Rogue-One-14-768x321

Jó-jó, nem Gandalf. Még csak nem is a zseniális Ian McKellen a színész, de tegye mindenki a szívére a kezét és mondja, hogy elsőre nem őt látta a fehér köpenyben a trailerben! Szóval igazából a Birodalom új fő tisztjét Ben Mendelsohn ausztrál színész játsza, aki eddig többnyire kisebb-nagyobb kaliberű gonosz karakterek szerepét vállalta el (többek közt a Sötét Lovag: Felemelkedésben ő volt Bane pórul járt befektetője, Daggett).

A kérdés azonban, ami leginkább motoszkál bennem nem a színészre hanem a karakterre vonatkozik. Ki ez a remekbe szabott fehér palástot birodalmi tiszt akit játszik, kedves Ben? Nos jelenleg csak spekulálhatunk ugyanis nincs hivatalosan közzétett stáblista.

Tarkin, te vagy az?

Előfordulhat, hogy Ben a fiatal Grand Moff Tarkint alakítja? A karakterük meglehetősen hasonló. Szikár test, éles arcvonások, őszes haj. Ha már Mon Mothmát visszahozták, miért ne hozhatnák vissza a Birodalom egyik legnagyobb katonai mesterelméjét is? Nos hát a koncepció nem rossz, csak az egyenruha nem stimmel egyáltalán. Ez a sok fehér, meg a köpeny. Egyáltalán nem moffos, ha fogalmazhatok így. És tekintettel arra, hogy időben viszonylag közel járunk az Új Reményhez, nem valószínű, hogy ilyen gyorsan valami teljesen más, ráadásul ilyen magas pozícióba kerülhetett volna Tarkin. Nem mellesleg mint megtudtuk Tarkin CGI-ként fog visszatérni, a trailerben nekem viszont igazi húsvér embernek tűnt Mendelsohn. Egyenlőre vessük el ezt a koncepciót!

„B” terv

Grand-Admiral-Thrawn

Időzzünk el egy kicsit az egyenruhánál. Aki követte a képregényeket, amelyek az Jedi Visszatér után játszódtak annak kísérteties utóérzése lehet Grand Admiral Thrawn-ra. Nyilván nem róla beszélünk, mert Ben Mendelsohn nem világít ibolya-lilán, és nem valószínű, hogy a történet során valahol átavanzsálna Chissé. Nem-váltó műtétekről már hallottunk, de faj-váltókról még nem. Ám az egyenruha mégis kísérteties hasonlóságot mutat, két dolgot leszámítva: az arany súrolókeféket, és rangjelzést. Ha vehetjük alapul a most már nem hivatalos történeteket, akkor Grand Admiral rangjelzés (mint ahogy a fenti mellékelt ábra is mutatja) így néz ki:

Grand Admiral

Grand-Admiral-Insignia-Legends

Az admirális rangjelzés ezzel szemben kicsit máshogy fest (amely szinte teljesen egybeesik a titokzatos karakterünk mellkasán lévő inszigniával):

Admiral

Fleet-Admiral-Insignia-Legends

Ok. Akkor ezt megfejtettük. Tehát admirális. De miért fehér?! Miért nem Szürke Eminenciás, mint a többi rendes Vader által megfojtott birodalmi tiszt (lásd szegény Ozzelt lejjebb)?YouSuckPiett-ESBHD

Fegyvert eldobni! Ez itt az FBI! Őőőőő… Akarom mondani ISB!

A megoldás nagy valószínűség szerint az Birodalmi Biztonsági Iroda (Imperial Security Bureau – ISB) lesz. Az ISB felelőssége volt a birodalmi polgárok engedelmességének fenntartása és a hírszerzés, így mondhatjuk, hogy ők képezték a birodalmi hadsereg jéghegyének csúcsát. Ha megtekintjük az eredeti trilógiát és szemfülesek vagyunk kiszúrhatunk a birodalmi meetingeken egy fehér egyenruhás korosabb fickót, akit az utókor Colonel Wullf Yularen-ként azonosít. Wullf barátunk bizony ISB tagja volt ekkoriban, és hiába csak ezredes volt a rangja valószínűleg egyenlő félként vett részt az admirálisok gyűlésén. Szóval ha Ben Mendelsohn a hírszerzés tagja és admirális rangban van, akkor valószínűleg a birodalmi hadsereg egyik legbefolyásosabb parancsnokával van dolgunk.

Colonel-Wullf-Yularen

Kis bulvár

Stephen Stanton szinkroszínész (nem mellesleg Tarkin hangja a Klónháborúk, és a Lázadók sorozatban), azt nyilatkozta egy interjúban, hogy aki kíváncsi az új tiszt kilétére, annak bizony James Luceno Tarkin című könyvében kell a választ keresnie. Ebben a regényben két ISB tisztről esik szó, az egyik Yularen, a másik pedig Harus Ison igazgatóhelyettes. Hacsak nem fokozták vissza Yularent, növesztett hirtelen bajuszt, és öregedett 15 évet az Új Reményig, akkor valószínűleg kettejük közül az utóbbira gondolt Stanton. De tudjuk, hogy a Disney szeret vicces tréfákat űzni a rajongókkal (a 7-ik rész előtt valaki megszellőztette, hogy Finn vezetékneve Calrissian), úgyhogy ne vegyük egyelőre ezt szentírásnak. Amint megvan a stáblista jelentkezünk!

Az SWMINI legyen veletek!