlesztésekbe kell tegyünk. Hááát….

Három hajós flották:

AFII + AFII + Corvette(**) – Corvette nagyon jól tud bekeríteni, megkerülni, így kompenzálja, hogy az AF-ek távolról jók.  Taktikailag elég erős flották.

AFII + NB + Corvette(**) – Hasonló az előzőhöz, csak több vadásszal, szintén elég jó taktikai lehetőséggel. Jóval agresszívebb.

AFII + AFII + NB(**) – Nebulon-B sem egy közelharcos, így tovább erősítjük a távoli harci képességeinket. Aki szereti a gunline típusú sereget, annak bejöhet ez a flotta.

AFII + NB + NB(*) – Kettővel ezelőtti flotta defenzívebb változata. Ha szeretjük a vadászokat, de rohanást nem feltétlenül, akkor ez a flották a miénk

Négy hajós flották:

AFII + AFII + Corvette + Corvette (*) – Kicsit csatahajó nehéz a flották, nem sok minden marad majd másra. Hasonló problémákkal fog küzdeni, mint a 3 VSD, bár valamivel jobb elhárító képességük van,de a bombázóktól mentsen minket a sors!:)  Viszont nehéz fegyverzetben és megkerülésben is jó.

AFII + Corvette + Corvette + Corvette (**) – Ez egy nagyon jó kis flották lehet. Hátulról a fregatt támogat, bőven van ehhez fegyvere, míg a korvettek két oldalról kerülnek. Eredmény: Bekerített ellenség.

AFII + NB + Corvette + Corvette (**) – Nem rossz, de feláldozunk némi „flankelő” képességet a sorhajókra.Talán kicsit jobban balancolt.

NB + NB + Corvette + Corvette (**) – Az egyik legkiegyensúlyozottabb Lázadó lista. Vannak sorhajóink (bár nem az ütős fajtából), gyors korvettek, és a vadászokra és bombázókra is jut pont. Mivel az alapdoboz, konkrétan ez, úgy gondolom lesz néhány ilyen lista 🙂

NB + NB + NB + Corvette (*) – Ha erős sorhajókat szeretnénk, válasszuk a három hajós fregattos flottáket. Ez is játszható természetesen, de van erősebb hasonló taktikára.

NB + Corvette + Corvette + Corvette (*) – Flankelő flották, de sorhajóban gyengébb, mint a pár sorral fentebbi fregattos változat. Persze, ha nincs fregattunk jó lesz ez is:)

Öt hajós flották:

NB + NB + NB + Corvette  + Corvette (*) – Nagyon csathajó nehéz és vadászokra/fejlesztésekre nem marad semmi.Ha ilyen hajóink vannak, akkor jó lehet.

Corvette  + Corvette + Corvette + Corvette + Corvette (*) – Korvett swarm! 🙂 Nem hangzik rosszul, de nem tudom mennyire működne. Elképzelhető, hogy bizonyos objektívákhoz ideális.

Hat hajós flották: 

Corvette  + Corvette + Corvette + Corvette + Corvette + Corvette (*) – Lázadók hat hajót is tudnak hozni, minden egyébben az öt hajós változat, csak semmi másra nem marad pont.

Mivel még nincs olyan sok hajó, nagyon nem foghatunk mellé bármit is választunk. Persze nem baj, ha ár/értékben gyorsabban elérjük a kívánt szintet.

Remélem tudtam segíteni, és mindenki ki tudja számolni, hány napig nem eszik a következő hetekben. 🙂

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A cikk jó, köszönjük! .Csak annyit tennék hozzá: lehet a lázadóknál jobban megéri a Nebulon meg Corvette kiegészítőt megvenni, mint még egy fél alapdobozba ruházni. mert az csak 40 dollár, jó még jár hozzá pár x-wing 50-ért alapdobozzal számolva, de lehet annyit nem is rakhatsz fel a táblára, hogy használni tudd.

 2. A cikk jó, köszönjük! .Csak annyit tennék hozzá: lehet a lázadóknál jobban megéri a Nebulon meg Corvette kiegészítőt megvenni, mint még egy fél alapdobozba ruházni. mert az csak 40 dollár, jó még jár hozzá pár x-wing 50-ért alapdobozzal számolva, de lehet annyit nem is rakhatsz fel a táblára, hogy használni tudd.

 3. Alapvetően egyetértek. Alapdobozból igazából mind két félnek elég lenne egy, mivel két félböl hosszú távon sok minden nem kell. De mivel sablonok, objektívek kellenek mind két embernek… X-wing kezdő ilyen szempontból jobban volt összerakva, simán lehet venni hármat is és szétosztani.