Amikor 2015-ben a Marvel megkapta a Star Wars licenc jogait, a kiadó emberei gondoltak egy merészet és sutba dobták az addig megjelent történeteket és cselekményszálakat, hogy tiszta lappal kezdhessenek mindent újra. A képregényfüzetek cselekményeinek legtöbbjét az „Egy új remény” és az „A Birodalom visszavág” közötti idősíkra helyezték el, hogy bár a környezet és a karakterek ismerősek legyenek a rajongók számára, mégis új és eredeti történeteket mesélhessenek el. Ezen képregények legepikusabb jelenetéből állított össze egy rövid kedvcsinálót a cbr.com nevű oldal.

Vader az AT-AT ellen

Az újraindított képregényvonal első történetében, amelyet a zseniális szerzőpáros, Jason Aaron és John Cassaday jegyez, egyből egy hatalmas dobással indított a kiadó. A „Skywalker Strikes” című történetben Han, Luke és Leia beszivárog egy birodalmi érdekeltségű fegyvergyártó üzembe, magukat Jabba a hutt követeinek kiadva, akitől a Birodalom különböző készleteket készül éppen megvásárolni. A trió a bázisra való behatolás után szépen elkezdi szabotálni annak működését, amikoris megérkezik a Sith sötét Nagyura, Darth Vader. A lázadók terve gyorsan befuccsol és kénytelenek egy hadseregre való rohamosztagossal és magával Vaderrel felvenni a harcot menekülés közben.

A csata közben Han elköt egy AT-AT lépegetőt és megpróbál minél nagyobb pusztítást véghezvinni a bázison a hatalmas gépezetet irányítva. Egészen addig, amíg szembe nem találja magát Vaderrel. A Sith Nagyúr kezének egyetlen intésével megállásra kényszeríti a többtonnás masinát, majd mikor Han megpróbálja lényegesen lerövidíteni a gyűlölt ellenség életciklusát az AT-AT fején található nehézlézerágyúk segítségével, Vader aktiválja a galaxisszerte rettegett fénykardját. Néhány suhintás és kedvenc sithünk szétkapja a monstumot, mint Floki kutya azt a bizonyos lábtörlőt. Mi ez hanem színtiszta epicség? :-O

star-wars-vader-stops-atat

„Vader down”

A filmek során egyértelművé válik még az átlagnéző számára is, hogy Darth Vaderrel nem érdemes újat húzni. A Nagyúr brutalitásáról és az Erővel feletti hatalmáról többször is tanúbizonyságot tesz, gondoljunk csak a szerencsétlen megfojtott birodalmi és lázadó tisztekre vagy a Zsivány egyes végén látható folyosó-jelenetre. Mindezek ellenére mégsem tudjuk elképzelni, hogy milyen is lehet az, amikor Vader tényleg bedurvul.

Az ugyancsak 2015-ben kiadásra került „Vader down” című képregényben a Nagyúr lezuhan vadászgépével a Vrogas Vas nevű bolygóra, ahol egy titkos lázadó érdekeltségű utántöltő állomás van. (Tegyük hozzá előtte konkrétan egyedül elintéz egy teljes X-szárnyú vadászszázadot és csak az ifjú Luke Skywalker leleményességének köszönhető, hogy a gépe megsérül.) Amikor kiszáll a vadász füstölgő roncsából a bolygó összes lázadó katonájával és teljes hadigépezetével találja magát szembe. Vaderünk nem esik kétségbe és megadásra szólitja fel a körülötte csoportosuló lázadókat, majd miután azok nem engedelmeskednek neki – miért is tennék -, előhúzza fénykardját és véres rendet vág közöttük. Még a légitámogatást biztosító Y-szárnyú raj sem menekül előle, szimplán leszedi őket egy pár hatalmas szikladarab és az Erő segítségével.

star-wars-vader-down

Luke és Boba Fett összecsapása

Boba Fett a mandalori fejvadász az eredeti trilógia egyik legkedveltebb karaktere, annak ellenére, hogy nem dobott több marék filtert a teavízbe. Oké, segít elfogni Han Solot az V. epizódban, de A Jedi visszatérben végül csak beleesik a tatooine-i Sarlacc verembe. Nem éppen túl menő a messzi-messzi Galaxis leghírhedtebb fejvadászától. A „Star Wars” képregények 5. és 6. részében viszont ennél jóval durvább dolgokat tesz le az asztalra.

Vader felbéreli Fettet, hogy találja meg azt a pilótát, aki felrobbantotta a Halálcsillagot. Kedvenc fejvadászunknak sikerül is az ifjú Skywalker nyomára bukkannia és egészen a Tatooineig követi a nyomát, ahol Luke éppen Kenobi régi kunyhóját keresi. Fett az összecsapás kezdetén szinte azonnal megvakítja Lukeot és az ifjú reménység csak a kevéske Jedi kiképzésének és hatalmas adag szerencsének köszönheti, hogy egyáltalán túléli a harcot.

marvel-luke-vs-boba-fett

A 99-es alakulat

A filmek során a birodalmi rohamosztagosok nem éppen a Galaxis legveszedelmesebb katonái. Alig találnak el bármit, a páncéljuk pedig nem nevezhető komoly védelmi faktorral rendelkező felszerelésnek. Ez azonban megváltozik a „Star Wars” sorozat 21. számától, amely Jason Aaron és Jorge Molnia nevéhez köthető. Ebben a részben ismerjük meg először a 99-es alakulatot, amely egy Speciális Felderítő Kommandós század (angolul Scar – azaz Sebhely).

Vezetőjük Kreel őrmester egy vérprofi birodalmi katona, aki korábban Darth Vadernek dolgozott, mint beépített ügynök. A csapatot a vulkanikus, Szellem Holdra tett „látogatásuk” kapcsán ismerjük meg, ahol felderítenek egy lázadó támaszpontot, majd nemes egyszerűséggel kiirtják az ott állomásozó és lényegesen túlerőben lévő lázadó erőket. Kreel őrmester konkrétan egyedül intéz el egy lázadó tankot a… és most figyelj… fénykardjával. Mi ez ha nem látványos? 😀

Kreel_stormtrooper_squad

Vader rájön Luke kilétére

A Sithek bosszúja film végén Vader értesül Padmé haláláról és arról, hogy születendő gyermeke sem élte túl a szülést. Legalábbis Sidious ezt mondja neki. Valójában a kis Luke és Leia köszönik szépen jól vannak, elrejtve édesapjuk elől. Az Egy új reményben tehát Vadernek lövése nincs, hogy ki lehet Luke, azonban A Birodalom visszavágban már ő maga fedi fel kilétét az ifjú Skywalker előtt. A filmekben azonban sosem derül ki, hogy Vader hogyan is jutott eme információ birtokába.

Ezt a logikai bukfencet használják ki az új Marvel képregények. A „Star Wars” második számában (ahol oly csúfos véget ért az a bizonyos birodalmi lépegető) Vader szembetalálja magát Lukeal és felismeri nála régi fénykardját. Ezek után béreli fel a Sith Nagyúr Boba Fettet az ifjú lázadó hős megtalálására a „Darth Vader” első részében. Majd amikor a „Star Wars” 6. számában Boba Fett visszatér jelenteni Vadernek, a fiú kilétét illetően csak annyit mond, „Skywalker”. Az ezt követő képkockák talán a képregénysorozat érzelmileg legösszetettebb és legfelkavaróbb részének nevezhetjük. Vader egymagában áll egy csillagromboló hatalmas üvegablakánál. A felismerés és a tudat, hogy átverték olyan haragot gerjeszt benne, hogy megrepeszti a hatalmas monstrum páncélozott üvegét.

star-wars-vader-learns-of-luke

Reméljük sikerült kedvet csinálnunk az új képregénysorozatok beszerzésére. 🙂 Mert olvasni jó. 😉

Az SWmini legyen Veletek 😉