carbonfreeze

Humorban nem ismerek tréfát

Sziasztok! 12 parsec óta nem írtam! Ennek megfelelően rengeteg komoly téma, változás és bejelentés történt az X-Wing világában. Kíváncsi vagyok, sikerül-e átcsempésznem a főnök orra alatt egy, a szokásosnál is komolytalanabb cikket, csak hogy visszalendüljek a írás világába.

Ha az élet megkínál citrommal, kérj hozzá Martinit, mondja az ősi dakota közmondás. Az én Martinim a jó társaság és az X-Wing. Szerencsére remek játékosbázisunk van, értve ezalatt mind azt, hogy okosan terveznek és jól játszanak, sportszerűen játszanak, élvezetes ellenük küzdeni, és embernek is kiválóak. Szóval ezt köszönöm!

Legutolsó versenyemen a három legszorosabb valaha lejátszott X-Wing meccsem közül kettőt ott követtem el, és a döntő mérkőzésen Inquisitor Voluntas kolléga ellen volt szerencsém pechem veszteni. Életem végéig panaszkodni fogok erről! Azért sem hagyom annyiban! 🙂

sadbuttrue

Az a baj, nálunk egyedül ő játszik 3 Jumpmasterrel, így nincs értelme ellene építeni direkt sereget. Szóval ezúton biztatok mindenkit, legközelebb 3 Jumpmasterrel jöjjön, hogy végre nyerjek. Köszönöm.

Itt egy flowchart, hogy segítsen választani sereget az elkövetkező eseményekre.

sadbuttrue3

Van egy kis súrlódás az egyes frakciók között. De a végén mind jól kijövünk egymással, nem?

sadbuttrue2

Komolyabb vizeken

Még rengeteg mindennel adósak vagyunk. A Wave 8 és az Imperial veterans mellett eltusoltam nagyjából a Heroes of the Resistance kiegészítő megjelenésének hírét. Mindig akartam róla egy „friss hírt”. Hát közben Amerikában a GenCon-on elkezdték árulni a Wave 9-et, amit később jelentettek be. Szóval akár erről is beszélhetünk. Megújul Poe és Han!

sadbuttrue4

A lényeg. Hm, arról még sok nem jött ki. Lesz Rey, aki elég jó lesz, meg Han, aki ki tudja. Lesz új Falcon title, ami eléggé hát öö lehet jó lesz de öö nem biztos.

swx57-millennium-falcon

A Segnor’s loop az egyik kedvenc manőverem, amihez eddig a lázadók nem is fértek hozzá, így ez jópofa adalék. És Rey-nek lehet, jó is lesz!swx57-rey-pilot

Sok kritika érte azt, hogy a kezdeti problémákat a turret-ek okozták a játékban, amikor is megjelent Fat Han, akit kilőni nem lehetett, ellenben elmorzsolta a seregedet. Mostanában már Dengar és Shadow caster arra álltak rá, hogy ezzek a tornyos és kvázi-tornyos hajók is próbálják elsődleges ívben tartani az ellenségeiket, ne csak körbe-körbe repkedni. Ezt az új és szép hagyományt folytatja Rey, aki az ívben tartózkodó hajók ellen két üres kockát újradobhat. Már csak azt kell kitalálni, a szemekkel mit csinálsz.

swx57_box_600

De a csodaszép Poe végre olyan kemény lesz, minta  filmben (9 TIE FO-t lő ki valami 15 másodperc alatt?). 9-es szinten fog megérkezni, két ponttal többért. Ez azért éri meg elméletileg, mert így felszabadul az EPT helye, nem a 8-asra kell kötelezően Veteran Instincts-et tenni. Ahogy Bendzsi felhívta a figyelmemet ez lehet, hogy pont nem kiszorítja, hanem bebetonozza a PS 8-as „Old” Poe-t a VI-tel, hiszen a 9-es Poe-k ellen jó a 10-es Poe. Illetve a többi frakcióban is újra beizzítja a PS háborút, ami mostanában a birodalmiaknak hála a 8-as pilot skill körülire hullott vissza.

swx57_spread

És lesz egy generikus YT-1300-as, ami remélhetőleg még jó is lesz.

A Smuggler’s compartment a szokásos Engine upgrade rovására lehetővé teszi a lázadóknak az illicit slot használatát az YT-1300 ÉÉÉSSS YT-2400-asoknál.

dashapproves

A leginkább Palpatine+Aces counter-nek/megfékezőnek remélt Quickdraw nagy eséllyel csak bebetonozza még jobban az Uralkodót. Azért majd érdemes lesz megpróbálni az asztalokon, de Theorist érti a dolgát, amikor előre megbecsüli a meta játék helyzetét.

Fenn Rau az új Soontir, vagy inkább az új Whisper, mielőtt átalakították. Sokat fogjuk látni. A Shadowcaster szintén fontos adalék a Scum-oknál, számolni kell majd vele.

Az ARC-170-es és a TIE/sf nem látom hogy sok vizet fog zavarni.

Ja, és Wave 10 bejelentés is történt.

Wave X-fegyver

Amiről meg mérgemben nem írtam. Miért? Lázadó szemmel, miért?

swx59-61_titleimage

A kép alapján az első kérdés, melyik is a Lázadó hajó. Aztán eszünkbe jut, hogy a Rebels c. show-ban Sabine összefestett egy TIE-fighter-t. Ahogy egy birodalmi játékos mondta, ez a kiegészítő azért kell, hogy Howlrunner-re legyen egy szép, egyedi modelljük.

A jó, a rossz és a csúf, egy személyben

swx59_layout

Csak nevesített pilóták. Amivel az a baj, hogy ARC-170-ben és Attack Shuttle-ben is csak nevesített pilóták voltak. A lázadók arzenáljának fontos része volt a 20-25 pontos hajók felsorakoztatása a költséghatékonyság jegyében. Az FFG nem is adja meg nekünk már ezt a lehetőséget. Bleh.

swx59-sabines-masterpiece

Ellenben kapunk egy Rebel és TIE fighter only címet. Egy pontért mért több slot-ot kapunk egy 3 életes hajóra. Egy 3 életes hajóra. Igen, hozzunk 30+ pontos TIE-fighter-t Luke Skywalker-rel, az biztos majd jó lesz. Ashokával jó eséllyel 36 pontra, vagy akár a fölé feltornászhatjuk a hajónkat. Egyetlen 3 életes hajót.

Karácsonytól feketében is kapható!

swx60_layout

Jön a Hatemobile. Kylo majd addig nézz csúnyán a maszkja mögül, amíg le nem esel a pályáról. A nagy problémám ezzel, hogy ez a hajó a Lambda shuttle újra kiadása. Ami egyébként mind nyers statisztikában meglepően hatékony, mind pedig utas szállítóként. Így ez a hajó vagy jobb lesz egyik vagy mindkét kategóriában, amire szerintem nem szorulnak rá a birodalmiak, vagy rosszabb lesz, de akkor meg felesleges. Ha más statisztikával is pont olyan hatékony lesz, akkor meg jó eséllyel marad az olcsóbb Lambda.

swx60-kylo-ren-crew

Behoznak egy újfajta mechanizmust, ami alapvetően nem lenne baj, de annyira más, mint a korábbiak, hogy kicsit kilóg, és egyre nagyobb lesz a belépési szint tudást nézve. Ha meg elkezdenek fogyni az új játékosok idővel, akkor hosszútávon megpecsételődik a játék sorsa.swx60-ill-show-you-the-dark-side

Röviden, hogy kb. mit csinál a Sötét oldal látványa az átlag emberrel; kiválasztanak számunkra egy „Pilóta” kritikus találatot, és ha legközelebb kritikusat sérülünk, nem húzunk, hanem ezt sérüljük el. Még a végén visszajön a kezdődobozban érkezett, Wave 0-ás Determination, amit azóta nem használnak, mióta van más 1 pontért.

swx-condition-reference

És jön az a hajó a Force awakens-ből, amit nem is láttunk rendesen, mert helyette inkább a „garbage”-et vitték el.

Need for speed, Jakku edition

swx61_layout

Itt is lesz valami Tractor beam-es turpiskodás. Mindent megtesznek, hogy valahogy értelmesen beletegyék ezt a mechanikát, ha már maga az ágyú nem jó.

swx51-unkar-plutt-crew És majd a Wave 10-ben valami megállítja Palpatine-t? Jó lenne tudni. Egyre több az anti-ace kártya, de pont ezért csak még jobban meg kell védeni szegény ászpilótákat. És messze nincs jobb védelem, mint az Uralkodó.
sadbuttrue7

Kicsit túlzok? Hogyne. Idegbajt kapok, amikor egy megblokkolt, akció nélküli birodalmi ász 4 sérülést véd ki Palpatine-nal? Hogyne. Volt szerencsém most 2 nap alatt két fontos meccset is Jumpmaster miatt elveszíteni, és ennek ellenére mégis Palpatine-ra fújok. Nem azt mondom, hogy teljesen tönkretette a játékot (azt se mondom, nem ezt gondolom 😉 ), de se a Wave 9-re ígért anti-jumpmaster kártya nem érkezett meg, se valami tényleges anti-palp-aces lapot nem is látok még az eddig felfedettek között.

Nem azt mondom, hogy lehetetlen lázadókkal nyerni. Például a GenCon swiss szakaszában a legjobb helyett is lázadó játékos hozta el, név szerint Daniel Hars. Aki rá is mutatott a problémára. Az emberek elkezdtek azzal érvelni, hogy ha ó, jól szerepelhet egy

Corran Horn + Veteran Instincts + Fire-Control System + R2-D2
Wes Janson + Veteran Instincts + R3-A2 + Integrated Astromech
Biggs Darklighter + R4-D6 + Integrated Astromech

lista, akkor biztos minden rendben van. Daniel eléggé kiakadt, hogy azért, mert jó helyet ért el, jól megtippelte a metajátékot, és a nap nagy részében kiválóan kapott ellenfeleket, azért a minden hibát kegyetlenül büntető lázadó listákat ne vegyük egy kalap alá a Palp aces-zel és Jumpmasterekkel, mert ott bizony elég nagy a toleranciaküszöb.

Azért még a Heoes of the Resistance is jön, avagy a remény hal meg utoljára… Vagy tévedek? 🙂

Illetve szinte biztos, hogy a Rouge one-hoz kijön valamikor TIE-Striker és U-Wing. Meg hátha egy X-szárnyú javítás, ha már van a filmben.

Hogy mit hoz a jövő? No, az kérdéses.

Egy valami azonban majdnem biztos; az SWmini velünk lesz a nehéz időkben is! 😉