Azt mindannyian tudjuk, hogy a filmkészítés korántsem egyszerű és gyors procedúra, ezért is gondoltam, hogy érdemes lenne foglalkozni a Star Wars színfalak mögötti világával. Íme egy kis történet a film megalkotásáról és az igazi hősökről, akik nélkül ez a fantasztikus világ nem jöhetett volna létre.

ut-a-csillagok-haborujahoz_5

Annak ellenére, hogy a Columbia Pictures érdeklődést mutat az Apokalipszis most iránt, melynek eredeti rendezője George Lucas volt, a projektet ejtik az 1973-as évek elején. Lucas több stúdiónál is próbálkozik pénzt szerezni a film elkészítéséhez, sikertelenül. Ki gondolta volna, hogy az ő csalódásai és kétségbeesése fogja elhozni számunkra minden idők egyik legsikeresebb űroperáját, a Csillagok háborúját? Ugyanis Lucas ekkor döntött úgy, hogy elkezdi fejleszteni régóta dédelgetett sci-fi ötletét.

1973-74 azzal telik, hogy megalkotja az első verziót, mely véleménye ut-a-csillagok-haborujahoz_2szerint egyáltalán nem volt könnyű. Egy 1979-es interjúban elismeri, „Utálok írni, mindig is utáltam.” Nos, ez nem valami szerencsés kijelentés, de ennek ellenére mi nagyon örülünk, hogy megküzdött az alkotás sötét oldalával és megajándékozta a galaxist olyan karakterekkel, mint Han Solo, Luke Skywalker vagy éppen Darth Vader.

Lucast mindig is érdekelte a népmese és a mitológia hatása a társadalomra, így cseppet sem meglepő, hogy a Star Wars alapvetően egy jó és rossz harcát elmesélő történet, természetesen űrhajókkal, robotokkal és fénykardokkal megspékelve.

1974 jut-a-csillagok-haborujahoz_3úliusában elkészül az első vázlat, mely története még eléggé kusza és hiányos. Lucas ezzel tisztában van, és keményen dolgozik, hogy egy tisztább, összeszedettebb sztorit kerekítsen a káoszból. Rengeteg karakter és helyszín neve átírásra vagy elvetésre kerül. Természetesen a mozis adaptációkban fel nem használt történetek és karakterek nem vesztek el, közülük sokat képregény formájában adaptáltak. Ilyen például Annikin Starkiller története, akit Lucas eredetileg a Csillagok háborúja: Egy új remény főszereplőjének szánt. Az alapötletet a Dark Horse Comics adaptálja 2013 szeptemberében.

Lucas bácsi 1974 novemberében felbéreli a modellező Colin Cantwell-t és a koncepció tervező Ralph McQuarrie-t, hogy kezdjék el megalkotni a karaktereket, járműveket és helyszíneket. A művészeknek egyáltalán nincs könnyű dolguk, hiszen egy egész univerzumot kell kreálniuk, az első űrsiklótól az utolsó buckalakóig. Lucas McQuarrie-t ut-a-csillagok-haborujahoz_4bízza meg Darth Vader megformálásával is, akinek mindenképpen maszkot kell viselnie. Mivel a vázlat szerint Vader képes az űrben is mozogni, McQuarrie az egész fejet takaró, légzőkészülékkel felszerelt maszkot javasol. Most már tudjuk, kinek köszönjük a galaxis egyik legikonikusabb gonosztevőjének ruhatárát!

Mivel a film nagy részét Angliában tervezik forgatni, 1975 szeptemberében megkezdődik a casting. Ekkor kapja meg Anthony Daniels C-3PO, Kenny Baker pedig R2D2 szerepét. Ugyan ebben az évben, David Prowse-nak felajánlják a választást Chewbacca és Darth Vader között, ő pedig az utóbbi mellett dönt, így Chewbacca szerepét Peter Mayhew nyeri.

Bár sokan jelentkeznek a főszerepekre, többek között olyan színészek is, mint Kurt Russell, Amy Irving és Perry King, csak hogy néhány nevet említsünk, 1976 januárjában eldől, hogy Luke Skywalker-t Mark Hamill, Han Solo-t Harrison Ford, Leia hercegnőt pedig Carrie Fisher fogja alakítani. Szerintünk remek döntés volt.

Mivel a Twentieth Century Fox nem túlságosan bízik a Csillagok háborúja sikerében („Sérti a fülem, ez a hitetlen beszéd.”) a szerződéskötés hosszasan húzódik. Szerencsére az Erő George Lucas-szal van, akinek sikerül bizonyos jogokat elintéznie, így 1976 márciusában megkezdődhet a forgatás. Ez azonban korántsem zökkenőmentes, ugyanis a stáb éppen Tunéziában tartózkodik és a Tattooine bolygó jeleneteit rögzíti, mikor az országot 50 év óta először hóvihar sújtja március 26-án, kissé hátráltatva ezzel a munkálatokat.

Lucas 1976-ban dönt úgy, sokkal drámaibb lenne a történet, ha Ben Kenobi feláldozná magát, hogy Luke és kis csapata megmeneküljön. Az idős remetét alakító Alec Guinness-t igencsak meglepi a döntés, de állítása szerint megbízott a rendezőben. Ugyan ebben az évben lesz a főszereplő Luke Starkiller-ből Luke Skywalker is. – Palpatine szerelmére, George, döntsd már el, hogy mit akarsz!

ut-a-csillagok-haborujahoz_1

Miután megegyeztek a Marvel Comics-szal, hogy képregény sorozat készüljön a Star Wars-ból, a ’76-os júliusi Comic Con-on elkezdődik a promóciózás.

Július 23-án a second unit befejezi a forgatást, ám a munkának korán sincs vége. Hátra van még pár jelenet, amit az USA-ban terveznek felvenni, nem is beszélve az utómunkáról. Az ILM (Industrial Light & Magic, alapítója Geroge Lucas) dolgozói napi 16 órát izzadnak, és a stúdióban éjszakáznak, hogy időben elkészüljenek a speciális effektekkel. Az új technikák kifejlesztésének köszönhetően, a munka nagy részét határidőre teljesítik is.

November 12-én megjelenik az első Star Wars novella, mely után bár George Lucas kapta a kreditet, valójában Alan Dean Fosternek köszönhető. Forster egyébként többek között Star Trek novellákon is dolgozott. Most már biztos, Lucas nem hazudott, amikor azt állította, hogy utál írni.

1977. január 11-én Mark Hamill autóbalesetet szenved és gyakorlatilag a fél arcát újra kell építeni. Míg Hamill a kórházban gyengélkedik, a forgatást dublőrével fejezik be.

A John Williams által komponált filmzenét március 5-16 között rögzítik, májusban pedig Tom Jung megalkotja az első posztereket. A Fox Nick Cardy-t bízza meg, hogy alakítson Luke és Leia ruháján, valamint bővítse ki a képet a droidokkal.

ut-a-csillagok-haborujahoz_6

A Csillagok háborúja: Egy új reményt 32 helyszínen vetítik elsőként 1977. május 25-én, Los Angeles-ben, New York-ban és San Franciscoban. Lucas maga is alig mer hinni a szemének, amikor meglátja a tömeget és érkező limuzinokat a Mann’s mozinál. Az egyik limuzinból pedig nem más száll ki, mint Hugh Hefner, a Playboy alapítója, aki kíséretével kétszer egymás után meg is nézi a filmet.

Premierek világszerte

USA  – 1977. május 25.ut-a-csillagok-haborujahoz_7

Franciaország – 1977. október 19.

Olaszország – 1977. október 21.

Ausztrália – 1977. október 27.

Brazília – 1977. november 18.

Nagy-Britannia – 1977. december 27.

Hong Kong – 1978. január 26.

Japán – 1978. június 30.

Magyarország – 1979. augusztus 16.

ut-a-csillagok-haborujahoz_81977. júliusában C-3PO a People magazin címlapján szerepel, és az újságban rövid interjúk találhatók a szereplőkkel. Itt nyilatkozza Lucas, hogy nem akar többet rendezni, ha lesz folytatás, producerként szeretne részt venni benne.

November 28-án elkészül A Birodalom visszavág treatmentje, mely a wampa szörny támadásával indul a jeges Hoth bolygón, kihasználva Hamill sérüléseit. A forgatókönyv megírására Lucas Leigh Brackett-et kérte fel.

  • folytatás hamarosan –

Reméljük tetszett ez a kis összefoglaló 🙂 Az SWmini legyen Veletek továbbra is!