Eljön az idő, amikor a kicsi társaságunk új harcosokat vonz be a hobbiba. Egy ilyen alkalmat osztanék meg veletek. Balázs barátunk nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy a lázadás szele legyen. Gyorsan be is ruházott egy alapdobozra, egy vadász csomagra, egy Corvett-ra és egy Nebulon-B fregattra.

Ezzel a kis sereggel és rendkívül kis angol tudásával indult neki a játéknak. Összeállította 300 pontos csapatát és máris a mélyűrben találtuk magunkat.

A seregépítésnél ő elsősorban a fluff-ra ment rá és nem a hatékonyságra. Szerintem minden elsőáldozónál így van ez.

Szánhatnám arra is ezt a bejegyzés, hogy fényes győzelmemet ecseteljem, de inkább e helyett arra használnám fel az írást, hogy olyan hibákat osszak meg veletek, amiket a kezdők elkövetnek. Éppen azért, ha netán szemezgetsz a játékkal, de nem tudod, hogy mivel is kezdjél neki? Hogyan állítsd össze a sereged? Mire figyeljél oda a játék alatt? Akkor ebből talán meríthetsz némi információt.

Illetve, ha nálatok is van valaki aki elkezdené a játékot, hátha tudsz neki ezzel segíteni.

De térjünk is rá a játékra.

Balázs a seregépítésnél erős vadászgép összeállítást hozott. Skywalker, Wedge és Dutch parancsnokokat kísérte két keresztszárnyú és a egy ipszilon szárnyú kötelék. A főparancsnoknak Mon Montha-t tette meg. Csatahajóit a Yavaris, a Salvation és a Jaina’s light adták. A Yavarison ült a főparancsnok és Raymus Antilles.

Én a játékba Screed admirális parancsnoksága alá egy VSD II-est és a Demolishert hoztam. A Demolisher egy GSD I-es volt rajta egy Intel Officer, egy Engine Techs és egy Assault Concussion Missile fejlesztés. A VSD II-esen ült Admiral Screed és Wulff Yularen, valamint raktam rá egy Expanded Hangar Bay és egy Gunnery Team fejlesztést. A vadászaim pedig Major Rhymer, Howlrunner voltak. Kiséretükben további három kötelék TIE Fighter és két kötelék TIE Interceptor.

A játék elején mivel nekem volt kevesebb pontom, ezért én lettem a kezdő játékos. Hogy ne szegjem kedvét Balázsnak egy számára testhez álló küldetést választottam az Intel Sweep-et.

A játék alatt természetesen mindig segítettem Balázsnak. Ha valami nagy hibára készült, akkor mindig figyelmeztettem. Igyekeztem ettől függetlenül teret engedni neki, hogy megélje a játékot. Hiszen a hibákból is tanul az ember.

A felállásnál figyelmeztetésem ellenére ragaszkodott hozzá, hogy az egyik Nebulon-B fregattja távolra kerüljön a vadászgépeitől. A vadászok így csak egy fregatt támogatásával indultak az ütközetnek.

Ő a Corvett-et én a Gladiátort választottam felszedő hajónak.

Az első körökben a Corvett-je a felszedések közben kis híján összeütközött a szélső fregattjával ami a zárt formációban közeledő rombolókat akarta megkerülni.

A második kör végén óvatlanul előretolt vadászkötelékeire a harmadik kör elején a VSD által kiadott squadron paranccsal sikerült lecsapnom. Az első összeütközésnél a két kísérő keresztszárnyú kötelék le is esett. A többi hajót pedig sikerült lekötnöm, így nem férhettek hozzá a rombolóimhoz.

A játékot igazából a harmadik körben simán nyertesre hozhattam volna, amikor is a kijelölt Corvett-je hátulja és a parancsnoki fregattjának oldala közé kúszott be a Demolisher. Teret engedve a játéknak a parancsnoki hajót rakétáztam inkább szinte nullára.

Mindezek mellet a Salvation pedig szépen bemanőverezett a Victory osztályú csillagrombolóm orra elé.

A játékot idő hiányában a negyedik kör végén lefújtuk. Addigra már csak a Corvett volt fent a lázadoknál. Skywalker is odaveszett és Wedge is sérülten repkedett. A két rombolóm a pályán volt, és csak a Demolisher szenvedett egy sérülést és vált le némi pajzsa. Mindezek ellenére ott járt a megmaradt lázadó hajó nyomában. Vadászgépeimből a két interceptor kötelék veszett oda, és egy TIE köteléket csak a szentlélek tartott a pályán.

A küldetést a lefújás pillanatában a lázadás nyerte, mert három darab szatelitet sikerült begyűjtenie. Ezzel 75 pontot írt, de mindezek ellenére a játékot nem nyerte meg, mivel a két interceptor köteléken kívül mást nem tudott leszedni, ellenben két fregattja az admirálisával és több vadászgép kötelék együtt odaveszett.

A végén Balázst nem törtem le az eredményekkel, és ő is jó propagandaként a küldetése sikerét hangsúlyozta ki.

Nézzük, mik voltak a nagy hibák a játék alatt.

  1. Sokszor vadászgépeit a csatahajók elé manővereztette be. Erre mindig fel kellett hívnia a figyelmét. Természetesen „visszagumizhatta”. (Ezzel az a probléma, hogy először mindig a csatahajók lépnek és így belemennek a vadászgépekbe. Amit ennek okán az ellenfél áthelyezhet.)
  2. Annak ellenére, hogy erős vadászgépeket hozott nem kísérte őket olyan hajó, ami megfelelő számban tudta volna őket aktiválni. A másik fregattnak is ott kellett volna lennie. A két hajó és Raymus összesen öt köteléket tudott volna aktiválni a hatból körönként. És mivel minden hajója „bomber” volt, ez érzékenyen érinthette volna a rombolóimat.
  3. Az egyik fregattja kimaradt a csatából, mert nagy ívben akart a romboló mögé kerülni. Végül, addig manőverezett vele, amíg a romboló orra előtt kötött ki…
  4. A vadászgépeket kísérő fregatt csak egyszer kapott squadron parancsot, annak ellenére, hogy neki a jelentős pontszámú vadászokat kellett volna támogatnia. A mozog és lő, illetve a lekötött kötelék esetében a Yavaris képességei (kétszer lő), valamint a Dutch és Wedge kombináció kihasználatlanok maradtak.
  5. És hogy a saját hibáimat se hagyjam ki, a nagy okításban és magyarázásban simán elfelejtettem azt, hogy az interceptor-ok counter-esek…

A játék végén azért beszélgettünk Balázzsal és akaratát meghajlítva meggyőztem, hogy egy Mark II Assault Fregatt mindenképpen szükséges lenne neki, hogy vadászgépeit erősítse. Alaposan kiveséztük vele, hogy mit is tud ez a hajó. Mindezek után úgy döntött, hogy a neki kevéssé fluff-os hajót is meg fogja venni. Kíváncsian várom a következő ütközetet, hogy Balázs mit tanult ebből a játékból és hogyan alkalmazza az új hajóját.