„Az Incom T-65-ös X-szárnyú volt az, ami elpusztította a Halálcsillagot. A sebesség, manőverezési képesség és védőpajzsok szinte tökéletes kombinációja az, ami a Zsivány osztag első számú űrvadászgépévé teszi ezt a hajót.”   Carlist Rieekan tábornok

Az X-szárnyú korának legfejlettebb vadászgépének számított a Lázadás korai szakaszában. A hírnevéhez azonban sokat hozzátett, hogy egy ifjú tatooine-i farmer, bizonyos Luke Skywalker egy ilyen gép pilótájaként robbantotta fel a Birodalom legrettegettebb fegyverét, a Halálcsillagot. Hosszú története során több variáns is készült belőle és kijelenthetjük, hogy a Lázadás emblematikus vadászgépévé nőtte ki magát.

 Történelem

 Az X-szárnyú története a Yavini Csata előtt (későbbiekben Y.E.) 40 és 32 között kezdődött, amikor is az Incom Vállalat a Subro Vállalattal karöltve piacra dobta a Z-95-ös típusjelzésű Fejvadász nevű űrvadászgépét, mely hamar a magánszféra és kis költségvetéssel rendelkező köztársasági erők kedvelt vadászgépe lett. A Naboo bolygó megszállása (Y.E. 32) előtt ugyancsak kifejlesztésre került az Incom által egy, a keresztségben T-06-os típusjelzést kapó űrhajó test is, melynek formája már elég erőteljesen emlékeztet a későbbi X-szárnyúra. A Klón Háborúk alatt került rendszeresítésre az ARC-170-es vadászgép, melynek szárnyai úgynevezett S–foil rendszerben kerültek elhelyezésre. Ez azt jelentette, hogy alapállapotban a 4 szárnytest (oldalanként 2-2) egy síkban helyezkedett el úgynevezett „zárt” állapotban, ezt használták normál repülés illetve landolás közben a pilóták. Nagyobb igénybevétel – nagy sebességű utazás illetve harc – esetén az ikerszárnyakat nyitott módba kapcsolták, így azok jellegzetes X pozíciót vettek fel. Így a szárnyak stabilizátorként is működtek, valamint a rajtuk található szellőzőrácsok elsősorban a hőleadást és a belső rendszerek hűtését segítették elő. A kiterjesztett szárnyak nagyobb stabilitást biztosítottak az atmoszférában történő repülés során is, mely minden repülő járműnél az egyik kulcsfontosságú tényező.
Az X-szárnyú vadászgépet eredetileg a Galaktikus Birodalom részére fejlesztették volna ki, de Y.E. 1-ben a megrögzötten függetlenségre törekedő Incomot államosította a Birodalom. A Birodalmi Biztonsági Szolgálat közben tudomást szerzett arról, hogy a vállalat vezető tervező és mérnöki csapata – nem értve egyet a cég állami kézbe történő kerülésével – disszidálni készül és az új vadászgép típust a hozzátartozó tervekkel együtt a Lázadóknak akarják felajánlani. Az új gépekből végül 4 darabot tudtak elkészíteni és megpróbálták azokat eljuttatni a hozzájuk tartozó dokumentációval együtt – tervek, összeszerelési és kezelési útmutatók – a Lázadók Szövetségének. A Birodalom ezt megneszelvén elfogta a vállalat mérnök és tudósgárdáját és kényszermunkára ítélte őket a Kessel bolygón található bányakomplexumban. Azonban ide nem jutottak el, ugyanis egy, Raymus Antilles kapitány által vezettett kommandós különítmény rajtaütött az őket szállító konvojon, eltérítette azt és a Lázadók biztonságot jelentő bázisára vitte őket, valamint később sikeresen meglovasította az elkészült prototípusokat egy birodalmi bázisról.

 Felépítés

A T-65-ös X-szárnyú egy egyszemélyes, kisméretű űrvadászgép. A 12,5 méter hosszú géptest titánium ötvözetből készül, amit 4 darab Incom 4L4 fúziós tolóhajtómű segítségével hoznak mozgásba, és ezek segítségével 3,7 G-s gyorsulásra, valamint 1050 km/h-s sebességre képes (ez növelhető a hárítópajzsok bekapcsolásával, mivel így csökken a légköri súrlódás). A későbbi típusokat már egy fejlettebb hajtóművel szerelték fel, ennek 4J4 a típusjelzése. A 4 darab hajtóművön kívül egy 1.0 osztályú Incom Gbk-585-ös típusú hiperhajtóművel is fel van szerelve, így a vadászgépkötelékeknek nincs szüksége szállítóhajóra, nagy űrbéli távolságok megtétele esetén is önállóan bevethetőek, ami a Lázadók Szövetsége által használt gerilla harcmodorhoz tökéletesen illeszkedik.

A hajó maga ugyan egyszemélyes, de a pilótafülke mögött kialakított részbe elhelyezhető egy R2-es asztromechanikus droid, ami az összecsapások során kisebb javításokat tud elvégezni a sérült hajón, növelve ezzel a jármű és pilótája túlélési esélyeit, harci szituáción kívül pedig egymaga is eltudja vezetni a gépet így a pilóta tud pihenni, valamint ha a gép a földön tartózkodik A pontból B pontba tudja mozgatni azt. A droid fontos előnye még, hogy általában 10 előre megtervezett hiperűrugrás koordinátái is tárolhatóak a memóriájában, így a pilótának nem kell képzetnek lennie a hiperűrön keresztül vezető útvonalak kiszámításának, egyébként sem túl könnyű művészetében. Az űrvadászgép energiaellátását egy Novaldex O4-Z típusú kriogén üzemanyagcella biztosítja. Teljesen feltöltve egy teljes hétig üzemképes az X-szárnyú, azonban ez az időtartam meghosszabbítható külső üzemanyagcellák használatával.

 Vezérlőrendszer és elektronika

A vadászgép vezérléséért egy Torpley Rq8 típusú fedélzeti számítógép felel. Fontos megjegyezni, hogy a T-65-ös kezelőrendszere szinte teljes egészében megegyezik az ugyancsak az Incom által gyártott T-16-os Szöcske transzorbitális siklóéval, ahogy azt Luke a Yavini Csata előtt meg is említi Biggsnek. Ezáltal egy gyakorlott T-16-os pilóta pár óra leforgása alatt, már megfelelően tudta kezelni az X-szárnyút. Később ezt az előnyt kihasználva a Lázadók Szövetsége titokban, a Birodalom számára észrevehetetlenül tudta kiképezni leendő pilótáit.

Az érzékelő rendszer részei a Carbanti United Electronics által gyártott szenszor csomagból állnak, mégpedig a Fabritech Ans-5d teljes spektrumú adóvevőből, a Melihat „Multi Imager” energia receptorból és a Tana Ire electro-fotoszintetikus receptorból. A pilótafülke ezenfelül beépített életben tartó rendszerrel is el van látva, így egy nem végzetes találat után a pilóta túlélési esélyei jóval nagyobbak.

Fegyverzet

A T-65-ös fegyverzetének vezérléséért a Fabritech által gyártott ANq 3.6 típusú célkövetőrendszer, mely a protontorpedók kilövéséért és az IN-344-B „Sightline” holografikus képalkotórendszer felel. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a célkövető rendszer találati pontossága a gyári adatok szerint 98,7 %-os, de persze mint tudjuk az Erő segítségével még pontosabban lőhetjük ki torpedóinkat.

A vadászgép fegyverzete 4 darab Taim & Bak KX9 típusú lézerágyúból és 2 darab Krupx Mg7-es protontorpedó-vetőből áll. A 4 lézerágyú a négy szárny végén helyezkedik el, ezzel növelvén a találati pontosságot. Tüzeléskor a pilóta eldöntheti, hogy egyenként, kettesével szekvenciálisan (az egyik felső és a vele átlósan lévő alsó), vagy pedig egyszerre mind a négy ágyút akarja elsütni. A lézerágyúkból történő tüzeléshez a szárnyaknak „nyitott” pozícióban kellett lenniük, azonban az idő előrehaladtával a Lázadók Szövetségének mérnökei kisebb átalakításokkal megoldották, hogy „zárt” pozícióból is tüzelhessen a pilóta, így értékes másodperceket nyerve egy ellenséges rajtatütés során. A 2 db torpedóvető az orron található és összesen egyenként három darab protontorpedóval lehet őket feltölteni. Azonban tudni kell, hogy ezek a fegyverek elég drágának számítanak. Mivel a Lázadók nem túl nagy költségvetésből tevékenykedtek, főleg a polgárháború elején, ezért állhatott fenn az a bizonyos szituáció, hogy a Halálcsillag elleni támadáskor minden X-szárnyú csak egyetlen pár torpedóval volt felszerelve. A protontontorpedóvetőkön kívül, később más fegyverrendszerekkel is felszerelték a T-65-ösöket, példának okáért rakétavetővel, viszont ez olyan mennyiségű ráfordított erőforrást és energiát jelentett a Szövetség szakembereitől, hogy csak ritka esetekben történt meg ez az átalakítás.

A pilótán és az asztrodroidon kívül még 110 kilogrammnyi egyéb rakomány elhelyezésére és szállítására van hely a gép törzsében.

Az alap T-65-ös-t elsősorban űrvadászként, harci bevetések során alkalmazta a Lázadás, de tökéletesen hajtotta végre a kísérővadász szerepét is.

A T-65 széria különböző variánsai :

  • T – 65 X-szárnyú
  • T – 65A2 X-szárnyú
  • T – 65A3 X-szárnyú
  • T – 65AC4 X-szárnyú
  • T – 65B X-szárnyú
  • T – 65BR X-szárnyú
  • T – 65C-A2 X-szárnyú
  • T – 65D-A1 X-szárnyú
  • T – 65 Advanced X-szárnyú
  • T – 65 Trainer X-szárnyú
  • Tandem X-szárnyú

Nem sok olyan emblematikus és ismert űrhajó van a filmtörténetben, mint a fentiekben röviden és csak igen felszínesen bemutatott Kereszt-szárnyú hajó. Szerény véleményem szerint azonban bárhol megemlítjük a világon, 10-ből minimum egy ember felkapja a fejét a neve hallatára. Remélem élvezhető volt ez a rövid eszmefuttatás a SW Univerzum egyik legkedveltebb gépéről, amennyiben igény lesz rá, bővítjük a palettát és sorra veszünk minden hajót, legyen az akár Lázadó, Birodalmi vagy Söpredék.

Felhasznált források:

  •  A Wookiepedia témába vágó cikkei
  •  Bill Smith Star Wars – The Essential Guide to Vechicles and Vessels