mini2.jpgHatalmas élmény volt mindannyiunknak, hogy veletek együtt vehettünk részt ezen az eseményen. Az még jobban tetszett, hogy ennyien voltatok kíváncsiak a játékokra is. Mivel csak egy – egy asztal környékéről tudtunk „ott lenni”, ezért beszéljenek helyettem azok, akik benneteket próbáltak bevezetni ezeknek a játékoknak a rejtelmeibe.

X – Wing – Nagy Ferenc és a csapat

Reggel negyed nyolc körül értünk a Lurdy házhoz, a színpadot már elkezdték építeni, a szervezők és a kiállítók a mozi előtt gyülekeztek, így idecsapódtunk mi is Rolanddal, ahol a csoportból már többen is várakoztak. Mivel nem nagyon akart semmi sem történni, gyorsan meg is reggeliztem (kávé+cigi), majd megnézegettük a mozi mellett kirakott Star Wars plakátokat. Ekkor még nem sejtettük, hogy nagyjából ennyi az egész, amit a rendezvényből látni fogunk a nap folyamán.

Kisvártatva elfoglalhattuk a helyünket az emeleten, gyorsan össze is forgattunk magunknak, illetve az X-Wingnek két-két asztalt, amit a következő, a rendezvény kezdetéig lévő bő másfél órában még vagy két-háromszor átvariáltunk, hogy el is férjünk és a látogatóknak is a legjobb legyen. A végére az asztalok „T”-alakban való elhelyezése lett a befutó, ahol a „T” szárán volt a játéktér, a fején pedig a kipakolt hajók és alkatrészek azon nézelődőknek, akik tényleg csak nézelődni szerettek volna, de játszani nem. Bőven raktunk hajókat mindhárom frakcióból, hogy a játékosok tudjanak miből választani, viszont fejlesztés kártyákat csak nagyon keveset, mert úgy gondoltuk nem bonyolítjuk a dolgot. A lényeg úgyis az, hogy gyorsan bele tudjanak kezdeni a játékba, ne kelljen sokat variálni már az elején, csak menni meg lőni. Így szépen mindent elrendeztünk az asztalokon, felkerült egy-egy playmat, dekorációnak pedig egy Imperial Raider és egy Corellian Corvette. Mikor ezekkel végeztünk lassan el is kezdtek szivárogni az érdeklődők…

…Akikből hamarosan olyan tömeg lett, hogy magam is meglepődtem. Fél tizenegy körül kezdtem el érezni, hogy fogy a levegő. Ráadásul a hátunk mögött lévő hatalmas ablakokon keresztül betűző Nap is rátett egy lapáttal a fesztivál sátor feelingre, így, ha jól emlékszem ezidőtájt jeleztük többen is a szervezőknek illetve a biztonságiaknak, hogy ha lehet, a klímát üzemeljék be! (Ami sikerült is, ezúton is köszönet érte! Az már nem szervezők hibája, hogy a klíma csöpögni kezdett, pár centivel az egyik Armada asztal mellett. És köszönet azért is, hogy csak 30-40-es csoportokban engedték be a látogatókat!)


Kicsik és nagyok egyaránt érdeklődtek a játék után, jópáran ki is próbálták, gyakorlatilag egész nap ment a játék, nem volt üresjárat. Aki pedig nem fért az asztalhoz, hogy játs
szon, hát nézte vagy kérdezett. A legjobbak a gyerekek voltak, minden érdekelte őket. Voltak köztük felkészültebbek (ők kapásból mondták melyik hajónak mi a neve és, hogy melyik filmben szerepelt) és voltak tapasztalatlanabbak is akik tőlünk kérdezték, mi micsoda. Természetesen mindenhez hozzányúltak, így a szép kis „kiállításunk” időről időre őskáoszba fordult. Ilyenkor mikor 2-3 apróság nézegette vagy épp „reptette” a kiállított hajókat, nagyon kellett figyelni, tényleg nehogy valami leessen az asztalról! Volt egy visszatérő kisfiú, ő vagy kétszer-háromszor is megfordult nálunk, de ő még úgy értelmezte az űrhajókat, ahogy azt mi is tettük 4-5 éves korunkban… Ssssssiiiú… tyű, tyű… Banggggg! Szóval mikor Balázs egyedi festésű Slave-1-e átrepült a Tantive IV. fölött, akkor mindig kicsit kihagyott a szívem.
Az érdeklődők számát sajnos megbecsülni sem tudom, de szerintem mind rojtosra beszéltük a szánkat vagy a szabályokat magyarázva vagy magának a játéknak a bemutatása kapcsán.

Remek kis nap volt, remélhetőleg jópár leendő játékossal! Remélem, hogy aki eljött megnézni minket, legalább annyira jól érezte magát mint mi!

Az Erő legyen veletek!

Star Wars Armada – Botond és Marci

Abban a szerencsében lehetett részem november 14-én, hogy az swmini.hu csapatával egyetemben bemutathattam az érdeklődőknek a Fantasy Flight Games által kiadott Star Wars: Armada -t!

Egy nagyon jó hangulatú napot tudhatunk a hátunk mögött. Öt asztalon folyamatosan mentek próbajátékok. Kettőn az Armada, kettőn az X-Wing és egyen az Imperial Assault. Rengetegen érdeklődtek. A legkisebbektől, a legnagyobbakig. Szórólapjaink a 10 órai nyitást követően óriási tempóban fogytak. Be kell valljam mi sem számítottunk ekkora rohamra és érdeklődésre a játékokkal kapcsolatban, igazán kellemes meglepetés volt.

Ha ott voltál a rendezvényen és nem jutottál asztalhoz, hogy kipróbáld, akkor itt tájékozódhatsz a játékokkal kapcsolatban bővebben.

Az asztalon csak az alap hajók – mindenféle fejlesztés nélküliek – és a nevesítetlen vadászgépek kaptak szerepet. A szabályokkal ellentétben minden hajó csak egy parancskorongot használt és nem voltak „command token”-ek. Az alapok elsajátításához ezt az egyszerűbb verziót is megfelelőnek találtuk. Nem akartuk a szabályok tömkelegét a tanulni vágyókra zúdítani.

12244674_10207615774215206_6346860528369245814_o.jpg

Érdekes volt látni, hogy az Armada bemutatók alatt az alig 10 év körüli gyerekek milyen gyorsan elsajátították az alapokat és vetették bele magukat a csatába. Furcsa volt egyben az is, hogy volt egy 20-25 év közötti generáció, akiknek komoly problémát okozott, hogy gondolatmenetük ráálljon a játékmechanizmusra. Andrással beszélgettünk erről a rendezvényt követően hazafelé menet. Valahol ott gyökerezhet a probléma, hogy azok akik a számítógépen inkább több stratégiai játékot játszanak sokkal fogékonyabbak is az Armadára, mint azok, akik mondjuk FPS, játékokkal ütik el a szabadidejüket.

12238502_10207615782175405_1292143467767842274_o.jpgAmellett, hogy a felnőtt férfiak is komoly érdeklődéssel követték nyomon a bemutató játékokat, szép számban akadtak lányok is akik a parancsnoki székből irányították a hajókat. Nagyon remélem, hogy hamarosan admirális hölgyeket is üdvözölhetünk az Armada Ligameccseken.

A legtöbb kérdés azonban természetesen az árakról és kezdeti költségekről érkeztek azoktól, akiket a látvány, a próbajáték, vagy a hangulat megfogott. Egy korábbi cikkünkben ezt már boncolgattuk. wave 1 tudsz tájékozódni róla.

Végezetül azt tudom mondani, hogy akinek nem volt lehetősége kipróbálni a játékot, de mindenképpen szeretné, mielőtt beruházna a játékba; az olvassa a blogot, mert mindig ki fogjuk írni, hogy hol tartunk majd bemutatókat. Érdemes csatlakozni a Star Wars: Armada Facebook csoportjába is, mert ott is rengeteg játékos van aki egy próbameccsen szívesen bemutatja nektek a játékot.

Kérdés esetén keressetek minket a Facebook oldalunkon, ahol mindenre szívesen válaszolunk.

Imperial Assault – rokarege (Lacza János) és Mike

Mintegy másfél órányi autópálya használat után az Imperial Assault, Média és Support részleg, reggel nyolc harminc magasságában érkezett meg a kijelölt terepponthoz. Kezet ráztunk a többiekkel, majd a reggeli vitaminadag szervezetbe juttatása után (KV, szendvics, sör kóla, szűrt levegő, stb.) a számunkra biztosított asztalra felkerült a kiválasztott skirmish pálya.

A terep körül szépen elrendeztük a demóra szánt egységeket, majd jött egy gyors teszt játék, hogy Darth Vader tényleg úgy üt e, mint az ipari áram. Gyorsan lefőtt a kávé, mert igen.

Hozni a következő két csapatot hoztuk. Nem a tökéletes build volt a cél, hanem a játék bemutatása. Meglepő módon, a győzelmi arány ötven – ötven százalékosra sikeredett. Hol egyik, hol másik oldal kerekedett felül. Ja igen, a listák.

A törvényes rend képviseletében:

  • 1 x Darth Vader
  • 1 x Elite Royal Guard
  • 2 x Imperial Officer
  • 1 x Stormtrooper

A mégtörvényesebbében:

  • 1 x IG-88
  • 1 x Elite Trandoshan Hunter
  • 1 x Trandoshan Hunter
  • 1 x Elite Nexu
  • 1 x Nexu

A meccshez sorsoltunk egy olyan pályát, amely Vadernek és csapatának jobban kedvezett, ez pedig a Massassi Ruins volt, abból is a Lost Knowledge verzió. (Tényleg ezt dobta a gép…)

Tíz óra környékén megérkeztek az első látogatók. Először messziről csodálták a kifestett figurákat, hümmögtek, körbenézték valamint körbetapogatták őket. (Vittünk pluszban pár egységet még.) Majd érkezett egy ifjú atyjával karöltve, aki megtörvén a félelem uralmát a galaxisban, leült és játszott egymással. Onnantól kezdve, durván húsz perces – fél órás rotációban, egészen délután fél hatig zajlott a harc.

12248393_825874330855376_1675921607_o.jpg 12271264_825874340855375_1353694528_o.jpg

A kisebbeknél egyszerűsítettünk a dolgon, nem használtuk a spéci képességeket és a parancskártyák sem kerültek játékba. A régebb óta fiatalok azonban a teljes értékű verziót tesztelhették.

1979901_10207615773815196_3454229382477043169_o_1.jpg 12244481_10207615778095303_997834221009861992_o.jpg

Az utolsó játékot (hosszas unszolás után) egy fiatal hölgy nyerte, aki életében nem játszott még hasonló játékkal sem (Lázadó propaganda?), csak nézni szerette volna, hogy terelgetik az egységeket mások, de rutinos ellenfelével körülbelül húsz perc eltelte után, ragyogóra törölte a padlót.

Jó volt találkozni a régi ismerősökkel még ha az X-wing vagy az Armada be is szippantotta őket még évekkel ezelőtt. 😉 (No, ezért kapom majd a savat. :D) Nagyon jóleső volt az az érdeklődés és rengeteg kérdés, amit a játékkal kapcsolatban hozzánk intéztetek. Gyakorlatilag úgy eltelt ez a majd nyolc óra, hogy azon vettük észre magunkat, hogy vége a rendezvénynek. Nem volt egy percnyi üresjárat sem, ahogy volt szabad hely az asztalnál, már jöttetek tolni az Imperial Assault-ot. Fantasztikusak voltatok!

Kedvenc mondatok (biztosan kimaradt rengeteg emlékezetes kiszólás, de volt dolog rendesen):

„- Ezt a játékot meg kell vennünk Apa!”

„- Darth Vader most akkor megsimogatja a torkát XY-nak…”

Már csak egyetlen ellenséges karakter van a pályán egy messzi – messzi sarokban, az életéért remegve, az összes közeli egység „barát”:

„- Megtámadom Darth Vaderrel!

– De ő veled van!

– Akkor megtámadom őt!

– Ő is.”

Merida – Support and Security

Ellenálló vagyok. Egy masszív ellenálló. Azon nők táborát erősítem, akik teljes közönbösséget mutatnak Skájvóker Lajosék teljes univerzuma iránt. Jogos a kérdés mit kerestem akkor a Star Wars napon? Még szombaton reggel én sem tudtam …:)

Részese voltam egy kultusz megelevenítésének. Rengeteg ember dolgozott az ország több pontjáról azon, hogy ezt a napot látványban, élményben gazdaggá tegye a rajongók (és kevésbé rajongók) számára. Felálltak az asztalok, kikerültek a transzparensek. A tér megelevenedett űrhajókkal, bábukkal, monitorokkal, legókkal. Majd másfél órányi munka után a termek tele lettek kíváncsi tekintetű mosolygós gyerekekkel és olyan felnőttekkel, akik a Star Wars -sal nőttek fel (vagy nem).

bad_ass_merida_by_breathelifeindeeply-d7yquac.jpgA hivatalos megnyitón vált számomra világossá, hogy az ellenállásom értelmetlen, ugyanis majdnem az első sorban állva a Star Wars főcímzenéjének felcsendülésekor full libabőrbe borulva; megtörtem!

Kész. Beszippantottak a jelmezesek, a jedikként ugráló gyerekek, a guruló kis R2-es. Sok cikket olvastam az swmini.hu-n de élőben fantasztikus volt látni, ahogy a srácok ragyogó arccal magyarázzák az egyes rendszereket. Hol egészen „lebutítva” 8-10 éves gyerekek számára is élvezhetővé téve a játékot, hol komoly, sokat látott felnőtt rajongókat a legeslegrészletesebben vezetve be, az épp aktuális játék világába.

Rengeteg mosolyt láttam ezen a napon, emberek, akik ugyanazért a dologért rajongva alkotnak közösséget. Én is a Star Wars közösség tagja lettem! Jövőre talán Amidala hercegnőként térek vissza! (Talán. 😉 )

A Blog legyen Veletek!

A propaganda hadtest – Attila és Dani

Szombat… Reggel fél hét… Indulás?!?! Nem sok dologért vagyok hajlandó szombaton hajnalban felkelni, legalábbis olyanért ami nem muszáj. Pedig a Star Wars nem muszáj, hanem egy érzés, egy hangulat… egy Élmény! Az Erő segítségével felülemelkedve kicsinyes problémáimon, fölkaptam Botondot (valamint 1000 tonna felszerelést), és irány a Lurdy ház ahol már Dübörgött az Erő!

Sajnos annyi lövésem van az Imperial Assaulthoz, mint Boba Fettnek sarlacc-hoz (azaz élve lenyel és kiköp?), és Armadához is úgy nézett ki, hogy vagyunk elegen, így maradtam tartalék ember. Hogy a többiek ne vegyék észre, hogy nem csinálok semmit Attilával, a kamerájával, fél tonnányi fotós cuccal, notebookkal és hangfelvevőkkel nekiindultunk az eseménynek!

Itt vált egyértelművé amit hajnalban még csak reméltem, Hatalmas Tömeg hömpölygött a folyosókon, termekben, lelátókon és nagyjából bárhol! Fantasztikus! Ennyi ember, ennyi rajongó, ennyi fanatikus? Az én „vén” korosztályom mellett, akik az eredeti trilógián nőttek fel, rengeteg fiatal és gyerek, akik jelmezekben, arcfestéssel éltették a Csillagok Háborúja Élményt! Valljuk be ők a jövő. Harminc év múlva talán ők viszik ki csemetéiket az Episode XVII. premierjére. Ki tudja, talán pont emiatt a szombati nap miatt.

mini.jpg

Hogy ne csak rózsaszínnel fessek a vászonra, elő kell vennem a feketét is. Voltak komoly hiányosságok is a rendezvényen. Nem csak minket, de szervezőket is meglepte a tömeg (sőt magát a tömeget is!:)). Jó lett volna több információs tábla, és a helyszínt is erősen át kell gondolni jövőre, hacsak nem a  lemming – hering – ember viselkedés hasonlósági vizsgálat lesz a következő téma. Ha már Lurdy, esetleg a rendezvényrészt is be lehetne fogni, hogy jobban elterüljünk. A Jedi mester oktató is beöltözhetett volna, a baseball sapka nem annyira autentikus. Fontos apróságok.

Láthatóan életre kelt egy nagyon-nagyon jó kezdeményezés, ami nagyon sokat adott/adhatott mindazoknak akik csak ismerkednek vagy csak szimpatizálnak a világgal, mindazoknak akik rajonganak érte és mindazoknak akik beöltözve tisztelegnek az Erő hatalma előtt.

Hogy mit látott a kameránk a kiállításokból, bemutatókból, játékokból, vetélkedőkből és jelmezekből? Hamarosan meglátjátok!:) (videobejegyzés)

és a Blog legyen Veletek!