Talán sokatok számára ismert, amiről most szeretnék nektek írni, ez pedig nem más, mint a Rule of Two, avagy a Kettő Szabálya. Rule_of_Two_flyleaf

A Rule of Two története visszanyúl egészen a Régi Köztársaság idejéig. Minden Darth Revannel kezdődött: egy tehetséges ifjú Jedi, aki átállt a Sötét oldalra, majd újra a Világos útra térve megtalálta az egyensúlyt a kettő között. Az ő Sith pályafutása idején Revant sokan briliáns stratégának tartották. Mivel mind a két oldalt látta már, így kritikus szemmel meg tudta állapítani a Sithek gyengeségeit.

Darth Revan, Darth Malak. Egy mester, és egy tanítvány
Darth Revan, Darth Malak. Egy mester, és egy tanítvány

A Jedi tapasztalataiból kiindulva helyezett át elemeket az ő Sith Rendjébe, így téve sokkalta erősebbé. Akkoriban a Sithek sokkal nagyobb számban voltak jelent, mint a filmek idejében, hasonlóan a Jedi Rendhez. A fő ok, amiért újra kellett formálni az egész Sith Rendet, a saját természetük: a nagyobb hatalom reményében, inkább egymással harcoltak. Revan felismerve társai szűk látásán, úgy gondolta, hogy a Jedik azért képesek nagyobb erőt birtokolni és egységben harcolni, mert ők látják maguk előtt a célt és egy sokkalta nagyobb jóért küzdenek. A Sithek ezzel szemben magukért küzdöttek, befelé fordultak, hogy végül ők lehessenek az abszolút legerősebbek. Épp ezért, Revan úgy gondolta, az a legjobb megoldás, ha a Sithek is megpróbálnak egységben küzdeni, nem pedig egyénenként. Ez teljesen ellent mondott mindannak, amit addig ismertek; így olyan változtatásokat kellett meghoznia, ami nem veszélyeztette filozófiájukat. Ennek érdekében le kellett csökkenteni a létszámot olyan mértékben, ami megkívánja, hogy minden Sith nagyobb erőt birtokoljon, és arra kényszerítik egymást, hogy minél erősebbek legyenek. Ezen döntések elindították azon az úton a Sith Rendet, melyet később a Rule of Twoként ismerünk, ám Revan nem élt olyan sokáig, hogy munkája teljesen kibontakozhasson. Minden tudását, és tapasztalatát egy Holokronban jegyzett le, hogy később tanulhassanak belőle és javíthassák azt.

A Sötétség Testvérisége
Sötétség Testvérisége

Nagyjából 1000 évvel később, egy az előzőnél még nagyobb csapatba való tömörülés alakult, melyet a Sötétség Testvériségének neveztek. A Revan által támasztott tanokat nem követve a Sithek visszatértek a régi életvitelükhöz, és ez még nagyobb pusztulásba sodorta őket. A belső viszálykodás és az erős központi irányítás nélkülözése miatt az öldöklések folytatódtak. Ez egészen addig folytatódott, amíg egy tehetséges, és nagy tudású ember elő nem állt: ezt a férfit úgy hívták, hogy Darth Bane. Megölte riválisait, és tanulmányozta Revan Holokronját. Bane megértette Revan gondolatmenetét és felfogta, hogy így a Sithek a végén saját magukat semmisítik meg ellenségiek helyett.2c8ae5d9307cd3294c56fa10c8eac916 Felhasználva Revan tapasztalatait és figyelmeztetéseit, Bane képes volt beépíteni ezen elveket, és így tette sokkal erősebbé az általa alapított új Rendet. Ez volt a Rule of Two: egy időben csakis két igazi Sith létezhet: egy Mester, és egy Tanítvány. Egy, aki birtokolja a hatalmat, és egy, aki sóvárog utána. A Revan által elképzelt ösvényen indulva jutott el eddig a gondolatmenetig Bane. Úgy hitte, hogy Revan ötlete briliáns volt, viszont nem elég drasztikus. Az, hogy mindössze két Sith lehetett, előrevetítette azt, hogy a két individualitás birtokolja az abszolút hatalmat, erősebbé téve egymást. Mivel csakis ketten voltak, mind a két fél arra törekedett, hogy maximálisan kiaknázza képességeit. A mesternek azért, hogy megtarthassa vezető pozícióját, a tanítványnak pedig, hogy felülkerekedhessen mesterén.

Darth Bane, és tanítványa Darth Zannah
Darth Bane, és tanítványa Darth Zannah

Ez a rendszer garantálta, a hatalom utáni csillapíthatatlan vágyat. Szinte minden alkalommal egy idő után a tanítványnak le kellett győznie mesterét, kiérdemelve a Sötét Nagyura címet. Ezek után ő keresett magának egy tanítványt, aki végül legyőzi majd őt. Ez volt a tökéletes rendszere a Rule of Twonak.
Bane is így tett, és tanítvány keresésébe fogott. Tudta, hogy a kis létszámuk miatt, többé már nem élhetnek nyíltan. A Jediknek úgy kellett hinnie, hogy a Sithek kihaltak és megszűnt a veszély. Ennek érdekében titokban, elrejtőzve kellett élniük, a színfalak mögül irányítva a szálakat úgy, ahogy az nekik megfelel. Ez mind arra ösztönözte a Sitheket, hogy ne csak az Erőben, de a politikai befolyásban is mind nagyobb hatalomra tegyenek szert. A Rule of Twot végül Darth Sidious alatt érte el fénypontját, amikor irányítása alá vonta a Szenátust, és megválasztották az Első Galaktikus Birodalom uralkodójává. Ez majdnem az egész Jedi Rend kipusztuláshoz vezetett.

A történelem során csupán két példát láttunk arra, amikor valaki megtagadta a Rule of Twot. Az első Darth Plaguieshez köthető, aki miután megölte mesterét elmondta neki, hogy nem folytatja tovább az előtte kitaposott utat, hanem egyedül fogja uralni a galaxist. Azonban ez nem valósult meg, hiszen a tanítványa megölte őt álmában. A második személy Darth Krayt volt, aki teljesen elvetette a Rule of Twot, és helyette megalkotta a saját Sith Rendjét, a One Sithet. Később felhasználta az általa megtalált Sith Holokronok egyikét, hogy útmutatást kérjen. Itt Darth Bane azt mondta neki, hogy az ellenszegülése a Rule of Twonak végül megsemmisíti a Rendjét és sötétségbe taszítja azt.

 

Remélem, hogy tetszett nektek a cikk, és mint mindig: az swmini és Erő legyen veletek! 😉