A Császár halott. A káosz sötét fertőzésként terjed tova a galaxisban. Admirálisok, tábornokok, moffok és a frissen kikiáltott Új Köztársaság verseng a a galaxis feletti uralomért, és próbáltja betölteni a hatalmi űrt. Yemef admirális is ezért volt ma itt. A homlokán a ráncok összefutottak, miközben a Corruptor hídjáról figyelte a két közeledő flottát. A szektor egyik legforgalmasabb űrállomását, a Brussent jelölték meg a találkozó helyeként. A megállapodás szerint minden fél két csatahajóval képviselhette magát, de így is a cégvezetők és államfők kísérete eltörpült a két legjelentősebb rivális flottájához képest. Merken moff, a szektor hivatalos kormányzója érkezett VSD II Tarkinon egy Gladiátor kíséretében, hasonlóan Cziproz admirális VSD II Ork és Gladiátor párosához.

Yemef nem sok esélyt látott a békés megoldásra, de a támogatói, és a látszat kedvéért, meg kellett próbálnunk a békés rendezést. Bár ő sem ápolt túl jó viszonyt a kormányzóval és a szektor másik flottájának parancsnokával, de Merkem és Cziproz közötti rossz viszony már-már legendás. Korábban folyamatosan jelentették fel egymást a Birodalmi hivatalban, sőt a rossz nyelvek szerint még merényletet is kíséreltek meg ellenlábasuk ellen. Ezt ő is meg tudta erősíteni, mivel egyik esetben ő is majdnem ott maradt, ami szintén hozzájárult a mostani „konstruktív” helyzethez.

A feszültség tapintható volt, minden hajó aktív pajzsokkal és fegyverzettel közeledett az állomáshoz. Ha valamelyik szereplő idegei felmondják a szolgálatot, itt vérfürdő lesz.

Cziproz zászlóshajója lassan irányt váltott feléjük, mire az admirális haragosan felhorkant. Éppen ki akarta adni a szükséges parancsokat, amikor valami villant az állomás túloldalán.

– Admirális! – csattant fel a szenzoros tiszt. – Merkem kísérőhajója tüzet nyitott Czipros zászlóshajójára, amely viszonozza a tüzet!

Yemef végigsimította ősz haját, majd elfordult a panorámaablaktól. Akkor legyen így!

– Uraim! Ideje, hogy azt tegyük, amihez a Corruptor a legjobban ért. Bombázókat kidobni!

Úgy alakult, hogy a Lázadók most is nyaralni mentek, és páratlan számban jelentünk meg, a rendszeres pénteki sörözésen wargame esten. Mivel a versenyre kell készülni, ahová Birodalommal szeretnék jönni, és időhiányban szenvedek az esküvői végső előkészületek a Halálcsillag projekt miatt, így most nem vállaltam a felforgató oldalt. Így történ hát, hogy a három birodalmi flotta került egymással szembe.

Mivel a hármas felállást alapvetően nem támogatja a szabályrendszert, ezért néhány házi szabályt kellett alkalmaznunk. Küldetésként leraktunk egy űrállomást és mellé közepes távolságig fejenként 2-2 tokkent, ami 30 győzelmi pontot ér ha egy csatahajó felszedi. Ezek jelképezték az egyéb cégvezetőket, államfőket és királyokat amikkel hatalmi előnyhöz lehet jutni a tárgyaláson. A kezdeményezés hatalmas előny a játékban, így ezen is csavartunk egy picit. Óra járásával megegyezően adtuk tovább minden körben a lehetőséget, úgy kompenzálva a „legolcsóbb” flottát, hogy ő határozza meg, hogy kitől indul a sor az első körben.

Tehát három birodalmi flotta jelent meg vadonatúj playmat- on!:)

Mergen Moff (Botond):

 VSD II „Tarkin”

GSD I „Demolisher”

Fighters:

  • Howlrunner
  • TIE Fighter *2
  • TIE Bomber *2
  • TIE Interceptor *2

Botond (Merken moff) barátomban még elevenen élt a lázadó vadász swarm ellen elszenvedett vereség, ezért némileg átalakította a flottáját, és egyik Gladiátorárt vadászokra és a vezérhajója fejlesztésére cserélte. Jó távoli tűzerő (VSDII), közelharcos (GSD) és vadászvédelem. Mindenből elég(?).

Ciproz Admirális(Balázs)

VSD II „Ork”

GSD II „Demolisher”

Fighters:

  • Darth Vader
  • TIE Advanced
  • TIE Fighter
  • Mauler Mithel
  • TIE Bomber
  • Major Rhymer

Balázs (Ciproz) már nem annyira kezdő admirális, hasonlóan kiegyensúlyozott flottával érkezett, némileg eltolva a vadászok felé, feláldozva néhány fejlesztést.

Yemef admirális (me)

VSD I „Corrupter”

VSD I „Instructor”

Fighters:

  • TIE Fighter *2
  • TIE Interceptor
  • Darth Vader
  • TIE Bomber *3
  • Major Rhymer

A Victory valahogy közelebb áll a szívemhez, mint a Gladiátor, és mivel ki akartam próbálni a Corruptor buildet, így a közelharcos VSD I-ből hoztam rögtön kettőt. Maradék pont a vadász elhárításra ment, ami az űrfölény megszerzésére nem feltétlenül lesz elég, de talán fel tudják tartani az ellent, míg a nagy dolgok teszik a dolgukat. Feláldoztam a távolsági fegyverzetet a heavy hitterekért.

1-3 kör: A Boldog Békeidők

Kicsit elszámítottuk magunkat, mivel túl messzire tettük le a gépeket. Elment három kör mire lő távba értünk, így minden hajón már volt pár token mielőtt valami történt volna.

4. kör: Show the Colors!

Az ilyen hármas játéknál fenn áll annak a veszélye, hogy a nevető harmadik nyeri meg a játékot, mivel oldalról szétszedi a két másik játékos megtépázott seregét. Elsőként Balázsnál (Ciproz) szakadt el a cérna és úgy döntött, hogy a flottáját egy ellenfélre koncentrálja.  Mivel a „szerencsés” kiválasztott pont én voltam, így kiadtam a „lassít” parancsot és a rombolók vánszorogni kezdtek, hogy Botond (Merken moff) flottája oldalba tudja kapni a rám fordult hajókat.

Merken (Botond) természetesen nem hagyta ki a ziccert, és megsorozta a bátor támadót, aki annyira feldühödött, hogy a másik hajóját átirányította Botond felé, nem zavarva, hogy a hajói egymás útját keresztezik és mellékesen némi aszteroida mező is útban lesz.

5. kör: Demolisherek

A két Demolisher egymásnak feszült, de mivel Merken (Botond) VSD II-je hátulról támogatta a kis testvért, nem volt sok esélye Ciproz (Balázs) némileg dühből előrevezényelt klónjához. Mivel nem szerettem volna, hogy Botond ilyen könnyen pontot írjon, Yemef admirálisom kivezényelte a bombázókat, akik megszórták az előnyben lévő Demolishert. Ezzel némileg felhúztam  Merken-t (Botond), aki rám küldte az összes vadászát. Végén mindkét ellenfelem írt egy Demolishert a győzelmi pontjai közé, mivel kölcsönösen megsemmisítették egymást.

6. kör: Corruptor felemelkedése

Abban a szerencsés helyzetben találtam magam, hogy két sértetlen rombolóval rendelkeztem, míg az ellenfeleimnek 1-1 Victory-ja maradt, amiből Cipraznak (Balázs) enyhén sérült volt az elülső tűzíve. Balázs tetézve a rombolója problémáit áthajtotta egy roncsmezőn, ami jelentősen megtépázta a zászlóshajója pajzsait. A VSD II itt találkozott a VSD I „Corruptorommal” és heves tűzharcba bonyolódtak. Na most a VSD I torpedókkal és rakétákkal van felszerelve, amik közelre brutálisak, míg a VSD II inkább közép és nagy hatótávolságú ion és turbólézerekkel.  A távolság viszonylag gyorsan elfogyott a két csatahajó közt, így a „Corruptor” útnak tudta indítani a nehézfegyvereket. Screed + Assault Concussion tette a dolgát, két sortűz után Cipraz utolsó és egyben legfontosabb hajója a roncsmező részévé vált.

7-8. kör: … és bukása?

A vadászok közben vadul kergették egymást. Szegény bombázóim beszorultak a közelharcba, így „Corruptor” képességet nem nagyon tudtam még egyszer használni. Három frakció TIE gépei aprították egymást. Nem szívesen lettem volna a harc részese.

A nagyobb játékosokból nálam maradt egy gyakorlatilag 0 pajzzsal rendelkező VSD I „Corruptor”, egy teljesen ép VSD I Instructor, míg Botondnak volt egy „szűz” VSD II-je a „Tarkin”.

Némileg leamortizált vezérhajóm került szembe a „Tarkinnal”. Ha Botond ki tudja szedni a „Corruptort” döntetlenre, talán győzelme tudja fordítani a játékot (Cipraz itt már csak a vadászait tologatta :)).

VSD II vs VSD I: 2. menet!  Pont jól jött ki, hogy körbe ment a kezdeményezés. Első körben közepes lő távnál még Merkem (Botond) hajója adta le az első sortüzet, ami elvitte a gépem teljes pajzs  és a fél védelmi rendszerét. Ebben a távolságban inkább csak puffogtattam, de azért egy-két pajzsra jó voltam. Következő körben már közelről játszottunk és én kezdtem. Gyakorlatilag már egymás mellett úszott a két hajó,  a tüzérek egymás szemébe nézve  sütötték el az ágyúkat és indították meg a rakétákat/torpedókat abban reménykedve, hogy a másik hajó előbb adja meg magát. Közelre a VSD I sokkal erősebb, viszont erősen sérült…

 

Yemef átlépett a halott kezelő teteme felett, hogy odaférjen a gazdátlanná vált konzolhoz. A hajó folyamatosan remegett a turbólézer találatoktól. A híd nagy része már romokban hevert. A tisztjei jó része meghalt vagy megsérült. VSD I Instructor túl messze volt, hogy segítsen nekik, közel a vég.

Rácsapott az indítógombra, hogy elindítsa a következő torpedó és rakétahullámot az ellenséges romboló felé, talán az utolsót…

Abba maradt a rázkódás. Értetlenül nézett körbe. Következő pillanatban a szeme elé kellett kapnia a kezét, hogy megvédje a parancsnoki ablakon át beszűrődő erős fénytől. Hirtelen oldalra lendült a romboló, ahogy VSD II Tarkin halálsikolya, a lökéshullám elérte a hajóját. Yemefnek meg kellett kapaszkodnia, ha nem akart a hallott tisztje mellé feküdni, még ha csak ideiglenesen is. De mindez nem számított, a sok halott, a roncs vezérhajója…Győztek… Övé a Szektor!

Mint fent írtam nem hagyományos csata volt. Messzemenő következtetéseket nem tudtunk levonni a versenyre. Birodalom ellen a VSD I brutálisan tökéletes. Jól láthatóan erősebb 1 vs 1 –ben mint a második verzió, noha olcsóbb. Ennek legfőbb oka, hogy a kettes verzió is lomha mamut, így nem tud kitérni és könnyű a közelébe kerülni. Viszont az egyes verzió a lázadók gyors hajói ellen már erősen kérdéses mit tud alkotni, mivel nem túl erős a távolsági harcban.

Meglátjuk. Még van pár hetem átgondolni mi legyen.