UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

a linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

sithMielőtt túlságosan is a mélyére ásnánk, kezdjük talán a hasonlóságokkal. Mind a két kasztba tartozó erőérzékeny lények a Sötét oldal energiáit használják fel céljuk eléréséhez. Egyazon érzelmekből merítenek erőt: gyűlölet, harag, hatalomvágy stb. Sokszor még a képességeik is megegyeznek, így nehezen lehet különbséget tenni Sith és sötét Jedi között pusztán a megjelenésből. Főleg, hogy a sötét oldal birtoklók rendszeresen rendelkeznek sárga szemekkel, és fakó bőrrel.

Ezek mind a hasonlóságok a Sithek és a sötét Jedik között, a teljesség igénye nélkül.
Következzenek a különbségek:
4419313-1411893895-500pxA sötét Jediket az különbözteti meg a Sithektől, hogy ők nem a kódex szerint élnek, mint a Sithek. Alapvetően kétféle módon válhat valakiből sötét Jedi: Az első, hogy egy hajdani Jediből válik Sötét oldal használó. Legyen ez akár az átcsábulás, vagy csalódás a világos oldalban, esetleg a filozófiájával való ellentét. A második lehetőség, hogy eleve sötét Jediként tanították, és sosem Sith tanítványként. Bár ez idővel akár meg is változhatott.
Egy tökéletes szemléltetés Anakin Skywalker példája, aki ha Sidious ajánlata után nem lett volna a tanítványa, csupán egy sötét Jediként lenne számon tartva. Viszont ő elfogadta őt mesterének, és tanítójának, új nevet kapott és elindult a Sithek útján. Bariss Offee a klónok háborúja alatt sötét Jedivé változott át, miután csalódót a Jedi rendben, és átlátta a Köztársaság romlását, azonban sosem vált belőle Sith, hiszen nem rendelkezett mesterrel, aki felruházhatta volna ezzel.
Megfigyelhető, továbbá, az a tény, hogy a Sötét Jedik nem kapnak „Darth” előtagot. Ez természetesen azért van így mert nem Sithek, így nem nyerhetik el ezt a megnevezést.

SithCultist-TPOV Réges-régen, a Jedi Rend megalakításakor, számos Jedilovag felfedezte az Erő sötét oldalát, és annak elkezdte gyakorlását. Ez egészen addig mélyült el, amíg el nem kezdődött az Első Nagy Szakadás a Jedi Renden belül, amikor is Jedik egy kisebb tömörülése kilépett a Rendből és un-ortodox módon kezdte tanulni az Erőt. A Jedi Rend úgy gondolta, hogy téves úton járnak, és a Sötét oldal elcsábította őket. Egy véres konfliktusban végül legyőzték a Renegát Jediket (24,500 BBY), és vezetőiket. Ezt követően béke következett, amíg egy csapatnyi Jedi fel nem lázadt a Rend ellen, amit közel 100 éves konfliktus követett. Ezt nevezték a 100 Éves Sötétségnek, ami 6900 évvel a Yavini csata előtt fejeződött be, a renegát Jedik (sötét Jedik), kitaszításával. A Korriban bolygón végül otthonra találtak, amelyen érdekes Erőérzékeny lények éltek. A civilizálatlan lények Istenekként tekintettek az új jövevényekre, és behódoltak felsőbbrendű hatalmuknak. Ez a faj az úgynevezett sith faj volt, melyből később a Sith Birodalom fejlődött ki. Ezek a száműzött emberek voltak az első Sötét Jedik, akik később Sithekként hívták egymást.

Massassi_and_Kissai
A sith faj

Ezt követően a Sithek titokban erősödtek, a Jedik tudta nélkül. Ez az izoláltság megtört, amikor meghalt a híres Sith Lord, Marka Ragnos, és a trónkövetelők megkezdték küzdelmüket az általuk jogosnak ítélt címhez. A két másik Sith Lord, Naga Sadow, és Ludo Kressh volt. A két Lord nem bírt egymással a harc során, mígnem egy köztársasági felderítő hajó nem landolt a Korriban felszínén. A betolakodókat halálra ítélték, ám amíg fogságban tartották őket, Naga Sadow kiszabadította a két személyt, és visszaküldte a Köztársaságba. Ez kihasználva maga mellé állította riválisait, és úgy állította be a szituációt mintha a Köztársaság tette volna mindezt, és az egyetlen megoldás, ha megelőző csapást indítanak. Ezek után megválasztották a Sith Sötét Nagyurának.

CloakOfHate-AoD

Végszóként: a Sith nem csupán egy titulus, vagy név, amit ráaggatnak valakire, csak mert gonosz. Ez jóval túlmutat a filmeken, de még az Old Republic MMOn is. Aki Sithé válik, az elfogadja a Rend alapelveit és tanításait. Alárendeli magát a kódexnek, és minden áldozatot hajlandó meghozni. Bármit képes megtenni azért, hogy több hatalmat szerezzen. Ezzel szemben, egy Sötét Jedi teljesen más módon fogja fel kapcsolatát az Erővel, és szerepét a világban. Azon Erőhasználók, akik az Erő Sötét oldalát használják fel céljaik eléréséhez, de nem tartoznak a Sithekhez sorolhatóak ide.

Néhány további példa Sötét Jedikre:
Xanatos, Asajj Ventress, Sora Bulq, Desann, Joruus C’Baoth, Jerec, és még sokan mások.

Az Erő és az swmini legyen veletek! 🙂

*BBY – Before The Battle of Yavin (a yavini csata előtt)

Comments are closed.