Avagy: I have a bad feeling about this.

Ez az egyik mondat, amelyik minden Star Wars filmben elhangzik, néha kétszer is. Nem tudom mi a története vagy mi az oka de mindenesetre vicces, hogy egy ilyen egyszerű mondat ilyen nagy magasságokba tört. Úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük: enélkül nincs igazi Star Wars film.

Nézzük is meg, ki, mikor, miért mondta a hét film során:

IV. Epizód – Az új remény

ep4_luke.gifLuke mondja először a Star Wars történetében a híres mondatot, amikor meglátja a Halálcsillagot. Mondjuk én valami mást mondtam volna, csak azt nem merem leírni.

ep4-han.gif

Szintén a negyedik epizódban hangzik el a következő, ezúttal Han Solo szájából, amikor a szemétzúzó falai megmozdulnak. Egyre erősebb a gyanúm, hogy Lucas akkor szúrta be a forgatókönyvbe ezeket a szöveget, amikor kicserélte a káromkodásokat.

V. Epizód – A Birodalom visszavág
ep5-leia.gifEbben a filmben Leia mondja a szöveget, amikor az űrcsiga gyomrában sétálnak, mielőtt a mynockok rájuk ijesztenek. (Volt egyszer egy lista a világtörténelem híres b-megjeiről. Na, Leia ugyanazt mondhatta volna, mint Galilei: „És mégis mozog, b-meg”)

VI. Epizód – A Jedi visszatér
ep6-c3po.gifC-3PO mondja a film elején Artunak, amikor belépnek Jabba palotájába arra célozva, hogy „Ezt besz*ptuk, Artu”.

ep5_han.gif
Aztán Han Solo jön megint, amikor az ewokok elkezdik bepakolni alá tűzifát, hogy rákészüljenek a vacsorára. A csempész még nyomatékosít is, hogy „really” ezzel jelezve, most aztán durvább a szitu, mint amikor rájuk akartak záródni a falak.

I. Epizód – Baljós árnyak


ep1-obiwan.gifMekkora poén! Obi-Wan első mondata ez, rögtön, ahogy hátradobja a csuklyáját. Szinte ezzel a mondattal kezdődik az egész Star Wars saga!

II. Epizód – A klónok támadása
ep2anakin.gifItt Anakin Skywalker szájából hangzik el ironikusan, hiszen már ki vannak kötözve az arénában és várják, hogy mi fog történni velük. Na, mi? Hát szörnyek!

III. Epizód – A Sith-ek bosszúja
ep3_obi-wan.gifA harmadik epizódban szintén Obi-Wan aggódik, amikor a film eleji csatában megközelítik Grievous hajóját, de az ajtók záródnak. Obi-Wan sokat aggódik az előzmény trilógiában, ami később szerencsére elmúlik.

VII. Epizód – Az ébredő erő
Az ébredő erőben megint Han Solo mondhatja el az ikonikus mondatot amikor rádöbben, hogy a rathtarok elszabadultak a hajón. Észrevettem, hogy Han mindig valódi veszélyben nyögi be a szöveget. Realista hős, ugyebár.

Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

K-2SO próbálja elmondani, mielőtt beszivárognak a scarifi bázisra de Cassian belé fojtja a szót. Ezt persze értelmezhetjük „metakommunikatíve”, hogy ezzel jelezték az alkotók, ez nem egy szokványos Star Wars film, de azért egy kicsit az. Kicsit rossz érzésünk van, kicsit nem annyira.

Vajon a nyolcadik részben kinek lesz rossz előérzete? Decemberben kiderül, addig is egy gyors statisztika, ki mondta többször: első helyen Han Solo áll három rossz előérzettel, második helyen Obi-Wan Kenobi kettővel. Mindenki más csak egyszer mondja, pedig C-3PO szájából többször elvártam volna.

Legközelebb az „Erő legyen veled” mondatot számoljuk meg, addig is az SWMini legyen veletek! 😉