viceroy1911 – Karesz, kérésére. Remélem kielégítő a válasz 🙂

Az Erőelnyelés, vagy más néven Tutaminis egy védekező képesség volt, melyet előszeretettel alkalmaztak Jedi, és más Erőhasználó csoportok egyaránt. Bár eredetileg, ez egy Jedik által használt készség volt, hamar rájöttek a Sithek ennek fontosságára, és ők is előszeretettel használták. A Galaktikus Köztársaság idejében szinte mindenkinek megtanították használatát, mégis ritkaságnak számított, hogy valaki olyan szinten művelje, hogy képes legyen lézernyalábok térítésére/hárítására.

A Tutaminis használók képesek voltak elnyelni, vagy teljesen eltéríteni nagy energiákat (pl. lángokat, nyalábokat), akár magukba is fojtani, vagy átirányítani.
Az Erőelnyelés oktatását már egészen korai szakaszban elkezdik, hiszen megtanítják az egyénnek, hogyan tud fókuszálni az Erőre, és hogyan tud kapcsolatba lépni vele. Force_Absorb_JATMAz alapok elsajátítása viszonylag hamar elérhető, azonban a mesterré válást egy életre szóló tanulási folyamat előzi meg. Mindamellett, hogy e képesség elérhetővé teszi a felhasználó számára a nagy energiák eltérítését, ezen felül megszünteti az olyan Erőképességek káros hatásait is, mint az Erővillámok. Miután az érkező energiát elnyeli, az alkalmazónak lehetősége nyílik felhasználnia ezen energiákat. Így tudja akár gyógyítani saját, vagy mások sebeit, de akár újabb képességek megidézésére is sor kerülhet. A Tutaminis a nem ártalmas képességek közé sorolható.

Mint sok más egyéb képesség alapja, a Tutaminis számos egyéb néven megtalálható. A Jedi Renden belül sokan alkalmaztak Erőelnyelést a saját módjukon, és rengeteg területen használták, ahol ez volt az alapja.

2Sok jártasság, akár egy szimpla pajzs emelése a test köré, vagy egy sokkal fejlettebb szintje az Erővillámok hárítása/térítése is mind Tutaminis alkalmazásnak számított. A legmagasabb Tutaminis mesterek képesek voltak akár fénykardok blokkolására is, csupán a saját kezüket használva.

 

Néhány Tutaminis használó, és példa:

gallery44Időrendben nem az első, de talán ismeretségben igen, a Nagymester, Yoda Tutaminis használata, amire kétszer is láttunk példát a filmekben. Első ízben a Klónok Támadásában a néhai tanítványával, Dooku Gróffal vívott harca közben térítette el, majd később nyelte is el a Gróf által használt Erővillámot. A Sithek Bosszújában pedig Darth Sidious ellen használta, szintén az Erővillámokkal szemben.

5A Klónok háborúja alatt Obi-Wan Kenobi a fejvadász Durge ellen szintén ezt használta, miközben lángnyelveket, és lézernyalábokat térített el, pusztán az Erőt használva. Ezt a tudást később továbbadta tanítványának, Anakin Skywalkernek, aki Vaderré válása után tökélyre fejlesztette alkalmazását.

FinalBattlePalpatineMarekHa már Vader, az ő titkos tanítványa, Galen Marek, és a klónja Starkiller is igen magas szinten demonstrálta az Erőelnyelés képességet. Olyannyira, hogy képes volt riválisnak mutatkozni Darth Sidious ellen, aki köztudott volt az Erővillámokban való jártasságáról.

A Mortis nevű bolygón a Fiú (Son) képes volt blokkolni Anakin fénykardjának csapásaid a puszta kezével, később pedig az Atya (Father) visszahelyezte tokjába a fegyvert sérülés nélkül. 6

És végül, de kööözel sem utolsó sorban Luke Skywalker a második Halálcsillag fedélzetén használt egyfajta védőpajzsot, melyet az utolsó pillanatban emelet Sidious villámaival szemben. A kísérlete nem sok eredményt ért el, a tapasztalatlansága, és az ellenfele ereje miatt, de még így is említésre méltó.

További személyek: Darth Plaguies, Darth Krayt, Shaak Ti, Revan, Valkorion, Darth Wyyrlock, Karness Muur, Anakin Solo, és még sokan mások.

 

Köszönöm, hogy elolvastad, és mint mindig az Erő, és az SWMini legyen veletek! 🙂