Túl vagyok az Imperial Assault alapdobozának első bontását követő eufórikus állapotomon. Teljesen felpörgetett a sok jóság, ami a dobozban volt. Tényleg rengeteg cucc van benne.

A hormonszintem csökkenésével neki is láttam a figurák előzetes vizsgálatának a festéshez. Sok fórumon panaszkodtak a modellek anyagára és kidolgozottságára. Igazat kell adjak a panaszkodóknak. Nem kevés Warhammer 40.000 figurát festettem és azoknak a nyomába sem érnek a dobozban található alapegységek. Sajnos nem éppen a legjobb minőségűek. De miért is? A válasz igen egyszerű. Az FFG vélhetően ezt nem a modellezőknek készítette, ezért inkább a kevésbé törhető anyag mellett tehették le a voksukat, mintsem a szebben megmunkálható, de törékeny megoldásnál. A társasjátékot megvásároló baráti társaságok jelentős része szerintem nem is veszi majd a fáradtságot a figurák festésére. És itt most ne kis hazánk viszonylatában gondolkodjunk csak, hanem azokban a régiókban ahová az anyacég teríti a játékot. És ez ugye nem kis terület. Ésszerű döntés, de nekünk – akik ki akarják festeni – sajnos kevésbé kedvez…

Milyen problémákkal találkozhatunk a figurákon?

  1. 71au1BqMamL._SL1500_Sok testrész illesztésénél jelentős hézagokat hagytak a szorgos kis ázsiai kezecskék. Ezek rontanak a modell kinézetén ugyan, de gyorsan és szépen orvosolni tudjuk egy kis green stuff-al. Gyúrjuk össze a két komponenst majd szépen nyomjunk egy kis darabot a kitölteni kívánt részhez. A rendelkezésünkre álló eszközökkel pedig szépen tömködjük is bele a résbe. A felszínt igazítsuk el úgy, hogy harmonizáljon a környezetével.
  2. Apróbb öntési hibák. No hát ezzel nekem meggyűlt a bajom, ugyanis nem ehhez az anyaghoz vagyok szokva… A Games Workshop figuráit a már megszokott kisolló/szike kombinációval tisztítottam meg. Itt valami miatt nem ment. A reszelőm pedig túl nagy volt. Nem fért oda rendesen a kívánt részhez. Sajnos én mindig az összerakás előtt a kereten végeztem ezeket a műveleteket a testrészeken. Nyilván most ez lehetett a hiba, mivel itt összerakott makettel találkoztam. Nem működött a szokásos metódusom. Be kell szerezni élesebb/kisebb szikét, illetve vékonyabb fejű reszelőt.
  3. WP_20160217_20_12_00_ProHajlott testrészek, fénykardok, fegyverek. Ezek kiegyenesítésére több variáció létezik. Az egyik, hogy két szélesebb pohárba vizet töltünk. Az egyiket mikrohullámú sütőben forróra hevítjük. Ebbe beletesszük a módosítani kívánt részt, majd kézzel megfelelő formájúra igazítjuk. Ezt követően pedig gyorsan a hideg vízbe rakjuk.
    A másik megoldás a hajszárító. Meleg állásban levegőt fújunk rá, majd kézzel alakítjuk. Végül itt is hideg vízbe rakjuk.
    Bármelyik metódust is választjuk a lényeg, hogy ne erőltessük a modell hajlítását ha nem enged, mert le fog törni. Ha finom erőkifejtésre nem megy, akkor inkább hevítsük még egy kicsit tovább.

A főbb problémák orvoslásával szerintem ezekkel meg is lennénk. Igény szerint a figurákat már lehet is alapozni. Én azonban csak annyit csinálnék így meg előre, amennyit éppen ki is tudok festeni. Nem lenne jó, ha a félig festett modelleket jól összefogdosnánk egy játék alatt.

A következőkben megnézünk majd, hogyan tudunk néhány alapdobozban található egységet élethűvé varázsolni. Addig is, ha nem boldogulnátok vele és mégis színes készletet szeretnétek, akkor íme egy alternatíva:

imperial_Assault_board_game_lego_004

Addig is az Erő legyen veletek!