Freedon Nadd

Valamikor BBY 4 400 előtt  egy Freedon Nadd nevű fiú megkezdte tanulmányait az ossusi Nagy Jedi Könyvtárban. Tehetséges fiúnak bizonyult aki elmélyülten törekedett arra, hogy elérje a tökéletes harmóniát az Erőben. Képzését sok mester támogatta és sokan úgy vélték, az ifjú hamarabb elérheti a Jedi Mester címet, mint előtte bárki. Azonban BBY 4 400-ban eljött a lovagi cím elnyerésére megrendezett próba a mesterek pedig nem engedték át. Freedon Nadd lelki világa megtört és elméjét elborította a bánat. Az ifjú saját tanítójának, Matta Tremayne-nek segítségét kérte, hogy megértse miért döntöttek így a mesterek. Az idős nőt egy kertben találta, ahol a kardvívás mozdulatait gyakorolta és nagyon sokáig tudomást sem vett tanítványáról, ami ugyancsak feldühítette Freedont. Tremayne hiába próbálta elmagyarázni a fiúnak, hogy a mesterek sem tudják megmondani az elbocsátás okát vagy hogy mit tehetne ellene – mindezekre a kérdésekre saját magának kell választ adnia, s csak ezt követően érheti el a lovagi címet. Freedon feldühödött, azzal vádolta a tanítóját és a nagy mestereket, hogy csak féltik átadni a tudásukat; majd felruházta magát jedi ranggal és megfogadta, hogy a valaha élt legnagyobb Jedi lesz belőle. Tremayne párbajra hívta ki padawanját. A hosszan elhúzódó csata során Nadd rájött, hogy akkor juthat csak előnyhöz ha megbontja mestere védelmét. A végső kardlendítés előtti pillanatokban Tremayne mélyen belenézett tanítványa szemébe, és a fiút hirtelen nyugalom szállta meg. Rájött, hogy mindez csupán egy próbatétel volt mesterétől, azonban a fénykardot már nem tudta megfékezni: mestere meghalt és eggyé vált az Erővel.

Sith holocron

A gyászoló Nadd dühe új magaslatokba tört. Úgy vélte, hogy a mesterek rossz utat választottak a próbatételeként, s hogy Tremayne csak magának köszönheti a történteket. Mindezek a gondolatok tovább taszították őt az Erő sötét oldala felé. Elhagyta Ossust, bosszúval átitatott gondolataival megcélozta a régi Sith Birodalmat abban a reményben, hogy ott megtalálja az eszközt bosszújához. Maga mögött hagyta reményeit, hogy Jedi Mester legyen és új célt tűzött ki: ő lesz a valaha élt legnagyobb sith varázsló.
Útja során felkereste Ashas Ree bolygóját ahol megtalálta az eredeti sith holokront, melyet Adas király készített és több száz évvel ezelőtt veszett nyoma. Mivel a sithek elhagyták ősi Birodalmukat, Nadd nem talált senkit; már majdnem feladta a reményt, amikor tudomást szerzett a legendás Naga Sadow sötét úrról, aki a Yavin 4-en vert bázist magának.

Miután leszállt a dzsungellel borított holdon, Nadd a Massassi harcosokkal találkozott először, akik lényegében a sithek egy alkímiával előállított alfaja volt. Erejét érzékelve a harcosok úgy vélték, hogy érdemes Naga Sadow elé vinni az ifjút. A Nagy Templomba érve felébresztették a nagyúr szellemét évszázadok óta tartó álmából. Sadow felismerte, hogy a férfi valóban tökéletes jelölt lehet a sötét örökségéhez, és tanítványának fogadta a bukott jedit. Ahogy telt az idő, apránként mindent megtanult amit Sadow átadhatott neki, sőt voltak olyan technikák, amiket maga fejlesztett tökélyre. Azonban kiképzése megszakadt, ugyanis a hagyományok értelmében csak egyetlen személy birtokolhatja a Sithek Sötét Nagyura címet. Ezt Sadow tudhatta magának továbbra is, noha szellem formában létezett csupán. Amikor Nadd már úgy érezte, hogy mindent megtanult amit a Nagyúr fel tudott neki ajánlani, elpusztította a szellemét és kikiáltotta magát Sith Sötét Nagyúrnak.

Nadd megérkezik az Onderonra

Az ezt követő időt azzal töltötte, hogy sith tárgyakat gyűjtött ősi romokból, majd nekiállt egy ideális bolygó felkutatásának, ahol megalapíthatja saját világát. Adas holokronjából vett információi alapján Onderont választotta, ahol megdöntötte az uralkodók hatalmát és királynak kiáltotta ki magát. Nadd átítatta az onderoni kultúrát a sith tanokkal és mágiával. Noha uralkodása kegyetlen és elnyomó volt, tanításait üdvözölve fogadta a bolygó lakossága. A megerősített Iziz városából igazgatta birodalmát, ami védelmet nyújtott a Duxon holdról a bolygóra érkező ragadozókkal szemben. Nadd megosztotta az onderoniakkal a birtokában lévő technikai tudást, amivel visszaszorították a bestiákat, s amit később az ellenállók ellen is be tudott vetni. A túlélők a vadonba menekültek. Ők lettek a Bestia Lovasok akikkel Nadd polgárháborúba kezdett. A háborúskodás évekig elhúzódott és még Freedon Nadd ereje sem volt elég, hogy megállítsa őket. Uralmának híre végül eljutott a Jedi Rendhez is, akik megkísérelték felszabadítani a bolygót az uralkodójától. Végül hosszú, véres háborúval tudták csak Naddot és erőit megsemmisíteni.

Az SWMini legyen Veletek!